Magazin /  Gondoskodás  / Ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk

Ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk

2024.01.04. |   3 perc

Furcsa kettősség jellemezte a biztosítások megítélését a koronavírus megjelenése előtt. Az emberek egy része az életbiztosítást kidobott pénznek gondolta. A pandémia azonban rádöbbentett minket arra, hogy a mulandóság közelebb van, mint gondoltuk. Egy jól kiválasztott életbiztosítással nem csak magunkra gondolunk, hanem azokra is, akik a legtöbbet jelentik számunkra.

Autót, ingatlant igen, életet nem?

Paradox már a kérdés felvetése is, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy van létjogosultsága. Az emberek többségére igaz az az állítás, hogy tudatos fogyasztóként a vagyontárgyakat bebiztosítják, legyen az akár egy új TV, egy okostelefon vagy egy újgenerációs játékkonzol, az autókról vagy ingatlanokról nem is beszélve. Az életbiztosítások terén viszont nem vagyunk ennyire következetesek, pedig egy baleset, egy betegség vagy az öregedés olyan szempontok, amikre fel kell készülnünk. A magyarázat hátterében a fogyasztói társadalom jellegzetessége is fellelhető, hiszen a megszerzett és felhalmozott javainkat, vagyontárgyainkat óvni szeretnénk. A biztosításoknak egy meghibásodás vagy sérülés esetén kézzel fogható hozadéka van, a biztosítási összegből pótolni tudjuk a kiesett eszközünket. 

Ha egy használati cikkre biztosítást kötünk, saját életünk is megérdemli ezt
Ha egy használati cikkre biztosítást kötünk, saját életünk is megérdemli ezt

Ez a reláció már nehezebben állja meg a helyét az életbiztosítások területén. Ez azért lehetséges, mert az életbiztosítások jellemzően - de nem kizárólagosan - akkor "mutatják meg" valódi és előnyös tulajdonságaikat, amikor mi azt már nem láthatjuk. Ettől függetlenül szerepük megkérdőjelezhetetlen, mert általuk, ha velünk egy nem várt esemény történik, családtagjaink, szeretteink egzisztenciája, életszínvonala továbbra is megőrizhető.

Mi változott?

A koronavírus-járvány sokunkat rádöbbentett arra, hogy a veszély nem jelez előre, hirtelen tűnik fel, átformálja az életvitelünket, napjainkat, szokásainkat. 
Egyre többen eszmélnek rá, hogy nem szabad tovább folytatni a struccpolitikát, vagyis meg kell hoznunk a védekezési intézkedéseinket
A 2020-21-es pandémiás helyzet egy másik fontos témáról is lerántotta a leplet. Sokáig nem szerettünk beszélni az öregedésről, pedig ez is egy teljesen természetes folyamat. Ugyancsak tabunak számított az időskorból eredő elmúlás is, amivel idővel szintén szembe kell néznünk. 
A szülővé válás és a családalapítás is olyan életesemény, amikor világossá válik számunkra, hogy mostantól már nem csak magunkért, de párunkért és gyermekünkért is felelősséggel tartozunk. A szeretet és a gondoskodás pedig nem csak akkor nyilvánul meg, amikor életünk során szerető párja vagyunk kedvesünknek vagy gondoskodó szülője csemeténknek, hanem akkor is, amikor abban a helyzetben is támogatni tudjuk őket, amikor egy nem várt esemény miatt már nem vagyunk velük.

A szükséges szemléletváltás

Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy értéke nem csak a fizetésünkből megvásárolt eszközöknek és vagyontárgyainknak van, hanem a saját életünknek, továbbá szeretteink és családunk boldogulásának is, valamint annak a tudatnak, hogy baj esetén van mire számítani.
Ha felismerjük az értékeinkre megkötött biztosítások fontosságát, akkor azt is látnunk kell, hogy saját magunkkal kapcsolatban is legalább ennyire előrelátóan kell eljárnunk.
Persze ezt a szemléletváltást könnyebb mondani, mint megvalósítani. Sokszor hallhatunk olyan szavakat, miszerint az életbiztosítás kidobott pénz. 
Az igaz, hogy az életbiztosítás "csupán" egy kötvény - ami ráadásul lehet elektronikus is, így még a kezünkbe sem tudjuk fogni - formájában jelentkezik, de rendszeres befizetéseinkért bár láthatatlan formában, de mégis sokat kapunk. 
A kötvényünkön kívül megkapjuk azt a megnyugtató érzést, hogy ha velünk egy előre nem látott esemény történik, legalább családtagjainkról, gyermekünkről gondoskodhatunk.

Mire jó és hogyan "működik" egy életbiztosítás?

