Magazin /  Gondoskodás  / Kockázati életbiztosítás: a kiszámítható jövőért

Kockázati életbiztosítás: a kiszámítható jövőért

2024.01.05. |   2 perc

Váratlan balesetekre, betegségekre és tragédiákra senki sem szeret felkészülni, pedig ha előre gondolkoznánk, már alacsony ráfordítással is könnyedén gondoskodhatunk saját és szeretteink anyagi biztonságáról. De mi is az a kockázati életbiztosítás? Milyen tévhitek élnek bennünk ezzel a konstrukcióval kapcsolatban, és milyen lépéseket kell tennünk, ha a biztosítás mellett döntünk? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Életünk során rengeteget dolgozunk azért, hogy megfelelő életszínvonalat és alapvető jólétet teremtsünk szeretteink és önmagunk számára. Egy család anyagi boldogulását gyakran egyetlen családfenntartó biztosítja, a mindennapi kihívások mellett gyakran fel sem merül a kérdés: mi történik a hozzánk legközelebb állókkal, mivel kell szembenézniük, ha velünk váratlan tragédia történik?

Mi is az a kockázati életbiztosítás?

A kockázati életbiztosítás elsősorban szeretteink pénzügyi terheinek enyhítésében segít:

  • amikor mi már nem tudjuk támogatni őket.

Ugyanakkor a kockázati életbiztosítás nemcsak magánszemélyek, de cégek számára is segítséget nyújthat. Egy váratlan tragédia esetén a biztosítás kedvezményezettje az összeget a vállalkozás sikereinek fenntartására fordíthatja:

  • pótolhatja a hirtelen kiesett munkaerőt,
  • megvásárolhatja a cégrészt az örökösöktől,
  • vagy áthidalhatja a likviditási problémákat.

Biztonságban tudhatod szeretteidet

Egy közeli hozzátartozót semmi sem pótolhat, a lelki megrázkódtatás mellett azonban családunknak egy ilyen helyzetben hatalmas anyagi teherrel is szembe kell néznie. 

Egy jól megválasztott kockázati életbiztosítással kedvező havidíjért cserébe magas biztosítási védelmet nyújthatunk szeretteinknek egy váratlan tragédia, esetére is.

Szakemberek szerint egy tragédia eshetőségére érdemes akkora biztosítási összeget választani, amely legalább 3-5 évnyi fedezetet biztosít a szeretteinknek. 

Hitelfedezeti védelem

2021-ben az új lakáshitelek 40%-kal növekedtek Magyarországon, a teljes háztartási hitelkihelyezés pedig 22%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Egy tragédia esetén a lakáshiteleket, folyószámlahiteleket, de akár a babaváróhitelt is tovább kell törleszteni, ez a teher pedig szintén családtagjainkra, örököseinkre hárulhat.

Egy kockázati életbiztosítás hitelfedezeti záradékkal mentesítheti örököseinket a további anyagi felelősségek alól. A konstrukció pontos összeállításakor ezért gondolnunk kell arra is, hogy ezek az összegek rendelkezzenek elegendő lefedettséggel. 

Kiegészítőkkel saját biztonságodért

Az alapbiztosítás mellé kötött kiegészítő kockázati védelemmel olyan esetekre is felkészülhetünk, amikor nem történik haláleset, de a család hosszabb-rövidebb ideig rendkívüli kiadásokkal szembesül. Ilyen lehet egy súlyos betegség diagnózisa, egy műtéti beavatkozás, vagy egy tartós egészségkárosodáshoz vezető baleset.

Gyakori tévedések és tévhitek

A potenciális betegségekkel és balesetekkel kapcsolatban mind hajlamosak vagyunk homokba dugni a fejünket, így nem csoda, hogy a kockázati életbiztosításokat ma is sok tévhit övezi. Az alábbiakban a legjellemzőbbeket mutatjuk be.

„Velem úgysem fog semmi történni”

Általánosságban igaz az az állítás, hogy amit nem szeretnénk, azt nem is tudjuk elképzelni, hogy megtörténhet. Ebből a gondolkodásmódból egyenesen következik az, hogy letagadjuk a balesetek, betegségek lehetőségét. Azonban a valóságban sajnos bármelyikünket érheti egy hirtelen veszteség. 

