Magazin /  Gondoskodás  / 5 kérdés és válasz az életbiztosítással kapcsolatban

5 kérdés és válasz az életbiztosítással kapcsolatban

2024.01.04. |   3 perc

Életünk során keményen dolgozunk azért, hogy megfelelő anyagi hátteret teremtsünk magunknak és szeretteinknek. Azonban a siker, amiért éveken át annyi erőfeszítést tettünk, egy pillanat alatt a semmibe veszhet. Egy tragikus baleset, váratlan betegség vagy haláleset sajnos bármikor bekövetkezhet, veszélybe sodorva a család megélhetését. Bár egy családtag hiányát semmi sem pótolhatja, az életbiztosítás jelentősen csökkentheti a családra háruló anyagi terheket. 

Következzen pár gondolatébresztő kérdés és válasz az életbiztosításokkal kapcsolatban. Célunk, hogy olvasóink ne ablakon kidobott pénzként, hanem valós segítségként tekintsenek erre a megoldásra.

1. Kinek való a kockázati életbiztosítás?

Mint minden elhatározás előtt, úgy egy életbiztosítás megkötése előtt is érdemes mérlegelnünk bizonyos szempontokat. 
A legfontosabb kérdés: vannak-e olyan személyek körülöttünk, akiknek az életszínvonala csökkenhet, ha velünk valamilyen súlyos tragédia történne? Ha a válasz igen, akkor bizony itt az idő szembenézni azzal, hogy felelősek vagyunk annak vagy azoknak az életéért, akik függenek tőlünk. A teljesség igénye nélkül felsorolunk olyan élethelyzetet, amely arra ösztönözhet bennünket, hogy elgondolkodjunk az életbiztosítás megkötésén:

  • ha gyermeket várunk, vagy gyermekeink vannak
  • ha nagy összegű hitele van a családnak
  • ha a családfő keresete nélkül a család anyagi biztonsága megrendülne

2. Mire is jó a kockázati életbiztosítás?

A biztosítás szó sokak számára talán még most is negatívan cseng, pedig valós anyagi segítséget tudnak nyújtani, ha előrelátóak vagyunk.
Amikor minden területen kiegyensúlyozott az életünk, akkor nem gondolkodunk azon, hogy mikor és hogyan jöhet esetleg egy rossz fordulat. Mégis természetes igény, hogy a kiszámíthatatlan körülmények között is a lehető legnagyobb biztonságban tudhassuk a kemény munkával megszerzett javainkat, a családunk anyagi stabilitását, a szeretteink jövőjét. Ebben segíthet egy életbiztosítás. Ez a gyakorlatban úgy működik, ha a biztosított a biztosítási tartam alatt meghal, akkor a biztosító kifizeti az aktuális haláleseti biztosítási összeget a kedvezményezett részére a szerződési feltételekben meghatározottak szerint. A biztosítási összeget a szerződő választja ki a szerződés megkötésekor. A kifizetést követően ezt az összeget a kedvezményezett bármire szabadon felhasználhatja.

3. Mekkora összegű biztosítást kössek?

A legtöbb ember csupán egy hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik. Így akár egy hirtelen baleset vagy egy kisebb, rövidebb lefolyású betegség is hatalmas teher lehet, hiszen a társadalombiztosítás pénzbeli ellátásai nem mindig fedezik a megszokott életszínvonalunk fenntartását. A sikeresen felépített családi egzisztencia vagy a vállalkozás jövője tehát egy pillanat alatt veszélybe kerülhet. 
Az NN Biztosító szakemberei szerint érdemes akkora biztosítási összeget választani halál esetére, amely kb. 5 évnyi fedezetet biztosít a hátramaradottaknak. Ez például nettó 258 ezer forint bevétel esetén 15 millió forint. Ez azt jelenti, hogy a biztosítási összegből a hátramaradottak kb. 60 hónapig tudnák fenntartani korábban megszokott életszínvonalukat, amíg rendeződik a helyzet.

4. Mire jók a kiegészítő biztosítások?

Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor nem egy halálesettel kell szembenéznie a családnak, hanem egy átmeneti vagy akár hosszú távú egészségügyi problémával. Ilyenkor hosszabb-rövidebb ideig rendkívüli kiadásokkal szembesülhetünk, amelyeket nekünk kell fizetnünk, mint például az orvosi ellátás és a gyógyulás költségei. Ráadásul az átmenetileg csökkenő vagy kieső kereset pótlásáról is gondoskodnunk kell. A kiegészítő kockázati védelmek révén ezekre az esetekre is felkészülhetünk anyagilag.  
Kockázati életbiztosításod mellé te döntheted el, hogy az NN aktuális kínálatából milyen betegségekre, eseményekre szeretnél kiegészítő biztosítási fedezetet választani. Plusz díjért balesetnek, vagy akár betegségnek köszönhető nehéz helyzetekre is fel tudsz általuk készülni.

5. Mi a teendőm, ha már megfogalmazódott bennem az igény a biztosításra?

Egy jól kiválasztott életbiztosítás többet tud, mint gondolnánk. Az NN biztosítási tanácsadói segítenek feltérképezni, hogy milyen típusú és nagyságú életbiztosítási védelemre van szükséged, és milyen veszélyekre érdemes felkészülnöd, ha jövedelmed elengedhetetlen saját és családod életszínvonalának fenntartásához.
Amennyiben megfogalmazódott benned a gondolat, hogy szükséged lehet életbiztosításra, biztosítási tanácsadónk segítségével egy személyes találkozó vagy online tanácsadás keretében megismerheted ajánlatunkat és megkötheted biztosítási szerződésed. 

Melletted vagyunk a jelenben és a jövőben is!

Érdemes olyan partnert választanod egészséged és életed biztosításához, amely kézzelfogható segítséget nyújt, amikor arra a leginkább szükséged van. A csaknem két évszázados működésünk során felhalmozott tudás és tapasztalat folyamatos fejlesztésekkel, iránymutató digitális megoldásokkal és ügyfélközpontú szemlélettel párosul, így a szakértő értékesítői hálózatunkkal kiegészülve minden szükséges információt és támogatást megadunk a választáshoz.

Biztosítsd magad!

Már kevesebb, mint 4 000 Ft havi díjjal felkészülhetsz olyan váratlan helyzetekre életbiztosításunkkal, mint például egy baleset miatt bekövetkező kórházi ápolás, váratlan műtét, rokkantság vagy haláleset.

 

Ez is érdekelhet!

Kockázati életbiztosítás: a kiszámítható jövőért

Mi is az a kockázati életbiztosítás? Milyen tévhitek élnek bennünk ezzel kapcsolatban, és milyen lépéseket kell tennünk, ha a biztosítás mellett döntünk?

Részletek

Ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk

Az emberek többsége az életbiztosítást kidobott pénznek gondolja, holott, ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk.

Részletek

Kiegészítő biztosítás az életbiztosításunk mellé

Életbiztosításunk érték és védelem is egyben. Kiegészítő biztosításokkal tovább szélesíthetjük a védőhálónkat.

Részletek