Magazin /  Nyugdíj  / A nyugdíjterv nem csak pénzügyi tervet jelent

A nyugdíjterv nem csak pénzügyi tervet jelent


A biztonságos időskort sokan pénzügyi terv elkészítésével igyekeznek kiszámíthatóvá tenni. A tartalmas nyugdíjas évekhez nemcsak anyagi biztonságra van szükség, hanem arra is, hogy kitaláljuk, mivel akarjuk eltölteni az újra ránk szakadó sok szabadidőt. Az utazás, extrém sport, új hobbi, régi kapcsolatok felmelegítése mind jó megoldás lehet, de ezekhez szükség van a stabil megtakarítás meglétére is, hogy a pénz többé ne jelentsen akadályt.

A nyugdíjaskor nem egyenlő az öregséggel

Mihez kezdjek magammal, ha majd nyugdíjas leszek - teszik fel a kérdést leginkább azok, akiknek belátható közelségbe került a nyugdíjkorhatár. Akik tartalékok felhalmozásával, nyugdíj-megtakarítással gondoskodtak a biztos időskorról, azok előtt számos lehetőség áll. Az új életszakasz bár sok izgalmat és kihívást rejt, a megfelelő pénzügyi terv nélkül nehézkessé válhat. 

Fiatalkorunkban a legtöbben a limitált éves szabadság, vagy a megfelelő mennyiségű pénz hiánya miatt szövögetjük az álmokat, hogy ha idősebbek leszünk, mit fogunk csinálni. Aztán a harmincas éveinkben már családot alapítunk, mellette legtöbbször dolgozunk, idővel pedig már a saját szüleinket és ápolnunk kell. Úgy érezzük, nincs elég energiánk még a napi, kétnapi sportra sem. De a legfontosabb hiányosság, amivel szembesülünk: nincs elég időnk. 

Rengeteg dolgot csinálunk egyszerre, így sokszor kapjuk magunkat azon, hogy mennyi mindent kipróbálnánk még, de valahogy nem jut rá elég idő. Legyen szó egy hobbiról, utazásról, nyaralásról, esetleg önkéntességről vagy a kreativitásunk megéléséről. A személyiségünk fejlődik, így új szenvedélyeket találhatunk magunknak, amelyekre sokszor nincs időnk, hiszen még csak most kezdődik az igazi élet! 

A negyvenes éveinkben már kamaszok a gyerekeink. Bár azt hittük, könnyebb időszak lesz, mint amikor még csak totyogtak, ennek az időszaknak is megvannak a maga hátrányai ? az előnyeivel együtt. A lázadás, a folyamatos programok, iskolán kívüli szakkörök, fakultációk, amelyekre járnak gyerekeink szintén sok áldozatot követelnek tőlünk is. Szeretjük minden pillanatát, de sokszor érezhetjük azt, hogy már szinte nem is tudjuk, mikor, kit és hova viszünk, kit és mire készítünk fel.

Az ötvenes éveinkben szembesülünk az üres fészekkel. A gyerekek elmentek főiskolára, egyetemre, és most találkoznak azokkal a kihívásokkal, izgalmakkal, amiket mi életnek hívunk. Még mindig támogatjuk őket anyagilag és érzelmileg is. Egyes gyerekek otthonról járnak iskolába, és élvezik a mama-motelt, mások kollégiumba vagy albérletbe költöznek, távol a szülőktől. 

Akárhogy is, anyagilag még felelősek vagyunk értük, miközben dolgozunk és ugyanúgy kevés az időnk. A hétköznapok során talán már tudunk magunkkal és egykori álmainkkal foglalkozni, új hobbit találhatunk magunknak. Visszatalálunk párunkhoz, megtaláljuk a valódi boldogságot egymás mellett, de még mindig köt a munkaidő és a limitált éves szabadságkeret. 

Ha vállalkozásunk van, akkor pedig az élet és a munka soha nem áll meg, hiszen folyton dolgoznunk kell az elegendő bevételért. Befektethetünk, újabb vállalkozást nyitunk, hogy mindent megadhassunk a családunknak és a már születendő unokáknak. 

A nyugdíjaskor szépségei

És egyszer csak elérkezik ez a várt, vagy kevésbé áhított időszak: nyugdíjasok lettünk. Nem köt a munkaidő, sem a limitált éves szabadságkeret, a gyerekek már a talán beléptek a felnőtt korba, és az is lehet, hogy már saját családot alapítottak. Ha előrelátóak voltunk, és anyagilag megtehettük, akkor esetleg tudjuk támogatni őket egy megtakarítással, ami segíti őket abban, hogy a saját lábukra álljanak. 

Gyermekeink végig élhetik mindazt, amit mi már egy egész élet alatt végig csináltunk. Hátra dőlhetünk, és élvezhetjük a nagymama/nagypapa szerepet, a kikapcsolódást, hobbinkat, vagy akár a pihenést. Barátainkkal számtalan közös programot szervezhetünk, azonban akár még több mindent átélhetünk. Mit csinálhatunk mindezek mellett, hogy értékesebbé váljanak nyugdíjas éveink? 


 
Az új élet kihívásai

Elsőként itt az utazás, mint lehetőség, hogy új országot, kultúrákat, ízeket ismerhessünk meg. Végre van elég időnk! A szigorúan limitált éves szabadság és a spórolás évei után itt az idő nyakunkba venni az országot, esetleg a világot. A távolban élő rokonok, barátok meglátogatása, egyéni vagy társas utazás egyaránt értékes időtöltések, amelyekből lelki, szellemi táplálékot halmozhatunk fel. 

Akár kipróbálhatunk teljesen új élethelyzetet is, mint az, hogy vidékre költözünk, ahogy mindig is szerettük volna. Veteményes, kis kert, udvar és a zöld fű ? mindez karnyújtásnyira lehet. Mindamellett, hogy segíthetjük a magunk által megtermelt zöldségekkel a gyermekeinket, még karban és fitten is tart minket a kert és udvar gondozása! 

Az aktív évek alatt gyakran nem jut elegendő idő a rokonokra, barátainkra, emberi kapcsolataink ápolására. Nyugdíjasként semmi sem akadályozhat meg bennünket abban, hogy több időt szenteljünk családunkra, gyerekeinkre, unokáinkra, egykori osztálytársainkra, mentorainkra. A baráti kapcsolatok megtartása, régi kapcsolatok felmelegítése ilyenkor nagy támaszt jelent, hogy kissé betöltsük az üres fészek érzését. 

Újabb opció lehet, ha kipróbáljuk az önkéntességet, adományozást. Ha jól sáfárkodtunk a megtakarításainkkal, úgy lehetőségünk nyílik arra, hogy nálunk nehezebb sorsú ismerőseinket, vagy akár számunkra teljesen ismeretlen embereket támogassuk. A segítségnek azonban csak egy válfaja a közvetlen pénzügyi támogatás. A gyámolításra szoruló embereket önkéntes munkával, számukra szükséges tárgyakkal, élelmiszerrel is segíthetjük.

Új sportok, akár extrém sportok, kreatív énünk, alkotókészségünk megélése szintén egy olyan megoldás, amit élvezni fogunk. Legyen szó festésről, rajzolásról, bármilyen kézműves foglalkozásról vagy akár színjátszásról, biztosan olyan értéket ad életünknek, amely feltölt minket. 

Egy hőlégballon utazás, siklóernyőzés vagy a szörf kipróbálása minden életkorban lehetséges ? persze, csak ha szeretjük azt az adrenalin löketet, amelyet adnak! A túrázás, a természet újbóli felfedezése, a kirándulás bizonyítottan jó hatással van a hangulatunkra. Megnyugtat, ellazít, feltölt, hiszen a természet közelsége a valód otthonunk. 


 

A nyugdíjas éveket felhasználhatjuk arra is, hogy olyan tudást szerezzünk, amelyre korábban nem volt időnk vagy lehetőségünk. Manapság már Magyarországon sem ritka, hogy nyugdíjasok újra beülnek az iskolapadba. Egy új szakma kitanulása vagy diploma megszerzése nem jelenthet akadályt, hiszen szellemileg biztosan frissen tart minket. 

Ha például szeretünk sütni, akkor beülhetünk az iskolapadba egy cukrász képzés keretein belül. Újfajta sütemények, gyönyörű kreációk elkészítésével megélhetjük kreativitásunkat és a családnak sem kell többé a szülinapi torták miatt aggódnia! Újra átélhetjük az izgalmat, a tanulás örömét és azt, hogy boldogságot okozhatunk a saját magunk elkészített süteményekkel, tortákkal. 

Vegyük sorba céljainkat!