„Még bőven van rá időm”

Fiatalon el sem tudjuk képzelni, hogy egyszer megbetegedhetünk, vagy családunknak kell ápolnia minket. A kockázati életbiztosítás halogatása általános jelenség, holott épp fiatalon éri meg leginkább ilyesmibe kezdeni. Hiszen ekkor még nagyobb eséllyel vagyunk egészségesek, így a biztosítók alacsonyabb költség mellett kínálják számunkra megoldásainkat,

„Nem fog fizetni a biztosító”

A magyar társadalomra általában is jellemző a bizonytalanság, nemcsak a biztosítók, de más intézmények felé is. Részben a tájékozatlanság, részben a múlt rossz tapasztalatai miatt könnyen kialakulnak ezek a prekoncepciók.  Tény és való, hogy előfordulnak olyan esetek, amikor nem fizet a biztosító, de ezeket előre le is szögezik a szerződési feltételekben. Ilyen például a szerződéskötéskor meglévő betegségből eredő későbbi biztosítási események, vagy olyan esetek, amik a kizárásokban szerepelnek. Ezen túl baleseti- és egészségbiztosítási fedezeteknél a jogellenes, szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartás. 

Fontos, hogy minden esetben tájékozódjunk megfelelően, olvassuk el szerződéskötés előtt a feltételeket, hogy biztosan tudjuk, miért fizetünk és mire számíthatunk majd a biztosítótól. Így gondoskodhatunk róla, hogy ne érjen minket meglepetés.

Hogyan köthetek kockázati életbiztosítást?

Ha kockázati életbiztosítást szeretnénk kötni, szándékunkat jelezhetjük online regisztrációval a biztosító honlapján. Ezt követően a biztosító munkatársa vagy biztosítási tanácsadója felkeres minket, hogy időpontot egyeztessünk egy online vagy személyes beszélgetésre partnerünkkel, aki mellettünk áll az első kapcsolatfelvételtől, a szerződés megkötésén át, végig a biztosított időtartam alatt, illetve szeretteinknek is segítséget nyújtanak a szolgáltatás igénylésekor.

A folyamat megkönnyítéséért az alábbiakban a kockázati életbiztosítással kapcsolatos gyakori kérdéseket gyűjtöttük össze.

Gyakori kérdések a kockázati életbiztosításról

1. Csak magamat biztosíthatom?

A válasz röviden: nem. A kockázati életbiztosítás esetében egy szerződőről, valamint egy, vagy konstrukciótól függően több biztosítottról (kiegészítő biztosítások esetében egyéb biztosítottról) és egy vagy több kedvezményezettről beszélünk.

A szerződő fél mindig az a személy, vagy lehet cég is, aki megköti a biztosítási szerződést és fizeti annak díját, illetve egyéb közlési-és változásbejelentési kötelezettségek is terhelik. A szerződő és a biztosított személye azonban el is térhet: így nemcsak saját magunkat biztosíthatjuk, hanem társunkat, gyermekeinket, családtagjainkat vagy akár alkalmazottainkat is.

A kedvezményezett(ek) az(ok), akik jogosultak lesznek a biztosítási szolgáltatást igényelni, ha bekövetkezik a tragédia. Ha nem nevezünk meg kedvezményezettet a szerződésben, a haláleseti szolgáltatásra a biztosított örökösei lesznek a jogosultak. 

2. Mikor érdemes megkötni a biztosítást?

Bármilyen típusú életbiztosítási konstrukcióról is legyen szó, a legtöbben hajlamosak vagyunk halogatni a szerződéskötést. Fiatalkorunkban távolinak tűnhetnek a különböző egészségügyi problémák és esetleges balesetek, így nehezen veszünk komolyan egy kockázati életbiztosítási ajánlatot.

Ugyanakkor minél korábban indítjuk a biztosítást, annál kedvezőbb díjon juthatunk átfogó biztosítási védelemhez. 

