Magazin /  Gondoskodás  / Szülői gondoskodás: nemes és élethosszig tartó kihívás

Szülői gondoskodás: nemes és élethosszig tartó kihívás

2024.05.03. |   3 perc

Az élet rendje, hogy gyermekeink idővel elhagyják a szülői fészket és önálló életbe kezdenek. Szülői "megbízatásunk" azonban ezután sem ér véget. Lehet gyermekünk felnőtt, bírhat saját egzisztenciával, egy dolog nem változik: ugyanúgy szeretjük, mint mikor megszületett. Ebből kifolyólag továbbra is szeretnénk támogatni, anyagi gyarapodását elősegíteni. Ez megnyilvánulhat a leghétköznapibb apróságokban, valamint egy tudatosan a jövőre fókuszáló döntésben is.

Kirepülés a családi fészekből

Szülői "munkásságunk" során folyamatosan arra törekszünk, hogy gyermekünket felvértezzük az igazi nagybetűs életre. Legjobb tudásunk szerint óvjuk, neveljük, tanítjuk őket arra, hogy saját lábukon megállva a legteljesebb életet élhessék. Biztosítjuk számukra - legyen ez anyagi támogatás, vagy akár szellemi, lelki muníció - mindazt, ami ahhoz kell, hogy önállóan is meg tudják állni a helyüket. Amikor eljön az ideje, és azt látjuk, hogy gyermekünk a szülői házat hátrahagyva önálló és sikeres életet él, tudhatjuk, hogy jó szülők voltunk, a gyerekek felkészítése sikeres volt.

Ami egyszer a mienk volt, idővel gyermekünkre száll

Ennek a pozitív és teljesen természetes folyamatnak a megélése szülőként mégsem annyira egyszerű, sokszor nem is olyan könnyű ezt feldolgozni. Az egyik magyarázat erre az, hogy ez a speciális élethelyzet nem csak gyermekünknek új, hanem nekünk, szülőknek is, amihez alkalmazkodnunk kell. 

Ez az élethelyzet azonban új lehetőségeket és feladatokat is tartogat a szülőknek, amiben ugyanolyan sikeresen és stabilan helyt kell állnunk, mint amikor gyermekünk még a védőszárnyaink alatt élt.

Új lehetőségek

Amikor a gyerekek felnőttek és már saját életüket élik, egyben azt is jelenti, hogy részben mi is új életet kezdünk. Olyan életet, amiben az eddigi kötelezettségeink, feladataink megszűnésével saját magunkra jóval több időnk, esetleg pénzünk is jut.

Az idő viszont továbbra is érték, így bölcsen kell vele gazdálkodnunk, hogy az életünk valóban tartalmas és minőségi legyen, amire időskorunkban boldogan emlékszünk vissza. Sok szülő ilyenkor átgondolja eddigi életét, áttekinti, hogy melyek azok a kalandok, amikbe eddig nem volt lehetősége belevágni, és elindul a megvalósítás útján.

Egy új hobbi

Adja magát a gondolat, hogy a megnövekedett szabadidődet olyan aktivitásra fordítsd, amit vagy űztél már korábban, de kötelezettségeid miatt nem volt rá lehetőséged időt fordítani, vagy az érdeklődésed mindig is megvolt az irányába, azonban különböző okokból kifolyólag mégsem tudtál a gyakorlatban is megbarátkozni vele. Sok esetben ilyenkor egy hobbinak kezdünk el hódolni, a manapság tapasztalható és elérhető bőséges kínálat pedig biztosítja, hogy mindannyian meg tudjuk találni azt a kikapcsolódási formát, ami igazán közel áll hozzánk.

Olyan hobbit válasszunk, ami szeretünk csinálni és testhezálló is

Sport

A sport is egy olyan tevékenység, ami kiválóan alkalmas arra, hogy a felszabadult idődet tartalmasan és hasznosan töltsd el. Azon kívül, hogy nagyszerű időtöltés, egészséged megőrzésében is fontos szerepet játszik. Akárcsak a hobbinál, a sportnál is igaz az az állítás, hogy függően a személyes elvárásaidtól, kis utánajárást követően megtalálhatod azt a sportot, ami a legjobban illik hozzád, legyen az fizikai vagy szellemi.

Természetjárás

Ahogy időnk egy jelentős része felszabadul, beiktathatunk olyan elfoglaltságokat is, amiket akár párunkkal vagy barátainkkal közösen végezhetünk. A természet közelsége, a természetjárás, a kisebb és rövidebb túrák olyan kikapcsolódást nyújtanak, amik egészségedre és közérzetedre is kifejtik jótékony hatásukat, ráadásul különösebben magas anyagi kiadással sem járnak. Éljünk az ország bármely pontján, akár a fővárosban, akár vidéken, országunk adottságainak köszönhetően rengeteg lehetőség közül választhatunk.

