Magazin /  Nyugdíj  / Ageizmus - Miért rettegünk a nyugdíjaskor gondolatától?

Ageizmus - Miért rettegünk a nyugdíjaskor gondolatától?


Ha a nyugdíjas évekre gondolunk, jellemzően az elszegényedés jut az eszünkbe. Félünk attól, hogy a nyugdíjunk nem lesz elég, ezért a lemondásról szól majd ez az időszak. Sajnos az idősek közül sokan szenvednek valamilyen betegségben, így a rossz egészségi állapotnak köszönhetően csökken az aktivitás ebben időszakban, így a szociális élet is beszűkülhet. 

Az időskorral kapcsolatos előítéletek

Az időskorral kapcsolatban jellemzően nem pozitív dolgok jutnak az eszünkbe. Kevesebb pénz, nehézségek, egészségi problémák. Mivel sok negatív érzés és gondolat társul ehhez az időszakhoz, ezért már reflexből próbáljuk ezeket távol tartani magunktól, nem is akarunk foglalkozni vele. Még akkor sem, ha ez az időszak mindenki életében el fog jönni. Az esetlegesen bekövetkező negatívumokra gondolunk ahelyett, hogy megterveznénk ezt az időszakot, és például félretennénk erre a korszakra. 

Annyira gyakori az a jelenség, hogy az idős kort és az idős embereket negatívan ítélik meg, hogy egy nevet is kapott, mégpedig ageizmusnak nevezték el. Megöregszünk, de ez nem azt jelenti, hogy onnantól elvonultan, feladatok és jövőkép nélkül élünk, hisz sok nyugdíjas még aktív éveit követően továbbra is munkával tölti az idejét és hasznos részesét képezi a társadalomnak. Bár akár pihenéssel, akár munkával tölti valaki ezt az időszakot, méltatlan a negatív megkülönböztetés, és ha belegondolunk, hogy mi magunk is előbb utóbb belekerülünk ebbe a helyzetbe, talán még inkább bántónak érezhetjük ezt a megkülönböztetést.

Mit tehetünk a nyugdíjaskorunk jólétéért?

Talán az egyik legfontosabb, amit magunkért tehetünk, ha igyekszünk szembe nézni azzal a ténnyel, hogy az időskor egy természetes jelenség. Attól, mert idősek leszünk, ugyanolyan vágyaink és terveink lehetnek, nem kell, hogy ez az időszak a lemondásokról szóljon. Nyugodtan szőhetünk terveket, tervezhetünk utazást, vagy kipróbálhatunk olyan dolgokat is, amit korábban valamiért nem tettünk.

Mit tehetünk azért, hogy az idős korunk ne egy lemondásokkal teli időszak legyen? A legfontosabbak: 

  • Tudatosan teremtsük meg későbbi anyagi biztonságunkat
  • Igyekezzünk megőrizni egészségünket
  • Próbáljuk elkerülni, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerüljünk, alapozzuk meg egzisztenciánkat.

Annak érdekében, hogy a jövő ne legyen kilátástalan, a jelenben kell tennünk a jövő miatti stressz csökkentése érdekében. Minél inkább megalapozzuk a jövőnket, annál kevésbé lesz félelmetes ez az időszak.

Ha tudatosak vagyunk, akkor lehetőségként is tekinthetünk erre az időszakra, hiszen sok olyan bakancslistás programot és célt is megvalósíthatunk, amit korábban az idő, vagy az anyagi forrásokra való hivatkozással csak toltunk magunk előtt. Ne kövessük el azokat a tipikus hibákat, amiket általában az emberek szoktak a nyugdíjas éveikre gondolva, mert könnyen lehet, hogy mi is tévúton járunk. 

Minél hamarabb, annál jobb.

Ha azon gondolkozunk, hogy túl fiatalok vagy túl idősek vagyunk, hogy elkezdjünk félretenni, az a válasz, hogy nem. Hiszen nincs sem túl korai, és sem túl késői időpont, a lényeg, ha felismertük azt, hogy tennünk kell a jövőnk érdekében, ne habozzunk, vágjunk bele minél korábban. Legyünk akár 30, 40 vagy akár 50 évesek. Tegyünk érte még ma, mert fiatalon kisebb lépéseket, lemondásokat kell tennünk annak érdekében, hogy boldog és kiegyensúlyozott időskorunk legyen.

Milyen lehetőségek közül választhatunk?

A piac tele van jobbnál jobb nyugdíj-előtakarossági lehetőségekkel, mindenki könnyen megtalálhatja azt a formát, ami a legjobban illeszkedik költségterveihez és nyugdíjcéljaihoz. A három legalapvetőbb típus az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás.

A nyugdíjbiztosítások között is többfélét találunk, attól függően, hogy mennyire szeretnénk átengedni a befektetési döntéseket a sokat látott biztosítónak, illetve, hogy mekkora kockázatot vállalunk egy magasabb hozam reményében.

1. Az NN garantált, rendszeres díjas nyugdíjbiztosítása esetén például nem kell azon aggódnunk, hogy a megtakarított összeg milyen eszközalapban gyarapodik, a biztosító garantálja a szerződéskötéskor várható minimum összeget díjfizetési kötelezettség teljesítése esetén. Számoljunk utána!

2. Azonban, ha esetleg magasabb hozamelvárásunk lenne a magasabb kockázatvállalásunk mellett, a befektetési egységekhez kötött, ún. unit linked életbiztosítás lehet a megfelelő választás. Bár ez egy kockázatosabb megtakarítási forma, nagyobb rugalmasságot is kínál. Például esetében azt is eldönthetjük, hogy rendszeresen fizetjük a díjat, vagy egyszeri díjas terméket választunk, azonban mindkettő mellé rugalmasan, eseti befizetésekkel gyarapítjuk a megtakarítást. 

Az NN Biztosító jó választás lehet nyugdíj célú megtakarítás elindításához

A megfelelő megoldás kiválasztásában számíthat az NN Biztosítóra, amely idehaza már több, mint harminc éve a piac kiemelt szereplője, ráadásul 175 éves, stabil nemzetközi háttérrel működik. A csaknem két évszázad alatt felhalmozott tudás és tapasztalat folyamatos fejlesztésekkel, iránymutató digitális megoldásokkal és ügyfélközpontú szemlélettel párosul, így a szakértő értékesítői hálózattal kiegészülve minden szükséges információt és támogatást megad a választáshoz.

Olvasson utána, hogy milyen típusú nyugdíjbiztosítások érhetőek el nálunk. Gyors és személyre szabott válaszokért érdemes biztosítási tanácsadó segítségét kérni, egy kötetlen személyes vagy online beszélgetés keretében.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Ageizmus II - Mit árulnak el rólunk saját sztereotípiáink? (Videó)

Ha a nyugdíjas évekre gondolunk, a veszteség és a lemondás jut az eszünkbe. Valójában, könnyen lehet, hogy ezek a képek, amiket gondolunk, nem feltétlenül a valóságot fedik le, hanem sokkal inkább a saját félelmeinkről szólnak.

Részletek

Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő? (Videó)

Miért van az, hogy ha félreteszünk minden hónapban egy bizonyos összeget, azt sokszor nem hasznos befektetésnek, hanem veszteségként éljük meg? Miért jobb ma költekezni, mint a jövőben gondtalanul élni?

Részletek

A sérthetetlenség mítosza - Hogyan csap be túlzott optimizmusunk? (Videó)

Az emberi gondolkodás nem mindig működik racionálisan. Valamiért úgy gondoljuk, hogy ami másokkal megtörténhet, az Velünk nem fog. De a túlzott optimizmus akár bajba is sodorhat bennünket.

Részletek