Magazin /  Egészségmegőrzés  / Tippek hétvégére a családnak

Tippek hétvégére a családnak


Sok család számára nehéz a hosszú őszi és téli hónapok átvészelése, különösen akkor, ha a gyerkőc még kicsi. Azonban, ha erőt tudunk venni magunkon, és magunkévá tudjuk tenni azt a szemléletet, hogy időjárás miatt nem halasztunk el programot, akkor egészen különös élményekben lehet részünk. Arról nem is beszélve, hogy a szabad levegőn és különösen a természetben tartózkodás jelentős mértékben csökkenti a stresszszintünket.

A természetben való tartózkodásnak számtalan pozitív hatása van, többek között megnyugtat, feltölt bennünket, kikapcsolja az idegrendszert, csökkenti a vérnyomást, sőt mérhetően csökkenti a stresszszintünket.

Már heti 2 óra a természetben is csodákra képes

Mindössze 2 óra is elég a természet lágy ölén ahhoz, hogy nyugodtabbak legyünk. Miért ne vinnénk magunkkal az egész családot? Akár egy rövid séta a parkban egy zsúfoltabb hétköznap is sokat tehet a mentális egészségünkért, hétvégén azonban hosszabb utakat is bevállalhatunk, akár messzebbre is elmehetünk. Érdemes még a délelőtti órákban kimozdulni, hogy még legyen lehetőségünk napfényben, vagy legalábbis világosban sétálni. Télen nagyon keveset kapunk a napfényes órákból, ezért minden percet ki kell használni. 


 

Mutatunk néhány tippet, hogy milyen lehetőségeink vannak a családdal. 

1.    Fedezzük fel az országot, de ne feledkezzünk meg a közelben található helyekről sem

Ha meghalljuk, hogy túra, akkor sokaknak a kéktúra jut az eszébe, nem véletlenül. Az egész országot átszelő Országos Kékkör 2583 km hosszú, összesen három túraútvonalat foglal magába, amelyek közül talán az egyik legismertebb szakasz az Országos Kéktúra, amely 1170 km-es. Ne ijedjünk meg az ezres km hosszúságú túraútvonaltól, rövidebb szakaszok megtételével is haladhatunk, amelyek megtervezéséhez segítséget kapunk a kéktúra hivatalos honlapján. Érdekesség, hogy a National Geographic 2020-ban a világ 25 leginkább ajánlott utazási célpontja közé sorolta az Országos Kéktúrát
A honlapon az úgynevezett gyermekkéktúrát is megtaláljuk, ahol gyerekekkel is könnyedén megtehető szakaszokat tervezhetünk be a családnak. A gyerkőcök nagyon élvezik a kéktúrázás során a pecsételőfüzetbe való pecsétgyűjtést is, amivel igazi játékká válik a túrázás. Ráadásul külön öröm és kaland számukra a kékjelzések kifürkészése, esetenként a különféle bogarak, madarak és egyáltalán az utunk során fellelhető élővilág megfigyelése. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen mozgalmas hétvége után, egészen biztos, hogy lefáradnak a gyerekek és este nem lesz gond az altatással. De a szülőknél sem. 
Az ilyen jellegű túrák nagy előnye, hogy nem nekünk kell kitalálni a séta útvonalat. Egyszerűen, ahol például az utolsó alkalommal abbahagytuk a kirándulást, a következő alkalommal onnan folytathatjuk is tovább az utunkat.
Számos egyéb a Kék túrához hasonló lehetőség közül is választhatunk. Vannak olyan útvonalak, ahol a várak megtekintése a cél, de olyan is létezik, amelyek a hegycsúcsokon, vagy épp egyéb látnivalókon vezetnek keresztül.
Ha csak rövid idő áll rendelkezésre, akkor pedig a környékünkön található dombok, folyók, tavak körüli séta is sokat számít. A természet pozitív hatásairól már tettünk említést. A lényeg, hogy fedezzük fel a körülöttünk lévő lehetőségeket, és éljünk is vele.

2.    Vízesésnézőben

Gondolhatjuk, hogy vízesést nyáron érdemes nézni és akkor is irány a horvátországi Plitvicei-tavak. Pedig hazánkban is találhatóak kisebb-nagyobb zuhatagok, amelyek közül némelyik télen a legszebb. Ilyen például az Ilona-völgyi vízesés Parádfürdő közelében. Télen a vízesés be is fagyhat, amely gyönyörű látványt nyújt, de hóolvadás után is jó kirándulóhely, amikor bőségesen zúdul alá a jéghideg vize. Ha már amúgy is a Mátrában vagyunk, akkor érdemes a Mátrakeresztestől mintegy 20 perc sétányira lévő, kisebb - kb 4 méteres - Alsó- és Felső-vízesést is megcsodálni. 
Ha inkább Visegrád felé vennénk az irányt, akkor a Fellegvár előtt semmiképp se hagyjuk ki az Ördögmalom vízesést. A maga 25 méteres magasságával és titokzatos nevével igazi csemege a gyerekeknek. És ha már errefelé járunk, akkor a babakocsival is könnyedén bejárható, Szentendréhez közeli Dömörkaput is érdemes útba ejtenünk.

