Magazin /  Gondoskodás  / Jön a baba, érdemes már most számolni!

Jön a baba, érdemes már most számolni! -

Ezért válasszátok a kockázati életbiztosítást!

2024.05.06. |   3 perc

Egy gyermek születése csodás, egy új korszak kezdete lehet egy pár életében. Ez az új élethelyzet azonban rengeteg változással jár együtt – a gyermekvállalás egy sor korábban ismeretlen felelősséget és kihívást jelent, ami alól a pénzügyi felkészülés sem kivétel. Mikor érdemes elkezdeni az anyagi előkészületeket? Mire érdemes gondolni már a várandósság alatt? Milyen források segíthetnek, hogy anyagi biztonságban tudhassátok az új családtagot, és miben támogathat egy kockázati életbiztosítás? Cikkünkben a pénzügyi tervezéshez nyújtunk gyakorlati tanácsokat.

Milyen kiadásokkal kell számolnotok?

Egy új családtag érkezése új kiadásokkal is jár. Érdemes minél előbb tudatosan megterveznetek a költségvetést, hiszen a váratlan kiadások komoly károkat okozhatnak egy család életében, már a várandósság alatt is. De pontosan milyen tételekre kell gondolnotok? Milyen megtakarításokkal érdemes számolni, és mikor érdemes elgondolkodni egy kockázati életbiztosításon? Az alábbiakban ehhez adunk tippeket.

Egészségügyi ellátás

A várandósság alatti egészségügyi vizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ezek a tesztek segítenek elkerülni a szövődményeket a várandósság alatt, az időben elvégzett vizsgálatok, a baba egészsége miatt érzett stresszt is segíthetnek levenni a válladról.

Kismamaként hazánkban minimum négy alkalommal kell megjelenned orvosnál és védőnőnél, hogy anyasági támogatásban részesülhess. Ezeken az alkalmakon mind a saját egészségügyi állapotodat, mind a magzatét megvizsgálják. Az alapvető ellátás TB támogatással elérhető, egy-egy speciális vizsgálatért azonban már külön díjat kell fizetni. 

Az olyan magánúton elérhető szolgáltatások, mint például a genetikai ultrahang vizsgálatok, sok esetben biztonságosabbak lehetnek a vetélés kockázatát növelő általános beavatkozásoknál. Egy-egy ilyen vizsgálat ára alkalmanként azonban akár több tízezer forintba is kerülhet.

Emellé sok esetben laborvizsgálat is társulhat, amellyel egyszerre több, különböző típusú rendellenesség szűrését kérheted. A végösszeg az elvégzett vizsgálatoktól, a választott klinikától és a szakembertől függően, elérheti a több százezer forintos összeget.

Babaszoba és a babakocsi

Egy babaszoba berendezésekor a legfontosabb, hogy a biztonságot, a kényelmet és a praktikumot tartsátok szem előtt. A vásárlás végösszege elsősorban a bútorok márkájától és minőségétől függ. 

Egy másik, nagyobb kiadást jelenthet a babakocsi vásárlása. Ma már rengeteg különböző modell közül választhatsz, érdemes azonban ebben az esetben is a biztonságot és a funkcionalitást előtérbe helyezni. Egy ismert márka terméke árban ugyan magasabb, de minőség és értékállóság szempontjából jobb befektetés lehet.

További kiadások: lakhatás, taníttatás és szabadidő

Akár saját ingatlanod van, akár albérletben laktok, a család növekedésével idővel nagyobb otthonra lehet szükségetek – különösen igaz ez, ha több gyermeket vállaltok. 

A lakhatás költségeihez a lakbéren vagy ingatlanvásárláson kívül, hozzátartoznak a megnövekvő közüzemi számlák, az esetleges felújítások és a gyerekszoba berendezése. Az ehhez kapcsolódó kiadások összege nagyban függ az egyéni élethelyzettől, a lakás elhelyezkedésétől és a jövőbeli családotok méretétől.

Egy gyermek érkezésekor az étkezésre, a ruházkodásra és a mindennapi háztartási cikkekre szánt költségvetés növekedésével is számolnotok kell. A lakóhelyetektől függően gondolnotok kell még az esetleges ingázásra, az ezzel járó autó fenntartására vagy a tömegközlekedés árára. Fontos előre terveznetek az iskoláztatás, a sportok, a különórák és a nyári táborok költségeivel is.

Honnan érkezhet anyagi segítség?

Az előrelátó tervezés és a felelős pénzügyi döntések segíthetnek, hogy zökkenőmentesen átvészeljétek az anyagi kihívásokat, és hogy biztosítsátok a család stabil jövőjét. De milyen forrásokból juthattok anyagi segítséghez, és hogyan járulhat hozzá családotok biztonságához egy kockázati életbiztosítás?

1. Tájékozódjatok az elérhető támogatásokról!

Hazánkban több olyan állami támogatásra is jogosult lehetsz kismamaként, illetve friss szülőként, amelyek segíthetnek az új élethelyzet anyagi kihívásainak kezelésében. Az első lépés, hogy tájékozódjatok ezekről a lehetőségekről. 

A CSED, vagyis a Csecsemőgondozási díj, a legfeljebb 24 hetes születési szabadságra járhat, de ezután is számolhattok olyan támogatásokkal, mint a GYED vagy a GYES. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy ezek az összegek általában alacsonyabbak, mint a munkabérek. Éppen ezért érdemes már jó előre átgondolni a család költségvetését.
 
