Magazin /  Megtakarítás  / Lakásfelújítás és állagmegóvás - Hogy évek múlva is az álomotthonunkba érkezzünk haza

Lakásfelújítás és állagmegóvás - Hogy évek múlva is az álomotthonunkba érkezzünk haza

2023.09.19. |   3 perc


Jellemzően hosszú évek munkájának eredményeképp eljön a pillanat, amikor megszerezzük lakásunkat, vagy akár családi fészkünket. Csodás érzés, amikor álmaink otthonának kulcsa a kezünkben van. Egy lakásban vagy házban hosszú évekre tervez az ember, így ha több esztendő múlva is szeretnénk jó érzéssel hazaérkezni számunkra megfelelően komfortos otthonunkba, időről időre gondoskodni kell az ingatlan állagmegóvásáról kisebb-nagyobb felújítások keretein belül. Különösen akkor kerül ez előtérbe, amikor a gyerekek kirepülnek, az üres fészket pedig újra élettel töltenénk meg. Lássuk, mi mindenre érdemes felkészülni ezzel kapcsolatban!  

Mivel lehet újra élettel megtölteni egy üres fészket?

Sokan érzik azt, amikor kirepülnek a gyerekek, hogy élettelenné vált a lakás. Azonban egy felújítást követően egészen másképp fest majd a helyzet. Nem beszélve arról, hogy egy-egy nagyobb volumenű tatarozásba könnyedén bele lehet csempészni olyan extrákat is, mint például egy modern szellőző berendezés, hőszigetelés vagy egyéb olyan korszerűsítés, amely még komfortosabbá teszik az otthont. Elég végig sétálnunk az utcán ahhoz, hogy lássuk, rengeteg házra, lakásra ráférne a felújítás ha csak a külsőségeket nézzük, nem is beszélve a lakás belső teréről, fűtésrendszerről, eletromos hálózatról vagy a burkolatokról. 

Hogyan válasszunk szakembert?

Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen ha egyszer eldöntöttük, hogy belevágunk a felújításba, akkor nem kérdés, hogy minden téren a legjobb szakembert szeretnénk megtalálni. Az első és legfontosabb dilemma e téren az, hogy 

  • generálkivitelezőt bízunk meg vagy 
  • több mesterember munkáját hangoljuk össze. 

Míg az előző mellett az időspórolás szól, hiszen a munkálatok megszervezése terén a megrendelőnek nincs feladata, addig az utóbbi mellett a kedvezőbb anyagi feltételek, ugyanis jellemzően olcsóbb lesz a végösszeg akkor, ha több szálon fut a munkaszervezés.  Valójában ilyenkor fontos minél több ajánlatot bekérni, számolni és mérlegelni, ennek megfelelően pedig a számunkra legjobb megoldás mellett dönteni.  


 

Ám ezen a ponton felmerül a kérdés, hogy mégis hol találhat az ember megbízható szakembereket? Lehetséges ezt

  • ismerősök ajánlása alapján vagy 
  • hirdetésekből is. 

Fontos azonban, hogy mindig győződjünk meg arról, hogy az előző munkáik megfelelnek-e a mi elképzeléseinknek, ezért érdemes megtekinteni az ajánlatok mellett a referenciamunkákat is.

Mire érdemes odafigyelni?

Ha sok keresgélés után úgy érezzük, megvan a tökéletes kivitelező vagy mesterember, akkor sem lehet még hátradőlni, hiszen egészen a munkafolyamat végéig érdemes figyelemmel kísérni a felújítás lépéseit. Az első és legfontosabb, hogy nagyon sok fejfájást el lehet kerülni azzal, ha szerződést kötünk még a munkák megkezdése előtt. Ebben fontos pontosan lefektetni a felújítás lépéseit. Ajánlott a kifizetéssel kapcsolatos információkat is belefoglalni ebbe a dokumentumba. Természetesen más, ha anyagárról vagy kisebb előlegekről van szó, viszont a vállalkozási díj jelentős részét mindenképpen csak a kivitelezés befejezését követően fizessük ki. 

  • Ha egy nagyobb felújításról van szó, igen könnyen belekavarodik az ember a számokba, így ajánlott pontosan vezetni minden egyes kiadást. 

Mennyibe kerül a felújítás?

Amellett, hogy a különböző szakemberek árszabása nagyban befolyásolja a díjakat, figyelembe kell venni az évszakot is. Tavasszal, nyáron nehezebb jó mestert szerezni, hiszen tipikus felújítási időszakról van szó, míg télen jellemzően kevesebb munkája akadhat egy festőnek, olcsóbban is elvállalhatja a feladatot. Mielőtt belevágunk a felújításba, érdemes előzetesen tájékozódni a lehetőségekről, esetleges támogatásokról, és a piaci árakról. 

