Magazin /  Megtakarítás  / Hogyan támogathatjuk gyermekeink jövőjét a gyorsan változó munka világában?

Hogyan támogathatjuk gyermekeink jövőjét a gyorsan változó munka világában?


A robotok, a mesterséges intelligencia és más modern technológiák radikálisan megváltoztatják a munka világát. Vannak olyan szakmák, amik megszűnnek, de ezzel párhuzamosan újak születnek. Nehéz döntés előtt állunk, ha szülőként tanácsot szeretnénk adni gyermekünknek, milyen utat válasszanak. 

Mivel a technológiai innováció gyors ütemű, a ma elvégzett munkánk nagy része automatizálhatóvá válik.
Mivel a technológiai innováció gyors ütemű, a ma elvégzett munkánk nagy része automatizálhatóvá válik.


Az elkövetkező néhány évtizedben a munkaerőpiac valószínűleg drámai változásokon megy keresztül. Mivel a technológiai innováció gyors ütemű, a ma végzett munkánk nagy része automatizálhatóvá válik. Ezzel párhuzamosan új munkahelyek jönnek létre, de senki nem tudja biztosan, hogy melyek azok, amik hosszú időre velünk maradnak. Néhány szakma eltűnik, míg mások továbbra is virágkorukat élik az állandó változás mellett is.

Gyermekeinknek számos népszerű karrierlehetőség áll rendelkezésükre felnőtt korukban, amelyek a technikai újdonságok előrehaladtával lassan átalakulnak. Például orvosokra mindig szüksége lesz az embereknek. Már jelenleg is elérhetőek betegség azonosító programok, amelyek tünetek megadását követően megadja, hogy mi lehet a probléma. A jövő ebbe az irányba halad. Lehetséges lesz, hogy adatainkat, tüneteinket, problémáinkat felvezetik egy számítógépbe, ami pillanatok alatt felállítja a diagnózist. Hasonló történet más szakmák esetén is valóssággá válhat.

Említhetnénk például a tanári pályát is. Régebben egy pedagógus a tudás teljes tárházát jelentette a diákok számára. Ma azonban, mikor minden információ könnyen elérhető az interneten, a tanároknak nem csak a lexikális tudás átadásában, de a digitális világban való eligazodásban is segítséget kell nyújtaniuk diákjaik számára. Az eszközök készség szintű használata elengedhetetlen mindenki számára. De a rengeteg információ között tudni kell szelektálni, és meg kell tanulni fenntartással kezelni az elérhető információkat. 
Vajon mi a helyzet a gyakorlatiasabb szakmákkal, mint például a kőműves, villany- vagy vízvezeték-szerelés? Rájuk mindig szükség lesz társadalmunkban, de itt is egyre inkább teret hódít a csúcstechnológia, amivel a szakemberek jobb és erősebb épületeket tudnak felhúzni, így még gyorsabban reagálnak a felmerülő problémákra.

Merre induljunk az úton?

"Üdvözlünk a való világban! Fura, de szeretni fogod?"
"Üdvözlünk a való világban! Fura, de szeretni fogod?"

Habár a tizenéves fiatalok egyik legnagyobb próbatétele az érettségi, mégis az igazi kihívást a munka világa fogja jelenteni. Talán vannak, akik emlékeznek a Jóbarátók című filmsorozat jelenetére, ahol Rachel egy laza mozdulattal keresztül vágja apja hitelkártyáját, hogy belevágjon az önálló életbe. Amire a társaság többi tagja így reagál: "Üdvözlünk a való világban! Fura, de szeretni fogod!"

Bizonyos szempontból ilyen érzés, amikor gyermekünk elhagyja az iskoláit és kilép az életbe. Felnőttként mindenkinek más tapasztalata van a fizetésekről, vagy önmagunk menedzseléséről. Képzések, gyakorlatok, tapasztalatok, idegen nyelvek, számítógéphasználat, csapatmunka, kommunikáció - néhány dolog, ami növeli egyedi értékünket és esélyünket a munkaerőpiacon.
Itt az ideje közelebbről is megvizsgálni a valóságot. Ha nem vagyunk rendkívül szerencsések, nem biztos, hogy egyből vagy akár egész pályánk során megtaláljuk a számunkra tökéletes munkát. 

