Magazin /  Gondoskodás  / Amit az életbiztosításokról tudni kell

Amit az életbiztosításokról tudni kell


Kockázati, elérési vagy éppen vegyes biztosítás - az életbiztosítások története gyakorlatilag az emberi társadalom kezdetéig nyúlik vissza, és a pénzügyi élet, továbbá a társadalmi helyzet fejlődésével mára a piac számos verziót kínál az érdeklődőnek. Összeszedtük, mit kell tudni a váratlan helyzetekben anyagi segítséget jelentő életbiztosítási fajtákról.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk számos hasznos információt az életbiztosításokról és az azok nyújtotta lehetőségekről, hogy jobban értsük, hogyan is működik az életbiztosítás.

Mert egyszer sajnos eljön a pillanat, amikor már nem leszünk, azonban szeretnénk szeretteinket anyagi biztonságban tudni. Még fontosabb ez olyankor, ha a család megélhetése nagyban függ a mi jövedelmünktől, illetve amikor gyermeket vállalunk, és szeretnénk a legváratlanabb, legrosszabb forgatókönyv esetén is gondoskodni a nevelkedéséhez szükséges anyagi feltételekről. Az életbiztosításoknak köszönhetően akár jelentős összeg juthat a szeretteinknek az ilyen esetekben, attól függően, hogy milyen biztosítási összeget választunk a szerződéskötéskor. Az életbiztosításoknak létezik olyan megtakarítással kombinált változata is, amely esetén amennyiben a biztosított a meghatározott tartamon belül nem halálozik el, akkor lejárati szolgáltatást nyújt.

Egyáltalán: miért fontos az életbiztosítás?

Amikor minden területen kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor nem gondolkodunk azon, hogy mikor és hogyan fordulhat esetleg rossz irányba az életünk. Mégis természetes igény, hogy a kiszámíthatatlan körülmények között is megpróbáljuk a lehető legnagyobb biztonságban tudni a kemény munkával megszerzett javainkat, a családunk anyagi stabilitását, a szeretteink jövőjét. 


 

A kezdetek

Életbiztosítások hosszabb ideje léteznek, mint azt gondolnánk: az Életbiztosítási alapismeretek kézikönyve című mű szerint a története gyakorlatilag az emberi társadalom kezdetéig nyúlik vissza. Úgy tűnik, hogy mindig élt az emberekben a biztonság iránti igény, azaz igyekeztek előre felkészülni bizonyos veszélyekre. Jellemző volt, hogy a kárelosztáskor a közösség tagjai valamennyire segítettek a bajba jutott társaiknak. 

Persze a szerzők a mai lehetőségekhez és tevékenységekhez mérten ezeket a megoldásokat inkább biztosításszerű megoldásoknak nevezik, és teszik ezt joggal, hiszen például a Genovában 1347-ben kiadott első biztosítási kötvény jócskán eltért a maiaktól. Egyébként, ha már az évszámoknál tartunk: az első életbiztosítást 1583-ban kötötték, egy bizonyos William Gybbons Londonból volt a biztosított 30 fontos összeggel. Ám Mr. Gybbonstról ugorjunk előre csaknem öt évszázadot, hiszen ez idő alatt a gazdasági élet és a társadalom fejlődésével jelentősen változtak az életbiztosítások is. 

A mai NN Biztosító 1991-ben jelent meg Magyarországon Nationale-Nederlanden néven, de anyacégünk még ennél hosszabb, több mint 175 éves múltra tekint vissza. Magyarországon egyébként az NN volt az első kizárólag életbiztosítást kínáló vállalat hazánkban. 1997-re piacvezetők lettünk és továbbra is meghatározó szereplői vagyunk a magyar életbiztosítási piacnak.

No de mi az az életbiztosítás?

Jogi fogalmát tekintve:
Az életbiztosítási szerződés alapján a biztosító a természetes személy biztosított halála, meghatározott életkor vagy időpont elérése vagy más esemény bekövetkezése esetére a szerződésben meghatározott biztosítási összeg kifizetésére, járadék élethosszig tartó vagy meghatározott időszakra történő folyósítására vállal kötelezettséget. (a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény) 

A Magyar Nemzeti Bank meghatározása szerint pedig:

Az elméleti, szűkebb értelemben vett definíció szerint az életbiztosítás biztosítási eseménye a haláleset vagy egy meghatározott életkor elérése. Tágabb, köznapi értelemben az életbiztosítás a biztosított életében bekövetkező eseményekhez, elsősorban halálhoz, vagy a szerződésben meghatározott más eseményhez kapcsolódik. Ez lehet például egy adott életkor elérése, házasságkötés, gyermekszülés, nyugdíjazás stb. Az életbiztosítási konstrukciók sokszor nemcsak életbiztosítási, hanem további beépített vagy választható kiegészítő elemeket, jellemzően betegség-, illetve balesetbiztosítási elemeket is tartalmaznak


 

Persze az életbiztosításoknak köszönhetően gyűjthetünk is a meghatározott céljainkra is, vagy a kiegészítő biztosításokkal felkészülhetünk balesettel, betegséggel (pl: műtéttel), esetleg jövedelem kieséssel kapcsolatos eseményekre is. Fiatal vagy idős, egyedülálló vagy családos, - szinte bárkinek jól jöhet az életbiztosítás jelentette védőháló, amelyre baj esetén is számíthat.

Milyen típusai léteznek?

Következzenek az alábbi elméleti életbiztosítás-típusok!

