Magazin /  Nyugdíj  / Az Álracionális én - Van kiút az időcsapdából

Az Álracionális én - Van kiút az időcsapdából

Hogyan hangoljuk össze a tervező és az önző énünket?


A mában élünk, de a holnap miatt stresszelünk - ez a kettősség jellemző az emberek többségére. Céljaink és vágyaink hogyan összeegyeztethetőek a jelenben és a későbbiekkel? A megoldást a tervezés, a részcélok kijelölése és a hosszú távú gondolkodás jelenti.

Az NN Biztosító kutatása szerint  a válaszadók több mint a fele (53%) boldognak érzi magát, ez azonban azt is jelenti, hogy közel minden válaszadó ember nem, vagy nem igazán boldog. A felmérés ugyanakkor azt is megmutatta, hogy szoros kapcsolat van a boldogságérzet és aközött, hogy mennyire érezzük magunkat képesnek a problémáink kezelésére: minél boldogabbnak érzi magát valaki, annál könnyebben szembesül a kihívásokkal. 

Ugyanígy a pénzügyekben: a kutatás alapján az anyagi biztonság a negyedik legfontosabb (!) faktor az időskori boldogság terén. A szakértők ehhez annyit tesznek hozzá, hogy a pénzügyi bizonytalanság tartós stresszt okoz, aminek a mindennapi közérzetünk mellett az egészségre is negatív hatása van.

De ha ez ennyire egyértelmű, miért nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt az időskori nyugalomért? A kérdésre a válasz a tudomány világából érkezik. Az ember evolúciós okokból könnyen beleesik egyfajta időcsapdába annak következtében, hogy gondolkodásunkban szembe kerülnek egymással az azonnali örömmel kecsegtető, illetve a hosszú távon előnyös döntések. 

Általában elmondhatjuk, hogy jobban szeretünk a jelenben valami örömet átélni. Mert nem tudjuk, hogy a jövő mit tartogat a számunkra. A költéseinknél is a jelen és a jövő viaskodik bennünk. A tervező én hosszú távban, míg a cselekvő én kifejezetten rövid távban gondolkozik. 

Az "azonnali kielégülést kereső", cselekvő énünk kerül szembe a tervező énünkkel, hiszen erre tanított az evolúció. Azokban az időkben - és most évmilliókról beszélünk -, amikor az emberi életre sokkal több veszély leselkedett, és az élettartam is jóval rövidebb volt, racionális megoldásnak tűnt az azonnali örömök választása. Hiszen ahhoz, hogy valami a jövőben jó legyen, azt a jövőt meg is kellett érni. Ám most, amikor a várható élettartam generációról generációra egyre hosszabb, az élettervezés is másféle szempontokat igényel.

Tippek:

  • Érdemes "pénzügyi zsebeket" kialakítani, és például a pénzünket nem csak folyószámlán tartani. Mert az a pénz, ami például valamilyen célra el van különítve és mi is magunk sem jutunk rögtön hozzá, nagyobb valószínűséggel fogja azt a vágyunkat teljesíteni, amiért elkezdtük "megtömni" azt az adott zsebet;
  • Ne a félelem és szorongás motiválja cselekedeteinket, hanem próbáljunk mindenhez pozitívan hozzáállni. Például ne azért tegyünk félre, mert félünk attól, mi lesz velünk később, hanem inkább azért, hogy egy régóta tervezett vágyunkat meg tudjuk valósítani
  • Legyünk előrelátóak, gondoljuk végig pénzügyi terveinket, beleértve a rövid és hosszú távú céljainkat is. Gondoljunk idős korunk anyagi biztonságára is

A hosszú táv előnyben részesítése szerencsére elsajátítható. De ha úgy érezzük, hogy segítséggel könnyebben boldogulnánk, ne féljünk szakértőhöz fordulni, aki iránymutatást adhat hosszú távú pénzügyi céljaink eléréséhez. Kérje biztosítási tanácsadónk segítségét, és beszélgessen vele akár online vagy személyesen!


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Ageizmus - Miért rettegünk a nyugdíjaskor gondolatától? (Videó)

Ha a nyugdíjas évekre gondolunk, a veszteség és a lemondás jut az eszünkbe. Félünk attól, hogy a lemondásról szól majd ez az időszak, kevesebb időnk és energiánk lesz bármihez is, ráadásul a barátaink is elkopnak mellőlünk.

Részletek

Ageizmus II - Mit árulnak el rólunk saját sztereotípiáink? (Videó)

Ha a nyugdíjas évekre gondolunk, a veszteség és a lemondás jut az eszünkbe. Valójában, könnyen lehet, hogy ezek a képek, amiket gondolunk, nem feltétlenül a valóságot fedik le, hanem sokkal inkább a saját félelmeinkről szólnak.

Részletek

A sérthetetlenség mítosza - Hogyan csap be túlzott optimizmusunk? (Videó)

Az emberi gondolkodás nem mindig működik racionálisan. Valamiért úgy gondoljuk, hogy ami másokkal megtörténhet, az Velünk nem fog. De a túlzott optimizmus akár bajba is sodorhat bennünket.

Részletek