Magazin / Balesetmegelőzés / Baleset után csak a gyógyulásra koncentráljunk

Baleset után csak a gyógyulásra koncentráljunk


Egy balesetre kivétel nélkül igazak az alábbiak: mindig a legrosszabb és legváratlanabb pillanatban történik, nincs tekintettel se nemre, se korra, és akármilyen súlyos az eset, nagyban hátráltat akár a legegyszerűbb napi dolgokban is. Sajnos tévedünk, ha úgy gondoljuk, hogy velünk ilyen nem történhet meg, így nagyon fontos a felkészülés. Tudjuk magunkat és családunkat biztonságban, és koncentráljunk a gyors felépülésre az NN Baleseti felépülés biztosítás segítségével.

Miért pont most, miért pont velem?

Egy baleset pillanatok alatt megtörténik. Nincs előzmény. Nincs idő a ráhangolódásra. Csak megtörténik. Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, hogy melyik nembe tartozunk, társadalmi vagy szociális helyzetünk sem hatja meg. Ha az ismerőseinktől, barátainktól hallunk egy balesetről, bár sajnáljuk a történeteket, és mielőbbi gyógyulást kívánunk az illetőnek, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy velünk ilyen nem történhet. Hibát követünk el, ha ezt képzeljük, mert egy hirtelen, rossz mozdulat vagy egy szerencsétlen forgalmi szituáció is képes arra, hogy akár az egész életünket, és ezáltal családunk életét is teljesen felborítsa.
Számtalan olyan következménye lehet egy balesetnek, ami nem csak a fizikai teljesítőképességünket befolyásolja, de rosszabb esetben mentális készségeink károsodásához is vezethet. Így olyan élethelyzetbe kerülhetünk, ami teljes újra tervezésre kényszerít minket és szeretteinket is.


 

Otthon biztonságban vagyunk?

Otthonunkra mindig a béke, a nyugalom szigeteként tekintünk, ahová a mindennapok megpróbáltatásai után hazatérünk. Talán meglepő, de a kellemes otthoni időtöltés ellenére a legtöbb baleset mégis otthon ér minket
A KSH statisztikája szerint 2020-ban 1557 halálos háztartási baleset történt Magyarországon, ami szerencsére alacsonyabb a 2019-es adatokhoz képest (1683 halálos háztartási baleset), mégis látható, mennyire fontos vigyáznunk magunkra otthon.
A nem végzetes, hanem "csak" sérüléssel végződő balesetek között a leggyakoribbak az égési sérülések, az esésekből, csúszásokból származó károsodások, végtagtörések, de a forrázásból, a konyhai tevékenységből és a karbantartási, barkácsolási munkákból származó sebesülések is jellemzőnek mondhatók.

Mi a helyzet az utakon?

A házon kívüli teendőink miatt jelentős időt töltünk utazással is. Utazunk a munkahelyünkre, visszük gyermekünket a bölcsödébe vagy az iskolába, de még a hétköznapi ügyintézéshez, nagybevásárláshoz is útra kell kelnünk. Akár autót, akár közösségi közlekedést, kerékpárt használunk, szerves részévé válunk a közlekedésnek. 
Bármennyire is felkészültek és körültekintőek vagyunk, a közúti közlekedés kockázattal jár. A Magyar Autóklub (MAK) statisztikáiból visszás kép rajzolódik ki előttünk a közúti balesetek és a halálos közúti balesetek számát tekintve. Az mindenféleképpen pozitív hír, hogy 2018 óta az események száma csökken, viszont a 2021-es esztendőben emelkedés figyelhető meg a 2020-as esztendőhöz képest. A növekedés a koronavírus-járvány elleni védekező intézkedések feloldásának is betudható, hiszen az otthoni munkavégzés gyakoriságának csökkenése és a digitális oktatás megszűnésével nőtt az utazók és az utazások száma is, vagyis többen voltak az utakon.
Amennyiben részletekbe menően vizsgáljuk meg a kimutatást, azt láthatjuk, hogy a január 1. és július 31. között vizsgált időszakban 2020-ban 7504, míg 2021-ben 7753 közúti balesetet regisztráltak, valamint sajnos 2020-ban 204, 2021-ben pedig 240 halállal végződött közút baleset történt.
 
Bár a közúti közlekedés - ahogy a többi közlekedési forma is - elengedhetetlen a mindennapi életünkhöz, a statisztikából jól látható, hogy milyen veszélyekkel jár.
A kiváltó tényezők között a fenti statisztikában megtaláljuk a gyorshajtást, a KRESZ előírásainak áthágását, a gyalogosok hibáját, valamint a műszaki meghibásodásokat.

