149 - Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában_1

Magazin /  Nyugdíj  / Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában

Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában


A legtöbben azt hisszük, mindig racionálisan gondolkodunk. Szakértők szerint viszont olyan súlyos döntések meghozásakor, mint például, hogy: "Hogyan akarok élni nyugdíjasként?" vagy hogy "Mivel telnek majd a napok időskoromban?" - valójában nem tudunk racionálisak maradni. Pedig az izgalmas, aktív és boldog nyugdíjas évek elérésé-ért minél előbb cselekedni kell!  

Arisztotelésztől ered a gondolat: az ember racionális lény, ez különbözteti meg az élővilág többi tagjától. Ennek ellenére miért hessegeti el a legtöbb ember a nyugdíjas évekre történő felkészülésnek még a gondolatát is? Mi lehet a magyarázata, hogy nyugdíj-ügyben az előrelátás mégis csak kevesekre jellemző?

Éppen ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat videósorozatunk, "Az álracionális én". Az első epizód nem csak azt segít megérteni, hogy miért helyezzük gyakran a rövid távú előnyöket a hosszú távú célok elé, hanem azt is, hogy hogyan adhatunk jóval nagyobb súlyt a racionális szempontoknak a döntéseinkben. 

149 - Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában - video

149 - Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában_2

Mostanra sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy öngondoskodásra, nyugdíjcélú megtakarításokra gyakorlatilag mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a jövő idősei fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat a nyugdíjba vonulást követő évtizedekben. Mi mindent tehetünk saját magunk kényelméért?

1.    Mielőbb kezdjünk el gyűjteni!

Ne gondoljuk, hogy megtakarítani később könnyebb lesz! Arra várni sem kifizetődő, hogy ha beindul a karrierünk és jövedelmünk növekszik, egyszerűbb lesz megtakarítani. A valóságban az évek múlásával a kiadások is nőnek: ilyenkor vállalkozunk autó- és lakásvásárlásra, házasságra, családalapításra. Hiszen a legtöbben a 30-as éveikben vágnak neki ezeknek a nagy dolgoknak.

2.    Tervezzünk tudatosan!

Gondoljuk át pénzügyeinket, és akár egy szakember vagy tanácsadó segítségével állítsunk össze egy hosszú távú pénzügyi tervet, amihez tarthatjuk magunkat!

3.    Tájékozódjunk a lehetőségekről

Ismerjük meg, milyen megoldásokkal készülhet fel nyugdíjas éveire. Ne sajnáljuk az időt az információk összegyűjtésére, számoljunk, utána, döntsünk felelősen.

77 - Nyugdíjkalkulátor új 1 gombos

149 - Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában_3

Adójóváírást is kaphatunk!

Mindenképpen keressünk olyan terméket, amely részesül az adójóváírásban, így megtakarításunk összegét az állami támogatás is növeli. A Motiva nyugdíjbiztosítás esetén az SZJA-törvényben meghatározott feltételek mellett az alapbiztosításra befizetett díj 20%-ával megegyező adójóváírást vehet igénybe - legfeljebb évi 130.000 Ft-ot. Érdemes inkább fiatalabban elkezdeni fizetni kis össze-gekben a megtakarítást, mint hogy később, akár nagyobb összegekkel. A nyugdíjkorhatár és a várható élettartamunk is növekszik, így ennek fényében tervezzük meg pénzügyeinket tudatosan. Mindannyian megérdemeljük a nyugodt és kiegyensúlyozott nyugdíjas éveket. Ne hagyjuk, hogy az álracionális énünk félrevezessen bennünket!

77 - Nyugdíj magazin - 2 gombos banner - lead

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek nyugdíj témában - cím

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Tartalom megjelenítő

Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő? (Videó)

Miért van az, hogy ha félreteszünk minden hónapban egy bizonyos összeget, azt sokszor nem hasznos befektetésnek, hanem veszteségként éljük meg? Miért jobb ma költekezni, mint a jövőben gondtalanul élni?

Részletek

Ageizmus - Miért rettegünk a nyugdíjaskor gondolatától? (Videó)

Ha a nyugdíjas évekre gondolunk, a veszteség és a lemondás jut az eszünkbe. Félünk attól, hogy a lemondásról szól majd ez az időszak, kevesebb időnk és energiánk lesz bármihez is, ráadásul a barátaink is elkopnak mellőlünk.

Részletek

A sérthetetlenség mítosza - Hogyan csap be túlzott optimizmusunk? (Videó)

Az emberi gondolkodás nem mindig működik racionálisan. Valamiért úgy gondoljuk, hogy ami másokkal megtörténhet, az Velünk nem fog. De a túlzott optimizmus akár bajba is sodorhat bennünket.

Részletek