Magazin /  Gondoskodás  / Ép testben ép lélek: mitől lesz minőségi az életünk?

Ép testben ép lélek: mitől lesz minőségi az életünk?

2024.01.04. |   4 perc

Ma már köztudott tény, hogy jó pár évvel hosszabb lesz a mi életünk, mint nagyszüleinké volt, hiszen a születéskor várható élettartam az egész világon magasabb, mint mondjuk fél évszázaddal ezelőtt. A magyarok várható élettartama például több mint 6 évvel nőtt 50 év alatt. Nem csoda, hogy egyre inkább foglalkoztat bennünket a kérdés, hogy vajon hogyan tudjuk tartalmasabbá tenni ezt a hosszabb életet. Cikkünkben erre keressük a választ.

Meddig is élünk pontosan?

Az elmúlt 50 évet vizsgálva egyértelműen látszik, hogy hosszabb életre számíthatunk, mint az előző generációk. Bár az utóbbi néhány évet tekintve kisebb visszaesés tapasztalható a pandémia miatt, alapvetően vitathatatlan jelenség a születéskor várható élettartam növekedése. Mi magyarok például 69,24 év helyett 75,5 évig élünk átlagosan – 50 év alatt ennyivel nőtt az átlag élettartam hazánkban. Az okok elősorban az életkörülmények javulásában és az egészségügyi ellátás fejlődésében keresendőek.

Lehetőség és kockázat egyben

Érthető módon örülünk ennek a jelenségnek, hiszen több idő áll rendelkezésünkre, hogy azt tehessük, amit szeretnénk, legyen az munka, hobbi, család vagy bármi egyéb. Ezt igazolja vissza az NN Csoport 2023-as reprezentatív kutatása is, mely 11 országban (köztük Magyarországon) több mint 11.000 18-79 év közötti internetező válaszait vizsgálta. Leggyakrabban a pihenés, család, szabadság, utazás hangzanak el, amikor a hosszabb életre gondolnak az emberek, hogy mivel is töltenék a plusz éveket. Azonban az öröm aggodalommal is párosul: köztük első helyen az egészség és a pénz merül fel.

Mit tennénk ma a holnapért?

Bár vágyunk a hosszabb életre, az NN Csoport 2023-as kutatásában a megkérdezettek több mint fele azt érzi, hogy nincs erre megfelelően felkészülve: nincs elegendő anyagi háttere a hosszabb élet finanszírozására, vagy épp fizikálisan nem úgy van, hogy egészségben tölthesse el boldogan ezeket az éveket. De mégis mit lehetne ma tenni azért, hogy tartalmas és minőségi legyen a jövőnk? Min érdemes változtatni szokásink közül? Mi az, amire már most több figyelmet kellene szentelnünk?

A válaszokat tekintve legtöbben a stresszmentes életet emelték ki, de előkelő helyen végzett a családdal töltött idő, az egészséges életmód és az anyagi biztonság megteremtése is.

Rajtunk múlik a tartalmas és minőségi élet

A hosszabb élet újfajta életstratégiát követel. Érdemes tehát tudatosabbnak lennünk, mint szüleinknek vagy nagyszüleinknek. 

Érdemes másképp gondolkodnunk a jóllétünkről is, ami a fizikai adottságok mellett a lelki egészséget is magába foglalja. És akkor még az anyagaikról nem is beszéltük. De lássuk pontosan, mit is tehetünk ma a holnapért.

Az NN Csoport kutatása négy ajánlást is tesz, amelyeket érdemes megfogadnunk a tartalmas és minőségi életért.

1. Központban a testi és lelki erő

A minőségi élet összetevői közül az első, és talán legfontosabb tényező az életerő.

Vigyázz az egészségedre!

Ide tartozik többek között az egészség. Hiszen hiába élünk sokáig, ha azt nem egészségesen tesszük.

Számos jó példa segíthet minket, ami megmutatja, hogy sosem késő az egészséges életmód irányába fordulni. Akár 50-60 évesen, komoly egészségügyi problémákat is leküzdhet például az erős akarat és a futás. Jó néhány inspiráló történeteket mutatunk be Laza Tízes podcastünkben.

Egyedül nem megy

Család, barátok, ismerősök nélkül csak az emberiség nagyon kis százaléka képes a boldog életre. Az erről szóló NN-kutatás szerint a többség nem csak megélni szeretne időskorában, hanem boldogan szeretné élvezni ezeket az éveket. 88 százalék kiemelten fontosnak tartotta a nagy beszélgetéseket, mert szerintük ezek nem csupán a lelki teher megosztása miatt jók, hanem akár megoldási javaslatokat is kaphatunk ilyenkor.

2. Munka és tanulás

A korábban megszokott tanulás-munka-nyugdíjas évek életritmus jól beégetett logikáját a hosszabb élet új megközelítésbe helyezi. Mai felgyorsuló világunk és rugalmasságunk megőrzése is okot adhat arra, hogy másképp közelítsük meg az élettervezés témáját.

A munka nemesít

Az élet része bizony a munka is. Legyen szó a hétköznapi értelemben vett munkahelyről, saját vállalkozásról, vagy éppen önellátásról, esetleg tanulásról, az ember arra született, hogy ideje egy jelentős részét munkával töltse. Az energikus, tettre kész hétköznapok jó hatással vannak az egészségre, így a minőségi életre is. A munka, tudás, megfelelő partnerek és a jó szakmai hírnév segítenek az embereknek, hogy produktívak és sikeresek legyenek hosszú életük során, ami nem mellesleg a jövedelmükre is pozitívan hat.

Jó pap holtig tanul!

