Magazin /  Gyermekem jövője  / Így adjunk értéket unokáinknak

Így adjunk értéket unokáinknak

Tippek a jó kapcsolatért


Az élet egyik legcsodálatosabb dolga, amikor szülőből nagyszülővé válunk. Ezt a fajta gondoskodást és szeretetet semmivel sem lehet összehasonlítani. Nagyszülőként óvjuk és gondoskodunk is unokáinkról, feltétel nélküli szeretetet nyújtunk, és gyakran elkényeztetjük az unokáinkat. Úgy, ahogy saját szüleik sem tudják. Legyünk tudatában annak, hogy mi nagyszülők is hihetetlen befolyást gyakorolhatunk a kicsik életére. Ne felejtsük el, hogy bár a szeretet a legfontosabb, ennél többet is adhatunk. Mik azok a dolgok, amikkel hozzájárulhatunk a gyermek boldog és kiegyensúlyozott életéhez? Adunk néhány tippet hozzá?

Az unoka és a nagyszülő közötti kapcsolat nagyon különleges
Az unoka és a nagyszülő közötti kapcsolat nagyon különleges

Azok a családok sokkal elfogadóbbak és megértőbbek egymással és másokkal szemben is, ahol több generáció között erős a kapcsolat. Az apróságok már kiskoruktól kezdve megtanulják, hogy a családon belül különböző korú emberek vannak, mindenkinek más és más a feladata a közösségben, és mindenki felelősséggel tartozik a másik iránt. Hamar kiderül számukra az is, hogy mindenkinek megvannak az erősségei, hisz például a nagyi sütijénél nincs finomabb, a nagypapa a legjobb játszótárs, anyuval a legjobb beszélgetni, mivel mindent megért, apu pedig a legerősebb a világon.
A nagyszülő és az unoka közti jó kapcsolat nagy kincs. A szülő is nyugodtabb, ha tudja, hogy szerető környezetben van a gyerkőc, míg ő dolgozik és például a gyerek a nyári szünetet a nagyinál tölti. A generációs különbségek ellenére az egymástól távol álló korosztályok képesek egymásnak rengeteg értéket adni, és kölcsönösen tanítani egymást.
Elgondolkoztunk már azon, hogy egyes nagyszülők miként tudnak szorosabb kapcsolatot ápolni unokáikkal, mint mások? Az alábbiakban összeszedtünk pár szempontot, amik segíthetnek, hogy hosszú távon jól működő, mély kapcsolatot tudjunk kialakítani unokáinkkal.

Tippek, ami erősíti a köteléket

1. Minőségi időtöltés

A közösen töltött változatos és bensőséges együttlét erősíti meg a kapcsolatot nagyszülő és unoka között.  Nem meglepő, hogy ha fizikailag és lelkileg is közelebb vagyunk unokáinkhoz, akkor erősebb és szorosabb kapcsolatot tudunk velük kialakítani. Egy séta, egy meseolvasás vagy csak a gyerkőc hátának simogatása. Bármilyen közös programunk is van, a jelenlét a fontos. Érezze, hogy figyelünk rá, és meghallgatjuk, ha gondja van.

2. Saját egészségi állapotunk

Talán első látásra furcsának tűnhet, hogy már rögtön a második pontban a saját egészségünket említjük, de gondoljuk csak végig. Ha megőrizzük fittségünket, egészségünket, akkor jóval tovább és szabadabban vehetünk részt unokáink életében.

3. Anyagi függetlenségünk

Az egészségi állapotunk mellett nagyban befolyásolja a lehetőségeinket az anyagi helyzetünk. Persze rengeteg olyan dolog létezik, ami nem igényel pénzt. De kinek ne fájna, ha a gyermek kívánságának meghiúsulása hátterében az anyagi okok állnának. Az egészségünk és az anyagi helyzet akkor is nagyon fontos, ha például az unoka másik városban lakik és a látogatások azért nem tudnak megvalósulni, mert valamelyik, vagy rosszabb esetben mindkettő ennek útjában áll.

4. Tartsunk lépést a fejlődéssel

Bár a legtöbb nagyszülő egyetért azzal, hogy a személyes találkozás erejét semmi sem helyettesíti, mégis a technológiai vívmányok nagyban megkönnyítik egy értékes kapcsolat kialakítását unokáinkkal még akkor is, ha több száz kilométer van közöttünk. Hiszen azok a nagyszülők, akik gyakran érintkeznek valamilyen módon unokáikkal, sokkal szorosabb kapcsolatot tudnak kialakítani egymással.

Unokáink már a digitális korban nőnek fel. Valószínűleg az egyik kezükben mobillal, a másikban egy táblagéppel játszanak. Ha nem értjük a legújabb kütyüket, kitől is tanulhatnánk a legtöbbet, mint az unokánktól, akik mindennap használják ezeket a dolgokat? Ezeket a technikai újdonságokat aztán a szeretteinkkel való kommunikációra is bevezethetjük.

Nagyszerű dolog értéket adni unokánknak
Nagyszerű dolog értéket adni unokánknak

5. Meséljünk - magunkról, a történelemről, az életünkről

Minden családban vannak vaskos családi fotó albumok, amelyek tele vannak az unokák számára ismeretlen képekkel. És ezekről ki más tudna élvezetesen mesélni, mint a nagymama vagy a nagypapa, hiszen ők még tudják, kik azok az idegenek. A fiatalabb családtagok számára így egy komplett családfa fog kirajzolódni, és számos vicces történet is előkerülhet a szülők fiatalabb korából.

