Magazin /  Egészségmegőrzés  / Tippek a pici gyerekek lefárasztásához a hidegebb hónapokra

Tippek a pici gyerekek lefárasztásához a hidegebb hónapokra


Sok szülőnek okoz problémát a hidegebb hónapokban, hogyan töltse szabadidejét a gyerekkel, hogyan fárassza le még az esti fürdetés, lefekvés előtt. Hiszen a szabadtéri programok és a kinti lehetőségek ilyenkor korlátozottak, és persze védeni szeretnénk őket az ebben az időszakban gyakori megbetegedésektől. Ezért a tél sokszor jelenthet kihívást, hiszen ilyenkor a megszokottnál több időt töltenek a picik zárt térben. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogyan fáraszthatjuk le a gyerekeket, és arra is, hogy hogyan öltöztessük őket a hidegebb hónapokban.


Az őszi-téli hónapokban jellemzően nőnek vírusfertőzéses megbetegedések (például megfázás, arcüreg-, fül-, torok- és orrgarat-gyulladás) száma, nem véletlenül. Ebben az időszakban a hideg időjárás miatt jóval több időt töltünk zárt térben, amely kedvez a baktériumok, vírusok terjedésének. Logikus lenne, hogy kimenjünk a szabadba, de mindezek ellenére nagy a csábítás, hogy ne dugjuk ki az orrunkat, hiszen akkor fel kell öltözködnünk és a gyermeket is megfelelő módon be kell bugyolálnunk: a túl vastag vagy meleg ruházat éppúgy nem megfelelő, mint az időjáráshoz képest vékony öltözet. Sokszor nehéz eltalálni a jó arányokat és bizony mindkettőnek lehet a végeredménye egy megfázás.   


 

Nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet

A kisgyerekeknél nincs egyszerű feladata a szülőnek, ha az öltözködésről van szó. Nehéz lehet eldönteni például, hogy mi az elég: nem szerencsés túlöltöztetni őket, mert a futkározásban kimelegedhetnek, ha viszont homokoznak, akkor kevés lehet egy vékonyabb nadrág, esetleg harisnya a hideg homokban ücsörögve. Talán sokaknak ismerős az a helyzet is, amikor nagyobbacska, már elég szilárd elképzeléssel rendelkező gyermekünket kell arról meggyőzni, hogy bár megértjük, hogy neki aznap a nyári szandálhoz, vagy a rövidnadrághoz lenne kedve, de télvíz idején az nem túl jó választás. Nézzük, miket tartsunk szem előtt:

 • Öltöztessük rétegesen. Ez azt jelenti, hogy jöhet a trikó, rövid ujjú póló, hosszú ujjú póló, majd pulcsi. Így az óvónők is könnyebben tudják variálni, épp mit célszerű az adott időjárásnak megfelelően a kinti játékhoz felvenni. 
 • Legyen vízhatlan szettünk. A gyerekek szeretnek pocsolyába ugrándozni, ezért jól tesszük, ha beszerzünk vízhatlan ruhát, kiskabátot, mellényt és egy gumicsizmát, hogy semmi ne állhasson a jókedv útjába. Azonban legyünk azzal is tisztában, hogy a gyerekek nem ismernek lehetetlent, azaz a vízhatlan ruha és a gumicsizma ellenére is képesek teljesen elázni. Így érdemes rögtön váltás ruhában is gondolkozni. 
 • Időjárásnak és ne évszaknak megfelelően öltöztessük fel a gyermekünket. Manapság tapasztalhatunk évszakhoz képest szokatlan időjárási változatokat: ősszel mínuszok, télen plusz 10 fokok. Ne az évszaknak megfelelőnek tűnő ruházatot adjuk a gyerkőcre, hanem inkább az időjárásjelentés alapján döntsünk. Így elkerülhetjük, hogy télen ?Michelin babának? öltöztessük vastag sállal, kabáttal, kesztyűvel és egyebekkel, miközben enyhébb az időjárás aznap. 
 • Cipőből olyat, ami lélegzik. A természetes bőr cipőkre jellemző a nagyfokú tartósság és ellenállóképesség. Sok gyermekcipőhöz az úgynevezett Gore-Tex anyagot is felhasználják, amely segíti az izzadtság elvezetését, miközben vízálló, tehát nem engedi be a nedvességet a cipő belsejébe. 
 • A jövő a fenntarthatóságé. A gyerekek nőnek, mint a gomba, így gyerekruhából és cipőből is gyakrabban kell vásárolnunk, mint magunknak. A tudatosan gondolkodó felnőtt számára a fenntarthatóság is fontos szempont lehet a ruha-, illetve cipővásárlásnál, amivel nem csak a bolygónkat óvjuk, de spórolunk is. Bár már külföldről rendelhetünk olyan ruhát, amely együtt nő a gyerekkel, sokaknak még egyelőre más megoldások elérhetőbbek. Minél kisebb a gyerkőc, annál könnyebb neki másodkézből ruhát vásárolni, hiszen kevésbé amortizálódnak a babaholmik. Amikor nagyobbacskák, akkor lassabban is nőnek és már kúsznak, másznak, így nyűvik is a ruhákat rendesen. Érdemes szétnézni különféle zárt, tematikus Facebook-csoportokban, Instagram-butikokban, baba-mama börzéken és egyéb helyeken, ahol másodkézből vásárolhatunk gyermekruhát. 

Ha már sikeresen felöltöztettük gyermekünket, akkor irány a szabad levegő, hiszen erősíti az immunrendszert, jó stresszlevezető és kedélyjavító hatással bír. Ráadásul a friss levegőn végzett testmozgásnak rengeteg jótékony hatása van: a rendszeres testmozgás segíti a megfelelő anyagcsere-működést, a csontok és izomzat fejlődését, de képes megelőzni a cukorbetegség vagy akár a tartáshibák kialakulását stb. 


