Magazin /  Nyugdíj  / Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában

Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában


A legtöbben azt hisszük, mindig racionálisan gondolkodunk. Szakértők szerint viszont olyan súlyos döntések meghozásakor, mint például, hogy: "Hogyan akarok élni nyugdíjasként?" vagy hogy "Mivel telnek majd a napok időskoromban?" - valójában nem tudunk racionálisak maradni. Pedig az izgalmas, aktív és boldog nyugdíjas évek elérésé-ért minél előbb cselekedni kell!  

Arisztotelésztől ered a gondolat: az ember racionális lény, ez különbözteti meg az élővilág többi tagjától. Ennek ellenére miért hessegeti el a legtöbb ember a nyugdíjas évekre történő felkészülésnek még a gondolatát is? Mi lehet a magyarázata, hogy nyugdíj-ügyben az előrelátás mégis csak kevesekre jellemző?

Éppen ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat videósorozatunk, "Az álracionális én". Az első epizód nem csak azt segít megérteni, hogy miért helyezzük gyakran a rövid távú előnyöket a hosszú távú célok elé, hanem azt is, hogy hogyan adhatunk jóval nagyobb súlyt a racionális szempontoknak a döntéseinkben. 

Mostanra sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy öngondoskodásra, nyugdíjcélú megtakarításokra gyakorlatilag mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a jövő idősei fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat a nyugdíjba vonulást követő évtizedekben. Mi mindent tehetünk saját magunk kényelméért?

1.    Mielőbb kezdjünk el gyűjteni!

Ne gondoljuk, hogy megtakarítani később könnyebb lesz! Arra várni sem kifizetődő, hogy ha beindul a karrierünk és jövedelmünk növekszik, egyszerűbb lesz megtakarítani. A valóságban az évek múlásával a kiadások is nőnek: ilyenkor vállalkozunk autó- és lakásvásárlásra, házasságra, családalapításra. Hiszen a legtöbben a 30-as éveikben vágnak neki ezeknek a nagy dolgoknak.

2.    Tervezzünk tudatosan!

Gondoljuk át pénzügyeinket, és akár egy szakember vagy tanácsadó segítségével állítsunk össze egy hosszú távú pénzügyi tervet, amihez tarthatjuk magunkat!

3.    Tájékozódjunk a lehetőségekről

Ismerjük meg, milyen megoldásokkal készülhet fel nyugdíjas éveire. Ne sajnáljuk az időt az információk összegyűjtésére, számoljunk, utána, döntsünk felelősen.

Adójóváírást is kaphatunk!

Mindenképpen keressünk olyan terméket, amely részesül az adójóváírásban, így megtakarításunk összegét az állami támogatás is növeli. A Motiva nyugdíjbiztosítás esetén az SZJA-törvényben meghatározott feltételek mellett az alapbiztosításra befizetett díj 20%-ával megegyező adójóváírást vehet igénybe - legfeljebb évi 130.000 Ft-ot. Érdemes inkább fiatalabban elkezdeni fizetni kis össze-gekben a megtakarítást, mint hogy később, akár nagyobb összegekkel. A nyugdíjkorhatár és a várható élettartamunk is növekszik, így ennek fényében tervezzük meg pénzügyeinket tudatosan. Mindannyian megérdemeljük a nyugodt és kiegyensúlyozott nyugdíjas éveket. Ne hagyjuk, hogy az álracionális énünk félrevezessen bennünket!


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő? (Videó)

Miért van az, hogy ha félreteszünk minden hónapban egy bizonyos összeget, azt sokszor nem hasznos befektetésnek, hanem veszteségként éljük meg? Miért jobb ma költekezni, mint a jövőben gondtalanul élni?

Részletek

Ageizmus - Miért rettegünk a nyugdíjaskor gondolatától? (Videó)

Ha a nyugdíjas évekre gondolunk, a veszteség és a lemondás jut az eszünkbe. Félünk attól, hogy a lemondásról szól majd ez az időszak, kevesebb időnk és energiánk lesz bármihez is, ráadásul a barátaink is elkopnak mellőlünk.

Részletek

A sérthetetlenség mítosza - Hogyan csap be túlzott optimizmusunk? (Videó)

Az emberi gondolkodás nem mindig működik racionálisan. Valamiért úgy gondoljuk, hogy ami másokkal megtörténhet, az Velünk nem fog. De a túlzott optimizmus akár bajba is sodorhat bennünket.

Részletek