Magazin /  Megtakarítás / 5 kérdés, ha eurós megtakarításban gondolkozol

5 kérdés, ha eurós megtakarításban gondolkodsz

2023.08.29. |  3 perc

A forint-euró árfolyam ingadozásait és 2022-es mélyrepülését látva sokakban felmerül a kérdés: vajon jobban járnánk, ha euróban tartanánk a megtakarításainkat?

A válasz látszólag egyszerűnek tűnik, mégis több tényezőt kell figyelembe vennünk a döntéshez – így például a felmerülő költségeket, pénzügyi céljainkat, valamint érdemes tisztában lennünk a különféle befektetési alternatívákkal is. Lássuk mindezeket a gyakorlatban részletesen!

Valóban kevesebbet ér megtakarításunk

A forint euróhoz mért gyengélkedése már az egész 2022-es évben sok fejtörést okozott a magyar lakosság jelentős részének. Hiszen nem csak az egyre növekvő infláció, de még a forint árfolyamesései miatt is egyre jobban elértéktelenedett az az évek során nehezen felhalmozott megtakarítás, amelyet röviden-hosszabb távú céljainkra tettünk félre valamilyen formában.

Nyugdíjbiztosítás euróban

Biztosra szeretnél menni a nyugdíjaskori megélhetésedet illetően? Eurós nyugdíjbiztosításunkkal felkészülhetsz erre az időszakra.  

Kétszámjegyű infláció

A 2023 júliusára 17,6%-ot elérő inflációs ráta azt jelenti, hogy pénzünk ennyivel ér kevesebbet 2022 júliusához képest. Vagyis, ha 1 évvel ezelőtt 400 ezer forintot kerestünk, ugyanez az összeg ma csak 300 ezer forintot ér vásárlóértéke szerint. Mindeközben az euró árfolyama is 380 forint körül mozog. Az árfolyam kilengései pedig olyan bizonytalanságot jelentenek, amely alapján joggal merül fel a kérdés: nem lenne érdemes inkább a stabilabb euróban tartanunk a forint helyett?

Több éve tartó árfolyamesés

Annál is inkább jogos ez a kérdés, mert az euró nem csak az elmúlt pár hónapban szakadt el a forinttól. Ahogy ezen az interaktív grafikonon is látható, az elmúlt 5 évben például folyamatosan nőtt a különbség a két deviza között. 2018-ban például 311 forint körül mozgott a középárfolyam, míg 2023 június közepén ez az érték 370 forint körüli.

Mindezt a saját bőrünkön érezzük

Mindezt látva még nehezebb arra gondolnunk, hogy saját későbbi kényelmünkre, valamely vágyunk beteljesítésére vagy akár gyermekünk életkezdésének támogatására kellő összeget hozzunk össze. Az infláció és a forint gyengélkedése miatt egyre kevesebb marad a hó végére a zsebünkben. Érezzük ezt minden bevásárlás és számlafizetés alkalmával.

A napi költségeink felszökésével pedig egyre fontosabb igényünk, hogy a megtakarított pénzünk értékét megóvjuk, hogy megvalósíthassuk belőle a korábban kitűzött céljainkat. Itt jön a képbe egyre többeknél az euróban történő megtakarítás, mint védelmi eszköz.

Valóban jobb euróban félretenni?

A fentiek alapján egyértelműnek látszik a képlet: tartsuk euróban a megtakarításunkat, így legalább az árfolyamkockázatoktól mentesülhetünk. A valóság azonban ennél egy fokkal bonyolultabb: nem biztos, hogy mindenkinek egyformán megéri az eurós megtakarítás. Tegyünk fel magunknak pár kérdést, hogy lássuk, személy szerint nekünk érdemes-e euróban tartani a pénzünket!

1. Forintban vagy euróban kapod a fizetésed?

Az ideális az, ha egyébként is euróban kapjuk a jövedelmünket, így eurós befizetéseinkkel árfolyamkockázat nélkül fektethetünk euróalapú eszközökbe, például befektetési egységekhez kötött életbiztosítás esetén eurós eszközalapokba. 

Ha forintban kapjuk a jövedelmünket, akkor sem kell azonban az euróalapú megtakarításról lemondanunk. Követhetjük azt az ismertebb forgatókönyvet, hogy forintunkat befizetjük egy megtakarítási megoldásba – például egy megtakarítási célú életbiztosításba vagy nyugdíjbiztosításba –, de ezt átváltást követően euróba tartják nyilván, és euróban jegyzett befektetésként visszük tovább. Itt természetesen számolnunk kell az árfolyamveszteséggel és az átváltás költségeivel.