Fontos, hogy szemmel tartsuk a felújítási munkálatokat

Ha úgy érezzük, megfelelően folyik a munka, akkor sem szabad teljesen magára hagyni a kivitelezőt, mindenképpen kövessük a felújítás lépéseit. Hiszen egyrészt kérdés bármikor felmerülhet, amelyre minél előbb érkezik válasz, annál jobban halad a munka. Nem beszélve arról, hogy nem árt, ha látja az ember, mi történik a saját házával, milyen folyamatok során válik valóra a megálmodott terv. Éppen ezért nem szabad elodázni az elkészült munka ellenőrzését sem, amiről még a legmegbízhatóbb szakember esetében sem szabad megfeledkezni. Például a festés, a fal egyenessége, a burkolat síksága, a laminált padló állapota mind olyan dolgok, amelyeknek fontos a minősége egy élhető és komfortos otthon megteremtéséhez. A nyílászáróknál vizsgáljuk meg, hogy megfelelően nyithatók, zárhatók, de a gipszkarton falakat is ajánlott ellenőrizni. Amennyiben valamilyen problémát észlelünk, haladéktalanul kérjük a javítást, hiszen nem mindegy, mit kapunk a pénzünkért cserébe.  

Érdemes tájékozódni a megfelelő fórumokon

Természetesen első körben mindenképpen a választott szakember hozzáértésére kell bízni magunkat, nem árt azonban, ha egy-egy témának utána olvasunk online is, sőt, a közösségi oldalak tematikus csoportjai is nagy segítséget jelenthetnek ilyenkor. A saját tapasztalatok elolvasása ugyanis sokak számára mentőöv lehet, ráadásul remek tanulópénz akkor, ha nem esünk bele ugyanabba a hibába, mint a sorstársunk. Ez lehet egy felhasznált alapanyag ára vagy minősége, egy-egy jó ötlet egy adott tér kialakításánál vagy éppen a fűtéssel, vízszereléssel vagy egyéb munkálatokkal kapcsolatos tanács. 


 

Miből valósítható meg a felújítás?

Ha előrelátóak vagyunk, és tisztában vagyunk azzal, hogy évek múlva esedékes lehet a felújítás, átalakítás, erre tudatosan, megtakarítással fel is készülhetünk.  

Miben tud segíteni az NN Biztosító? Amennyiben tudjuk, hogy lakásunk komfort fokozatát évek múltán esetleg növelni szeretnénk, vagy bővítésben gondolkozunk, akkor az NN megtakarítási célú életbiztosításai megoldást nyújthatnak az Ön számára.  Előnye más megtakarításokhoz képest, amellett, hogy általa megvalósíthatja hosszú távú céljait, még életbiztosítási védelmet is nyújt az Ön számára. Ráadásul befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetén egyes termékeknél a rendszeres díjfizetés mellett eseti befizetésre is lehetősége van a biztosító által meghatározott időszakban, így megtakarítása az aktuális anyagi helyzetéhez igazítható. 

Ha viszont azonnali megoldásban gondolkozunk, akkor dönthetünk úgy, hogy hitelt veszünk fel, mivel sok család esetében sajnos nem jellemző, hogy egy nagyobb összegeket tudna félretenni arra az esetre, ha felújításra lenne szükség. Rövidtávú pénzügyi kérdésekben is érdemes az NN-re gondolnia, hiszen banki partnereinkkel együttműködve* segítünk megtalálni a család számára is ideális megoldást!  Hiszen a banki termékek komoly és azonnali pénzügyi segítséget jelenthetnek azon családok számára, akik nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű megtakarítással, de nagyobb összegre lenne szükségük.

 *Az NN Biztosító Zrt. (1139 Budapest, Fiastyúk u. 4-8, Cg.: 01-10-041574), mint az ERSTE BANK HUNGARY Zrt. (1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., Cg.: 01-10-041054), a Raiffeisen Bank Zrt. (1133 Budapest, Váci út 116-118., Cg.: 01-10-041042) és a CIB Bank Zrt. ( 1024 Budapest, Petrezselyem utca 2-8., Cg.: 01-10-041004) pénzügyi közvetítője ajánlja a jelen cikkben említett banki terméket. A pénzügyi termék vonatkozásában az NN Biztosító Zrt. értékesítési hálózatában közreműködő közvetítő az NN Biztosító Zrt. közvetítői alvállalkozójának minősül.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

A fogyasztói társadalom csapdája - megtakarítás vs. költekezés!

Gyermekeink számára teljesen természetes, hogy egy gyorsan változó, digitalizált világban nőnek fel. Vajon tisztában vannak a pénzügyi tudatosság előnyeivel?

Részletek

Lehet a mai világban saját lakása egy fiatalnak?

Van arra egyáltalán lehetőség a mai világban, hogy egy fiatal saját ingatlant vásároljon? A válasz a kérdésre az, hogy igen, ám fontos körültekintőnek lenni minden téren!

Részletek

Felnőtt gyermekek a Mamahotelben! Kényelem vagy valami más áll a háttérben?

Természetes, hogy egy szülő mindent megtesz a gyermekéért - ha kell harcol érte, ha kell megvédi, ha kell mindenben támogatja -, és sokszor átesik a ló túloldalára, mert nagyon vékony az a határvonal, ami elválasztja az önállóságot a Mamahoteltől. Hogyan neveljük őket mégis tudatosan?

Részletek