Magazin /  Megtakarítás  / A jó pénzügyi szokások tanulhatók

A jó pénzügyi szokások tanulhatók


Szülőként mindenki a legjobbat akarja a gyermekének. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy mindent megvásárolnak nekik, a legjobb ruhákat, legújabb játékokat vagy a legmenőbb kütyüket. Leginkább biztoságban szeretnék őket tudni. Egy olyan alapot akarnak nekik megteremteni, amely segítségével könnyedén veszik az élet állította akadályokat. A kérdés tehát az, hogy átadható-e a gyermekeknek egy olyan fontos lecke, amely egy életen keresztül befolyásolja majd döntéseiket. Ez a lecke pedig a pénzről szól.

A zsebpénz segít a gyermekekkel megismertetni azt, hogy a mértéktelen költekezés a pénz csökkenésével jár.
A zsebpénz segít a gyermekekkel megismertetni azt, hogy a mértéktelen költekezés a pénz csökkenésével jár

A pénz gyakorlati ismerete nélkül a felnövekvő generációnak nagyon nehéz lesz jól teljesíteni az életben. A pénz központi szerepet játszik az élet minden területén. Befolyásolja azt, hogy hol lakunk, mit eszünk, milyen ruhákat viselünk, milyen autót vezetünk, milyen egészségügyi szolgáltatásokat engedhetünk meg magunk, milyen oktatásban részesítjük gyermekünket, és a felsorolást még hosszasan folytathatnánk a szórakozástól a kényelmi dolgokig. 

Mégis, sok szülő nem fektet elég energiát gyermeke pénzügyi nevelésre. Viszont az egyértelműen kimondható, hogy a gyermekek érdeklődése egészen kiskortól kezdve megvan azokkal a használati tárgyakkal kapcsolatban, amiket a szüleik használnak, így a pénzzel kapcsolatban is. A gyermek nap mint nap látja, ahogyan a szülő fizet a boltban, vagy a csekkek befizetéséhez előkészíti a készpénzt, így a gyerkőc valamilyen módon de egészen biztos, hogy kapcsolatba kerül a pénzzel. Ezért nagyon fontos, hogy a felnőttek tegyenek már egész kicsi kortól kezdve gyermekeik pénzügyi műveltségének fejlesztéséért. Nézzük meg, mit is tehetünk ennek érdekében!

Minden az alapoknál kezdődik

1. Minél korábban, annál jobb

Minél korábban kezdik el egy gyermek pénzügyi oktatását, annál tudatosabb felnőtté válhat. Már óvodás korban érdemes játékosan bevezetni a kicsiket a pénzkezelési szokásokba, így korán megalapozható a pénzhez való helyes hozzáállás.

2. Játsszunk boltosat

Amikor a gyermekek, már túl vannak azon az időszakon, hogy mindenféle apró tárgyat a szájukba vesznek, érdemes megmutatni nekik, milyen pénzérmék és készpénz van forgalomba. El kell nekik magyarázni, mi is pontosan a pénz, és hogyan kell használni. Abban a korban, amikor a gyerek elkezdi a szerepjátékokat, játszhatunk vele boltosat. A szerepek cserélésével előbb utóbb megértheti, hogy az áruk megvásárlásáért mindig meghatározott összeget kell átadnunk, és azt is megtanulja, hogy pénz nélkül nem tudunk vásárolni.

3. Saját perselyből vásárolt apróságok

Mi is az a megtakarítás? Ennek elmagyarázása a szülők számára egy nehéz kihívás, mivel egy gyerkőccel megértetni azt, hogy ma nem veszünk csokit, de cserébe holnap akár vehetünk egy kisautót, nem könnyű feladat. De ha bevezetjük azt, hogy a gyerkőc például csokira szánt pénzét a saját perselyébe gyűjtögetjük, időnként megszámoljuk, és ezzel párhuzamosan megfogalmaztatjuk a csemetével, hogy mire vágyik majd az összegyűjtött pénzből meg is valósítjuk, talán könnyebben megérti a megtakarítás lényegét.

