Magazin /  Nyugdíj  / Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő?

Nyugdíjfóbia - Miért értékesebb a jelen, mint a jövő?


Miért van az, hogy ha félreteszünk minden hónapban egy bizonyos összeget, azt sokszor nem hasznos befektetésnek, hanem veszteségként éljük meg? Miért jobb ma költekezni, mint a jövőben gondtalanul élni? Miért nem szeretünk arra gondolni, hogy mi lesz velünk, ha nyugdíjasok leszünk? A cikkben és a videóban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mivel az agyunknak szinte semmi sem fontosabb a biztonságunknál, ezért döntéseinket a veszteségkerülés erősen befolyásolja. Sokkal könnyebben hozunk döntést a jelenbeli kiadásokról, mint például egy új autó vásárlásával vagy egy utazással kapcsolatban.  Hosszú távra jellemzően sokkal kevésbé tervezünk, mivel az még távolinak tűnik. 

A hosszú távú döntéseinket családunk, ismerőseink viselkedése is nagyban befolyásolja. Például, ha azt látjuk, hogy a közvetlen környezetünkben nem takarékoskodik senki, nem gondol senki a jövőjére, akkor gondolhatjuk azt, hogy ez így rendben van. Pedig ez egy tévút.

Hogy hogyan viszonyulunk a rövid és a hosszú távú célokhoz, az legtöbbünknél az életkorral változik. Jelentős különbségek vannak az Y és az X generáció között is. Jó hír ugyanakkor, - ahogyan az NN Biztosító ismeretterjesztő videójából kiderül - hogy a késleltetés és az előre tervezés képessége bármelyik életszakaszban elsajátítható. 


Így tehetünk a jövőért!

Mostanra sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy öngondoskodásra, nyugdíjcélú megtakarításokra gyakorlatilag mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a jövő idősei fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat a nyugdíjba vonulást követő évtizedekben. Mi mindent tehetünk saját magunk kényelméért?

Először is, tudatosítsuk magunkban, hogy a félretett összeg nem veszett el, hanem ott van az időskori önmagunk zsebében. Mivel az agyunknak szinte semmi sem fontosabb a biztonságunknál, ezért döntéseinket a veszteségkerülés erősen befolyásolja. A veszteség fájdalmát sokkal erősebbnek érezzük, mint a nyereség örömét. 

Mielőbb kezdjünk el gyűjteni!

Ne gondoljuk, hogy megtakarítani később könnyebb lesz! Arra várni sem kifizetődő, hogy ha beindul a karrierünk és jövedelmünk növekszik, egyszerűbb lesz megtakarítani. A valóságban az évek múlásával a kiadások is nőnek: ilyenkor vállalkozunk autó- és lakásvásárlásra, házasságra, családalapításra.
A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a megtakarításokkal kapcsolatban, az az, hogy azt az összeget próbáljuk félretenni, ami a hónap végén a költéseink után megmarad a zsebünkben. Ezzel ellentétben érdemes a pénzügyi tervünknek megfelelő összegeket havi bevétel megérkezésekor rögtön, a egyből félretenni, és ezek után a maradék összegből gazdálkodni.

Tervezzünk tudatosan!

Gondoljuk át pénzügyeinket, és akár egy szakember vagy tanácsadó segítségével állítsunk össze egy hosszú távú pénzügyi tervet, amihez tarthatjuk magunkat!

Tájékozódjunk a lehetőségekről

A demográfiai folyamatok ismeretében tudhatjuk, hogy a nyugdíjrendszer jelenlegi formájában hosszabb távon fenntarthatatlan, így aki idős korára is biztos megélhetést szeretne, annak mielőbb érdemes elkezdenie a takarékoskodást. Ehhez nyújthatnak jó megoldást az NN nyugdíjbiztosításai, amelyeket az állam is adójóváírással támogat. Nyugdíjbiztosításaink segíthetnek elérni nyugdíjcéljait, mivel mindenki megérdemli a nyugodt, biztos nyugdíjas éveket a megszokott életszínvonal fenntartásával. 

Ismerjük meg, milyen megoldásokkal készülhetünk fel nyugdíjas éveinkre. Ne sajnáljuk az időt az információk összegyűjtésére, számoljunk, utána, döntsünk felelősen

Adójóváírást is kaphatunk!

Mindenképpen keressünk olyan terméket, amely részesül az adójóváírásban, így megtakarításunk összegét az állami támogatás is növeli. A Motiva nyugdíjbiztosítás esetén az SZJA-törvényben meghatározott feltételek mellett az alapbiztosításra befizetett díj 20%-ával megegyező adójóváírást vehet igénybe - legfeljebb évi 130.000 Ft-ot. Érdemes inkább fiatalabban elkezdeni fizetni kis összegekben a megtakarítást, mint hogy később, akár nagyobb összegekkel. A nyugdíjkorhatár és a várható élettartamunk is növekszik, így ennek fényében tervezzük meg pénzügyeinket tudatosan. Mindannyian megérdemeljük a nyugodt és kiegyensúlyozott nyugdíjas éveket. Ne hagyjuk, hogy a jövőtől való félelem miatt inkább ne foglalkozzunk ezzel a témával! Kezdjünk el félretenni időskorunk önmagának a zsebébe, hogy a jelenlegi életszínvonalunkon élvezhessük majd az akkori életünket.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Nyugdíjról másképp - A tudatunk csapdájában

Elgondolkodott már azon "Hogyan akar élni nyugdíjasként?" vagy hogy "Mivel telnek majd a napjai időskorámban?" Az aktív és boldog nyugdíjas évek eléréséért minél előbb cselekedni kell!

Részletek

Ageizmus - Miért rettegünk a nyugdíjaskor gondolatától? (Videó)

Ha a nyugdíjas évekre gondolunk, a veszteség és a lemondás jut az eszünkbe. Félünk attól, hogy a lemondásról szól majd ez az időszak, kevesebb időnk és energiánk lesz bármihez is, ráadásul a barátaink is elkopnak mellőlünk.

Részletek

A sérthetetlenség mítosza - Hogyan csap be túlzott optimizmusunk? (Videó)

Az emberi gondolkodás nem mindig működik racionálisan. Valamiért úgy gondoljuk, hogy ami másokkal megtörténhet, az Velünk nem fog. De a túlzott optimizmus akár bajba is sodorhat bennünket.

Részletek