124 - Kéz a kézben: nyugdíj és öngondoskodás

Magazin /  Nyugdíj  / Kéz a kézben: nyugdíj és öngondoskodás

Kéz a kézben: nyugdíj és öngondoskodás


A nyugdíjasokat érintő problémákról nap mint nap értesülhetünk, ami idővel minket is érinteni fog. Helyzetünkben a legfontosabb kérdések azonban azok, hogy lesz-e nyugdíjunk, ha igen, akkor mennyi lesz a mértéke, meg tudunk élni belőle? Kik fogják előteremteni a nyugdíjunkat, kikre számíthatunk idősebb korunkban? Ha biztosra szeretnénk menni későbbi, nyugdíjaskori megélhetésünket illetően, akkor már most szembe kell néznünk a nehézségekkel, és fel kell készülnünk erre az időszakra.

A hazai nyugdíjhelyzet

A hazai nyugdíjrendszer nehézségeiről, ingatagságáról sokszor hallani, hiszen vannak olyan - elképzelhető, hogy mi is ismerünk ilyen személyt - nyugdíjasok, akik szűkös vagy kevésbé tehetős anyagi körülmények között élnek. Persze általánosítani ebben az esetben sem lehet, mivel számos nyugdíjas éli nyugodt és kellemes életét, a probléma mégis valós.  

Nyugdíjas évek és a szűkös anyagi lehetőségek kapcsolata
Nyugdíjas évek és a szűkös anyagi lehetőségek kapcsolata

Amikor ezt a témakört érintjük, önkéntelenül is felötlik bennünk a kérdés, hogy vajon mi mekkora nyugdíjjal kalkulálhatunk? Ha figyelembe vesszük, az aktuális nyugdíjrendszert és a társadalmi változásokat, akkor érdemes rajta elgondolkodnunk, hogy vajon mennyi nyugdíjra is számíthatunk majd.

Számoljuk ki

Biztos, hogy mindannyian elgondolkodtunk már azon, hogy hogyan szeretnénk élni nyugdíjasként. Osztunk, szorzunk, majd megbecsüljük azt az összeget, ami ahhoz szükséges, hogy tisztes nyugdíjas éveink legyenek. 
Az NN Nyugdíjkalkulátora segítségével megtudhatjuk, hogy mire számíthatunk nyugdíjasként és hogyan tudjuk céljainkat elérni, megvalósítani.
Ahhoz, hogy jogosultak legyünk állami nyugellátásra, több feltételnek kell megfelelnünk.

Mi várható a jövőben?

A Pénzügyi Szemlében megjelent publikáció számításai szerint 2060-ra 10 aktív korúra 6 nyugdíjas jut majd, ahhoz, hogy az állami nyugdíjrendszer ne omoljon össze, valamint, hogy az idősek ellátása is megmaradjon, beavatkozások szükségesek. De ahhoz, hogy jogosultak legyünk állami nyugellátásra, egyébként is több feltételnek kell megfelelnünk
Ez a beavatkozás lehet a 2014 óta tartó nyugdíjkorhatár emelése, aminek a rendszer fenntarthatósága a célja.

A nyugdíjkorhatár emelésével növelik az aktív keresők körét
A nyugdíjkorhatár emelésével növelik az aktív keresők körét

A családtámogatási intézkedések is a fenntartható jövőbe való befektetések. Azzal, hogy családok életét különböző támogatásokkal próbálják könnyíteni, tovább ösztönzik a gyermekvállalást, így a népességszám csökkenését kívánja a kormány megállítani. A támogatások közül megemlíthetjük a CSOK-ot, az Otthonfelújítási támogatást vagy a Családi adókedvezményt.
Fontos törekvés ez, hiszen a rendszer egészen addig lesz fenntartható, amig lesz annyi munkavállaló, akik előteremtik az állami nyugellátáshoz szükséges pénzt.