Egy haláleset sajnos bármikor bekövetkezhet, és ilyenkor veszélybe kerülhet családunk megélhetése. Ilyen esetekben a kényelem és biztonság, amiért keményen megdolgoztunk, egy pillanat alatt a semmibe veszhet. Egy családtag hiányát semmi sem pótolhatja, és az életbiztosítást sem ezért dolgozták ki, hanem azért, hogy levegye a család válláról az elkerülhetetlen anyagi terheket. A biztosító kifizetése fedezheti párunk és gyermekünk életszínvonalának megtartását akkor, amikor távozásunkkal keresetünk is kiesik a családi költségvetésből.

Egy életbiztosítás sem pótolhatja a veszteségünket, de a család válláról leveheti az anyagi terhet
Egy életbiztosítás sem pótolhatja a veszteségünket, de a család válláról leveheti az anyagi terhet

Ez úgy történik, hogy ha a biztosított a biztosítás tartama alatt elhalálozik, akkor a biztosító kifizeti az aktuális haláleseti biztosítási összeget a kedvezményezett részére a szerződési feltételekben foglaltak szerint. Mind a biztosítási összeget, mind a kedvezményezett személyt mi határozhatjuk meg, így tudjuk kialakítani a családunkra szabott, egyedi védelmet.

Milyen tendenciákat látunk?

Az NN Biztosító kutatásából kiderült, hogy a magyarok majd harmada kockázati vagy megtakarítási célú életbiztosítással csökkentené az utóbbi időszakban megtapasztalt egzisztenciális és egyéb kockázatokat.
A válaszokat természetesen a koronavírus-járvány, illetve annak negatív, a társadalomra gyakorolt hatása befolyásolta, a pandémia időszakában a többségben egyértelműen felerősödtek az aggodalmak.

A koronavírus felerősítette az aggodalmakat, egyre többen szeretnék biztonságban tudni szeretteiket
A koronavírus felerősítette az aggodalmakat, egyre többen szeretnék biztonságban tudni szeretteiket

A megkötött életbiztosítások számának - ahogy a többi biztosítási formáknak is - a növekedése azt mutatja, hogy a szemléletváltás elkezdődött a magyar társadalomban. A MABISZ tájékoztatása szerint az elmúlt évekhez képest 10,3%-kal bővül életbiztosítási piac. Ebből az is látszik, hogy az emberek egyre inkább elkötelezettek a saját maguk és szeretteik védelme érdekében. Az életbiztosítások mellé kínált kiegészítő biztosításokkal pedig mindenki a saját igényei szerint állíthatja össze a biztosítási védelmet.

Az NN megoldása: Amulett életbiztosítás

Az Amulett kockázati életbiztosítás anyagi segítséget nyújthat akkor, amikor egy váratlan tragédia miatt a szeretteid megélhetése vagy a hiteleid törlesztése veszélybe kerülhet. Amennyiben bekövetkezik a biztosítási esemény, az összeg, amelyet megkap a kedvezményezett, fedezheti életszínvonaluk megtartását. Az Amulett életbiztosítás egyénre szabható a különböző kockázati védelmek hozzáadásával, igazodva különböző élethelyzethez. Biztosítónk a szükséges dokumentumok rendelkezésre állását és az igény elbírálását követően 30 napon belül kifizeti a biztosítási összeget a megjelölt kedvezményezett részére, így gyors anyagi támaszra számíthatsz a nehéz pillanatokban.
Ha szeretnél felkészülni a nem várt eseményekre, és egy személyre szabható biztosítással házastársad, gyermeked anyagi biztonságáról gondoskodni, kezdjünk el beszélgetni a részletekről online vagy személyesen.

Biztosítsd magad!

Már kevesebb, mint 4 000 Ft havi díjjal felkészülhetsz olyan váratlan helyzetekre életbiztosításunkkal, mint például egy baleset miatt bekövetkező kórházi ápolás, váratlan műtét, rokkantság vagy haláleset.

 

Ez is érdekelhet!

Amit az életbiztosításokról tudni kell

Sokan úgy gondolják, hogy az életbiztosítás "gyümölcsét? már nem élvezhetik, ám létezik olyan megoldás, amely a családon kívül nekünk is segít.

Részletek

Az életbiztosítás megkötése és hasznos tanácsok

Írásunkban azokról a hasznos tanácsokról ejtünk szót, amiket érdemes mérlegelnünk, valamint megismerkedünk az életbiztosítás megkötésének menetével.

Részletek

Nagy család, nagy otthon: vigyázzunk rájuk!

Szülőként a gyermek az első, légy te a támasz! Nem könnyű kihívás, de mutatunk pár megoldást.

Részletek