Magazin /  Nyugdíj  / Ageizmus II - Mit árulnak el rólunk saját sztereotípiáink?

Ageizmus II - Mit árulnak el rólunk saját sztereotípiáink?


A biztonságkeresés, biztonságra törekvés fontos mindenki számára. Érzékenyek vagyunk a veszélyekre, és minden lehetséges helyzetben tudat alatt is feltérképezzük a menekülési útvonalakat. De ha tudjuk, hogy a jövő bizonytalan, akkor miért nem teszünk a jövőnk biztonsága érdekében? Miért nem nézünk inkább szembe azzal, hogy mi várható, miért dugjuk inkább homokba a fejünktet? A téma hátteréről olvashatunk a cikkben, és még több részlet ismerhető meg a videóból.

Az időskorral kapcsolatos előítéletek

Az időskorral kapcsolatban jellemzően negatív dolgok jutnak az eszünkbe. Kevesebb pénz, nehézségek, egészségi problémák. Mivel sok negatív érzés és gondolat társul ehhez az időszakhoz, ezért próbáljuk ezeket távol tartani magunktól, nem is akarunk foglalkozni vele. Az ageizmus azt jelenti, hogy hátrányosan különböztetünk meg egy bizonyos korosztályt, jelen esetben az idősek korosztályát. Úgy tekintünk rájuk, hogy ők védtelenek, kiszolgáltatottak, és még sok negatív képet társítunk az ageizmus által az időskorhoz. Pedig valójában könnyen lehet, hogy ezek a képek nem fedik a valóságot, hanem sokkal inkább a saját félelmeinkről szólnak.

Hajlamosak vagyunk az időskorra egy beszűkült időszakként tekinteni, az idősekre pedig  úgy gondolunk, mint akik már csak a tv előtt ülnek naphosszat. Több tévhit is kering a nyugdíjaskorral kapcsolatban, például hogy ráérünk vele foglalkozni, vagy hogy az időseknek már nincsenek terveik. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet élhessünk idősebb korunkban, két fontos paraméter szükséges. Egyrészt az, hogy az egészségünkre oda kell figyelnünk, másrészt pedig az anyagi biztonság, ami lehetővé teszi hogy tartalmasan telhessek ezek az évek, ne kelljen lemondani hobbiról, utazásokról, szórakozásról sem.

Vajon mennyire vagyunk tudatosak az anyagi biztonság tekintetében?

Az NN Biztosító kutatásai alapján a nyugdíj-előtakarékosságot a megtakarítással vagy vésztartalékkal rendelkező 40-49 éves korosztály 38%-a nevezi meg mint pénzügyi célt. Ezzel kimagaslóan az élen járnak a korcsoportok között. Jelenleg az 50-59 éves korosztály az, aki a legnagyobb arányban már félre is tesz, de nekik is csak kicsivel több mint a fele, 56%-uk. A megkérdezettek 14%-a csak 60-65 éves kora körül dönt úgy, hogy megtakarít nyugdíjára, nekik viszont az idő szűke miatt jelentősen nehezebb dolgunk lesz előteremteni a biztonságos jövőhöz szükséges összeget. (A kutatást a Micra Market Research készítette az NN Biztosító megbízásából, 2021-ben. A kutatás 1500 fő bevonásával készült és reprezentatív a 18-65 éves magyar internetező felnőtt lakosságra nem, kor, iskolai végzettség, lakóhely és régió szerint.)

Mivel az időskorra nem szívesen gondolunk, így az ezzel kapcsolatos kérdésekről sem döntünk időben. Napról-napra késlekedünk a tényleges megoldással, és felmentjük magunkat azzal, hogy nekünk erre nincsen időnk. Hogyha túl nagynak vagy túl nehéznek érzünk egy feladatot, akkor élhet bennünk az a félelem, hogy nem vagyunk elegendők ennek a megoldására. Amikor pedig ezzel a félelemmel küzdünk, teljesen érthető, hogyha próbáljuk elterelni a figyelmünket valami mással. Ilyenkor pótcselekvéseket választunk vagy rövid távon örömet nyújtó tevékenységeket, és közben a szőnyeg alá söpörjük a jövőbeli problémát. 

Tippek, hogyan oldjunk meg egy nehezebb feladatot

  1. Bármiről is legyen szó, nagyon sokat segíthet, ha az adott feladatot lebontjuk kisebb lépésekre, kisebb részfeladatokra. Ezek a kisebb szakaszok nem csak abban segítenek nekünk, hogy teljesíthetőbbnek tűnik a feladat, hanem ezek elérése után sikerélményeket élhetünk át. Ez motivációt kelt bennünk, ami önbizalmat is ad, hogy igenis képesek leszünk apró lépésenként legyűrni az adott nehézséget. 
  2. Legyünk türelmesek, adjunk magunkank időt a megoldásra.
  3. Ne féljünk segítséget kérni olyanoktól, aki nálunk jártasabb a témában.