Akár munkánk során, akár munka mellett, de érdemes folyamatosan képeznünk magunkat. Gondolhatunk nyelvekre, technikai ismeretekre vagy szakmai továbbképzésre például. Sőt, ha előrelátóan gondolkodtunk, és van elég megtakarításunk, akkor akár komolyabb, több éves képzéseket is meg tudunk finanszírozni magunknak. Hiszen egyáltalán nem biztos, hogy lesz lehetőségünk vagy kedvünk mondjuk 40 évig ugyanabban a szakmában maradni.

De a tanulás az olyan hétköznapi dolgokban is állhat, hogy új kézműves vagy épp kertészkedős, hobbikészségeket fejlesztünk, amelyekben kedvünket leljük. Sőt, az újabb kütyük vagy digitális megoldások is ide tartozhatnak, amelyekkel lépést tartunk a technológia fejlődésével, az új trendekkel.

A fő tehát a szellemi frissességünk megtartása, az alkalmazkodás a változó körülményekhez és önmagunk felvértezése az ehhez szükséges tudással.

Legyen terved az aktív időskorra!

Az aktív munka évtizedeit követően azonban egyszer csak elérkezik az idő: nyugdíjasok leszünk. Nem kell korán kelni, dolgozni indulni. A gyerekek már beléptek a felnőtt korba, talán már saját családot alapítottak, mi pedig szerencsés esetben még mindig aktívak és fiatalosak vagyunk. Sőt, ha előrelátóan gondolkodtunk, komoly anyagi gondokkal sem kell szembenéznünk.

Vagyis az élet nem áll meg. Miért ne lehetne ezt az időt tanulással vagy kötetlen munkával, hobbikkal tölteni? Megvalósítani azt, amire eddig nem volt energia. Ezt azonban előre meg kell alapoznunk, hogy valóban kiaknázhassuk az ezekben az években rejlő lehetőségeket.

3. Változás = lehetőség

A rugalmasság és a nyitottság két olyan kulcsfontosságú tulajdonság, amelyek a tartalmas és minőségi élethez nélkülözhetetlenek. Ha alkalmazkodunk az új helyzetekhez, fel tudunk nőni a változások jelentette kihívásokhoz, akkor ki tudjuk használni a jövő adta lehetőségeket.

Így maradhatsz nyitott és rugalmas

 • Figyeld magad!
  Tudatosan vizsgáld, hogy milyen vagy. Hogy egyes helyzetekre, újdonságokra hogyan reagálsz, és próbálj meg változtatni most kicsiben ott, ahol szükséges. Például, ha valamivel szemben már első lépésben is elutasító vagy, vagy éppen szorongsz tőle, ott lehet némi munkád magaddal. Később ez már nehezebb lesz, hidd el.
 • Próbálj ki tudatosan új dolgokat!
  Olyanokat, amik érdekelnek, vonzanak, de valamiért ódzkodsz tőlük. Elsőre nehéz lesz, de az eredmény nem marad el. Főleg hosszú távon.
 • Nyiss a technikai újdonságok felé!
  Hiszen olyan sebességgel változik a világ körülöttünk, hogy csak így maradhatsz igazán naprakész és később is rugalmas.

4. Ne legyen pénz kérdése

Mindenki ismeri a mondást, hogy a „pénz nem boldogít”, ez természetesen igaz állítás. De a minőségi, kiegyensúlyozott élethez ettől függetlenül szükség van egzisztenciális stabilitásra.

Teremtsd meg a biztos alapokat!

Nem feltétlen kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy stabil legyen az anyagi helyzeted. Felelősségteljes hozzáállással

 • egy hirtelen jött nagyobb anyagi kiadás miatt nem kerül veszélybe például a család élelmezése a hónap végén;
 • be tudod biztosítani családod jövőjét, ha veled történne valami;
 • nem lesz probléma, ha gyermeked nem állami finanszírozású egyetemre szeretne menni;
 • megalapozhatod, hogy nyugdíjasként ne lemondások közepette kelljen élned.

Gondolkozz hosszú távon!

Az élet hozhat válságos időszakokat és lesznek olyan feladatok, élethelyezetek, amelyeket anyagi oldalról kérdés nélkül meg kell oldanunk.

Mindezekre nehezen tudunk egyszer csak előhúzni a zsebünkből több millió vagy több tízmillió forintot. Éppen ezért lehet nyerő stratégia, ha 
magadat biztosítod, és tudatosan teszel azért, hogy Te és szeretteid könnyebben átvészelhessétek a váratlan helyzetek okozta anyagi nehézségeket. Például: átmeneti munkanélküliség, nem várt műtét, baleset vagy egy komolyabb betegség. Hogy a minőségi élet ne legyen pénz kérdése!

Biztosítsd magad!

Már kevesebb, mint 4 500 Ft havi díjjal felkészülhetsz olyan váratlan helyzetekre életbiztosításunkkal, mint például egy baleset miatt bekövetkező kórházi ápolás, váratlan műtét, rokkantság vagy haláleset.

 

Ez is érdekelhet!

Kockázati életbiztosítás: a kiszámítható jövőért

Mi is az a kockázati életbiztosítás? Milyen tévhitek élnek bennünk ezzel kapcsolatban, és milyen lépéseket kell tennünk, ha a biztosítás mellett döntünk?

Részletek

5 kérdés és válasz az életbiztosítással kapcsolatban

Védje családját a váratlan helyzetekben is. Gondoljon rájuk és döntsön felelősségteljesen.

Részletek

Ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk

Az emberek többsége az életbiztosítást kidobott pénznek gondolja, holott, ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk.

Részletek