3.    Lentről fel, fentről le

Hogyha inkább fentről csodálkoznánk rá a téli tájra, akkor irány néhány kilátóhely, ahonnan a legszebb télen a kilátás. Egész évben érdemes ellátogatni a Magas-hegyi kilátóhoz Zemplénbe, ahol csodás panoráma várja a családot: rálátunk Hegyaljára, a Bodrogközre és Szlovákia felé. Akik aktívabb hétvégére vágynak, azoknak a Kalandpark nyújt kikapcsolódás: síelhetnek, szánkózhatnak vagy korcsolyázhatnak is. 

A már említett visegrádi Fellegvárról is csodálatos megszemlélni a téli tájat, de a Pannonhalmi Apátságnál található Lombkorona tanösvény kilátőként is funkcionál, ahonnan rálátunk a minden évszakban gyönyörű Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetre.

4.    Tanösvények

Ha már a Pannonhalmit megismertük, nézzünk még néhány, télen is érdekes tanösvényt, amely az egész családnak jó kikapcsolódási lehetőség, ráadásul az összes ingyenes. A kaszói lombkorona tanösvényt végigjárva a fák lombjai között, mintegy 10 méteres magasságban sétálgathatunk és interaktív módon tanulhatunk a fák lombjai közötti élővilágról. A Kaszói Vadasparkban pedig az összes őshonos nagyvadat megnézhetjük. 
Abszolút családbarát a zalakarosi Égerösvény és Csiga-túra, amely az év ökoturisztikai létesítménye címet is elnyerte 2015-ben. A tanösvényen végighaladva megismerhetjük többek között az évszakok váltakozását. Érdemes még a lillafüredi tanösvényt is felkeresni, amely a Palotaszálló alatti függőkertből indul és általa megismerhetjük a helyi természeti kincsek keletkezésének körülményeit. 

A lehetőségek tárháza szinte végtelen és télen is rengeteg szabadtéri program közül válogathatunk. Mivel korán sötétedik, így rövidebb idő áll rendelkezésünkre nap közben terveink megvalósításához, ezért az úticél kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani, hogy az a lakóhelyünkhöz, ha lehet, akkor közel helyezkedjenek el. Várak, kilátók, tanösvények, vízesések, tavak, patakok, folyók, ártéri erdő, vagy városi séták. Bármelyiket is választjuk, élvezzük a kint létet, és a családdal együtt töltött időt. A gyerekeknek leginkább az a fontos, hogy az időt velünk együtt tölthetik el. És azt is tartsuk szem előtt, hogy a gyereknek egy kidőlt fa, amire fel tud mászni, minden egyes alkalommal ugyanazt az élményt fogja nyújtani. Így ne féljünk attól, hogy rendszeresen ugyanoda megyünk vissza kirándulni, mert bár szülőként mi érezhetjük azt, hogy folyamatosan vágynánk új és új helyek felfedezésére, de ezzel az érzéssel valószínűleg egyedül vagyunk.
De akárhogyan is döntünk, egy dolog biztos: érdemes körültekintőnek lennünk és felkészülnünk arra, hogy ez év ezen szakaszában figyelembe kell vennünk azt is, hogy csúsznak az utak, nehezebben járhatóak a túraútvonalak, romlanak a látási viszonyok.  És váratlan helyzetek sajnos bármikor történhetnek, aminek lehet az eredménye egy kisebb, nagyobb baleset is. Ne csak a hétvégi program megtervezésével kapcsolatban legyünk előrelátóak, hanem az esetleges negatív történésekkel kapcsolatban is.

Az NN Baleseti felépülés biztosítása ezekben a váratlan helyzetekben nyújthat megoldást számunkra és családunk részére is egyaránt.  Öt baleseti csomag közül választható ki az igényeinknek leginkább megfelelő megoldás. A pénzügyi szolgáltatáson túl kézzelfogható segítséget is nyújt baleseti asszisztencia-szolgáltatásokon keresztül.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Fűben-fában orvosság - A gyógynövények ereje

A gyógynövények évmilliók óta szolgálják és védik egészségünket. De hogyan és mikor kezdtük el használni, és hogyan váltotta fel az orvostudomány napjainkban?

Részletek

Sport a szülés után - akár a picivel együtt

A szülőnek és a gyermeknek egyaránt hasznos lehet, ha sportolni kezd az édesanya, hiszen a mozgás segít kiszakadni a mókuskerékből, kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé teszi a mamát és a babát is.

Részletek

A megelőzés fontossága - ezért érdemes mozogniuk a gyereknek

Érdemes nem csak különórákkal felkészíteni a gyermeket az életre, hanem a legfogékonyabb korban fontossá tenni bennük a mozgás iránti igényt, hogy egészségesebb életet élhessenek.

Részletek