Magazin /  Nyugdíj  / Négy tévhit a nyugdíjas évekkel kapcsolatban

Négy tévhit a nyugdíjas évekkel kapcsolatban


Ha azt mondják, itt az ideje nyugdíj-megtakarításba kezdeni, szinte biztosra vehető, hogy sokakban felmerülnek olyan ellenérvek, amelyek arról győzködnek: ezzel még nem kell foglalkozni. De vajon ezek az érvek igazak? Jól teszi, aki halogat, és nem foglalkozik a nyugdíjas évekkel? 

Ej, ráérünk arra még?!

A többség a nyugdíjas éveket távolinak érzi, nem akar ezzel foglalkozni. Pedig a megtakarítások aranyszabálya szerint minél korábban elkezdődik a pénz félrerakása, annál könnyebb lesz havonta kisebb összegekkel megteremteni azt az összeget, amely a nyugdíjba vonulás után biztos alapot jelenthet a megélhetéshez.

  • Egy most 30 éves fiatalnak például mindössze havi 13 800 forintnyi biztosítási díjjal kell elkezdenie a megtakarítást, ha a Motiva garantál nyugdíjbiztosítást választja és 19 millió forintos nyugdíjbiztosítási megtakarítással a zsebében szeretne visszavonulni.  Ez pedig nem több mint egy heti tankolás ára.
  • Ha valaki 40 éves koráig vár, már havi 28 000 forint kezdő díjjal kell, hogy számoljon ugyanekkora összeg összegyűjtéséhez.
  • Aki pedig 50 éves koráig halogatja a nyugdíjtervezést, annak 72 000 forintot kell félretennie havonta díjként a Motiva garantált nyugdíjbiztosítással. Késlekedni tehát nem éri meg!

Olvassa el, pontosan milyen adatok alapján végeztük számításainkat!

Jelen példa a Motiva garantált nyugdíjbiztosítás elérési szolgáltatásának 2021. január 1-én hatályos jogszabályok és termékfeltételek alapján számolt, feltételezéseken alapuló becsült értékét jelzi előre, kizárólag csak tájékoztató jelleggel. A számítás nem minősül ajánlattételnek! A kalkuláció nem veszi figyelembe az esetleges kiegészítő biztosításokat, és feltételezéseket tartalmaz a jövőbeli hozammal és díjnövelésekkel kapcsolatban. A kalkulációban a biztosítás díjtartalékának befektetésén elért feltételezett éves nettó hozam a teljes tartam alatt 3%, amely nem azonos a szerződésre jóváírt hozammal, hanem csak a többlethozam számítás alapját képezi. A lejárati szolgáltatás értéke a biztosítási díjban figyelembe vett garantált 1,5% kamattal (technikai kamat) kerül kiszámításra- azonban az e fölött elért hozam-feltételezés megvalósulására a biztosító nem vállal garanciát. A számítás során feltételezzük, hogy a Szerződő valamennyi díjat az esedékességig megfizeti, a jelenleg hatályos adózási szabályok változatlanul hatályban maradnak és a szerződő minden évben az általa fizetett díjra vonatkozóan teljes mértékéig ki tudja használni az adójóváírást, amelyet erre a szerződésre vesz igénybe. Feltételezzük, hogy a szerződő a felajánlott éves automatikus díjnöveléseket nem utasítja el és annak mértéke - a tartam utolsó 5 évét kivéve - minden évben 5%. Az éves díjnövelések elfogadása nem kötelező. Az éves díjnövelések elutasítása esetén a lejárati összeg várható értéke az itt megjelenített összegnél kevesebb lesz.

Az állami nyugdíj biztosan elég lesz?

Sajnos hosszú távon elkerülhetetlennek tűnik, hogy az állami nyugdíjat mindenki kiegészítse valamilyen módon. Az elkövetkező évtizedekben a felosztó-kirovó rendszerben várhatóan egyre kevesebb aktív dolgozónak egyre több nyugdíjat kell kitermelnie, az így kieső forrásokat pedig máshonnan kell pótolni.

Nem véletlen, hogy az állam 2014 januárjától komoly ösztönzővel támogatja az öngondoskodást: a nyugdíjbiztosítással rendelkező személyek az alapbiztosításra az adott évben befizetett díj 20%-át, de legfeljebb évi 130 ezer forintnyi adójóváírást is elérhetnek az SZJA törvényben meghatározott feltételek szerint.

A nyugdíjasok kevesebbet költenek?

Ha a fenti állítás igaz is, nem biztos, hogy törvényszerű, hiszen senki sem vágyik arra, hogy a végigdolgozott évtizedek után a pihenés éveiben kelljen megszorítani a nadrágszíjat. Ha időben, kisebb összegek félretevésével kezdődik el a takarékoskodás, akkor a nyugdíjas évek is ugyanolyan értékesen telhetnek el, mint a munkával aktívan töltött esztendők. A szabadidő mellett érdemes a várhatóan növekvő egészségügyi kiadásokkal is kalkulálni!

Úgysem érem meg a nyugdíjas kort?

Sokan tekintetnek pesszimistán a jövőbe, de a számok szerencsére nem őket igazolják. Magyarországon - akárcsak egész Európában - folyamatosan emelkedik a várható élettartam. Az OECD nyugdíjba vonuláskor várható élettartamról szóló felmérése szerint a munkában töltött aktív évek után várhatóan még átlagosan 16 évet élünk, vagyis félretenni nagyon is érdemes!

Nyugdíjbiztosítás havi 9 130 Ft-tól

Állj több lábon, hogy nyugdíjasként is 
megengedhesd magadnak azt, ami igazán fontos.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Mindent a nyugdíjcélú adójóváírásról

Tudtad, hogy nyugdíjbiztosításoddal adójóváírásra lehetsz jogosult? Cikkünkben összeszedjük, milyen esetekben és hogyan veheted igénybe.

Részletek

Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában

Elgondolkodott már azon "Hogyan akar élni nyugdíjasként?" vagy hogy "Mivel telnek majd a napjai időskorámban?" Az aktív és boldog nyugdíjas évek eléréséért minél előbb cselekedni kell!

Részletek

Ageizmus II - Mit árulnak el rólunk saját sztereotípiáink? (Videó)

Ha a nyugdíjas évekre gondolunk, a veszteség és a lemondás jut az eszünkbe. Valójában, könnyen lehet, hogy ezek a képek, amiket gondolunk, nem feltétlenül a valóságot fedik le, hanem sokkal inkább a saját félelmeinkről szólnak.

Részletek