Ez nem azt jelenti, hogy ne tegyünk meg mindent egy fantasztikus állás megszerzéséért. De emlékeznünk kell arra, hogy több ezer másik ember választ évről évre hozzánk hasonló pályafutást. Sajnos a tapasztalattal nem rendelkező fiatalok esélyei pedig még csekélyebbek. Maradjunk hűek értékeinkhez, de legyünk kellően nyitottak a felbukkanó pozíciókkal kapcsolatban.
Nos, talán gyermekünk közgazdasági pályát választ magának, és minden vágya, hogy banki elemzőként helyezkedjen el egy jó nevű intézetnél. Azonban jelenleg itt csak asszisztensi pozíciót tudnak felajánlani, ami akár előszobája is lehet a vágyott munkakörnek.

Fizikai munka vs. szellemi munka

A szellemi munka akár egy egész életen át végezhető.
A szellemi munka akár egy egész életen át végezhető.

A fizikai munka sokszor olyan tevékenységet takar, amelynek elvégzésében főként a testi erőnk maximális kihasználását igényli. Az ilyen jellegű feladatok ellátására akkor felel meg valaki, ha testi adottságait tekintve erős és jó kondícióval rendelkezik. 
Azt fontos szem előtt tartanunk, hogy jóval nagyobb terhelésnek teszi ki a testet a folyamatos egyoldalú terhelés, ami kihatással lehet egészségünkre is. Így mindenképpen fordítsunk fokozott figyelmet testi épségünk megóvására.
A szellemi munka agyi készségeinket használja fel arra, hogy feladatainkat megfelelően végezzük el. Bár testünket kevésbé veszi igénybe ez a típusú munka, de ugyanolyan kimerültnek érezhetjük magunkat, mint komoly fizikai munka után.
Testi és mentális egészségünk karbantartása nemcsak a karrierünkben segíthet bennünket abban, hogy jó eredményeket érjünk el. Hatással lehet arra is, hogyan éljük az életünket, milyen kapcsolatokat tudunk kialakítani akár családunkkal, akár barátainkkal. Egy egészséges szervezet boldogabb és energikusabb, így bármilyen foglalkozási ágban tevékenykedünk, fordítsunk kellő figyelmet magunkra is.

6 tipp, hogy a gyermekünk sikeres legyen a pályaválasztásban

Hosszú éveken keresztük sok időt töltünk munkával. Ezért sem mindegy, hogy mivel is telik ez az idő. Szeretjük, vagy csak elvégezzük? Ha olyan hivatásunk van, amit örömmel végzünk, akkor könnyedén bátorírhatjuk gyermekeinket arra, hogy ők is megtalálják a számukra tökéletes tevékenységet. Amikor még tanulnak, gyakran nem rendelkeznek kellő élettapasztalattal és önismerettel ahhoz, hogy jól válasszanak.

Szerencsére van néhány dolog, amivel segíthetünk gyermekeinknek eligazodni ezekben a döntésekben. Íme néhány tipp, amely segíthet gyermekünknek a pályaválasztásban.

1.    Gyermekünk önálló személyiség
Ők nem mi vagyunk. Azok a dolgok, amik bennünket idegesítenek a munkavégzés alatt, lehet, számukra pont örömet okoz. Ne próbáljuk rábeszélni gyermekünket arra, hogy csak azért válasszon egy bizonyos pályát, mert az számunkra tökéletes lenne. Előfordul, hogy őt egyáltalán nem érdekli például a felsőoktatás, így az érettségi után lehet azonnal munkát vállalna.

