Magazin /  Egészségmegőrzés  / Alternatív és komplementer gyógymódok betegség esetén

Alternatív és komplementer gyógymódok betegség esetén

Bármennyire is próbálunk egészségesen élni, időnként nagy valószínűséggel mindannyiunkat utolér valamilyen betegség, legyen szó megfázásról, gyomorrontásról vagy valamilyen vírusról. Ha a gyógyulási időt szeretnénk lecsökkenteni, alkalmazhatunk olyan alternatív módszereket is, amelyek segíthetik a regenerációt. Mi állhat egy megbetegedés hátterében? Mi az, ami segítheti a gyógyulásunkat?

A stressz hatása testünkre

Jellemzően azért betegszünk meg, mert a testünk elfáradt, kimerült. Azt az orvostudomány is régóta elismeri, hogy a tartós stressz gyengíti az immunrendszert. Amennyiben ez a helyzet huzamosabb ideig fennáll, legyengül az immunrendszerünk, így sokkal könnyebben elkapunk betegségeket. Betegség esetén nem véletlenül az az első számú tanács minden orvos részéről, hogy pihenjünk. Próbáljunk meg némi terhet letenni, hiszen testünk üzen, hogy már feltöltődésre lenne szüksége. 

Mit tegyünk a betegségek megelőzéséért?

Ahhoz, hogy a lehető legkevesebb betegséget kapjuk el, érdemes odafigyelni a stressz elkerülése mellett a kiegyensúlyozott táplálkozásra és rendszeres mozgásra, ami lehet futás, séta, vagy bármilyen csapatsport, esetleg tánc - a hangsúly a rendszerességen van. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés során minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, valamint elegendő rost és fehérje, a lehető legkevesebb cukor kerüljön szervezetünkbe. Az ajánlások szerint egy napi étkezés ideális elosztása, ha a tányérra 1/4-ed rész zöldség, 1/4 gyümölcs, 1/4-ed rész hal, vagy hús, tejtermék, tojás és 1/4-ed rész, ha lehet, teljes kiőrlésű gabonaféle kerül.
 

Alternatív és komplementer gyógymódok betegség esetén
 

Lehetőleg kerüljük a cukorbevitelt, ugyanis a napi ajánlott mennyiség nőknél mindössze 25 gramm (6 teáskanál), férfiaknál 37,5 gramm (9 teáskanál). A legtöbbünk már a reggeli első kávéval beviszi ezt a mennyiséget! Az elhízás hozzájárul a cukorbetegség, magas vérnyomás és szívbetegségek, illetve agyi stroke kialakulásához, így fontos odafigyelni étkezésünkre.

Kerüljük az alkoholt és dohányzást

A dohányzás kapcsán minden szakértő egyetért, hogy ártalmas az egészségünkre. A legjobb, ha teljesen elhagyjuk a dohányzást, mert egész testünk meg fogja hálálni. 

Az alkohol esetén már kissé megoszlanak a vélemények, ugyanis bizonyos alkohol tartalmú italoknak lehetnek jótékony hatásai is. Például napi egy pohár (1-2 dl) vörösbor még jótékony hatással is lehet az erekre és a szívünkre. Ez azonban csak akkor igaz, ha jó minőségű bort fogyasztunk! Azonban a gyakori és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás megterheli a szívet, gyomrot, és nagy lépést jelenthet a cukorbetegség felé. És fontos azt is szem előtt tartani, hogy a napi szintű alkoholfogyasztás is minősülhet alkoholizmusnak, és okozhat elvonási tüneteket!

Járjunk rendszeresen kivizsgálásokra

Ha már megfelelően étkezünk, edzünk, sportolunk, iszunk napi 2-3 liter vizet, és eleget alszunk, akkor is lebetegedhetünk. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha odafigyelünk magunkra, akkor nem szükséges kivizsgálásokra járnunk, úgyis egészségesek vagyunk. Azonban vannak betegségek, amelyek genetikailag belénk vannak kódolva, így bármikor megjelenhetnek nálunk is. Érdemes körbe kérdezni a családban, hogy milyen betegségek jellemzőek, és azok előjeleire, tüneteire különösen figyeljünk oda! 


 

Mindemellett a vérvétel évente szükséges, a fogorvosi szűrések félévente. A nőgyógyászati szűrések, méhnyakrák szűrés is évente ajánlott a nőknek. Férfiaknak 40 éves kor felett pedig az éves prosztatavizsgálat szükséges. Ez utóbbiban évente 1500 férfi veszíti el életét, így ajánlott odafigyelni rá. 

Alternatív és komplementer gyógymódok, ha már felütötte fejét a baj


Alternatív gyógymódoknak hívjuk azokat a terápiákat és kiegészítéseket, amelyek nem az általános orvosi, kórházi kezelésekhez tartoznak, azokat kiegészíthetik. Alternatív terápiák közé tartozik a teljesség igénye nélkül a gyógynövények használata, homeopátia, akupunktúra, mágnesterápia, kínai orvoslás, energia alapú kezelések. Testünk egy bonyolult rendszer: ha ez a rendszer sérül, akkor betegség várható. A betegség gyökerét szeretnénk megtalálni, nem a tüneteket csillapítani, és mindezt lehetőleg nem csak műtétekkel, drága gyógyszerekkel. 

