Magazin / Balesetmegelőzés / Reméljük a legjobbat, de készüljünk fel a legrosszabbra!

Reméljük a legjobbat, de készüljünk fel a legrosszabbra!


Bizonyára sokan hallottuk már a címben is szereplő bölcs mondást, amely arra biztat, hogy minden eshetőségre, tehát a legrosszabbra is készüljünk fel, ugyanakkor reménykedjünk a legjobb kimenetelben. Pont így érdemes hozzáállni a balesetekhez is, hiszen nem várt események bármikor, bárkivel megtörténhetnek. Ez a tény viszont nem jelenti azt, hogy ne tudnánk rájuk felkészülni. Miért jó és mit kell tudnunk a balesetbiztosításról? Nekünk vajon szükségünk van-e rá és milyen nem várt eseményekre készülhetünk fel általa?


 

Mivel nem látjuk előre a baleseteket, ezért jó rájuk felkészülni, mert bárkivel megtörténhet a baj, és a kellemetlenségen kívül bevételkieséssel vagy sajnos akár tragédiával is járhat. Ha adott esetben el nem is tudjuk kerülni a balesetet, havi pár ezer forintért cserébe azonban már milliós fedezetet is szerezhetünk magunkra vagy akár egész családunkra.

Nőtt a halálos balesetek száma a magyar utakon

A Közlekedésbiztonság cikkéből kiderül, hogy az 2020-as adatokhoz képest 2021 szeptemberig 59-cel több ember veszítette életét és összességében 95-tel nőtt a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. Ez azt jelenti, hogy ebben a 9 hónapban a 333 halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetben 385-en vesztették el életüket. Bár hozzá kell tenni, hogy a tavalyi alacsonyabb számok valószínűleg a pandémia következtében bevezetett korlátozásoknak is köszönhetőek. Ezeknek a közlekedési baleseteknek a hátterében legtöbbször a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása vagy például a kanyarodási szabályok megsértése állnak. 
Az őszi időszakban közlekedés szempontjából különösen figyelnünk kell - ilyenkor az időjárási körülmények (csúszós, vizes, sáros útfelületek, romló látási viszonyok) és a vaddal történő autós ütközés veszélye miatt megnövekszik a közúti balesetek száma. Nem pusztán az autósokra hatnak az időjárási körülmények, ilyenkor a kerékpárral, rollerrel közlekedőket is gyakrabban éri baj.

Több az otthoni baleset

A KSH adatai azt mutatják, hogy míg közlekedési balesetben 2020-ban 423 ember vesztette életét, addig háztartási balesetben 1557-en haltak meg. Tehát több mint 3,5-szer többen veszítették el az életüket az otthonukban, mint az utakon. Érdekesek ezek az arányok, hiszen gondolhatnánk, hogy a többség az otthonában érzi magát biztonságban és nagyobb veszélynek vagyunk kitéve az utakon. 


 

A pandémia hatására azonban sokaknál megnövekedett az otthon eltöltött idő, ami pedig megnöveli az otthoni balesetek kockázatát is. A legtöbb otthoni balesetet a takarítás, barkácsolás során történő esések, zuhanások, esetleg kézi szerszám, szúrós tárgyak használata során történő sérülések, valamint csonttörések, égési sérülések okozzák. 
Ami a gyerekeket illeti, általánosságban elmondható, hogy minden gyermeket négyévente egyszer legalább orvoshoz kell vinni valamilyen baleset következtében. Ezeknek a baleseteknek a többsége, 60-80%-a történik otthon, miközben a szülő vagy nagyszülő is a házban tartózkodik. A leggyakoribb gyermekbalesetek a leesések, fejsérülések, valamint a különféle sporteszközzel, például biciklivel, rollerrel, esetleg trambulinnal elszenvedett balesetek. Ha megtörtént a baj és nem tudjuk mitévők legyünk, akkor hívjuk a mentőket. Ugyanakkor különféle, akár online is elvégezhető gyermek elsősegély tanfolyamokon is részt tudunk venni, amely sokat segíthet abban is, hogy tudjuk mi a pontos teendő amikor baleset éri gyermekünket.

Kevesen rendelkeznek balesetbiztosítással

A fent említett statisztikák ellenére Magyarországon mindössze a lakosság 15-20%-ának van valamilyen formában balesetbiztosítása, amely jócskán elmarad a nyugat-európai országokban tapasztalható arányokhoz képest.

Kinek éri meg balesetbiztosítást kötni?