3. Ha megtörtént a baj: hogyan zajlik a kifizetés?

Az első lépés egy igénybejelentő nyomtatvány és a szükséges dokumentumok beküldése a biztosító számára. Ezt megtehető személyesen, a biztosító munkatársának segítéségével, vagy online. A biztosító az összes szükséges dokumentum beérkezését követően a szerződési feltételekben meghatározottak szerinti időben (általában 30 nap) elbírálja a szolgáltatás iránti igényt, és pozitív döntés esetén az összeg átutalása a kedvezményezett bankszámlájára történik. 

A biztosítás szolgáltatása adó- és illetékmentes, nem része a hagyatéknak és kifizetése gyors a megnevezett kedvezményezett részére.

Hogyan segíthet az NN?

Egy kockázati életbiztosítás megkötésének egyik legfontosabb lépése a megfelelő partner kiválasztása. Az NN Biztosító az igényfelméréstől kezdve egészen a kifizetésig megbízható partnerként segíti a biztosított ügyfeleket. 

Partnerünk évente egyszer felkeresi az ügyfeleket, hogy közösen áttekintsék a biztosítási szerződést, és átbeszéljék az esetleges változásokat, terveket. Ezek az alkalmak arra is lehetőséget teremtenek, hogy az új igényekre szabva változtassuk meg a konstrukció részleteit.

Anyagi segítség a bajban

Az NN Biztosító életbiztosításai akár jelentős anyagi segítséget nyújthatnak neked vagy szeretteidnek azokban a kritikus élethelyzetekben, amelyekre lehetetlen előre felkészülni.

Biztosítsd magad!

Már kevesebb, mint 4 500 Ft havi díjjal felkészülhetsz olyan váratlan helyzetekre életbiztosításunkkal, mint például egy baleset miatt bekövetkező kórházi ápolás, váratlan műtét, rokkantság vagy haláleset.

Összegzés

Bármilyen tudatosan és egészségesen is élünk, balesetek és váratlan tragédiák sajnos bárkivel előfordulhatnak. Egy kockázati életbiztosítással és kiegészítő baleset- és egészségbiztosítási konstrukcióval biztos anyagi védőhálót biztosíthatunk családunk és önmagunk számára is.

Ne halogassuk a kockázati életbiztosítás megkötését! Minél fiatalabb korban biztosítjuk magunkat, annál kedvezőbb díjtarifa mellett gondoskodhatunk szeretteink anyagi biztonságáról. Az NN Biztosító megbízható partnerként áll ügyfelei mellett, az életbiztosításokkal kapcsolatos igényfelméréstől kezdve, egészen a biztosítási összeg folyósításáig.

 

Ez is érdekelhet!

Megtakarítás az új spórolás?

Hogyan függ össze a minőségi élet és a megtakarítás? Nem épp az életminőségünkön rontunk azzal, ha félreteszünk, ahelyett, hogy költekeznénk?

Részletek

Mitől lesz minőségi az életünk?

Ma már köztudott tény, hogy jó pár évvel hosszabb lesz a mi életünk, mint nagyszüleinké. Kérdés, hogy vajon hogyan tudjuk tartalmasabbá tenni ezt a hosszabb életet?

Részletek

Hogyan vélekedünk valójában a nyugdíjbiztosításokról?

Mi mindenre jó egy nyugdíjbiztosítási védelem? Mire költjük valójában megtakarításunkat, és mi alapján válasszunk megfelelő megoldást? Cikkünkből kiderül!

Részletek

A jelen oldalon található információ a tájékoztatás célját szolgálja, mely nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, a biztosítási termékek részletes ismertetésének, és nem helyettesíti a szerződési feltételekben leírtakat. Kérjük, az életbiztosítási szerződés megkötése előtt a termékekhez kapcsolódó dokumentumokat alaposan olvasd át, és csak ezek ismeretében, és megértése esetén kösd meg az életbiztosítási szerződést. Ezekről az NN Biztosító ügyfélszolgálatán kívül a Dokumentumtárban is tájékozódhatsz.