Magazin /  Megtakarítás  / Lehet a mai világban saját lakása egy fiatalnak?

Lehet a mai világban saját lakása egy fiatalnak?

2023.09.15. |   3 perc


Sok fiatal jellemzően akkor költözik be az első albérletébe, amikor továbbtanulásra kerül a sor, az intézmény pedig, ahova felvételt nyert, távol van a lakóhelyétől. A több kortárssal való együttélés remek szórakozás lehet éveken keresztül, ám egy idő után mindenkiben felébred a vágy egy saját kis kuckóra, ami csak az övé. Ilyenkor jogosan merül fel a kérdés, hogy mi lenne, ha az évek óta albérleti díjra fordított összegeket ezentúl egy saját otthon törlesztőrészleteibe fektetnénk. Van arra egyáltalán lehetőség a mai világban, hogy egy fiatal saját ingatlant vásároljon? A válasz a kérdésre az, hogy igen, ám fontos körültekintőnek lenni minden téren!


 

Albérlet után saját otthont. Hogyan érdemes?

Ha megvan az elhatározás, hogy albérlet helyett saját lakást szeretnénk, akkor bizony számos kérdéskört körbe kell járni. Új, vagy használt lakást szeretnénk, helyileg hova költözzünk, mihez, vagy kihez legyen közel, mekkora az élethelyzetünkhöz ideális otthon, felújított legyen, vagy majd mi szeretnénk foglalkozni ezzel a kérdéssel, milyen legyen a fűtés és még sorolhatnánk. Az álmok megvalósítása nem könnyű feladat, hiszen egy lakás nagyon sokba kerül. De mindezek ellenére nem lehetetlen a saját otthon megvalósítása.

Tényleg megéri saját lakást venni?

Sokak fejében megfordulhat, hogy vajon tényleg megéri-e saját lakást vásárolni vagy érdemes inkább huzamosabb ideig albérletben maradni. Ha már rendelkezünk az önerőhöz szükséges megtakarítással komoly érv a bérlemény elhagyása mellett, hogy az albérletre fordított összegből már bőven egy havi törlesztőrészlet is ki tudunk fizetni, vagyis ilyen értelemben nem „ablakon kidobott pénzről” beszélünk. Hiszen a törlesztett lakás a sajátunk, míg a bérelt ingatlan soha nem lesz az. Ha valami elromolhat, az el is romlik. Nincs ez másképp egy albérletben sem. Ahol a lakás fenntartásával kapcsolatos kisebb kiadással járó javításokat a bérlőnek kell fizetnie. Ha az épület karbantartásáról van szó, vagy valamilyen központi berendezés üzemképességét érinti a probléma, csak ezek javíttatási költsége terheli a tulajdonost. Ám sok esetben erre nem keveset kell várni, míg egy sajátban úgy intézünk mindent, ahogy az számunkra a leginkább megfelelő. Nem beszélve arról, hogy mindent úgy rendezhetünk be és olyan színűre festetünk, ahogy az nekünk a leginkább tetszik. Amikor pedig valami pluszt teszünk a lakáshoz, azzal növelhetjük az ingatlan értékét, vagyis ennyivel többet érhet majd, ha egyszer el szeretnénk adni. Vagyis mivel pro és kontra is vannak érvek van mindkét oldalon, mindenképpen saját magunknak kell dönteni arról, merre is billenjen a mérleg nyelve ebben a kérdésben. Hiszen mindenkinek a saját helyzetét kell alaposan felmérnie ahhoz, hogy eldöntse, belevág-e egy saját otthon megvásárlásába.

Hogy alakulnak jelenleg az ingatlanárak és albérleti díjak a piacon?

Az ingatlan árak emelkedése szinte természetes jelenség évről évre. Az Európában már általános tendencia, miszerint a fiataloknak, pályakezdőknek egyre nehezebb saját lakást vásárolni, itthon is érezhető.  Az elmúlt hónapokban folyamatos lassulást láthattunk az ingatlanpiacon, de hogyan alakultak az albérlet árak?  2023 nyarán még folyamatosan emelkedtek mind az országos, mind a fővárosi lakbérek. Budapesten az átlagos bérleti díjak 230-240 000 forint körül alakultak a nyár folyamán, míg az egyes megyeszékhelyeken havonta átlagosan 140 000 forintos kiadással kell számolniuk a bérlőknek. Ilyen összegek kifizetésénél már érdemes mérlegelni, mivel ekkora összeg akár a hitelünket is fedezni tudja.


 

Mindezek természetesen bizonytalanságra adnak okot akkor, ha valaki éppen most szeretne saját lakást vásárolni, ám nem kell feltétlenül feladni az ezzel kapcsolatos elképzeléseket. Ugyanis attól, hogy valaki megvásárol egy ingatlant fiatalon, annak nem kell végleges megoldást jelentenie. Hiszen mindig az adott élethelyzet szerint változik majd az, hogy milyen otthon az ideális. Vagyis, ha úgy alakul, kezdetnek elég lehet egy kisebb lakás is, amelyet később, majd ha szükség lesz rá, nagyobbra lehet cserélni. Ezzel pedig máris jelentősen csökkenhet az ár még akkor is, ha más, korábban meghatározott paramétereken nem változtatunk. Másrészt nagyon fontos tudni azt is, hogy a nem csak az adott város átlagárát érdemes figyelembe venni, hiszen hatalmas eltérések lehetnek a belvárosi luxuslakások és a kertvárosi társasházi lakások között, így mindig pontos paraméterek alapján szűrhetünk az árak kapcsán.