Mivel nem várt események bármikor, bárkivel megtörténhetnek ezért általánosan azt lehet mondani, hogy balesetbiztosítást közni mindig megéri. Az alábbi esetekben azonban fokozottan érdemes elgondolkodni a balesetbiztosítás igénybevételén:

  • Ha napi szinten vezetünk. Egy területi képviselő, üzletkötő, fuvarozó stb. munkaidejének nagy részét tölti el az autójában. Ha sokat vezetünk, megnő az esélye sajnos annak is, hogy balesetet szenvedünk.  
  • Ha könnyű vagy nehéz fizikai munkát végzünk. Ha ?szakik? vagyunk (például asztalos, víz-, gáz-, fűtésszerelő, kőműves stb.), akkor egy baleset következtében akár hosszú hetekre, hónapokra, rokkantság esetén akár végleg kieshetünk a munkavégzés alól. 
  • Ha védenénk gyermekeinket, családunkat. Sajnos a gyermekeinkkel is történhetnek nem várt balesetek, akár otthon, a játszótéren, bölcsödében, óvodában, iskolában. 
  • Ha nem rendelkezünk tartalékkal. Ha nincs a bankszámlánkon több százezer vagy esetleg millió forint spórolt pénzünk, amelyből egy esetleges baleset költségeit fizetni tudnánk (vagy nem akarnánk erre elkölteni), akkor is megéri balesetbiztosítást kötni.

Hogyan döntsünk arról, hogy milyen balesetbiztosítást kössünk?

Az alábbi kérdéseket kell végiggondolnunk ahhoz, hogy kiderüljön, számunkra melyik balesetbiztosítási csomag a legjobb választás.


 

  • Kiket szeretnénk biztosítani? Lehetőségünk van akár egész családunkra balesetbiztosítást kötni, így ha bárkivel baj történik, támaszt kaphatunk a felépüléshez, hogy túljussunk az anyagi nehézségeken.
  • Milyen eseményekre szeretnénk magunkat vagy családunkat biztosítani? Gondoljuk végig az életmódunkat és a benne rejlő esetleges kockázatokat. Például sokat vezetünk nagy távolságokat? Ha a válasz igen, akkor egy balesetbiztosítás nem lehet rossz döntés, hiszen egy baleset esetén gyakran van szükség hosszú távú egészségügyi ellátásra és rehabilitációra, és sokszor előfordul maradandó egészségkárosodás, az életminőség romlása, vagy akár munkaképtelenség is. A baleseti halálba természetesen nem szívesen gondolunk bele, de ha másokról nekünk kell gondoskodnunk, akkor a halál esetére szóló baleseti biztosítási fedezet fontos lehet. 
  • Milyen egészségügyi szolgáltatáshoz szeretnénk hozzájutni? Érdemes végigvenni, mely egészségügyi szolgáltatásokhoz nehéz hozzájutni baleset esetén és ezeket összevetni a biztosítási csomagok ajánlataival.   
  • Milyen mértékű jövedelemkiesést kellene pótolnunk a biztosítással? Ha esetleg táppénzre kerülünk, jó ha tudjuk, hogy annak maximuma 2021-ben a napi átlagkeresetünk 50 illetve 60%-a, de maximum bruttó 11 160 forint naponta legfeljebb egy éven keresztül. Egy baleset következtében nem csak csökkenhet jövedelmünk, de egyúttal váratlan kiadásokkal is számolnunk kell majd. Fontos tehát azt is végigvenni, hogy milyen állandó kiadásaink vannak és ezeket figyelembevéve válasszunk a biztosítási csomagok közül.

Az NN Baleseti felépülés biztosítása ezekben a váratlan helyzetekben nyújthat megoldást számunkra és családunk részére is egyaránt. Igénybevételével a pénzügyi szolgáltatáson túl a különféle balesetiasszisztencia-szolgáltatásokkal kézzelfogható segítséget is kaphatunk, így biztonságban tudhatjuk magunkat és szeretteinket, amíg egyetlen feladatunk, hogy száz százalékban a felépülésre koncentráljunk. Öt baleseti csomag közül választható ki az igényeinknek leginkább megfelelő megoldás: az NN Baleseti felépülés biztosítása mindazokat a biztosítási elemeket tartalmazza, amelyekre egy baleset után szükségünk lehet, így az L és XL balesetbiztosítási csomagokban elérhető a baleseti keresőképtelenségre szóló, valamint a gyógytorna megszervezésére és finanszírozására szóló kiegészítő biztosítás, illetve baleseti asszisztencia szolgáltatásként az otthoni segítségnyújtás megszervezése is.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Beszéljünk a balesetbiztosításról

Nem várt esemény akár velünk is megtörténhet. Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Részletek

Baleset után csak a gyógyulásra koncentráljunk

Egy baleset sem jön jókor. Ha felkészültek vagyunk, akkor elég a felépülésünkre koncentrálnunk, a kieső jövedelem és kiadások miatt már nem kell aggódnunk.

Részletek

Hogyan védjük meg iskolás gyermekünket a balesetektől?

Milyen tanácsokkal lássuk el iskolás gyermekünket, hogy elkerülje az otthoni baleseteket és biztonságban legyen az utcán?

Részletek