Magazin /  Nyugdíj  / Nyugdíjbiztosítás állami támogatással

Nyugdíjbiztosítás állami támogatással

Mindent a nyugdíjcélú adójóváírásról

2023.09.06. |  4 perc

A tudatos jövőtervezés mindannyiunk életében egyre nagyobb szerepet játszik. A napról napra változó gazdasági és társadalmi helyzetben felértékelődött az öngondoskodás, saját és családunk jövőjének biztosítása. A magyarországi nyugdíjrendszer növekvő veszélyeit az állam is felismerte, épp ezért olyan intézkedéseket vezetett be, mint a nyugdíjcélú megtakarítások befizetései után járó 20%-os adójóváírás. Az alábbi cikkben bemutatjuk a nyugdíjbiztosítási adójóváírás legfontosabb tulajdonságait, és végigvesszük az igénylés gyakorlati lépéseit, hogy te is a maximumot hozhasd ki megtakarításodból.

Az élet bármelyikünket kellemetlen meglepetések elé állíthat. Ahhoz, hogy ne csak ma, de a jövőben is biztonságban tudhassuk magunkat és szeretteinket, kiemelten fontos a tudatos jövőtervezés. Mára elengedhetetlenné vált nemcsak az egészségünk biztosítása, de a nyugdíjas éveink minél korábbi előkészítése, időskori kényelmünk körültekintő megtervezése is.

Felkészülés a nyugdíjas évekre

Ma már köztudott tény, hogy jó pár évvel hosszabb lesz a mi életünk, mint nagyszüleinké volt. A magyarok várható élettartama például több mint 6 évvel nőtt 50 év alatt.

A társadalom elöregedése egész Európára érvényes jelenség, a nyugdíjasok aránya pedig hazánkban is egyre nagyobb, miközben a munkaképes korúak aránya csökken. Ha kevesebben dolgoznak és fizetnek adót, illetve járulékokat, a nyugdíjasok száma viszont nő, könnyen belátható, hogy az egy főre jutó állami nyugdíj összege is csökkenhet. Éppen ezért azoknak, akik idős korukban nem akarnak jelentősen lejjebb adni a jelenlegi életszínvonalukból, minden hónapban félre kell tenniük. 

A feladat nem kicsi, a jövőre való tudatos felkészülést minél korábban érdemes elkezdeni. Számít a jó időzítés, hiszen egy hosszútávú megtakarítás elkezdésének időpontja meghatározza, hogy a havi költségvetésből mennyit szükséges rendszeresen félretenni.

És hogyan támogatja ezt az állam?

Hazánkban az állam, felismerve a hazai nyugdíjrendszer korlátait, olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek igyekeznek megoldást nyújtani a problémára. A nyugdíjbiztosítások esetében az adójóváírás mértéke évente, az adott naptári évben az alapbiztosításra befizetett összeg 20%-a után vehető igénybe, évi 130 000 forint összeghatárig, amelyet a nyugdíjbiztosításon írnak jóvá. A támogatással az az állam célja, hogy a társadalom minél nagyobb részét motiválja a saját jövőjével kapcsolatos felelősségvállalásra. Az intézkedésnek köszönhetően a nyugdíjkorhatár eléréséig megtakarításod összege akár több millió forinttal is megnövekedhet.

Nyugdíjbiztosítás és adójóváírás

A nyugdíjbiztosítási adójóváírás maximuma évi 130 000 forint, ennek eléréséhez egy évben 650 000 forintot kell befizetned az alapbiztosításra, amely havi bontásban 54 200 forintot jelent. Ez a maximum, ugyanakkor ennél kisebb megtakarítási összeg esetén is érdemes élned a lehetőséggel, hiszen akár így is jelentősen növekedhet megtakarításod az adójóváírásnak köszönhetően.

Az adójóváírás összege a megtakarításod gyarapítja, és azzal együtt juthatsz majd hozzá, ha lejár a szerződésed. Ha idő előtt felmondod a szerződést, pl. visszavásárolod, akkor az állami támogatást vissza kell fizetned 20%-kal megnövelve, emellett számolnod kell a kamatjövedelmet terhelő adókkal és a visszavásárlás költségeivel is. Az NN Biztosító kifejezetten nyugdíjbiztosításhoz köthető kiegészítő biztosításai abban segíthetnek, hogy megtakarításod ne kerüljön veszélybe akkor sem, ha például 40%-ot meghaladó egészségkárosodás miatt keresőképtelenné válsz.

Több nyugdíjbiztosítási szerződés esetén is legfeljebb csak 130 000 forintnyi adójóváírás igényelhető, amennyiben az ügyfél megfelel az SZJA törvény követelményeinek.

Tudtad? Az adójóváírás mértékét tovább maximalizálhatod! 

Önkéntes kölcsönös biztosító pénztár és a NYESZ

Adójóváírást nem csak a nyugdíjbiztosításra befizetett díj után vehetsz igénybe. Hasonló adójóváírás vonatkozik az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár és a NYESZ (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) befizetéseire is, azzal a feltétellel, hogy együttesen maximum 280 000 forint adójóváírás érvényesíthető évente. 

