Magazin /  Gondoskodás  / Kisgyerekkel saját otthonba? Igen, lehetséges!

Kisgyerekkel saját otthonba? Igen, lehetséges!


A saját otthon megszerzése a kisgyermekes családok körében kiemelt jelentőséggel bír. Érthető ez a vágy, hiszen csemeténk érkezésével szükségünk van egy olyan kuckóra, ahol családunk boldogságát, valamint a kis jövevény fejlődését is szavatolni tudjuk. Az otthonteremtés azonban komoly vállalás. Készüljünk fel alaposan a kihívásokra és az előre nem látható élethelyzetekre.

A saját ingatlan és a családi fészek öröme felbecsülhetetlen
A saját ingatlan és a családi fészek öröme felbecsülhetetlen

Gyerkőc és a saját otthon

A párunkkal közös életünket az egymásra figyelés, a közös élmények átélése, valamint a tervezés, a jövőre való felkészülést jelenti. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy elegendő számunkra egy átmeneti megoldás a lakhatásra, legyen meg a négy fala, más nem számít, csak hogy a választottunkkal tölthessük minden időnket. 

Hogy változnak ezek az igényeink gyermekvállalás és a családalapítás során?

Már gyermekünk érkezése előtt is, leendő szülőként kialakul bennünk az a felelősségtudat, hogy az apróságról gondoskodnunk kell. Sok esetben a gyermek születése vagy cseperedése adja a motivációt arra, hogy saját ingatlanba költözzön a család, vagy a meglévőt nagyobbra cseréljék, hogy legyen több hely az egyre több tárgynak játéknak, és akár a szülők számára se szűnjön meg az a nyugodt privát szféra, ahova el tudnak vonulni pihenni, feltöltődni.

A kedvesünkkel töltött közös pillanatoknál semmi sem fontosabb
A kedvesünkkel töltött közös pillanatoknál semmi sem fontosabb

Kulcs a saját ingatlanhoz

Manapság a saját ingatlan megszerzése hatalmas összeget igényel, az árakat pedig számos tényező befolyásolja a lokációtól kezdve az alapterületen át a szobák számáig, de a felszereltségi szint is kihathat a végösszegre, nem is beszélve az építőanyagok extrém mértékű drágulásáról.  

A megélénkülő keresletet látva a hazai ingatlanpiaci trendeket és előrejelzéseket figyelve a szakértők azon az állásponton vannak, hogy további áremelkedés várható, legyen szó használt, vagy újépítésű ingatlanról. A megemelkedett költségek viszont ritkán engedik, hogy pusztán önerőből, saját megtakarításunkból, vagy akár a családtagok segítségével jussunk saját tulajdonhoz. Így a lakáshitel nyújthat egy olyan opciót, ami által kisgyerekünk növekedését és fejlődését már saját otthonunkban kísérhetjük végig.

A hitelfelvétel előtt

A hitelfelvétel egy meghatározó pillanat, amire érdemes előre felkészülni, tájékozódni, hogy elkerüljük a nem várt kellemetlenségeket. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen feltételeknek kell eleget tennünk ahhoz, hogy megkapjuk a hitelt, vonatkozzon ez akár a jövedelmünkre, a munkaviszonyunkra, a korunkra, vagy a megvásárolni kívánt ingatlanra, továbbá milyen szabályok vonatkoznak adott kölcsönszerződésre. Ezen kívül célszerű egy előminősítést is kérnünk, ami támpontot jelenthet számunkra a tényleges hitelfelvétel előtt, és elkérni a vonatkozó üzletszabályzatokat.

Ha tudjuk ezekre a kérdésekre a válaszokat, az meggyorsítja és meg is könnyíti a legjobb hitelajánlat felkutatását, valamint az ajánlatok mérlegelését. Fontos szempont többek között a teljes hiteldíj mutató, a törlesztőrészlet, a futamidő, a kamatperiódus, vagy az előtörlesztési díj.

A tudatos hitelfelvétel

Sokszor hallhatjuk azt a mondást, hogy "Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér", amit sokan úgy fordítanak, hogy egészen addig, amíg nincs meg a kellő pénz, addig ne is vásároljunk ingatlant. Vannak, akik félnek a hitel felvételétől, és inkább éveket várnak arra, hogy összegyűjtsék a lakásra valót, mások viszont ebben látják a megoldást. Bármelyik utat is választjuk, a cél, ugyanaz. Az önálló otthon megteremtése.

Egy kutatás megállapította, hogy Magyarországon 8,4 évig kellene a teljes bruttó átlagkeresetünket félretenni ahhoz, hogy megvehessük saját otthonunkat. Ha nem akarjuk kivárni ezt az időt, akkor egy igényeinkhez és lehetőségeinkhez illeszkedő lakáshitel megoldást nyújthat a család számára.

A hitel, azon kívül, hogy kiegészíti a jelenleg rendelkezésre álló pénzünket és hozzásegít célunk eléréséhez, egyben komoly elköteleződés és felelősségvállalás is. Ezért fontos, hogy ismerjük saját lehetőségeinket és korlátjainkat is, mert a törlesztőrészleteket, ha törik, ha szakad, fizetnünk kell.