Ahhoz, hogy nyugodtan és motiváltan vágjunk bele a nyugdíjas éveinkbe, fogalmazzuk meg céljainkat, és mérjük fel lehetőségeinket. Nézzünk szembe félelmeinkkel is, mert a szorongás jelentősen rontja az életminőségünket. Félelmeinket, szorongásainkat csökkentheti, ha rendelkezünk a megtakarításainkon felül is egyfajta "aranytartalékkal", amely részben további folyamatos pénzforrást jelenthet, váratlan esemény esetén pedig könnyen pénzzé tehető.

Ilyen lehet az ingatlan, amely bérbeadás esetén rendszeres jövedelmet, értékesítés esetén pedig nagyobb hozzáférhető készpénzösszeget takar. Az autó használata viszi, eladása pedig hozhatja a pénzt. Az ékszer és különböző gyűjtemények többé-kevésbé értékállók, így, ha van ezekből is gyűjteményünk, mindenképp tartsuk meg, és akár majd gyermekeink is örökölhetik. 

Ha nyugdíjas korunkban fenntartjuk saját vállalkozásunkat, az akár rendszeres extrajövedelmet is takarhat, de ha kevéssé jövedelmező, akkor anyagilag és lelkileg is megterhelést jelenthet. Egy befektetés is jó választás lehet, de választás előtt érdemes kikérnünk szakember véleményét. 

A megtakarítás előnyei

Sokan szembesülünk azonban azzal, hogy fiatalkorunkban nem voltunk előrelátók, így nem tettünk félre. Nem lett elég megtakarításunk, mert épp ?sosem volt felesleges pénzünk?. Ezek nélkül ma már csak a gyermekeink anyagi támogatására számíthatunk, hiszen az állami nyugdíj mellett nem biztos, hogy a megszokott életszínvonalat fenn tudjuk tartani. 

Ahhoz azonban, hogy gyermekeink is boldogan, nyugodtan élhessenek, érdemes inkább magunknak megteremteni azt a nyugdíjmegtakarítást, amiből majd megvalósíthatjuk álmainkat. Legkésőbb a 30-as éveinkben érdemes elkezdeni a nyugdíjmegtakarítás vezetését, hiszen így biztosan lesz tartalékunk.

Érdemes végig gondolni, hogy mennyi pénzből szeretne majd élni nyugdíjasként. Amennyiben az NN Motiva nyugdíjbiztosítását választja, nyugdíjkalkulátorunk útmutatást adhat arra vonatkozólag, hogy célját mekkora összegű havidíjjal tudja elérni. Hisz a biztonságos jövő és időskor alapja lehet, ha van nyugdíj célú megtakarításunk, mint például az említett nyugdíjbiztosítás, amire akár éves szinten 20%-os adójóváírást is kaphatunk. Ebben az esetben a nyugdíjbiztosítás alapbiztosítására befizetett díj 20%-a, de legfeljebb évi 130 000 forint adójóváírás vehető igénybe.  Mindezek mellett a békés nyugdíjaskor számtalan kihívást rejthet, ha megengedjük magunknak azt, hogy kipróbáljuk azokat. Érdemes minél több izgalmat átélni, felfedezni új oldalainkat, és sorban megvalósítani azokat, amiket az elmúlt 20 évben nem sikerült. 

Amennyiben a korábban kitűzött életcéljainkat még nem sikerült megvalósítani, itt az idő, hogy behozzuk a lemaradást. Ha pedig eddig nem tűztünk ki magunknak célt, nem késő megtenni, sőt valóra váltani.

Gyors és személyre szabott válaszokért érdemes biztosítási tanácsadó segítségét kérni, egy kötetlen személyes vagy online beszélgetés keretében.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában

Elgondolkodott már azon "Hogyan akar élni nyugdíjasként?" vagy hogy "Mivel telnek majd a napjai időskorámban?" Az aktív és boldog nyugdíjas évek eléréséért minél előbb cselekedni kell!

Részletek

Négy tévhit a nyugdíjas évekkel kapcsolatban

Ha azt mondják, itt az ideje nyugdíj-megtakarításba kezdeni, szinte biztosra vehető, hogy sokakban felmerülnek olyan ellenérvek, amelyek arról győzködnek: ezzel még nem kell foglalkozni.

Részletek

Mikor kezdjek el foglalkozni a nyugdíjammal?

Mikor a legjobb elkezdeni foglalkozni a nyugdíjjal? Mikor van már túl késő hozzá? Lássuk, melyik életkorban milyen lehetőségeink vannak időskori anyagi biztonságunk megteremtésére!

Részletek