A családi történeteket összeköthetjük azzal is, ha felidézünk olyan eseményeket, amit mi is meglétünk. Egészen biztos, hogy a számukra már történelemnek számító eseményekről olyantól hallhatnak, aki meg is élte azokat. A személyes történeteken keresztül sokkal könnyebb nekik megjegyezni a dolgokat, mintha a száraz tényeket, neveket és dátumokat egy könyvből kellene kibogarászni.

6. Adjunk át minél több tudást

Nagyszülőként számos olyan dolgot tanultunk meg életünk során, amelyek hasznosnak bizonyultak. Ilyen lehet a varrás, kertészkedés, sütés vagy bármi egyéb. Ezeket a tevékenységeket nagyszerű dolog lehet tovább adni unokáinknak, mivel az iskolai tananyagból nem tudnak ezekre az ismeretekre szert tenni.

7. Ne féljünk az új dolgok megtanulásától

Fiatalkorban sokszor mindenki mindet maga szeretne csinálni, mert őszintén elhiszik, hogy nincs lehetetlen. Vegyünk példát unokáinkról, és használjuk ki ezt a fajta elhivatottságot és eltökéltséget saját életünkben is. Meg fogunk lepődni, mire is vagyunk még képesek, ha rászánjuk magunkat egy új hobbira vagy egy új nyelv megtanulására. A tanulás frissen tart, és az együtt tanulás is közös program lehet.

8. Éljük az életünket

A szociális élet, az ismerősökkel, a barátokkal való kapcsolattartás minden korosztály számára nagyon fontos. A boldogság, az öröm, a jókedv még az egészségünkre is jó hatással van. Ha odafigyelünk arra, hogy magunkra is fordítsunk időt, azzal az ifjabb korosztállyal való kapcsolatunk is javulni fog. Saját élményeinket is meg tudjuk így osztani az unokánkkal, ezáltal még közelebb kerülhetünk hozzájuk is.  Ne sajnáljuk az időt a hobbinkra. Töltődjünk fel bármivel, ami örömet okoz számunkra. 

Unokáink már a digitális korban nőnek fel
Unokáink már a digitális korban nőnek fel

+ 1 tipp: Támogassuk az unokánk jövőjét

A nagyszülő is igyekszik óvni, tanítani és gondoskodni az unokáról. Egyszerre nyújt racionális és emocionális támaszt is. Mindkettő komoly alapja lehet a felnövekvő generációnak. A szereteten túl azzal is hozzájárulhatunk a jövőjéhez, ha lehetőségeinkhez mérten anyagi támogatást is nyújtunk számára.

Ha egy nagyszülő tud félretenni az unokái részére, akkor azzal segíthet megalapozni a fiatalok jövőjét. Akár heti pár ezer forintos megtakarítással hosszú évek alatt szép, szemmel látható összeg gyűlhet össze, amiért az unoka örökre hálás lesz majd.

Mi lehet a megoldás?

Az NN Biztosító megtakarítási célú megoldásai személyre szabott segítséget nyújthatnak ezen az úton. Számunkra fontos, hogy ügyfeleink meg tudják teremteni saját és gyermekeik, vagy unokáik anyagi biztonságát, és emellett egy esetleges baleset, betegség esetén is mellettük álljunk. Hiszen nem tudhatjuk, hogy pontosan mivel tudjuk majd gyermekünk, unokánk álmainak megvalósítását segíteni, de egy biztos: az anyagi támogatás minden esetben jól jön.

A Patrónus egy olyan megtakarítási lehetőség, amely biztosítási védelemmel kombinált, garantált összegű kifizetést nyújtó megtakarítási lehetőség. A beépített biztosítási védelemnek köszönhetően ideális megoldás a gyermekek, unokák jövőjének anyagi megalapozásához.
Az alapbiztosítás segítségével már most elkezdheti megteremteni unokája pénzügyi biztonságát. A megtakarítás lényege, hogy a rendszeresen befizetett összegek befektetési díjrészét az NN Biztosító az Ön által a megtakarítási céljainak és kockázatviselési hajlandóságának megfelelően választott eszközalapokba fekteti be. Befektetésének alakulását folyamatosan figyelemmel kísérheti az NN Direkt felületen, és igényei szerint módosíthatja az eszközalapok felosztását.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Jön a baba, érdemes már most számolni!

Egy gyermek születése csodás, egy új korszak kezdete lehet egy pár életében.

Részletek

A szabadság és az anyagi függetlenség vonzásában

A szingli élet ma már sokak számára egy tudatos választás: csak a magad ura lehetsz, koncentrálhatsz szakmai céljaidra és a nagyobb pénzügyi szabadságod is élvezheted.

Részletek

Hogyan támogathatjuk gyermekeink jövőjét a munka világában?

A robotok, a mesterséges intelligencia és más modern technológiák radikálisan megváltoztatják a munkavilágát. Mégis hogyan biztosíthatjuk gyermekünk jövőjét?

Részletek