2.    Segítsük gyermekünknek felfedezni erősségeit és szenvedélyeit
Ha gyermekünket olyan karrier érdekli, amely látszólag nem egyezik meg képességeivel, ez nem jelenti azt, hogy azonnal ki kell zárnia ezt a karrierlehetőséget. Ehelyett gondolkodjunk el azon, hogyan tudnánk a veleszületett erősségeket összekapcsolni a választott területtel. 

3.    Segítsünk példaképet találni gyermekünknek
Keressünk pozitív, bátorító példaképet gyermekünknek. Ha erős érdeklődést mutat egy bizonyos pálya iránt, segítsünk neki egy inspiráló mentort találni az adott területen. Egy nagyszerű támogató sokat segíthet gyermekünk karrierjének fejlesztésében. Ez persze nem azt jelenti, hogy mi válasszunk helyette, de érdemes több, szerintünk inspiráló figurát bemutatni neki, aki esetleg segítségére lehet.

4.    Ismertessünk meg gyermekünket különféle tevékenységekkel, hogy könnyebben találja meg saját útját
Adjunk lehetőséget gyermekünknek arra, hogy új tevékenységeket próbáljon ki. Lássunk együtt világot, vigyük el a természetbe, múzeumokba, az állatok közé, az utazásainkra. Figyeljük meg mi az, ami leginkább felkeltette az érdeklődését. Ha van olyan téma, amelyre kíváncsi, amitől izgatott lesz, bátorítsuk őt arra, hogy gyűjtsön minél több információt arról a területről.

5.    Mutassunk jó példát
Gyermekünk figyeli minden mozdulatunkat, ezért dolgozzunk azon, hogy jó példát mutassunk neki, például azzal, hogy örömmel végezzük munkánkat. Amikor gyermekünk azt látja, hogy olyan karriert építünk, amelyet igazán szeretünk, akkor azt fogja gondolni, hogy ez számára is lehetséges.

6.    Legyünk türelmesek és bátorítók
Emlékeztessük gyermekünket arra, hogy a számára tökéletes munka megtalálása előfordulhat, hogy hosszadalmas kísérletezés eredménye lesz. Karrierjük során elképzelhető, hogy többször kell irányt változtatni. Legyünk türelmesek gyermekünkkel ezekben a nehéz helyzetekben, és bátorítsuk őt arra, hogy ismerje meg jobban önmagát, így tovább fejlődhet és olyan emberré válhat, amilyen szeretne lenni.

A boldogan végzett munka mindig megtérül. Biztassuk gyermekünket is arra, hogy legyen kitartó céljai elérésében. Ha jól érzi magát a bőrében, és megtalálja azt a munkát, ahol megvalósíthatja önmagát, akkor ez anyagi megbecsülést is vonhat maga után.  Egy jó állás mellett ráadásul félre is tudunk tenni céljaink megvalósítására. Ha mi magunk is tudunk így gondolkodni, akkor lehetőségünk van gyermekünk számára félretenni, és ezzel akár megalapozni a jövőjét. Gyermekünket pedig biztassuk arra, hogy ha megtalálta a számára ideális munkát, kezdjen minél hamarabb félretenni jövője érdekében.

Az NN Biztosító megtakarítási termékeinek széles kínálata egy jó kiindulópontja lehet annak, hogy gyermekünk sikeres felnőtté váljon.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

A jó pénzügyi szokások tanulhatók

Szülőként mindenki a legjobbat akarja a gyermekének, leginkább biztoságban szeretnénk őket tudni. Hogyan támogathatjuk jövőjüket céljaik elérésében?

Részletek

Jön a baba, érdemes már most számolni!

Egy gyermek születése csodás, egy új korszak kezdete lehet egy pár életében.

Részletek

Mit tehetek azért, hogy gyermekem előrelátóan bánjon a pénzzel?

Minden szülő érdeke, hogy gyermeke felnőttként jól bánjon a pénzzel, tudatosan tervezze pénzügyeit. Miért fontos, hogy a gyermek már fiatalkorban tanuljon a pénz működéséről, és hogyan érdemes átadni a pénzügyi tudást?

Részletek