Öngondoskodás és stabil nyugdíjas évek

Az tisztán látható, hogy ha nyugdíjas éveinkre is a kényelmes és a megszokott életszínvonalunkat szeretnénk biztosítani, mindezt úgy, hogy nem szeretnénk gyermekünket terhelni anyagi nehézségeinkkel, valamint nyugdíj mellett dolgozni, azt magunknak kell megteremteni, hiszen erre az állami nyugellátás valószínűleg nem lesz elegendő. Jelen helyzetben az öngondoskodás jelentősége felbecsülhetetlen. 
Nyugdíj célú megtakarításról akkor beszélünk, ha az öngondoskodást aktív keresőként indítjuk el, a megtakarításunk gyümölcse pedig nyugdíjas éveinkre érik be. Ezt úgy érhetjük el, hogy aktív időszakunkban rendszeresen félreteszünk, ezáltal nyugdíjas éveinkben több bevételi forrásunk is lesz: egyfelől kapjuk az állami nyugdíjunkat, valamint hozzájutunk ahhoz az összeghez is, amit az aktív éveink alatt félretettünk.

Megtakarítási lehetőségek

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert jelenleg három nyugdíjcélú megtakarítási lehetőség is adott számunkra. A felsorolt opciók közös jellemzője, hogy a felhalmozott összeghez hozzáférhetősége az öregségi nyugdíjkorhatár elérése, de arra is van lehetőség, hogy korábban is hozzányúljunk a pénzhez.

Az NN megoldása: nyugdíjbiztosítás

A fenti megtakarítási formák közül az NN Biztosítónál Ön valamely nyugdíjbiztosítási termék által tudja elérni megtakarítási célját. Motiva nyugdíjbiztosításunk három verziója lehető el, melyek főbb jellemzői lent olvashatóak.
Nyugdíjbiztosítására az alapbiztosításra az adott évben befizetett díj 20%-ával megegyező, maximum évi 130 ezer forintos adójóváírást vehet igénybe, amennyiben megfelel az SZJA törvényben meghatározott feltételeknek. Ráadásul Motiva kiegészítő biztosításainkkal rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás esetén tartós egészségkárosodás esetén is biztonságban tudhatja nyugdíjcélú megtakarítását.

Kiszámítható megtakarítási lehetőséget ad nyugdíjas éveire, mivel garanciát nyújtunk a szerződésben előre meghatározott összeg kifizetésére a lejáratkor. 

Nyugdíj célú megtakarítási és befektetési lehetőség, amelynél befektetéseit Ön kockázatvállalási hajlandóságának megfelelően helyezheti el eszközalapjainkban, és rugalmasan kezelheti a szerződés időtartama folyamán.

Nyugdíj célú megtakarítási és befektetési lehetőség, amelynél időközönként nagyobb összegű megtakarításait nyugdíj célra tudja befektetni. Egyszeri díj befizetéssel indítható, amelyet pénzügyi helyzetének alakulása szerint később eseti befizetésekkel tovább növelhet.

Mindenkinek járnak a gondatlan nyugdíjas évek 
Mindenkinek járnak a gondatlan nyugdíjas évek 

Amennyiben úgy érzi, hogy segítségére lehetünk az Ön számára megfelelő konstrukció kiválasztásában, kezdjünk el beszélgetni. Akár személyesen, akár online. Biztosítási tanácsadónk keresni fogja Önt.
Ismerje meg termékeinket, és válassza ki egyszerűen azt a nyugdíjbiztosítási megoldást, ami leginkább támogatja az elképzeléseit és a nyugodt nyugdíjas éveit.

Nyugdíj magazin - visszahívás kérés - 2 gombos

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek nyugdíj témában - cím

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Tartalom megjelenítő

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek

Négy tévhit a nyugdíjas évekkel kapcsolatban

Ha azt mondják, itt az ideje nyugdíj-megtakarításba kezdeni, szinte biztosra vehető, hogy sokakban felmerülnek olyan ellenérvek, amelyek arról győzködnek: ezzel még nem kell foglalkozni.

Részletek

Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában

Elgondolkodott már azon "Hogyan akar élni nyugdíjasként?" vagy hogy "Mivel telnek majd a napjai időskorámban?" Az aktív és boldog nyugdíjas évek eléréséért minél előbb cselekedni kell!

Részletek