Egészségpénztár

Az adójóváírás az egészségpénztári számlákat is érinti: itt a befizetett összeg – bármekkora összegről legyen szó – ötödét kaphatod vissza a személyi jövedelemadóból. Az egészségpénztári számlán befizetett összegek 20%-a, legfeljebb 150 000 forint igényelhető vissza annak, akinek van ennyi jövedelemadója. Ehhez 750 000 forintnyi befizetés szükséges egész évben. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a legkisebb befizetés után is járhat az adóvisszatérítés. 

Kinek jár?

Azon felül, hogy befizetsz nyugdíjbiztosításodra, néhány adózási feltételt is teljesítened kell. 

Az adójóváírás annak jár, akinek

van olyan jövedelme, mely után az adót megfizette. Ilyen például: a bérjövedelem, ingatlan bérbeadás utáni jövedelem, vagy az önálló tevékenység utáni jövedelem stb.

más adókedvezmények igénybevétele után marad adókerete. Az adókedvezmények igénybevételének van egy sorrendje, és csak az ezt követően megmaradt adóról rendelkezhetünk a nyugdíj célú megtakarításokra befizetett összegek után. Ha például egy háromgyerekes anyuka a családi kedvezményt vesz igénybe, és viszonylag alacsony a jövedelme, akkor elképzelhető, hogy már eleve kimeríti azt a keretösszeget, melyre az adójóváírást igénybe vehetné.

nincs az állami adóhatóságnál 1 000 forintot meghaladó adótartozása.

Hová kerül a pénz, és mire költhetem?

Nyugdíjbiztosítás esetén az adójóváírást nyugdíjas éveidre kapod, ezért ez az összeg közvetlenül a megtakarítási számládra, illetve biztosításodra érkezik. Ha idő előtt szeretnéd megszüntetni a nyugdíjbiztosítást, megteheted, azonban az adókedvezmény összegét 1,2-szeres szorzóval kell visszafizetned az államnak, emellett a visszavásárlás költségeivel is számolnod kell (ez a megkötéstől eltelt évek függvényében változik).

Automatikusan megkapom a nyugdíjbiztosítás után járó adójóváírást?

Igen, alapesetben nincs semmi teendőd, hiszen az adóbevallás tervezetét szerencsére manapság már a NAV készíti el nekünk. Jó hír, hogy ez az adójóváírás összegét is tartalmazza, így a bevallás beadását követő legfeljebb 30 napon belül a NAV már utalja is az adójóváírás összegét a nyugdíjbiztosításodra. 

Ha az adott évben május 20-ig nem módosítod a NAV által készített adóbevallás tervezet, akkor az május 20-án automatikusan érvényessé válik, és az adójóváírást is megkapod. Mégis azt javasoljuk, minden évben ellenőrizd az adóbevallás-tervezetet a Biztosító által kiállított adóigazolás alapján, és szükség esetén egészítsd ki.

Gondoskodj időben nyugdíjas éveid kényelméről!

Érdemes minél előbb elkezdened gondoskodni a nyugdíjas éveidről, hogy rendszeres (például havi), kisebb összegű megtakarítással érhesd el az anyagilag stabilabb életet a visszavonulásod után.

A Motiva garantált, rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás kiszámítható megtakarítási lehetőséget nyújt nyugdíjas éveidre, mivel garanciát nyújtunk a szerződésben előre meghatározott összeg kifizetésére a lejáratkor.

A Motiva befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás egy nyugdíjcélú megtakarítási és befektetési lehetőség, amelynél befizetéseidet a te kockázatvállalási hajlandóságodnak megfelelően helyezheted el eszközalapjainkban, és rugalmasan kezelheted a szerződés tartama alatt.

Ha az euró hosszútávú stabilitásában bízol, euró alapú befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosításunk megoldást jelenthetnek számodra.

Mindkét befektetési egységekhez kötött Motiva nyugdíjbiztosítás kiegészíthető eseti befizetésekkel, amelyek minimális összege a forintos változatnál 200 000 forint, míg az eurós változat esetében 200 euró. Az eseti befizetés lehetőséget nyújt az éves adójóváírási keret teljes kihasználására.

Jelen tájékoztatás nem teljeskörű, a 2023. július 31. napján hatályos jogszabályok, különösen a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény alapján készült. A részletes tájékoztatás a Nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolódó adózási tájékoztatóban érhető el.

 

Ez is érdekelhet!

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek

Betöltöttük a 30-at? Nyugdíjtippek a harmincas korosztálynak

Ha még nem kezdtünk el nyugdíj megtakarítást, harmincas éveinkben már kötelező. De hogyan induljunk el?

Részletek

Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában

Elgondolkodott már azon "Hogyan akar élni nyugdíjasként?" vagy hogy "Mivel telnek majd a napjai időskorámban?" Az aktív és boldog nyugdíjas évek eléréséért minél előbb cselekedni kell!

Részletek