Tippek, hogyan kezdjünk hozzá, ha saját otthont szeretnénk

Alapvetően két fontos pillér mentén érdemes gondolkozni akkor, ha saját otthonra vágyik az ember. 

  • Egyrészt fontos átgondolni azt, hogy milyen ingatlant szeretnénk pontosan. Családi ház, panel vagy társasház? Mely települések, kerületek vagy városrészek jöhetnek szóba? Legyen erkélye? Fontos a kert mérete? A földszinten legyen a lakás vagy lehet magasabban is? Mérvadó, hogy rendelkezésre álljon lift? Számít, hogy milyen arrafelé a tömegközlekedés vagy inkább az autós forgalom a lényeges? Vagyis az első fontos lépés a saját lakás vásárlása kapcsán az, hogy írjuk össze részletesen az igényeket! 
  • Amikor ezzel megvagyunk, el lehet kezdeni a keresgélést, így a megadott paraméterek alapján már képet kaphatunk az árakról és a kínálatról egyaránt. Ennek megfelelően pedig alakíthatunk is az elvárásokon. Amikor mindez megvan, akkor jöhet a dolog anyagi része, amelyről a későbbiekben részletesebben is szó lesz. 


 

Tegyünk félre minél hamarabb, hogy az önerővel ne legyen gond!

Nagyon fontos tisztázni, hogy mit is jelent az önerő. Hogy pontosan mekkora önerővel kell rendelkeznünk, az bankonként változhat, de alapvetően „A jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló, 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet" rendelkezik erről. Az önerő legegyszerűbb formája a készpénz, valamilyen megtakarítás, családi esetleg baráti támogatás, esetleg kölcsön.  Minél hamarabb elkezd valaki takarékoskodni, annál kevesebb hitelre lesz szüksége akkor, amikor eljön a saját lakás vásárlásának ideje. Ezért fontos, hogy a havi rendszeres, célirányos megtakarítást mielőbb beiktassuk az életünkbe.

De mégis milyen megoldások jöhetnek szóba, ha nincs elég pénze az embernek az önerőre?

Az önerő kapcsán sokaknak jut eszébe a személyi kölcsön igénybevétele is. Ez akkor lehet jó megoldás, ha nincs elegendő megtakarításunk, azonban nem akarunk elszalasztani egy kedvező lehetőséget. Ha azonnali megoldásban gondolkozunk, akkor dönthetünk úgy, hogy hitelt veszünk fel, mivel sok család esetében sajnos nem jellemző, hogy egy nagyobb összegeket tudnának félretenni arra az esetre, ha lakásvásárlásra kerülne a sor. Rövidtávú pénzügyi kérdésekben is érdemes az NN-re gondolnia, hiszen banki partnereinkkel együttműködve* segítünk megtalálni a család számára is ideális megoldást!  A banki termékek komoly és azonnali pénzügyi segítséget jelenthetnek azon családok számára, akik nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű megtakarítással, de nagyobb összegre lenne szükségük. 

Előrelátás és takarékoskodás

Ám ahogyan fent is szót ejtettünk már róla, minél korábban elkezdünk takarékoskodni, annál nagyobb önerőt tudunk felhalmozni és annál kisebb kölcsönt kell felvennünk. Érdemes hosszú távon gondolkozni és a megtakarítás szemléletét beépíteni a mindennapjainkba. Az NN Biztosító tanácsadói segítségével megismerheti azokat a biztosítási lehetőségeket, amelyek a megtakarítás mellett biztosítási védelmet is tudnak nyújtani. Rendszerint hosszú az út a saját lakás első gondolatától a kulcsok átvételéig - különösen egy fiatal számára - ám ha előre gondolkozik az ember és megfelelő szakmai segítséget kér, akkor semmi sem lehetetlen.

*Az NN Biztosító Zrt. (1139 Budapest, Fiastyúk u. 4-8, Cg.: 01-10-041574), mint az ERSTE BANK HUNGARY Zrt. (1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., Cg.: 01-10-041054), a Raiffeisen Bank Zrt. (1133 Budapest, Váci út 116-118., Cg.: 01-10-041042) és a CIB Bank Zrt. ( 1024 Budapest, Petrezselyem utca 2-8., Cg.: 01-10-041004) pénzügyi közvetítője ajánlja a jelen cikkben említett banki terméket. A pénzügyi termék vonatkozásában az NN Biztosító Zrt. értékesítési hálózatában közreműködő közvetítő az NN Biztosító Zrt. közvetítői alvállalkozójának minősül.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Lakásfelújítás és állagmegóvás ? Hogy évek múlva is az álomotthonunkba érkezzünk haza

Eljön a pillanat, amikor megszerezzük lakásunkat, vagy akár családi fészkünket, amit, ha szeretnénk a változó igényeinkhez, vagy ízlésünkhöz igazítani évekkel később, akkor érdemes előre gondolni arra, hogy miből fogjuk felújítani, átalakítani.

Részletek

Jön a baba, érdemes már most számolni!

A gyermekvállalás komoly döntés, mely sok örömet és felelősséget ró a szülőkre. Hogyan segíthetnek a nagyszülők és mivel kell számolnia az új családnak?

Részletek

A jó pénzügyi szokások tanulhatók

Szülőként mindenki a legjobbat akarja a gyermekének, leginkább biztoságban szeretnénk őket tudni. Hogyan támogathatjuk jövőjüket céljaik elérésében?

Részletek