154 - Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő? content1

Magazin /  Nyugdíj  / Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő?

Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő?


Miért van az, hogy ha félreteszünk minden hónapban egy bizonyos összeget, azt sokszor nem hasznos befektetésnek, hanem veszteségként éljük meg? Miért jobb ma költekezni, mint a jövőben gondtalanul élni? Miért nem szeretünk arra gondolni, hogy mi lesz velünk, ha nyugdíjasok leszünk? A cikkben és a videóban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mivel az agyunknak szinte semmi sem fontosabb a biztonságunknál, ezért döntéseinket a veszteségkerülés erősen befolyásolja. Sokkal könnyebben hozunk döntést a jelenbeli kiadásokról, mint például egy új autó vásárlásával vagy egy utazással kapcsolatban.  Hosszú távra jellemzően sokkal kevésbé tervezünk, mivel az még távolinak tűnik. 

A hosszú távú döntéseinket családunk, ismerőseink viselkedése is nagyban befolyásolja. Például, ha azt látjuk, hogy a közvetlen környezetünkben nem takarékoskodik senki, nem gondol senki a jövőjére, akkor gondolhatjuk azt, hogy ez így rendben van. Pedig ez egy tévút.

Hogy hogyan viszonyulunk a rövid és a hosszú távú célokhoz, az legtöbbünknél az életkorral változik. Jelentős különbségek vannak az Y és az X generáció között is. Jó hír ugyanakkor, - ahogyan az NN Biztosító ismeretterjesztő videójából kiderül - hogy a késleltetés és az előre tervezés képessége bármelyik életszakaszban elsajátítható. 

154 - Youtube video

154 - Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő? content2


Így tehetünk a jövőért!

Mostanra sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy öngondoskodásra, nyugdíjcélú megtakarításokra gyakorlatilag mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a jövő idősei fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat a nyugdíjba vonulást követő évtizedekben. Mi mindent tehetünk saját magunk kényelméért?

Először is, tudatosítsuk magunkban, hogy a félretett összeg nem veszett el, hanem ott van az időskori önmagunk zsebében. Mivel az agyunknak szinte semmi sem fontosabb a biztonságunknál, ezért döntéseinket a veszteségkerülés erősen befolyásolja. A veszteség fájdalmát sokkal erősebbnek érezzük, mint a nyereség örömét. 

Mielőbb kezdjünk el gyűjteni!

Ne gondoljuk, hogy megtakarítani később könnyebb lesz! Arra várni sem kifizetődő, hogy ha beindul a karrierünk és jövedelmünk növekszik, egyszerűbb lesz megtakarítani. A valóságban az évek múlásával a kiadások is nőnek: ilyenkor vállalkozunk autó- és lakásvásárlásra, házasságra, családalapításra.
A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a megtakarításokkal kapcsolatban, az az, hogy azt az összeget próbáljuk félretenni, ami a hónap végén a költéseink után megmarad a zsebünkben. Ezzel ellentétben érdemes a pénzügyi tervünknek megfelelő összegeket havi bevétel megérkezésekor rögtön, a egyből félretenni, és ezek után a maradék összegből gazdálkodni.

Tervezzünk tudatosan!

Gondoljuk át pénzügyeinket, és akár egy szakember vagy tanácsadó segítségével állítsunk össze egy hosszú távú pénzügyi tervet, amihez tarthatjuk magunkat!

Tájékozódjunk a lehetőségekről

A demográfiai folyamatok ismeretében tudhatjuk, hogy a nyugdíjrendszer jelenlegi formájában hosszabb távon fenntarthatatlan, így aki idős korára is biztos megélhetést szeretne, annak mielőbb érdemes elkezdenie a takarékoskodást. Ehhez nyújthatnak jó megoldást az NN nyugdíjbiztosításai, amelyeket az állam is adójóváírással támogat. Nyugdíjbiztosításaink segíthetnek elérni nyugdíjcéljait, mivel mindenki megérdemli a nyugodt, biztos nyugdíjas éveket a megszokott életszínvonal fenntartásával. 

Ismerjük meg, milyen megoldásokkal készülhetünk fel nyugdíjas éveinkre. Ne sajnáljuk az időt az információk összegyűjtésére, számoljunk, utána, döntsünk felelősen

77 - Nyugdíjkalkulátor új 1 gombos

154 - Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő? content3

Adójóváírást is kaphatunk!

Mindenképpen keressünk olyan terméket, amely részesül az adójóváírásban, így megtakarításunk összegét az állami támogatás is növeli. A Motiva nyugdíjbiztosítás esetén az SZJA-törvényben meghatározott feltételek mellett az alapbiztosításra befizetett díj 20%-ával megegyező adójóváírást vehet igénybe - legfeljebb évi 130.000 Ft-ot. Érdemes inkább fiatalabban elkezdeni fizetni kis összegekben a megtakarítást, mint hogy később, akár nagyobb összegekkel. A nyugdíjkorhatár és a várható élettartamunk is növekszik, így ennek fényében tervezzük meg pénzügyeinket tudatosan. Mindannyian megérdemeljük a nyugodt és kiegyensúlyozott nyugdíjas éveket. Ne hagyjuk, hogy a jövőtől való félelem miatt inkább ne foglalkozzunk ezzel a témával! Kezdjünk el félretenni időskorunk önmagának a zsebébe, hogy a jelenlegi életszínvonalunkon élvezhessük majd az akkori életünket.

77 - Nyugdíj magazin - 2 gombos banner - lead

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek nyugdíj témában - cím

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Tartalom megjelenítő

Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában

Elgondolkodott már azon "Hogyan akar élni nyugdíjasként?" vagy hogy "Mivel telnek majd a napjai időskorámban?" Az aktív és boldog nyugdíjas évek eléréséért minél előbb cselekedni kell!

Részletek

Ageizmus - Miért rettegünk a nyugdíjaskor gondolatától? (Videó)

Ha a nyugdíjas évekre gondolunk, a veszteség és a lemondás jut az eszünkbe. Félünk attól, hogy a lemondásról szól majd ez az időszak, kevesebb időnk és energiánk lesz bármihez is, ráadásul a barátaink is elkopnak mellőlünk.

Részletek

A sérthetetlenség mítosza - Hogyan csap be túlzott optimizmusunk? (Videó)

Az emberi gondolkodás nem mindig működik racionálisan. Valamiért úgy gondoljuk, hogy ami másokkal megtörténhet, az Velünk nem fog. De a túlzott optimizmus akár bajba is sodorhat bennünket.

Részletek