Magazin /  Megtakarítás  / Felnőtt gyermekek a Mamahotelben! Kényelem vagy valami más áll a háttérben?

Felnőtt gyermekek a Mamahotelben! Kényelem vagy valami más áll a háttérben?


Az elmúlt évtizedek statisztikai adatai alapján a 18-34 éves fiatalok 62%-a jelenleg is a szüleivel él, így nem ritka, hogy valaki még 30 év felett sem kezdte meg önálló életét. Hogy mi állhat a jelenség hátterében? A kényelem vagy inkább az anyagi tényezők? Cikkünkben utána járunk, miért ragadnak bele egyre többen ebbe a pénzügyileg és érzelmileg is biztonságos környezetbe.
 

Sok fiatal felnőtt marad benne az ?örök gyermek? státuszban.
Sok fiatal felnőtt marad benne az "örök gyermek" státuszban.

Mit takar a Mamahotel jelenség?

A Mamahotel kifejezés eredetileg egy nem feltétlenül pozitív kicsengésű kifejezés, ami arra utal, hogy a nagykorú gyermekek egyre később hagyják el a családi fészket. Ez nem más, mint egy életforma, mely során a már életkorát tekintve önállóságra alkalmas gyermek továbbra is otthon él szüleivel és nem is feltétlen tervez ezen változtatni.

A jelenség nagyon is mai. Egy 2019-es kutatás szerint a 18-34 év közötti magyarok 62%-a él szüleivel, szemben a 2005-ben mért 50%-kal. Ha két részre bontjuk az érintett korosztályt, azt látjuk, hogy az otthon élő 18-25 évesek 61,2%-a még tanuló, de 25-34 közt ez az arány már csak 10,6%, miközben 72,2%-uk teljesállású munkavállalóként élvezi az otthonlét előnyeit.

Mi áll a jelenség hátterében?

Gondolhatnánk, hogy egy fiatal felnőtt túlzottan belekényelmesedik a jól megszokott helyzetébe, és nem is vágyik arra, hogy változtasson ezen. Aztán minél inkább halogatja az elköltözést és az önállósodást, annál inkább szabotálja felnőtté válásának útját, amitől benne ragad a gyerek szerepben.

Természetesen a mögöttes ok ennél sokkal prózaibbak, hiszen a Mamahotel jelenség sok esetben pénzügyi okra vezethető vissza. Az oktatásban eltöltött hosszú éveknek köszönhetően a fiatalok egyre később lépnek be a munkavállalói piacra. Manapság általánosan elterjedt, hogy az érettségit követően legtöbben a felsőoktatásban folytatják tovább tanulmányaikat. 18 évesen a legtöbb gyermek még tanulmányaira koncentrál: hogy bekerüljön az első helyen megjelölt egyetemre és jó szakmát válasszon. Ezért csak a húszas éveik közepétől kapják meg első munkájukat, így mind a családalapítás, mind az otthonteremtés későbbre tolódik.

A jelen gazdasági helyzetben egy épp csak pályája elején tartó fiatal nem feltétlen tud magának megengedni egy saját otthont. A magas albérleti díjak, az emelkedő ingatlanárak vagy a drága tanulmányok mellett, ritkán lehet félre tenni annyi pénzt, melyből egy önálló élet gyorsan elindítható. Ezért sokan kényszerből ragadnak a szülőknél, mert minimális költség mellett jóval több pénzt meg tudnak spórolni.

A Mamahotel veszélyei

Könnyű hozzászokni az állandó kiszolgáláshoz vagy a tiszta ruhákhoz.
Könnyű hozzászokni az állandó kiszolgáláshoz vagy a tiszta ruhákhoz.

Természetes, hogy egy szülő mindent megtesz a gyermekéért - ha kell harcol érte, ha kell megvédi, ha kell mindenben támogatja -, és sokszor átesik a ló túloldalára.
Sok fiatal felnőtt marad benne az "örök gyermek" státuszban, hiszen nagyon könnyű hozzászokni az állandó kiszolgáláshoz vagy a tiszta ruhákhoz. Kevesebb rajtuk a teher, nem kell felelősséget vállalniuk a dolgaikért.

A "gyermeki" státusz a maga gyakorlatias előnyei mellett azonban veszéllyel is jár. Az "örök gyerekek" nagy valószínűséggel később szánják rá magukat a családalapításra is, hiszen ennek egy elég kézenfekvő feltétele az lenne, hogy valaki már ne a családi fészek kényelmét élvezze. 
És előfordulhat az is, hogy maga a szülő az, aki képtelen elengedni gyermekét. A túlzott óvás következménye az önállótlanság lesz, ezért az utód nem tud belevágni új dolgokba, minden probléma megoldását másra fogja átterelni. Mivel ez egy nagyfokú önállótlanságot eredményez, így mindig szüksége lesz a szülei óvó-féltő szeretetére és támogatására.

Hogyan legyünk támogató szülők?

Mindent az alapoknál kell kezdeni, ezért már kicsi kortól kezdve támogatni kell a gyermek önállóságát. Hagynunk kell, hogy egyedül is megpróbáljon megoldani dolgokat. Meg kell tanulnia, miként vállaljon felelősséget tetteiért. Azzal, ha helyette oldjuk meg a problémákat, túlzottan aggódunk érte, csak azt erősítjük benne, hogy ő képtelen hasonló feladatokra. Nem lehetünk mellette állandóan, ha konfliktusba kerül, nem simíthatjuk el helyette a feszültségeket.
A nevelés legfontosabb célja: az önállóság elérése. Az egyik legfontosabb, amit megtehetünk, a gyermek önbizalmának növelése. Tudassuk vele határozottan, ha ügyes volt valamiben, mert így később lesz kedve megoldani más ismeretlen dolgokat. Szép lassan megtanul önálló, felelősségteljes döntéseket hozni.
 