 

Ha játékként álcázzuk a testmozgást, akkor gyermekünk észrevétlenül sajátít el egy olyan életstílust, amelynek később is része lesz a testmozgás. 

 • Séta, séta, séta. Egy igazi klasszikusnak számító program, amely lehetőséget teremt arra, hogy felfedezzük csemeténkkel nem csak a környéket, de hétvégente akár távolabbi helyeket is. Ha már kicsi korban sokat és sokfelé sétálunk a gyerekekkel, akkor később jobban fogják bírni a nagyobb kirándulásokat, túrákat is. 
 • Állatokkal való foglalkozás. Legyen szó bármilyen kinti játékról a kutyussal, kutyasétáltatásról, vagy akár lovaglásról, az állatokkal való foglalkozás nagyon jó stresszlevezető tud lenni a szabad levegőn gyermeknek és szülőnek egyaránt. A gyermekek nagyon érdeklődőek, használjuk ezt ki és közben meg tudjuk tanítani őket arra is, hogyan szabad bánni az állatokkal, hogyan kell őket etetni, fésülni, tisztán tartani.  
 • Szabadtéri fociedzés, futás. A gyermekek számára jó időtöltés és egyben közösségi program a szabadtéri fociedzés. Itt is fontos a megfelelő öltözet, hiszen a hidegben az izzadságot a ruházatnak megfelelő módon el kell vezetnie, máskülönben könnyen lehet megfázás a vége. Futni már inkább a nagyobb gyerekekkel lehet elmenni, de kisebbeknek is jó szórakozás lehet, ha játékot csempészünk bele.
 • Szaladgálás, fogócska, bújócska. A játékos formában űzött testmozgás során mindig repül az idő. Így a szülő és a gyermek is jól érzi magát és észre sem veszik, hogy már vacsoraidő van. Ha tehetjük és városban élünk, akkor egy jól kivilágított városrészen szaladgáljunk a gyerkőcünkkel, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyerekek mozgása sokszor gyors és kiszámíthatatlan, ezért a sötétben érdemes fényvisszaverővel ellátott ruházatot választanunk.  
 • Hógolyózás, hóemberépítés, szánkózás. Mindezekhez természetesen elengedhetetlen a hó, ami mostanában sajnos egyre ritkább. Ha leesett a hó, vagy szépen havazik, akkor mindenképp ragadjuk meg az alkalmat és csináljunk havas programot közösen a gyerekekkel. Ha gyermekünk még nem találkozott hóval, akkor ezek a programok nagyon jó lehetőségek arra, hogy megismerkedjen azzal, hogy a hó hideg és csúszós. Minden gyerkőc máshogy reagál erre, érdekes kideríteni, hogy a miénk hogyan. 
 • Kori- és sípálya. Előbbi könnyebben, akár hétköznapi programként is, megvalósítható, utóbbi azonban már szervezést igényel és költségesebb is. Mindkét sportot egész kicsiként is elkezdhetik a gyermekek: korcsolyázni már 3-4 éves kortól vihetjük a piciket ? erősíti a hátizmokat és fejleszti az egyensúlyérzéket. Síelni pedig kicsit később, 5-6 éves kortól ajánlott. Mindkét sport fejleszti az egyensúlyérzéket és a térérzékelést, javítja a mozgáskoordinációt, a precizitást, a koncentrációt. 


 

Valójában csak a képzeletünk szab határt annak, hogyan töltjük el kint az időt. Ha már sikerült magunkat rábeszélni arra, hogy a szürke, hideg idő ellenére kimozduljunk, szinte bármit megtehetünk, amit jóidőben, még a vízparti kavicsdobálást vagy kacsa etetést is beleértve. A láthatóságra azonban mindig érdemes odafigyelni. Mivel ebben az időszakban már kora délutántól sötét van, jó, ha van nálunk fényvisszaverő csík, szalag, matrica, mellény vagy esetleg világító cipő, amelyet a gyerekre adhatunk, hogy megelőzzük a baleseteket. 
Természetes, hogy óvjuk, féltjük gyermekünket, szeretnénk, ha egészséges lenne. A friss levegő és a kinti mozgás erősíti a szülő és a gyermek immunrendszerét is. Lépjünk ki a komfortzónánkból és a fűtött lakásból és fedezzük fel a kinti tájat ebben az időben is.


Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyermekünk egészséges legyen. Ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kiegyensúlyozott élete legyen. És ha ennél még többet szeretnénk tenni érte, akkor itt ne álljon meg a tudatosságunk. Váltsuk valóra gyermekünk álmát, és gondoskodjunk gyermekünkről pénzügyileg is. Gyermeke jövője érdekében rendszeresen megtakaríthat, emellett biztosítási védelméről is gondoskodhat az NN Életkapu programja segítségével. Óvja gyermekét és a megtakarítás segítségével alapozza meg jövőjét. Mindkettőért hálás lesz majd Önnek.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Tippek hétvégére a családnak

Téli tippek hétvégére az egész családnak. Irány a szabadlevegő!

Részletek

A megelőzés fontossága - ezért érdemes mozogniuk a gyereknek

Érdemes nem csak különórákkal felkészíteni a gyermeket az életre, hanem a legfogékonyabb korban fontossá tenni bennük a mozgás iránti igényt, hogy egészségesebb életet élhessenek.

Részletek

Fűben-fában orvosság - A gyógynövények ereje

A gyógynövények évmilliók óta szolgálják és védik egészségünket. De hogyan és mikor kezdtük el használni, és hogyan váltotta fel az orvostudomány napjainkban?

Részletek