4. Pénzt termő fa, és aranytojást tojó tyúk sajnos csak a mesében van

Ha már tudja a gyerek, hogy a boltban pénzért lehet vásárolni, akkor azt is érdemes vele megértetni, hogy a pénz hogyan kerül hozzánk. Anya, apa dolgozik, és cserébe pénzt kap. Sajnos a pénz nemcsak úgy terem a mesebeli fán, amikor szeretnénk, azért valamit teljesíteni is kell. Pénz nélkül viszont nem tudunk boldogulni.

5. Legyünk példaképek

A jó pénzügyi szokások kialakításához a gyermekeknek megfelelő példát is látniuk kell, mert enélkül nem fognak okosan költekezni és megtakarítani. Röviden, a szülőnek is jó példát kell mutatnia, és következetesen kell átadnia tudását. A kicsik személyes pénzügyi gondolkodásának kialakítása időbe telik, de a folyamatos, tudatos nevelés eredménye segít a jó szokások kialakításában.

A korai iskolai években fejlődik a gyermek matematikai készsége, megtanul összeadni és kivonni, így már könnyebben megérti a pénz áramlását.
A korai iskolai években fejlődik a gyermek matematikai készsége, megtanul összeadni és kivonni, így már könnyebben megérti a pénz áramlását

Hogyan hozzuk közelebb a témát a gyerkőchöz? Korosztályonkénti tippek

Függetlenül attól, hogy a gyermekek szívesen foglalkoznak-e egy játék pénztárgéppel vagy pénzérmékkel, szülőként fontos velük beszélni az anyagi felelősségről.

3 évesen

Három éves korban a gyermekeknek türelmet kell tanulniuk és azt, hogyan kezeljék az olyan helyzeteket, ahol nem kapnak meg mindent azonnal, amit szeretnének. 

4 évesen

A gyermekek négyéves korukban még nem fogják megérteni a pénz mögötti összetett folyamatokat, de bizonyos szinten már képesek számolni, kisebb-nagyobb műveleteket végrehajtani. Tehát ekkor érdemes az alap matematikai készséget összekötni a pénz fogalmával.

5-6 évesen

Az óvoda az első olyan színtér az életükben, ahol először fog a kicsi találkozni a kortársak "nyomásával", a szülők pedig a "de Katának is ilyen van!" mondattal, így érdemes már a legelején megfogni a dolgokat. El kell neki magyarázni, hogy nem vásárolhat meg mindent, amit szeretne. A dolgok megvásárlása pénzbe kerül, így nem lehet állandóan mindent beszerezni.

6 évesen

A hatodik életév, ahol már bevezethető a gyermek a pénz működésébe. Itt már megtanítható neki, hogy ha valami szórakoztató dologra vágyik, akkor arra neki kell megtakarítani a pénzt. Érdemes először heti rendszerességgel zsebpénzt adni. A pontos összeg természetesen függ a család anyagi helyzetétől és a személyes meggyőződésétől. Érdemes ezt a pluszt például nem egy házi munkához kötni, mert az a cél, hogy olyan eszközt kapjon a gyermek, ami a pénz kezelésére tanítja meg, nem a keresésére. 

7 évesen

Hétévesen már abban a korban van a gyermek, amikor az iskolában a tanárok is egyre többször teszik fel a következő kérdést: mi leszel, ha nagy leszel? Ez egy jó alkalom arra, hogy a felnőttek elbeszélgessenek velük a karrier és a munka kapcsolatáról. Fontos azt is tudatosítani, ha bár a munkáért pénzt kap, érdemes olyan szakmát választani, amit élvez is. 

8-10 évesen

A korai iskolai években fejlődik a gyermek matematikai készsége, megtanul összeadni és kivonni, így már könnyebben megérti a pénz körforgását. Ilyenkor már el lehet nekik magyarázni, hogy a munkával pénzt lehet keresni, de a bejövő összegből kötelező kiadásokra is áldozni kell, mint például a rezsi. A felnőtteknek pedig a számlák kifizetése nem jelent gondot addig, amíg megfelelő pénzt tudnak félre tenni havonta.

