Magazin / Balesetmegelőzés / 5+1 tipp, hogy ne aggódjunk kisiskolás gyermekünk miatt a szünidőben, amikor táborba készül

5+1 tipp, hogy ne aggódjunk kisiskolás gyermekünk miatt a szünidőben, amikor táborba készül


Gyakran keringenek aggasztó gondolatok féltő anyák és apák fejében arról, mi minden történhet egy nyári táborban, ahová talán első alkalommal engedték el kisiskoláskorú gyermeküket. A gyötrő fantáziálás helyett érdemesebb néhány óvintézkedést megtenni - íme, 5+1 tipp a táborozni vagy akár a nagyszülőkkel nyaralni induló gyermekek szüleinek. Ezzel a néhány egyszerű tipp betartásával minimalizálhatjuk annak valószínűségét, hogy a tőlünk távol töltött idő alatt valami probléma történne és így a felesleges idegeskedéstől is megkímélhetjük magunkat.

1. Értessük meg a gyerekkel, hogy a baleset tényleg megtörténhet!

Egy baleset nemcsak az interneten, a hírekben és a távoli ismerősökkel fordulhat elő, hanem vele is. Persze ne ültessünk el benne félelmet, csupán hívjuk fel arra nyomatékosan a figyelmét, hogy amíg tőlünk távol van, addig saját magára kell vigyáznia, saját magának kell tudnia felmérni egy-egy helyzet veszélyességét és vállalni tettei következményét. Mindenekelőtt biztosítsuk gyerekünket feltétlen bizalmunkról: hogy tudjuk, mindent megtesz a rossz helyzetek elkerüléséért, és amennyiben mégis megtörténik a baj, akkor helyesen fog cselekedni. Egy bizalmas beszélgetés általánosságban is hasznára válhat a gyerek-szülő kapcsolatnak.

Ebben a korban gyakoriak a kisebb balesetek, elesés, felborulás a biciklivel.  Tanítsuk meg gyerkőcünket, mit kell tennie kis baleseteknél. Például orrvérzés esetén ne hajtsa hátra a fejét, hanem inkább tartson oda zsebkendőt és fogja be az orrcimpáit. Kérjen segítséget a közelben lévő tanárnénitől. Ha lehorzsolta a lábát, azt mossa le vízzel, fertőtlenítsék le, és ha szükséges, ragasszák le.

2. Beszéljük át azokat a szabályokat, amelyeket mindenképpen tartson be!

Kisiskoláskorban előfordulhatnak balesetek, ha gyermekünk biciklizik vagy rollerezik, esetleg figyelmetlen. Ismételjük el neki indulás előtt a legfontosabb szabályokat: ne szaladjon ollóval, és sehova ne menjen egyedül. Hallgasson a tanárokra, és ha bármi baj történik, rögtön a tanároktól vagy a táborvezetőktől kérjen segítséget. 

A legjobb, ha a szabályokat közösen fogalmazzuk meg, fogalmaztassuk meg ezeket a gyerekkel. Így jobban rögzülnek is, és jobban magáénak is fogja érezni azokat. 

Tegyük el neki a védőfelszerelést, például a bukósisakot és a könyök- illetve térdvédőt. Arról is beszélgessünk vele, hogy értjük, hogy a csillogós szandált szereti nagyon, de sportoláshoz sportcipőt kell felvennie, mert az a biztonságos, így nem sérülnek a lábujjai egy esésnél, vagy és a cipő tartja a bokáját, ha rosszul mozdul. Ismertessük vele a legfontosabb KRESZ szabályt, például, hogy ne biciklizzen az úton és a piros lámpánál meg kell állnia. Bár lesznek vele felnőttek, ebben a korban már meg tudja jegyezni a legfontosabb szabályokat

3. Ismerjük meg a társaságot, akikkel nyaral vagy táborozik!

Gyermekünk, ha nehezebben barátkozik, akkor mindenképp olyan táborba menjen, ahova a többi osztálytársa is, vagy barátai. Sokat jelenthet kisiskoláskorú gyermekünknek, ha egyik kis barátja is megy vele a táborba.

Érdemes olyan tábort választani neki, amit az iskola szervez, vagy az iskolán keresztül lehet jelentkezni. Ebben az esetben nemcsak a mi vállunkról esik le egy nagy teher, hanem gyermekünk is olyanokkal töltheti majd az időt, akiket ismer. Esetleg érdemes is felvenni a többi táborozó szüleivel a kapcsolatot, már csak saját magunk megnyugtatása végett is.

Kisiskoláskorban még érdemes olyan táborba vinni gyermekünket, ahova reggel elvisszük, este pedig hazahozzuk, így inkább napköziként működik. Mindenképp mérjük fel, hogy mi érdekli gyermekünket és miben jó. Ha inkább a sportok érdeklik, lehetőleg ne kézműves táborba küldjük.