2. Sok kicsi vagy egy nagyobb összeg helyét keresed?

Ha forintban érkezik a fizetésed és egy nagyobb összeget helyeznél el eurós megtakarításban, érdemes figyelned az árfolyam alakulását és kivárni a lehető legjobb pillanatot. Ha rendszeresen tennél félre, akkor nincs „legjobb pillanat”, hiszen az árfolyam hónapról hónapra változik. 

Vegyük a rosszabb forgatókönyvet: drágul az euró. Ez esetben amennyivel emelkedik az euró árfolyama, ennyivel többet kell befizetnünk forintban havonta erre a számlára, ami árfolyam kockázattal jár. Rendszeres eurós megtakarítás esetén érdemes tehát olyan havi keretet belőni, ami nem jelent extra megterhelést az ingadozások ellenére sem.

3. Rövid vagy hosszú távban gondolkodsz?

Lehet, hogy csak a jövő évi nyaralásig szeretnénk fialtatni a pénzüket, de az is lehet, hogy nyugdíjas éveink életszínvonalát szeretnénk megalapozni. Előbbi esetben egy devizaalapú megtakarításra legfőképp az aktuális árfolyamingadozások hatnak, hosszú távon azonban már más a helyzet. Itt azt érdemes mérlegelni, hogy hosszútávú céljaik szempontjából melyik deviza értékállóságában bízunk. Vagyis itt a stabilitás lehet a legfőbb érték számunkra.

4. Egyféle megtakarítást választanál, vagy szeretnél több lábon állni?

Akár kisebb, akár nagyobb összegű megtakarításról van szó, mindenképp érdemes nem egy lapra feltenni mindent. Nagyjából ez a diverzifikáció, hogy több lábon állunk pénzügyeinkben. Célunk ezzel nem más, mint hogy csökkentsük a kockázatainkat – hiszen minden egyes pénzügyi lépésnek van valamekkora kockázata, még annak is, ha betesszük a pénzt egy széfbe. Egy ésszerű módja annak, hogy csökkentsük a kitettségünket, hogy többféle devizában tartjuk a megtakarításunkat. Így, ha esetleg valamelyik árfolyamváltozása vagy inflációs helyzete kedvezőtlenül alakulna, a másik stabilitása segíthet ennek átvészelésében.

5. Biztosra mennél vagy kockáztatnál a nagyobb hozamért?

A jó hír, hogy az eurós megtakarítások esetében legalább olyan széles a paletta, mint a forintos megtakarítások esetén: a lekötött betéttől a befektetésekig mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást. A helyes döntés meghozatalához érdemes az elérhető hozamokat, kapcsolódó költségeket és az inflációs várakozásokat is mérlegelni.

Ha cikkünk alapján úgy látod, számodra megfelelő forma lehet az eurós megtakarítás, akkor érdemes tovább olvasnod.

Biztosítsd a jövőd euróban!

A jelenlegi gazdasági helyzet rávilágít arra, mennyire fontos a tudatosság, és hogy anyagi biztonságunk érdekében törekedjünk a több lábon állásra. Szeretnél több lábon állni? Eurós nyugdíjbiztosításunkkal tehetsz azért, hogy ami ma igazán fontos számodra az életedben, azt hosszútávon is megengedhesd magadnak és szeretteidnek.

Pénzed euróban tartjuk nyilván és fizetjük ki. A nyugdíjcélú megtakarítás mellett rövid-, közép- és hosszútávú céljaidra is gyűjthetsz euróban. Céljaid elérését kiegészítő biztosítási védelemmel is támogathatod.

Nyugdíjbiztosítás euróban

Biztosra szeretnél menni a nyugdíjaskori megélhetésedet illetően? Eurós nyugdíjbiztosításunkkal felkészülhetsz erre az időszakra.  

 

Ez is érdekelhet!

Mit tehetünk ma a holnap biztonságáért?

Mi lehet a legjobb válasz, amikor a külső feltételek kiszámíthatatlanabbá válnak? Hogyan gondolkozzunk a pénzügyeinkről válság idején?

Részletek

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek

Mitől lesz minőségi az életünk?

Ma már köztudott tény, hogy jó pár évvel hosszabb lesz a mi életünk, mint nagyszüleinké. Kérdés, hogy vajon hogyan tudjuk tartalmasabbá tenni ezt a hosszabb életet?

Részletek