Zsebpénz a gyermekeknek

Nagyon fontos, hogy a felnőttek részt vegyenek már egész kicsi kortól kezdve gyermekeik pénzügyi műveltségének fejlesztésében.
Nagyon fontos, hogy a felnőttek részt vegyenek már egész kicsi kortól kezdve gyermekeik pénzügyi műveltségének fejlesztésében

Arra, hogy pontosan mikor is kapja meg az első zsebpénzt, nincs igazán jó válasz. Azt kell figyelembe venni, hogy mennyire türelmes, mennyire értette meg a megtakarítás fontosságát. Ha elkölti az összes pénzét, akkor a következő kifizetésig nincs, amiből gazdálkodjon.

A következő tippek segítenek abban, hogy milyen szabályok mellett kapják meg a kicsik a zsebpénzt:

  • Szülőként azzal mutatunk példát a kicsiknek, ha többet takarítunk meg, mint amennyit költünk. Így a gyermekek is ez alapján tanulják meg kezelni zsebpénzüket.
  • Ajándékozzuk meg már az egészen kicsi gyerkőcöt is egy malacpersellyel. Néhány évesen még csak egy vidám, szórakoztató játék lesz számára, de ahogy cseperedik, fokozatosan megérti majd, mit jelent összegyűjteni a zsebpénzt.
  • Engedjük, hogy a gyermek a megtakarított pénzét úgy használja fel, ahogy szeretné. (Természetesen észszerű keretek között.)
  • Kapjanak a kicsik is rendszeresen zsebpénzt, így hamar megtanulják, mennyire fontos egy ígéret betartása. Egyszerűen sajátíthatják el, miként kell megfelelően beosztani és kezelni a pénzt.
  • A zsebpénzt ne tekintsük nevelési eszköznek, mert ezzel pont az önállóságra szoktatás esélyeit rontjuk a gyerkőcnél.

Mint minden életszerű helyzetben, a pénzügyi kérdésekbe is érdemes bevonni a gyermekeket, természetesen az éltkoruknak megfelelő szinten. Magyarországon sajnos nincs igazán hagyománya annak, hogy a szülők, a tágabb család vagy a barátok ezt nyíltan kezelnék. Sokszor még házastársak között is tabu témának számít a pénz kezelése. Ha viszont sikerült megfelelően átadnunk a kicsiknek a megtakarításhoz fűződő szemléletünket, akkor később bármilyen mértékű bevétele is lesz a gyermeknek, valószínűleg sokkal jobban és könnyebben meg fogja állni a helyét a világban. Ellentétben azokkal, akik gyermekkorukban nem kaptak megfelelő útmutatást, és maguknak kell rájönni a pénzügyi dologok helyes kezelésére.

Ha szülőként már mi is felismertük mennyire fontos, hogy folyamatosan rendelkezzünk megtakarított összeggel, akkor nagyon jó úton járunk. Ezért érdemes szét nézni az NN megtakarítási megoldásai között, hiszen olyan biztosítási konstrukciók közül válogathat, melyek a gyermeke és saját hosszú távú céljait támogatják, és hozzájárulhatnak a család anyagi biztonságához.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Mit tehetek azért, hogy gyermekem előrelátóan bánjon a pénzzel?

Minden szülő érdeke, hogy gyermeke felnőttként jól bánjon a pénzzel, tudatosan tervezze pénzügyeit. Miért fontos, hogy a gyermek már fiatalkorban tanuljon a pénz működéséről, és hogyan érdemes átadni a pénzügyi tudást?

Részletek

Hogyan támogathatjuk gyermekeink jövőjét a munka világában?

A robotok, a mesterséges intelligencia és más modern technológiák radikálisan megváltoztatják a munkavilágát. Mégis hogyan biztosíthatjuk gyermekünk jövőjét?

Részletek

A fogyasztói társadalom csapdája - megtakarítás vs. költekezés!

Gyermekeink számára teljesen természetes, hogy egy gyorsan változó, digitalizált világban nőnek fel. Vajon tisztában vannak a pénzügyi tudatosság előnyeivel?

Részletek