A felsőfokú tanulmányok kezdetén már tisztában vannak vele, hogy nagyjából milyen kiadásokat jelent a diploma megszerzése. Külön félre kell tenni a lakhatásra (hiszen igyekszünk elengedni a kezét), az étkezésre, tankönyvekre és szórakozásra. Érdemes arra buzdítani, hogy igyekezzen diákmunkából előteremteni a költségeket, hiszen ezzel már egy nagyfokú felelősségtudat is kialakul a fiatalokban. 

A helyes irányú pénzügyi útmutatást mi, szülők tudjuk a leginkább átadni gyermekünknek. Természetes ebben a korban, ha a fiatalnak nagyobb igényei vannak és barátaival tölti ideje legnagyobb részét. Ezek a dolgok pedig költekezéssel járnak, így nem árt, ha a gyermek önállóan is elő tudja teremteni a saját igényeire szánt összegeket.

A szülői példamutatással segíthetjük tudatosan megtervezni pénzügyeit. Egy jó stratégiával anyagi biztonságot teremthet magának, ellenkező esetben számos komolyabb problémával is szembe találhatja magát. A közös együttműködés során megtanulja, hogy mindig van választási lehetőség, így folyamatosan keresgélhet a diákmunkák között és megismerheti a különböző megtakarítási lehetőségeket.

Az "üres fészek" tudatos megteremtése

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk élete boldog legyen, azért nekünk is tennünk kell.
Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk élete boldog legyen, azért nekünk is tennünk kell.

A legtöbb szülő bár szívesen látja gyermekét a családi fészekben, az együttélés mégis sok konfliktussal járhat, ami akár hosszú távon negatív hatással lehet a fiatal önállósodására.
Mégis, mit tehetünk azért, hogy megkönnyítsük ezt az időszakot mind saját magunk, mind felnőtt gyermekünk számára?

Érdemes már korán, kis lépéseket tenni annak érdekében, hogy a felcseperedő gyermek ne tekintse "örök otthonának" a családi házat. Szülőként egyáltalán nem kell szégyelnünk, ha a felnőtt fiatal önálló jövedelméből hozzájárulást kérünk a mindennapi kiadásokhoz. Jogosan lehet tőle egy rendszeres havi összeget kérni, hiszen a boltban sem adnak semmit ingyen, a rezsi költségét sem finanszírozza senki helyettünk, és a családi autóban sincs kiapadhatatlan benzincsap.

Érdemes megfontolnunk a következő tanácsokat:

  • Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy lehetőségeihez mérten, járuljon hozzá a család kiadásaihoz. A felsőoktatásban tanuló hallgatók nyaranta hosszabb időre is tudnak munkát vállalni, így már ebben az időszakban hozzászokhat ahhoz, hogy áldozatvállalás nélkül nincs kikapcsolódás.
  • Gyakran merül fel az a kérdés, mi történik, ha a gyermek munkanélküli és nem is igyekszik kitörni ebből?  Biztosítanunk kell őt támogatásunkról, de semmiképp se erősítsük benne azt, hogy anyagi támogatásunkat a végtelenségig élvezheti. Éreznie kell a helyzet súlyát. Adjunk tanácsokat, ötleteket arra, hogyan keressen munkát, javasoljuk, hogy vállaljon el időszakos, vagy alkalmi munkát is. Akár határidőt is kitűzhetünk, ami arra késztetheti a csemetét, hogy mielőbb lépéseket tegyen a változás érdekében.

Amikor a gyermekünk önállóvá válik, elköltözik saját kis lakásába, egyedül fizeti a rezsit, saját magára keres, szülőként időnk és pénzünk fog felszabadulni. Mivel már kisebb arányban lesz arra szükség, hogy anyagilag is mellette álljunk, így felmerül a kérdés: mit is kezdjünk az így megspórolt pénzünkkel.

Érdemes gondoskodni arról, hogy mindig legyen rendszeres megtakarításunk. A folyamatosan félretett összeget magunkra és gyermekünk jövőjének támogatására is el tudjuk különíteni. Mivel a váratlan élethelyzetek mindannyiunk életében felbukkanhatnak, ezért fontos lehet valamilyen védelemmel is rendelkeznünk.

Ha Ön is úgy érzi, hogy szeretne tenni akár saját, vagy akár gyermeke anyagi biztonságáért, jó helyen jár. Az NN Biztosító Megtakarítási biztosítási lehetőségei közül igényei szerint választhat. Annak érdekében, hogy az Ön számára leginkább megfelelő megoldást megtaláljuk, kérje szakértő partnereink segítségét.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

A fogyasztói társadalom csapdája - megtakarítás vs. költekezés!

Gyermekeink számára teljesen természetes, hogy egy gyorsan változó, digitalizált világban nőnek fel. Vajon tisztában vannak a pénzügyi tudatosság előnyeivel?

Részletek

Mit tehetek azért, hogy gyermekem előrelátóan bánjon a pénzzel?

Minden szülő érdeke, hogy gyermeke felnőttként jól bánjon a pénzzel, tudatosan tervezze pénzügyeit. Miért fontos, hogy a gyermek már fiatalkorban tanuljon a pénz működéséről, és hogyan érdemes átadni a pénzügyi tudást?

Részletek

A jó pénzügyi szokások tanulhatók

Szülőként mindenki a legjobbat akarja a gyermekének, leginkább biztoságban szeretnénk őket tudni. Hogyan támogathatjuk jövőjüket céljaik elérésében?

Részletek