Mindig tegyünk el fürdőruhát is, mert bármikor mehetnek strandra a csoporttal. Ismertessük meg már ilyen kicsi korban is, hogy mennyire fontos, hogy ne menjen a napra 11 és délután 3 óra között. Ragaszkodjunk ahhoz, hogy felvegye a sapkáját, ha napon van, nehogy napszúrást kapjon. 

Azzal is segíthetünk, ha elmondjuk, hogy ha szédül, fáj a feje, esetleg hányingere van, és előtte sokat volt a napon, akkor lehetséges, hogy napszúrást kapott. Ilyen esetekben pedig szóljon a tanárnak, aki a közelben van, ő tud segíteni. Gondoskodjunk elegendő folyadékról, pakoljuk be neki a kedvenc ivólevét, valamint tegyünk el egy kulacsot vízzel, amelynek feltöltését mutassuk meg neki.

4. Az internet használata

A kisiskoláskorba beletartoznak a 10-12 évesek is, akik közül már sokaknak van saját telefonja és már aktívan használják az internetet. Ha távol van tőlünk gyermekünk, akkor nem tudjuk felügyelni, hogyan használja ezeket. Érdemes felhívni a figyelmét arra, hogy lehetőleg ne osszon meg magáról a táborból képeket az interneten, főleg nem kihívó képeket, amik például a strandon készültek. 


 

Szülőként beállíthatunk bizonyos szűrőprogramokat a gépén vagy a telefonján, valamint az internethasználatot is korlátozhatjuk. Ezáltal biztonságosabban fogják tudni használni a világhálót. Arról is beszélgessünk velük, hogy ha már használnak közösségimédia-felületeket, ne igazoljanak vissza olyat, akit nem ismernek, mert sosem tudni, ki van a profil mögött. 

5. Az étkezés

A legtöbb táborban ebédmenü van, amit előre közölnek a szülőkkel, így eldönthetjük, mit fog tudni enni gyermekünk. Azonban, ha valamilyen ételallergiával, érzékenységgel küzd, mindenképp jó előre közöljük a táboroztató helyen, hogy legyen számára más ételopció. Ezekről az allergiákról beszélgethetünk vele. Elindulás előtt többször mutassuk meg neki azt, amire allergiás, és hívjuk fel a figyelmét arra, hogy ha valamilyen összetevőben nem biztos, akkor kérdezze meg a tanárnénit, hogy van-e az ételben olyan, amire ő allergiás.

+1 Gondoljuk át, hogy mit tudunk tenni, ha megtörténik a baj!

Szülőként bizony erre az esetre is fel kell készülnünk. Gondoljuk át, hogy kisiskolás gyermekünk esetleges megbetegedése, balesete, még rosszabb esetben kórházi vagy magánellátásban történő ápolása milyen pénzügyi megterhelést jelenthet családunk számára, és az hogyan befolyásolhatja mindennapi életünket. Hogy arra tudjunk koncentrálni, ami ilyenkor a legfontosabb, érdemes balesetbiztosítást kötni szeretteinknek, vagy akár saját, meglévő balesetbiztosításunkba bevonni családtagjainkat. 

Egy jól kiválasztott élet- és balesetbiztosítási konstrukció a pénzügyi szolgáltatáson túl kézzelfogható segítséget is nyújthat baleseti asszisztencia-szolgáltatásokon keresztül. Az NN Baleseti felépülés biztosítása ráadásul online is megköthető és a saját biztosításunkba bevonhatjuk 18 évnél fiatalabb gyermekünket is.

Ha a fentieken túl vagyunk, akkor egy kicsit dőljünk hátra és ha van olyan szerencsénk, hogy ezáltal szabadul fel szabadidőnk, amit magunkra tudunk fordítani, akkor gondoljuk végig, hogy milyen tevékenységgel fogjuk magunkat is feltölteni, milyen koncertre megyünk, kikkel találkozunk, vagy mit fogunk elolvasni, amíg csemeténk tőlünk távol, a táborban tölti napjait. De ha erre nincs lehetőségünk, akkor is nyugodjunk meg, esténként pihenjünk nagyokat, nappal pedig kipihenten koncentráljunk nyugodtan a munkánkra.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Hogyan védjük meg iskolás gyermekünket a balesetektől?

Milyen tanácsokkal lássuk el iskolás gyermekünket, hogy elkerülje az otthoni baleseteket és biztonságban legyen az utcán?

Részletek

Így vigyázzunk magunkra, miután elköltöztek a gyerekek otthonról

Hogyan tegyük biztonságosabbá otthonunkat és hogyan készüljünk fel a háztartási balesetekre, ha a gyerekek már elköltöztek otthonról?

Részletek

Ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk

Az emberek többsége az életbiztosítást kidobott pénznek gondolja, holott, ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk.

Részletek