Mekkora mozgásterünk van?

A havi bevételünk jelenti azt az összeget, amiből a havi kiadásainkat tudjuk fedezni. Ide sorolhatjuk a rezsit, a munkába járásra, az élelmiszerre, ruhára fordított összegeket, de még a szórakozással, pihenéssel, váratlan kiadásokkal kapcsolatos ráfordításokat is. Ezen kívül kisgyermekünk szükségleteit is ki kell elégítenünk. A különböző babafelszereléseket, pelenkákat, ruhákat, játékokat folyamatos biztosítanunk kell.

Ha pontosan tudjuk, hogy milyen tételek szerepelnek a bevételi és kiadási oldalon, akkor a fennmaradó összeg az, amivel szabadon gazdálkodhatunk.

Új élethelyzet

Felejthetetlen pillanat, amikor kisgyermekünkkel és párunkkal először belépünk saját otthonunkba. Birtokba vesszük, felfedezzük minden pontját és létrehozzuk azt a kuckót, ahol családként a legboldogabb élet vár ránk, ahol gyermekünk boldogságban és szeretetben cseperedik fel. 
Hogy a családi idillt ne veszélyeztesse semmi, a fejünkben összeállítunk egy tervet, ami mentén haladva nem érhet minket probléma.

A jövőt ugyan nem látjuk, de fel tudunk készülni rá

Tökéletes terv viszont csak papíron létezik, mert sokszor az élet nem várt fordulatokat vesz, ami a pénztárcánkat is érintheti. Egy munkahely elvesztése, egy szerencsétlen baleset vagy egy hosszú lefolyású betegség, esetleg egy nem várt tragédia olyan hatással lehet gyermekünk és párunk életére, megélhetésére, aminek a megoldása - felkészültség hiányában - megoldhatatlan problémává válhat.

Ha azt szeretnénk, hogy a lakáshitel megléte, vagy az anyagi nehézség, esetleg a megélhetési probléma ne lebegjen Damoklész kardjaként a fejünk felett, kialakíthatunk egy olyan akciótervet, ami védőhálóként szolgál minket és szeretteinket a nehezebb időszakokban.

Mire is gondolunk pontosan?

Arra, hogy a hitelt bármilyen körülmények közt tudjuk fizetni, valamint arra is, hogy bármilyen, előre nem várt élethelyzetben anyagilag stabil helyzetben tudjuk a gyerkőcünket, családunkat.

A megoldás pedig nem az, hogy folyamatosan túlórázunk, vagy másodállást vállalunk. A folyamatos munkával viszont pont kisgyermekünktől vesszük el az időt, a szülő sorozatos távollétét pedig a pici is érezni fogja, nem beszélve arról, hogy így rengeteg közös élménytől fosztjuk meg magunkat.

A folyamatos túlórázással a gyermekünkkel közös élményektől fosztjuk meg magunkat
A folyamatos túlórázással a gyermekünkkel közös élményektől fosztjuk meg magunkat

Nem javasolt az sem, hogy a spórolás jegyében mindent megvonjunk magunktól, muszáj magunkra is figyelnünk. Egy kiegyensúlyozott szülő elengedhetetlen a családi harmónia fenntartásához, ami viszont elképzelhetetlen akkor, ha nem figyelünk magunkra.

A megoldás

Az NN életbiztosításai a lakáshitellel rendelkező családok számára is olyan anyagi segítséget nyújthatnak, amik megóvhatják a család anyagi helyzetét azokban a kritikus élethelyzetekben, amikre előre lehetetlen felkészülni. Legyen szó egy nem várt betegségről, akár egy balesetről, vagy hirtelen tragédiáról, olyan speciális célokra kialakított megoldásokat nyújtunk, amelyekkel a váratlan események bekövetkezésekor is biztonságban tudhatja szeretteit.

Amennyiben azt szeretné, hogy a lehetőségekhez mérten zavartalan maradjon a családja élete akkor is, ha Ön esetleg elvesztené a munkáját, vagy átmenetileg keresőképtelenné válna, akkor a jövedelempótló kiegészítő biztosításunk szintén jó választás lehet. Felkészülni minden váratlan helyzetre valószínűleg nem lehet, de a fenti biztosítások akár segíthetnek abban, hogy bizonyos esetekben kellemetlenségtől kímélje meg magát és családját egyaránt.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Nagy család, nagy otthon: vigyázzunk rájuk!

Szülőként a gyermek az első, légy te a támasz! Nem könnyű kihívás, de mutatunk pár megoldást.

Részletek

Szülői gondoskodás: nemes és élethosszig tartó kihívás

A gyerekek kirepültek a szülői házból? Akkor fordítsunk magunkra is figyelmet, valamint tervezzük meg azt, miként könnyítjük meg gyermekünk helyzetét, ha egy nem várt eseménnyel kell megbirkóznia.

Részletek

A család és a munka harmóniája

Párunk otthon maradt a gyerkőccel, mi pedig visszatértünk a munkába? Ha a család egy fizetésből gazdálkodik, tegyünk meg mindent a családi bevételek és szeretteink anyagi biztonságának megőrzéséért. Ehhez adunk segítséget!

Részletek