Fontos kiemelni, hogy a konkrét pénzügyi segítség mellett kismamaként a környezeted, a barátaid vagy a rokonaid támogatására is számíthatsz. Legyen szó szülői tanácsról, a baba körüli segítségről, vagy a háztartási munka átvállalásáról, ne félj segítséget kérni a szeretteidtől!

2. Gondoljátok át tudatosan a pénzügyeket!

Tudatos felkészüléssel rengeteget tehettek a család pénzügyi biztonságáért. Érdemes végiggondolnotok, hogy hozzávetőlegesen hány évig fog anyagilag rátok támaszkodni a gyermeketek. Vegyétek sorra a kiadásokat, a bevételek és a megtakarítások tükrében, majd készítsetek minél pontosabb költségvetést. 

Ha okosan gazdálkodtok, sokat spórolhattok a gyermeknevelés költségein anélkül, hogy az a minőség rovására menne. Egy használt babaruha vagy babakocsi például nagyságrendekkel kevesebbe kerül, mintha újonnan vásárolnátok meg ezeket. E mellett érdemes előre gondolkodni a megtakarításokról és minél korábban félretenni az olyan tételekre, mint egy nyári tábor vagy nyelvtanfolyam költségei.

3. Gondoskodjatok a család védelméről kockázati életbiztosítással!

Az első gyermek születése sokak számára jelent fordulópontot az anyagi felelősségvállalásban. Felelős szülőként fontos, hogy előre készüljetek fel a váratlan helyzetekre. Betegségek, váratlan műtétek vagy akár tragédiák sajnos bármelyikünkkel előfordulhatnak, ez pedig könnyen komoly anyagi problémák elé állíthatja bármelyik családot. 

Fontos, hogy készüljetek fel a váratlan helyzetekre a család érdekében. Még ma is jellemző, hogy a szülők keresete aránytalan, esetleg egyikük bevételétől függ az egész család pénzügyi biztonsága. Egy tragédia esetén ráadásul a lakáshiteleket, folyószámlahiteleket, de akár a babaváró hitelt is tovább kell törleszteni, ez a teher pedig szintén családtagjaidra, örököseidre hárulhat. Szakemberek szerint érdemes olyan konstrukciót választanotok, amely 3-5 évnyi biztosítási fedezetet nyújt szeretteid részére, ha veled bármi történne. 

Egy jól megválasztott kockázati életbiztosítással kedvező havidíjért cserébe magas biztosítási védelmet nyújthatsz szeretteidnek egy váratlan tragédia esetére is. A biztosító kifizetése fedezheti a család életszínvonalának fenntartását. 

Az NN kockázati életbiztosítása egyénre szabható, így különböző kockázati védelmek hozzáadásával egyéni élethelyzetedhez igazíthatjátok a konstrukciót. Biztosíthatod magad például:

  • baleseti csonttörésre,
  • baleseti műtéti térítésre,
  • járóbeteg ellátásra,
  • daganatos betegségekre
  • vagy olyan súlyos betegségekre, mint a szívinfarktus vagy az agyvérzés.

Házastársakként lehetőségetek van ún. kétéletes kockázati életbiztosítást kötni, amelynek segítségével kedvezőbb tarifával biztosíthatjátok mindkettőtöket. 

Életbiztosítás havi 4 500 Ft-ért!

Már kevesebb, mint 4 500 Ft havi díjjal felkészülhetsz olyan váratlan helyzetekre életbiztosításunkkal, mint például egy baleset miatt bekövetkező kórházi ápolás, váratlan műtét, rokkantság vagy haláleset.

Összegzés

A gyermekvállalás egy fantasztikus, új életszakasz kezdete, amely azonban a korábbiaknál jóval több felelősséggel jár. Érdemes tudatosan felkészülni rá, és minél előbb átgondolni azokat a kiadásokat, amelyekkel családként számolnotok kell. 

A pénzügyi tervezés mellett fontos, hogy a váratlan helyzetekre is gondoskodjatok anyagi biztonságotokról. Ebben nyújthat segítséget egy kockázati életbiztosítás.

 

Ez is érdekelhet!

Nagy család, nagy otthon

Vigyázni rájuk nem könnyű kihívás, de mutatunk pár megoldást.

Részletek

Kisgyerekkel saját otthonba? Igen, lehetséges!

Gyermekünk születése vagy cseperedése kellő motiváció az otthonteremtésre. Ez azonban komoly vállalás, ami felelősséggel jár. Ha felkészülünk, sikerülni fog!

Részletek

A család és a munka harmóniája

Ha a család egy fizetésből gazdálkodik, óvnunk kell a család anyagi biztonságát.

Részletek

A jelen oldalon található információ a tájékoztatás célját szolgálja, mely nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, a biztosítási termékek részletes ismertetésének, és nem helyettesíti a szerződési feltételekben leírtakat. Kérjük, az életbiztosítási szerződés megkötése előtt a termékekhez kapcsolódó dokumentumokat alaposan olvasd át, és csak ezek ismeretében, és megértése esetén kösd meg az életbiztosítási szerződést. Ezekről az NN Biztosító ügyfélszolgálatán kívül a Dokumentumtárban is tájékozódhatsz.