Utazás

Az utazás - legyen az belföldi vagy külföldi - azon kívül, hogy a környezeted megismerését és felüdülésed is biztosítja, olyan kikapcsolódás, aminek anyagi és időbeli vonzata is van. Amikor gyermekünk a fészekelhagyás szakaszába lépett, a felszabadult erőforrásainkat előszeretettel fordítjuk utazásra, hogy megismerjük azokat a helyeket, amelyeket mindig is meg szerettünk volna csodálni. Bár a koronavírus-járvány során a turizmus, valamint az utazási lehetőségeink erősen korlátozottak voltak, a megszorítások megszűnésével újra csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab határt következő úti célunk kiválasztásának. Ha módodban áll, bátran vesd bele magad ebbe a kalandba, utazz el oda, ahova eddig még nem volt alkalmad, és fedezz fel olyan desztinációkat, amik már régóta szerepelnek a listádon.

Bátran vágjunk bele a kalandokba és utazzunk kedvünkre

Digitális önfejlesztés

Közhely, hogy napjainkban elengedhetetlen a digitális ismeretek megszerzése, folyamatos frissítése, valamint napi szintű alkalmazása. Életed ezen szakasza remek lehetőséget nyújt arra, hogy digitális tudásod bővítsd. Tölts le pár hasznos applikációt, ismerj meg új platformokat, programokat, barátkozz össze mélyebben okostelefonoddal és tapasztalni fogod, hogy ezek a digitális megoldások mennyivel kényelmesebbé teszik életed. Könnyebbé, gyorsabbá válik a kapcsolattartás gyermekeddel, a rég nem látott barátokkal, vagy a távolabb lakó rokonokkal, de könnyebben hozzáférhetsz a téged érdeklő tartalmakhoz, hírekhez is, valamint az ingyenesen is elérhető játékok az unalmasabb perceiden is átsegíthetnek.

Az el nem múló gondoskodás

Lehet azonban bármennyire tartalmas új élethelyzeted, élvezheted a megnövekedett szabadidőd és utazhatsz kedved szerint a legszebb helyekre, szülői "szabadságod" mégse tart a végtelenségig. Egyszerű magyarázat van erre: bármi is történjen, továbbra is szülő maradsz. 

Szülőnek lenni pedig azzal jár, hogy gyermekünket - legyen bármilyen korú - támogatni szeretnénk. Meghagyjuk neki ugyan a saját életterét, sőt, enyhe aggódással vegyült büszkeséggel figyeljük sikereit. Ettől függetlenül el sem tudjuk képzelni azt a szituációt, hogy ne állnánk azonnal segítségükre bármelyik percben. Ez az a szülői gondviselés, ami egész életünk során elkísér minket. A gondoskodást viszont ketté lehet bontani, függően attól, hogy ez a cselekedetünk mire összpontosul.

Támogatás a mindennapokban

Gyermekünket a mindennapi életben sokféle módon támogathatjuk, gondoljunk csak egy átlagos vasárnapi ebédre: bőséges mennyiségű, finomabbnál finomabb fogásokkal készülünk, jókat beszélgetünk, és távozáskor még egy hétre elegendő ételt is csomagolunk. Ha már unokánk is van, ez hatványozottan igaz, és a gyereknevelésbe is besegítünk, vigyázunk unokáinkra, ha kell, óvodába, iskolába is érte megyünk. Gyermekünknek tanácsot nyújtunk, segítjük, nem engedjük el a kezét azután sem, hogy a családi fészekből már kirepült, hiszen szeretnénk megadni neki a legjobbat, törődésünket, gondoskodásunkat ily módon is kifejezve.

A vasárnapi ebédeknek mindig különleges hangulata van 

A támogatás egy másik formája: az örökség

A "hétköznapibb" esetek mellett a gondoskodásnak van azonban egy elvontabb módjai is, ami szintén gyermekünk iránti szeretetünket, támogatásunkat szolgálja. Sokszor nem szeretünk szembenézni az elmúlás gondolatával, figyelmünket másra irányítjuk, holott az élet részét jelenti az is, amikor mi már nem leszünk mellettük. Az örökség, amit gyermekünkre hagyunk, szintén egy olyan anyagi segítség, amivel könnyebbé tehetjük gyermekünk jövőjét. Idővel csemeténké lesz az ingatlanunk, az autónk vagy az ingóságaink is. Láthatjuk, hogy az a vagyon, amit életünk során megszereztünk, amikor eljön az ideje, gyermekünkre száll és onnantól a saját életszínvonalának emelésére tudja ezeket a javakat felhasználni.

Az adósság, mint örökség

Az örökségre sokan úgy tekintenek, mint azokra az ingatlanokra és ingóságokra, egyéb értékekre, amik vagyonukat egyik napról a másikra kibővítik, vagyis anyagi helyzetükre pozitív hatással vannak. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy adósság, hitel, valamint egyéb kötelezettségek is örökölhetők, amik nemhogy nem javítják vagyoni helyzetünket, egyenesen rontják azt. Egy megörökölt kötelezettség nem várt kiadásokra késztetheti gyermekünket, felborítva ezzel nem csak a jövőre vonatkozó terveit, de a napi életvitelét is.

Gondolj gyermekedre, gondolj a jövőjére

Ugyan előfordulhat az az állapot, amikor jelentősebb vagyont nem halmoztunk fel életünk során, ennek ellenére mégis szeretnénk akkor is segíteni gyermekünket, amikor már nem vagyunk vele. Egy gondosan kiválasztott, valamint a megfelelő célokra szabott életbiztosítás ebben a helyzetben lesz segítségedre.

Az életbiztosításnak alapvetően 2 típusa létezik.

  1. Egy megtakarítási célú életbiztosítás megkötéséhez nem kell nagy vagyonnal rendelkezned. Abban az esetben is, ha lehetőségeid korlátozottabbak, egy kisebb összegű havidíj rendszeres befizetésével hosszú évek alatt szemmel látható vagyont halmozhatsz fel, amihez a tartam végén hozzáférhetsz, és akár ezzel is megalapozhatod gyermeked jövőjét. Emellett egy a tartam alatt bekövetkező tragédia esetén is szolgáltathat. Kockázatvállalási hajlandóságod szerint választhatsz megtakarítási és befektetési egységekhez kötött életbiztosítások közül.
  2. A másik, tisztán kockázati életbiztosítás típussal családod juthat nagyobb, akár milliós nagyságrendű összeghez, ha a tartam alatt nem várt tragédia következne be.

A gondoskodás itt kezdődik

Szülőként nincs annál megnyugtatóbb gondolat, amikor tudjuk, hogy sikeresen és eredményesen felneveltük gyermekünket, aki az elképzelései szerint élheti sikeres és kiteljesedett életét. Ugyanezt érezzük akkor is, amikor szülői gondoskodásunk miatt ezt az életszínvonalat egy hirtelen bekövetkezett tragédia sem befolyásolhatja, hiszen a szükséges óvintézkedéseket megtettük.

Amikor az elhatározást tett követi

Ha felismertük, hogy a gondoskodásunknak ez a formája mekkora jelentőséggel és milyen elvitathatatlan előnnyel bír, akkor szeretetünk kifejezésére egy kockázati életbiztosítás kézenfekvő megoldást nyújthat. Amennyiben megfogalmazódott benned a gondolat, hogy szükséged lehet életbiztosításra, biztosítási tanácsadónk segítségével egy személyes találkozó vagy online tanácsadás keretében megismerheted ajánlatunkat és megkötheted biztosítási szerződésed.

Életbiztosítás havi 4000 Ft-ért!

Már kevesebb, mint 4 000 Ft havi díjjal felkészülhetsz olyan váratlan helyzetekre életbiztosításunkkal, mint például egy baleset miatt bekövetkező kórházi ápolás, váratlan műtét, rokkantság vagy haláleset.

 

Ez is érdekelhet!

Az életbiztosítás megkötése és hasznos tanácsok

Írásunkban azokról a hasznos tanácsokról ejtünk szót, amiket érdemes mérlegelnünk, valamint megismerkedünk az életbiztosítás megkötésének menetével.

Részletek

Nagy család, nagy otthon: vigyázzunk rájuk!

Szülőként a gyermek az első, légy te a támasz! Nem könnyű kihívás, de mutatunk pár megoldást.

Részletek

Kockázati életbiztosítás: a kiszámítható jövőért

Mi is az a kockázati életbiztosítás? Milyen tévhitek élnek bennünk ezzel kapcsolatban, és milyen lépéseket kell tennünk, ha a biztosítás mellett döntünk?

Részletek

A jelen oldalon található információ a tájékoztatás célját szolgálja, mely nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, a biztosítási termékek részletes ismertetésének, és nem helyettesíti a szerződési feltételekben leírtakat. Kérjük, az életbiztosítási szerződés megkötése előtt a termékekhez kapcsolódó dokumentumokat alaposan olvasd át, és csak ezek ismeretében, és megértése esetén kösd meg az életbiztosítási szerződést. Ezekről az NN Biztosító ügyfélszolgálatán kívül a Dokumentumtárban is tájékozódhatsz.