Fordítsuk mindezt le a nyugdíj kérdés megoldására

Jellemzően nem 30, 40 évesen fordul meg az ember fejlben az, hogy a nyugdíjkérdéssel foglalkoznia kellene. Ez részben érthető is, hiszen nyugdíjaskorra való megtakarítás igényét megelőzi az általános tartalékképzés és a lakásfelújítás igénye. De tényleg korán lenne 30 évesen, vagy 40 évesen ezzel a kérdéssel foglalkozni? Az Y generáció esetében ezeken túl is számos cél fontosabb most, amire megtakarítana. 

Náluk mindösszesen 10. helyen áll a nyugdíjcélú megtakarítás. Míg az X generációnál már a 3. helyre került, és csupán a vésztartalék és a lakásfelújítás előzi meg a nyugdíjmegtakarítási célt. (Forrás: NN-NRC kutatás az Y és X generáció körében, 2018. Az 1000 fős kutatás reprezentatív a 24-55 évesekre nem, korcsoport, végzettség, településtípus és régió alapján.)

Hogyha vannak félelmeink az idős korunkkal kapcsolatban, érdemes átgondolni, mennyi esélye van annak, hogy megtörténik velünk. Fontos lépésekre bontani a terveinket, akárcsak a jövőnk megalapozását. 

De mégis, hogyan fogjunk hozzá, ha kezdjük azt érezni,hogy ideje lenne közelebb kerülnünk ehhez a témához?

  1. Az időskorunk biztonsága érdekében az első és legalapvetőbb lépés, amit megtehetünk, hogy képbe kerülünk a költségvetésünkkel: lássunk tisztán hogy mennyi a kiadásunk, mennyi a bevételünk. Ehhez használhatunk erre a célra fejlesztett applikációkat, excel táblát vagy éppen mondjuk egy kockás füzetet.
  2. Legyen egy tiszta képünk arról, hogy ha meghoztuk a döntést, hogy el szeretnénk kezdeni a nyugdíjunkra félretenni, akkor mi az az összeg, amit nagy biztonsággal erre rá fogunk tudni áldozni  minden hónapban.
  3. Térképezzük fel a lehetőségeket. Több nyugdíjcélú megtakarítási forma is található a piacon. Érdemes ezek tulajdonságaival, előnyeivel kapcsolatban tájékozódnunk.
  4. Bármilyen elképzelésünk is van a saját időskorunkkal kapcsolatban, fogalmazzuk meg azt, hogy mi milyennek szeretnénk látni a saját időskorunkat, és ehhez mérten tervezzünk és építkezzünk.
  5. Kérjük szakértő segítségét!
  6. Számoljon utána, mennyivel kellene kiegészítenie nyugdíját, ha szeretne korábbi életszínvonalán élni.

Tegyen ma a holnap biztonságáért 

Még akkor is, ha ránk is jellemző egy kicsit a halogatás, érdemes időnként megállnunk, és elgondolkodnunk a jövőnkön. Tegyük fel magunkank azokat a kérdéseket, hogy "Hogyan szeretnék élni nyugdíjasként?", "Elég lesz vajon az állami nyugdíj?", "Mit tehetek azért, hogy megőrizzem jelenlegi életszínvonalamat nyugdíjasként?".

Hosszú távú pénzügyi döntéseink meghozatalában segíthet, ha szakértőkkel egyeztetve alakítjuk ki terveinket. 


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Ageizmus - Miért rettegünk a nyugdíjaskor gondolatától? (Videó)

Ha a nyugdíjas évekre gondolunk, a veszteség és a lemondás jut az eszünkbe. Félünk attól, hogy a lemondásról szól majd ez az időszak, kevesebb időnk és energiánk lesz bármihez is, ráadásul a barátaink is elkopnak mellőlünk.

Részletek

Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő? (Videó)

Miért van az, hogy ha félreteszünk minden hónapban egy bizonyos összeget, azt sokszor nem hasznos befektetésnek, hanem veszteségként éljük meg? Miért jobb ma költekezni, mint a jövőben gondtalanul élni?

Részletek

A sérthetetlenség mítosza - Hogyan csap be túlzott optimizmusunk? (Videó)

Az emberi gondolkodás nem mindig működik racionálisan. Valamiért úgy gondoljuk, hogy ami másokkal megtörténhet, az Velünk nem fog. De a túlzott optimizmus akár bajba is sodorhat bennünket.

Részletek