Magazin /  Gyermekem jövője  / 5+1 tipp apukáknak: ezt tegyük, ha gyerekünk született

5+1 tipp apukáknak: ezt tegyük, ha gyerekünk született


Amikor egy férfi apa lesz, a világ kifordul a négy sarkából és egy egészen új fejezet kezdődik az ember életében. A mindennapok többé nem lesznek ugyanolyanok és mindent átjár a felhőtlen boldogság és aggódás különleges érzése. De mégis milyen feladatai vannak egy újdonsült édesapának, amit mindenképpen el kell intéznie?

Anya és baba a kórházban maradnak, az apa hazamegy és talán még mindig alig tudja elhinni, hogy mindez megtörtént, világra jött a gyermeke. Persze ilyenkor ezernyi kérdés záporozik az ember fejében és azon feladatok listája, amelyeket mindenképpen el kell intézni a család hazaérkezése előtt, végtelennek tűnik. Íme, 5+1 pénzügyi és egyéb hasznos tipp apáknak, amit érdemes megfontolni, ha gyerekünk születik.

1.    Szerezzünk be minden papírt és iratot!

A névadás egy sarkalatos kérdés a babavárás időszakában. Izgatottan lehet olvasgatni a keresztnév gyűjteményt, és ízlelgetni, hogy vajon hogyan is hangzik majd a baba teljes neve. Addig amíg a baba meg nem születik, ráérünk ezen gondolkozni. De érdemes időben elkezdeni ezt is, mert előfordulhat, hogy nem könnyű a választás. 

Mindezeken felül az újszülöttnek rögtön egy sor kártyája és igazolványa lesz: az anyakönyvi kivonatot már a kórházban kiállítják, ezzel együtt a TAJ-kártya és az adóazonosító jelet tartalmazó adókártya is automatikusan meglesz.
1.    TAJ-kártyához egy külön nyomtatványt kell kitölteni, a kártyát pedig később postán küldik ki. 
2.    Az adókártya ügyében sem kell semmit tenni, ezt is megküldik. 
3.    Külön teendőnk a lakcímkártyával kapcsolatban sincs, ez is megérkezik automatikusan.
4.    Fontos tudni, hogy a személyi igazolvány nem készül viszont el automatikusan! Ha a család sokat utazik és a kisbabát is vinni akarják, érdemes kiváltani minél hamarabb.


 

2.    Vegyük sorra, mi az, ami hiányzik még!

Bár már azt hinné az ember, minden egyes apróság készen áll a baba fogadására, mégis lehetnek olyan eszközök és kiegészítők, amik hiányoznak. Sőt, sokak számára csak az elkövetkezendő időszakban derül majd ki az is, hogy milyen sok pelenka elmegy egy nap alatt, így érdemes ebből is feltankolni. Emellett legtöbbször az olyan aprónak tűnő, ám igen fontos dolgok maradnak le a listáról, mint például a babamérleg, a vízhőmérő vagy éppen a lázmérő, ami soha nem baj, ha kéznél van egy baba esetében. Illetve rendszerint a gyermekorvos által felírt receptek is ilyenkor várnak a kiváltásra, nem beszélve arról, hogy a babaszobára is ráfér egy utolsó portörlés és szellőztetés, mielőtt megérkezne a kis tulajdonosa. 

3.    Beszéljük meg az extra szabadságot és az új munkarendet a főnökkel!

Az édesapáknak gyermekük érkezésekor öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, ezt azonban nem feltétlen kell kivenni a csöppség megszületésekor, ráér a kisbaba születését követő második hónap végéig. A szándékot fontos időben bejelenteni a munkaadónak. Mindezt persze nehezíti az, hogy a babák hajlamosak váratlan időpontokban érkezni, ezért a konkrét időpontot megszületésük után célszerű fixálni. De nem csak ezt érdemes átbeszélni a főnökkel. Ha megfelelő a viszony a munkáltatóval, akkor például új munkarendről is érdemes tárgyalni. Neki sem érdeke, hogy a kispapa extra fáradtan jöjjön be reggelente a munkába, későbbi kezdés-későbbi hazamenetelről, esetleg több távmunkáról is érdemes egyezkedni a munka jellegétől függően. Az alapszabadsághoz a gyerkőc megszületése utáni +2 nap is nagy valószínűséggel igen jól fog jönni, ha próbáljuk majd újra elérni korábbi pihentségi szintünket.

