Négy tévhit a nyugdíjas évekkel kapcsolatban

Ha azt mondják, itt az ideje nyugdíj-megtakarításba kezdeni, szinte biztosra vehető, hogy sokakban felmerülnek olyan ellenérvek, amelyek arról győzködnek: ezzel még nem kell foglalkozni. De vajon ezek az érvek igazak, jól teszi, aki halogat, és nem gondolkodik előre, nem foglalkozik a nyugdíjas évekkel? 

Ej, ráérünk arra még?!

A többség a nyugdíjas éveket távolinak érzi, nem akar ezzel foglalkozni. Pedig a megtakarítások aranyszabálya szerint minél korábban elkezdődik a pénz félrerakása, annál könnyebb lesz havonta kisebb összegekkel összetenni azt az összeget, amely a nyugdíjba vonulás után biztos alapot jelenthet a megélhetéshez.

  • Egy most 20 éves fiatalnak például, ha 19,4 millió forintos nyugdíj-megtakarítással a zsebében szeretne visszavonulni (amely 16 nyugdíjban töltött évig havi 120 ezer forintos extra bevételt biztosítana neki), a megtakarítást mindössze havi 7000 forinttal kell elkezdenie - ez pedig nem több mint néhány pizza vagy mozijegy ára.
  • Ha valaki 40 éves koráig vár, ugyanekkora tőke összegyűjtéséhez már havi 27000 forint kezdőbefizetéssel kell, hogy számoljon.
  • Aki pedig 50 éves koráig halogatja a nyugdíjtervezést, annak havi 70 000 forintot kell félretennie. Késlekedni tehát nem éri meg!

Úgysem érem meg a nyugdíjas kort?

Sokan tekintetnek pesszimistán a jövőbe, de a számok szerencsére nem őket igazolják. Magyarországon - akárcsak egész Európában - folyamatosan emelkedik a várható élettartam. A jelenlegi nyugdíjkorhatár Magyarországon 65 év. Egy átlagos férfi vagy nő e kor után várhatóan még 16 évet él, de ez a szám évente nagyjából 0,1-gyel emelkedik. Azaz a nyugdíjas évek száma folyamatosan növekszik, vagyis félretenni nagyon is érdemes!

A nyugdíjasok kevesebbet költenek?

Ha a fenti állítás igaz is, nem biztos, hogy törvényszerű, hiszen senki sem vágyik arra, hogy a végigdolgozott évtizedek után a pihenés éveiben kelljen megszorítani a nadrágszíjat. Ha időben, kisebb összegek félretevésével kezdődik el a takarékoskodás, akkor biztosra vehető, hogy a nyugdíjas évek is ugyanolyan értékesen telnek el, mint a munkával aktívan töltött esztendők. A szabadidő mellett érdemes a várhatóan növekvő egészségügyi kiadásokkal is kalkulálni!

Az állami nyugdíj biztosan elég lesz?

Sajnos hosszú távon elkerülhetetlennek tűnik, hogy az állami nyugdíjat mindenki kiegészítse valamilyen módon. Az elkövetkező évtizedekben a felosztó-kirovó rendszerben egyre kevesebb aktív dolgozónak egyre több nyugdíjat kell kitermelnie, az így kieső forrásokat pedig máshonnan kell pótolni.

Nem véletlen, hogy a kormány 2014 januárjától komoly ösztönzővel támogatja az öngondoskodást: a nyugdíjbiztosítást indítók évi 130 ezer forintnyi adójóváírást is elérhetnek a biztosításra befizetett összeg után a törvényi feltételek szerint.

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Nyugdíjválság Magyarországon?

A társadalom elöregedése miatt egyre fontosabb az öngondoskodás.

Részletek

Az öngondoskodás a biztosíték

A EU országaiban élők többsége nyugdíj után is dolgozna.

Részletek

Kezdjen el félretenni!

Az állami nyugdíj nem lesz elég. Segítünk!

Részletek

Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN