A nyugdíjterv nem csak pénzügyi tervet jelent


A biztonságos időskort sokan pénzügyi terv elkészítésével igyekeznek kiszámíthatóvá tenni. De a minőségi nyugdíjas évekhez nem csak anyagi biztonságra van szükség, hanem arra is, hogy kitaláljuk, mivel akarjuk eltölteni az újra ránk szakadó sok szabadidőt.

Mihez kezdjek magammal, ha majd nyugdíjas leszek - teszik fel a kérdést leginkább azok, akiknek belátható közelségbe került a nyugdíjkorhatár. Akik tartalékok felhalmozásával, nyugdíj-megtakarítással gondoskodtak a biztos időskorról, azok előtt számos lehetőség áll.

Elsőként itt van az utazás. A szigorúan limitált éves szabadság és a spórolás évei után itt az idő nyakunkba venni az országot, esetleg a világot. A távolban élő rokonok, barátok meglátogatása, egyéni vagy társas utazás egyaránt értékes időtöltések, amelyekből lelki, szellemi táplálékot halmozhatunk fel.

Az aktív évek alatt gyakran nem jut elegendő idő a rokonokra, barátainkra, emberi kapcsolataink ápolására. Nyugdíjasként semmi sem akadályozhat meg bennünket abban, hogy több időt szenteljünk családunkra, gyerekeinkre, unokáinkra, egykori osztálytársainkra, mentorainkra.

Ha jól sáfárkodtunk a megtakarításainkkal, úgy lehetőségünk nyílik arra, hogy nálunk nehezebb sorsú ismerőseinket támogassuk. A segítségnek azonban csak egy válfaja a közvetlen pénzügyi támogatás, a számunkra fontos kezdeményezéseket, a gyámolításra szoruló embereket önkéntes munkával is segíthetjük.

Vegyük sorba céljainkat!

Ahhoz, hogy nyugodtan és motiváltan vágjunk bele a nyugdíjas éveinkbe, fogalmazzuk meg céljainkat, és mérjük fel lehetőségeinket. Nézzünk szembe félelmeinkkel is, mert a szorongás jelentősen rontja az életminőségünket. Félelmeinket, szorongásainkat csökkentheti, ha rendelkezünk a megtakarításainkon felül is egyfajta "aranytartalékkal", amely részben további folyamatos pénzforrást jelenthet, váratlan esemény esetén pedig könnyen pénzzé tehető.
Ilyen lehet az ingatlan, amely bérbeadás esetén rendszeres jövedelmet, értékesítés esetén pedig nagyobb hozzáférhető készpénzösszeget takar. Az autó használata viszi, eladása pedig hozhatja a pénzt. Az ékszer és különböző gyűjtemények többé-kevésbé értékállók.
Ha nyugdíjas korunkban fenntartjuk saját vállalkozásunkat, az akár rendszeres extrajövedelmet is jelenthet, de ha kevéssé jövedelmező, akkor anyagilag és lelkileg is megterhelést jelenthet.

A nyugdíjas éveket felhasználhatjuk arra is, hogy olyan tudást szerezzünk, amelyre korábban nem volt időnk vagy lehetőségünk. Manapság már Magyarországon sem nagyon ritka, hogy nyugdíjasok újra beülnek az iskolapadba, de sokan kezdenek új sportba vagy akár művészi énjüket fedezik fel életük alkonyán.

Ha a korábban kitűzött életcélját még nem sikerült megvalósítania, itt az idő, hogy behozza a lemaradást, ha pedig eddig nem tűzött ki magának célt, nem késő megtenni, sőt valóra váltani.

Cikkek nyugdíj témában

Olvassa el Magazinunk nyugdíj témájú cikkeit.

Négy inspiráló nyugdíjas

Miért iratkozik be valaki 71 évesen, ötven évvel első diplomája megszerzése után, az egyetemre? Hogyan lehet 83 évesen teljesen új, a korábbinál jóval izgalmasabb életet kezdeni, vagy 89 évesen maratonra készülni?

Részletek

Harminc év alatt azt sem tudjuk mi az a takarékoskodás

A felnőttkor kapujában az ember mindenre gondol, csak egy dologra nem: arra, hogy a kiszámíthatóbb jövőjéért félretegyen.

Részletek

350 ezer magyar él megváltozott munkaképességűként

Rokkantnyugdíj és leszázalékolás - habár közismert fogalmak, mára mindkettő a múlté: 5 évvel ezelőtt jelentős változások történtek a megváltozott munkaképességűek helyzetében.

Részletek