4. Megtakarítási lehetőségek felmérése

  • Onnantól kezdve, hogy egy kis élet világra jön, a szülők számára számos újfajta megtakarítási lehetőség előtt nyílik meg az út. Az egyik ilyen az úgynevezett Babakötvény, amelynek lényege, hogy az állam minden újszülött számára ad egy életkezdési támogatást. De ahhoz, hogy ez az összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon, egy ún. Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban. 
  • Emellett indíthatunk olyan rendszeres megtakarítást is, amely biztosítási védelmet is magában foglalhat. A rendszeres megtakarítás nemcsak a magunk, hanem gyermekeink jövője számára is fontos. A legegyszerűbb, folyószámla alszámlájaként nyitható megtakarítási számla mellett számos hasonló, vagy akár további szolgáltatást nyújtó lehetőség is nyitva áll. 
  • Ha a megtakarítást, biztosítási védelemmel is szeretnénk kombinálni az  NN Biztosító Patrónus életbiztosítási megoldása jó választás lehet. Ennek lényege, hogy a kötéskor meghatározott időtartam alatt a szülők gyermekük számára rendszeres díjbefizetéseikből megtakarítást halmoznak fel, amelyet a gyermek lejáratkor egy összegben kap meg. Mindemellett a Patrónus életbiztosítás, védőhálót is képez a család fölé egy esetleges nemvárt tragédia esetén.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy gyermekünk megszületése után nem intézhetjük el egy legyintéssel a bizonytalant: felelőssé válunk az ő jövőjének biztosításáért is. Sok család esetében sajnos ma nem igazán jellemző, hogy több tízmilliós összegeket tudnának félretenni baj esetére, épp ezért kézenfekvő ötletnek tűnik, hogy - ha eddig nem volt - egy kockázati életbiztosítással teremtsük meg annak lehetőségét, hogy váratlan esemény esetén gyermekünk rendezett anyagi körülmények között nevelkedve válhasson felnőtté, amennyiben egy nem várt tragédia következne be a meghatározott tartam lejárta előtt.

5. Jó ideig az utolsó nagy alvás, zavartalanul

Bár már a terhesség alatt is sok minden megváltozott a mindennapok során, az igazi felfordulás csak azután kezdődik majd, ha a kicsi haza érkezik és megkezdődik a közös élet a pocakon kívüli világban is. Ha mindent sikerült beszerezni és a szükséges papírmunka is megvan, a lelki felkészülés kipipálva, egy nagyon fontos dolgot tehet még a lelkes édesapa: mielőtt a fél család hazaér a kórházból, kell egy utolsó, kiadós, zavartalan alvás. Ezután már csak a kávékészlet feltöltése marad hátra!

+1 tipp, ha a babát otthon a nagytesó is várja

A nagyobb gyerek számára is megterhelő a kistestvér érkezése, gyakran rosszul éli meg, hogy már nem rá összpontosul minden figyelem, nem csak ő a család szeme fénye. Rá is folyamatosan figyelni kell és előre átbeszélni, hogy a kistestvér érkezésével ő ugyanolyan fontos marad, mint amilyen eddig is volt. Számos olyan apró praktika létezik, amelyek által közelebb hozhatjuk a gyermekhez a kistesó érkezésének hírét. Amellett, hogy számos hasznos könyv létezik a témában, fontos az is, hogy bevessük az apró, mások esetében jól bevált praktikákat is. Például közösen is elmehetünk az ultrahangra, ha van lehetőség, esténként egy kis pocaksimogatás közben lehet mesélni a tesónak is. Sőt, amikor a születést követően eljön az anya és a baba hazaérkezésének ideje, akár egy ajándékkal kedveskedhet a nagyobb gyerkőcnek, amellyel a tesó lepi meg őt. Így máris kialakul közöttük egyfajta kapocs. Ami a gyakorlatban szintén lényeges, hogy a nagyobb gyerkőc megszokott ritmusát ilyenkor sem szabad felborítani. A nappali alvás, az esti lefekvés és a fürdés ideje mindig maradjon úgy, ahogy azt megszokta, így a biztonságot jelentő alapok megmaradnak számára is, hiába a nagy változás.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Újra ketten, most mit csináljunk?

Újrakezdés vagy visszatérés? Amikor egy pár ismét kettesben marad, mert gyermekeik kirepültek, itt az ideje áttervezni életüket. Érdemes nem problémaként, hanem lehetőségként tekinteni az új helyzetre.

Részletek

Élet a beteg gyermekkel

Emberek tízezrei gondoznak sajátos nevelést igénylő gyermeket, nekik az átlagosnál is nagyobb kihívás a szülői lét.

Részletek

A boldog gyermekkorhoz csak szeretet, az élményekhez pénz is kell

Kis gyerek kis gond, de vajon a velük járó költség is kisebb, mint a már kamaszodó utódok esetén? Összeírtuk, megszoroztuk a mennyibe kerül egy gyermek fejlesztése, intézményi nevelése a családnak.

Részletek