Mire számíthatunk a baleset után?

Ha balesetet szenvedünk a legfontosabb, hogy mielőbb részesüljünk a szükséges orvosi ellátásban, hogy utána a rehabilitációra és a gyógyulásra koncentrálhassunk. 
De hogyan történhet a gyógyulás?
Ha a feltételeknek megfelelünk, akkor jogosultak vagyunk társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátásra. Ha bekerültünk a kórházba, jogosultak vagyunk az ellátásra, maximum arra kell számítanunk, hogy várakozni kell, amíg a szakorvos megvizsgál minket, valamint azzal a mérsékelt komfortérzettel is, ami az állami ellátásban jellemző.
Választhatjuk még a magánegészségügyet is, ahol esetekben gyorsabb és komfortosabb gyógyulásban lehet részünk, viszont a szolgáltatás költségeit magunknak kell fedeznünk, de arra is fel kell készülnünk, hogy bizonyos egészségügyi ellátás a magánegészségügyben nem elérhető.
 
Az NN magánellátásra vonatkozó kutatása arra az eredményre jutott, hogy a magyar lakosság jelentős része vett már igénybe ilyen jellegű egészségügyi szolgáltatást. A legutóbbi magánegészségügyi ellátás igénybevétele az érintettek 59 százalékának volt anyagilag megterhelő. A megkérdezettek az elmúlt egy évben átlagosan 113 ezer forintot költöttek magánegészségügyi ellátásra. Válaszaik szerint ez a ráfordítás egyértelműen magasabb volt, mint előző években.

Ha kiesek a munkából, kiesik a jövedelmem is?

Ha nem ismerjük a lehetőségeket és nem készülünk fel ilyen esetekre, akkor jövedelmünk egy része egészen biztosan kiesik. Ezzel szemben a felépülés alatt alkalmazott eszközök, kezelések, gyógyszerek jelentette kiadások, valamint a megváltozott élethelyzetből fakadó speciális igények is költségként jelentkezhetnek, így bár bevételeink csökkennek, kiadásaink akár jelentősen is megnőhetnek ebben az időszakban.

Mit jelent ez számunkra?

A baleset a család anyagi helyzetét is befolyásolja, hiszen hosszabb, rövidebb ideig kiesünk a munka világából, ami a családi kasszán is meglátszik. 
A megváltozott élethelyzetünk ellenére továbbra is fenn kell tartanunk a háztartást, fizetni a rezsit, a bevásárlást, adott esetben a lakáshitel törlesztőrészleteit is. Ehhez jönnek még a gyermekneveléssel járó kiadásaink is, mint például különórák, a foglalkozások, az edzések, táborok, amelyek akár jelentős összegre is rúghatnak.

Milyen lehetőségeink vannak?

Ha bekövetkezett a baj, akkor egy jól kiválasztott biztosítási konstrukció kellően hatékony védelmet jelenthet, hiszen segítségével fedezhető a gyógyulás, illetve utókezelés költségei is. 

Az NN Baleseti felépülés biztosítása ezekben a váratlan helyzetekben nyújthat megoldást számunkra és családunk részére is egyaránt.  Öt baleseti csomag közül választható ki az igényeinknek leginkább megfelelő megoldás: az NN Baleseti felépülés biztosítása mindazokat a biztosítási elemeket tartalmazza, amelyekre egy baleset után szükségünk lehet, így az L és XL balesetbiztosítási csomagokban elérhető a baleseti keresőképtelenségre szóló, valamint a gyógytorna megszervezésére és finanszírozására szóló kiegészítő biztosítás, illetve baleseti asszisztencia szolgáltatásként az otthoni segítségnyújtás megszervezése is.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

5+1 tipp, hogy ne aggódjunk kisiskolás gyermekünk miatt a szünidőben!

A balesetek megelőzése fontos, főleg, ha kisiskolás gyermekünk először megy táborba. Néhány egyszerű tanács betartásával azonban ezek a balesetek megelőzhetők!

Részletek

Hogyan védjük meg iskolás gyermekünket a balesetektől?

Milyen tanácsokkal lássuk el iskolás gyermekünket, hogy elkerülje az otthoni baleseteket és biztonságban legyen az utcán?

Részletek

Ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk

Az emberek többsége az életbiztosítást kidobott pénznek gondolja, holott, ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk.

Részletek