1. Haláleseti (kockázati) életbiztosítás
Ezzel a megoldással elsősorban a nekünk kedves embereket tudhatjuk majd biztonságban a halálesetkor történő kifizetéssel. A biztosító ugyanis arra szerződik, hogy ha a biztosított személy a biztosítás időtartama alatt váratlanul távozik, akkor a kedvezményezetteknek egy előre meghatározott összeget kifizet, amennyiben a szerződési feltételek alapján szolgáltatnia kell.Egy ilyen megoldás segíthet abban, hogy tragédia esetén a kifizetésre kerülő összegnek köszönhetően enyhítsük a rájuk nehezedő terheket, legyen az bankkölcsön, valamilyen tartozás, vagy a temetési költségek és a hagyatéki terhek kifizetése, vagy a megélhetésük támogatása

2. Elérési biztosítás
Ebben az esetben a biztosító arra szerződik, hogy a tartam lejáratakor a biztosított életben van, a kedvezményezettnek kifizeti az előre választott biztosítási összeget.

3. Vegyes biztosítás
Ez a kockázati és az elérési biztosítás elegye, megtakarítási célú biztosítás, amely esetén a biztosítási esemény lehet a biztosított halála, vagy életkor elérése, egyéb esemény bekövetkezése, amikor a biztosító szolgáltat.

Azért népszerű a vegyes biztosítás, mert arra is alkalmas, hogy a távozásunk után gondoskodjunk a családunkról, de arra is, hogy anyagi biztonságban teljenek a nyugdíjas évek, vagy egyszerűen segítsük gyermekünket a lakásvásárláskor, a családalapításkor.

4.    Befektetési egységhez kötött életbiztosítás
A befektetési egységhez kötött biztosítás, azaz úgynevezett unit-linked megoldás kedvelt variáció, hiszen ötvözi a vegyes életbiztosítások által nyújtott szolgáltatásokat a befektetési alapok kínálta lehetőségekkel. Egészen röviden: a szerződő fél befizeti a rendszeres biztosítási díjat, aminek meghatározott részét a biztosító a szerződő által előre kiválasztott eszközalapokba fekteti az ügyfél kockázatvállalási hajlandósága szerint. A kifizetés mértékét az eszközalapok hozama határozza meg, ami nemcsak halálesetkor, hanem a lejáratkor is történhet.

5. Járadék típusú életbiztosítások
A fentieken túl az életjáradék típusú életbiztosításokkal is elősegíthetjük időskori anyagi biztonságunkat. A biztosító az egyszeri vagy rendszeres díjbefizetésekből keletkező összeget fekteti be, majd kifizeti az ez alapján kalkulált járadékot. Kockázati és megtakarítási elemeket is tartalmaz, és a legfontosabb: a biztosító addig fizet, amíg a biztosított él, hiszen az életjáradék típusú biztosítás célja az, hogy az élete végéig gondoskodjon róla.

Igényeljük a biztonságot

Szükségünk van a biztonság tudatára, amit az NN Biztosító kutatása is alátámaszt. Az elmúlt években kialakult helyzetnek köszönhetően mindenki a saját bőrén érzi a bizonytalanságot. Ezért az NN Biztosító járványhelyzeti közérzetkutatást végzett, amiből kiderül, hogy a legtöbben (64%) a bizonytalanságot említették leginkább megterhelő körülményként. A nyomasztó szituáció megoldásaként pedig 29% fontolgatta új megtakarítási vagy kockázati életbiztosítás megkötését, mert úgy gondolják, hogy a váratlan helyzetekre ezek segítségével készülhetnek fel. 

Mikor érdemes életbiztosítást kötni? 

Ahogy már említettük, teljesen természetes, ha fiatalon nem az elmúláson törjük a fejünket, és akkor sem a halállal foglalkozunk, amikor a családalapítás periódusában vagyunk. Viszont, érdemes már egészen hamar életbiztosítást kötünk. Például azért, mert ha megtakarítással kombinált életbiztosítást tervezünk megkötni, akkor alacsonyabb díj fizetésével érhetjük el jövőbeni céljainkat. A koronavírus-járvány alatt ráadásul még inkább felértékelődött családunk és önmagunk megélhetésének, egészségének biztosítása, szóval fontos minél előbb, már a 30-as éveink elején életbiztosítást kötni, és így gondoskodni a saját és a szeretteink jövőjéről. 

Az NN-re számíthat

A megfelelő életbiztosítás kiválasztásában számíthat az NN Biztosítóra, amely idehaza már harminc éve a piac kiemelt szereplője, ráadásul 175 éves, stabil nemzetközi háttérrel működik. A csaknem két évszázad alatt felhalmozott tudás és tapasztalat folyamatos fejlesztésekkel, iránymutató digitális megoldásokkal és ügyfélközpontú szemlélettel párosul, így a szakértő értékesítői hálózattal kiegészülve minden szükséges információt és támogatást megad a választáshoz.

Így Önnek csupán arra kell koncentrálnia, ami igazán számít.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Kiegészítő biztosítás az életbiztosításunk mellé

Életbiztosításunk érték és védelem is egyben. Kiegészítő biztosításokkal tovább szélesíthetjük a védőhálónkat.

Részletek

Szülői gondoskodás: nemes és élethosszig tartó kihívás

A gyerekek kirepültek a szülői házból? Akkor fordítsunk magunkra is figyelmet, valamint tervezzük meg azt, miként könnyítjük meg gyermekünk helyzetét, ha egy nem várt eseménnyel kell megbirkóznia.

Részletek

Kisgyerekkel saját otthonba? Igen, lehetséges!

Gyermekünk születése vagy cseperedése kellő motiváció az otthonteremtésre. Ez azonban komoly vállalás, ami felelősséggel jár. Ha felkészülünk, sikerülni fog!

Részletek