 1. Gyógynövények
  Az egyik legnépszerűbb, szinte mindenki által alkalmazott módszer a gyógynövények használata. Akár fájdalomcsökkentésben (cickafarkfű, zsálya), akár alvás segítésében (citromfű), akár a depresszió kezeléséről (orbáncfű) van szó, gyógynövények segíthetnek a problémák enyhítésében, de akár az allergia, krónikus fáradtság és a PMS esetén is hatásosak lehetnek.
 2. Akupunktúra - a keleti orvoslás módszere
  Az akupunktúrát legfőképp krónikus fájdalmak csillapítására és gyulladások kezelésére használják. A hagyományos kínai orvoslásból indult, de ma már vegyítik a nyugati orvostudomány módszereivel. Általában mozgásszervrendszeri problémák esetén ajánlott a módszer: nyak-, derék- és hátfájdalom, ízületi fájdalmak, porckopás esetén. A kezelés kúraszerűen alkalmazható és csakis hivatalos képesítéssel rendelkező szakember végezheti!
 3. Energiaáramlással foglalkozó módszerek
  Az energia áramlásával foglalkozó gyógymódok hasonlók az akupunktúrához. Az emberek energiából állnak, és ha lebetegszünk, akkor az energia áramlás nem működik megfelelően, vagy egyik csakránk nincs nyitva. A reiki, pránanadi is erre épít, amelyek során a test természetes energiáját használják fel a gyógyulásra úgy, hogy a kezelő azokra a pontokra helyezi kezét, ahol a probléma van.
 4. Bemer mágnesterápia
  A mágnesterápia ma már elterjedt gyógyító módszer. Általában gerinceredetű fájdalmak, porceredetű fájdalmak és izommerevséggel járó fájdalmak esetén használják. A fizikoterápia egyik fajtája, így fizikoterapeuta végzi általában. A mágnesek regenerálják a sejteket, a kezelés során felgyorsul a véráramlás, így gyorsabban jut el a sejtekhez az oxigén, a gyulladást és fájdalmat csökkentő kémiai és biokémiai mágensek, ami pedig lerövidíti a gyógyulás idejét.


A komplementer kezelések az orvosi kezelés mellett használatosak. Ilyenek például a masszázs, gyógyfürdők használata, szauna, aromaterápia. Leggyakrabban fájdalom, hangulat- és alvászavarok esetén választjuk ezeket a terápiás módszereket. A komplementer gyógymódok segíthetnek a gyógyulásban, és akár érzelmi támaszt is nyújthatnak egy betegség esetén. 

 1. A masszázs 
  A masszázs hatására ellazulnak az izmok, relaxálunk közben, mentálisan és fizikailag is. Szinte érezzük, ahogy testünk megszabadul a felgyülemlett feszültségtől, miközben elősegíti izmaink megfelelő vér- és oxigén ellátását. Az idegpályákra gyakorolt hatása miatt pedig a fájdalomcsillapításban is szerepe lehet, mivel feloldja, lazítja a letapadt izmokat, rögzült ízületeket. 
 2. Szauna
  A szaunázás következtében testünk izzadás révén nagymennyiségű méreganyagtól tud megszabadulni. Azonban fontos arra felhívnunk a figyelmet, hogy a szauna inkább megelőzésre használható. Betegen ne használjuk, hiszen a szív-és érrendszer és a vele szorosan összefüggő légzőrendszer nem működik ilyenkor teljes hatásfokon, ilyenkor nem szabad ezzel terhelni a szervezetet.

Természetesen súlyos problémák esetén mindenképp keressünk fel szakorvost.

Betegség esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy minél előbb forduljunk orvoshoz, mert sok esetben az idő kulcsfontosságú tényező lehet a felépüléssel kapcsolatban.

Megelőzés és gondoskodás

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy van valamilyen tünetünk, panaszunk, mindenképp keressük fel orvosunkat. A felsorolt módszerek nem helyettesítik az orvosi segítséget. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyógyulás esetleg gyorsabb legyen, vagy a panaszaink komolyabb beavatkozás nélkül megszűnjenek. 

Ha előrelátóan gondolkozunk és így éljük az életünket, akkor az egészséges életmód mellett bizonyára törekszünk a megelőzésre, ezzel is bebiztosítva magunkat, hogy az egészségünk hosszú távon megmaradjon. Senki sem tudhatja, mit hoz a holnap, a jövő hét vagy a következő 10 év. De szerencsére a másokról való gondoskodás és az öngondoskodás ma már egyre több ember életének tudatos része. Ahhoz, hogy felkészültek legyünk a váratlan helyzetekre és ezáltal nagyobb biztonságban érezzük magunkat, az NN Biztosító által nyújtott biztosítási szolgáltatások is segítséget jelenthetnek. Azon túl, hogy életünket úgy éljük, hogy a legalacsonyabbra szorítjuk a betegségek kialakulásának kockázatát, az is lényeges, hogy anyagilag felkészüljünk a váratlan helyzetekre és olyan partnert válasszunk, amely a pénzügyi segítségen túl abban is segíthet, hogy időben eljussunk a megfelelő szakemberekhez és vizsgálatokra, a mihamarabbi gyógyulás érdekében. Ebben nyújthat segítséget az NN Életút program, amely pénzbeli, és bizonyos esetekben orvosi asszisztencia-szolgáltatásokat nyújthat.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Fűben-fában orvosság - A gyógynövények ereje

A gyógynövények évmilliók óta szolgálják és védik egészségünket. De hogyan és mikor kezdtük el használni, és hogyan váltotta fel az orvostudomány napjainkban?

Részletek

Milyen étel kerüljön az asztalra?

A gyermekünk étkezése a legfontosabb, ugyanis ettől tud megfelelően testileg és idegrendszerileg is fejlődni. Tápanyagok, vitaminok ? egyszerűen.

Részletek

5+1 nem evidens dolog, ami megvéd a betegségektől

Megmutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni, ha a betegségek vagy a rák kialakulásának megelőzéséről van szó.

Részletek