Magazin /  Nyugdíj  / Nyugdíj téma 30-asoknak

Nyugdíj téma 30-asoknak


Mostanra sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy öngondoskodásra, nyugdíjcélú megtakarításokra gyakorlatilag mindenkinek szükség van ahhoz, hogy a jövő idősei fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat a nyugdíjba vonulást követő évtizedekben. Jelen cikkünk célja, hogy ne a probléma hátteréről beszéljünk, hanem azokról a lehetőségekről, amelyeket saját magunk kényelméért kiaknázhatunk. Az NN Biztosító szakemberei összegyűjtötték az időskori felkészülésre vonatkozó tanácsaikat, tippjeiket a harmincas éveikben járóknak. Ma már egyértelmű: a nyugdíj célú megtakarítást nem lehet elég korán elkezdeni!

Két kérdést érdemes tisztáznunk magunkban. Az első kérdés az, hogy mennyit tudnánk most félretenni jelenlegi bevételünkből. A második kérdés pedig az, hogy pontosan havonta mennyi félretett összegre lenne szükségünk ahhoz, hogy nyugdíjasként is a jelenlegi életszínvonalunkon élhessünk. 

> Nyugdíjkalkulátorunk segítségével könnyen és másodpercek alatt kiderül, mekkora ez az összeg. Kalkuláljon és vegye kézbe saját jövőjét!

Ajánlatos minél hamarabb elkezdeni a megtakarítást, hogy hasonló életszínvonalat tarthassunk fenn időskorban is és ez az időszak ne a lemondásokról szóljon.

Nincs olyan, hogy mindenkire illő megoldás

Amikor elkezdünk azon gondolkozni, hogy mennyi pénzt, milyen összeget tegyünk félre, mindannyian ezt kérdezzük először: mennyit kellene félretenni? A kérdés azonban nem helyes, több okból kifolyólag sem. 

  1. Az első és legfontosabb kérdés: mennyit tudok jelenleg félretenni a nyugdíj megtakarításomhoz? A válasz pedig mindenkinél más. Függ attól, hogy milyen a jövedelmünk, mekkora kiadásaink vannak, milyen életszínvonalon élünk, és hogy hányan élünk a családban. Természetes, hogy a gyermekek felnevelése mellett nehezebb félretenni, de lehet, hogy időskorban anyagilag is számíthatunk majd rájuk. 
  2. A következő kérdés, hogy milyen terveink vannak a nyugdíjas éveinkre. Teljesen más összegre van szükségünk, ha időskorban szeretnénk bejárni a világot, vagy a fővárosban élni, esetleg venni egy kis tanyát valahol, messze a város zajától. 
  3. Mikor tervezünk nyugdíjba menni? Elképzelhető, hogy nem szeretnénk megvárni az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy épp ellenkezőleg, úgy érezzük, hogy sosem tudnánk végleg letenni a munkát. 

Ha sikerül ezekre a kérdésekre megérlelnünk a saját válaszainkat, akkor rögtön egyértelműbb lesz az is, hogy mennyit érdemes gyűjtenünk. Mutatunk azonban néhány tippet, amelyeket érdemes megfontolni annak érdekében, hogy anyagilag kiegyensúlyozott   időskor várjon ránk, ahogy azt megérdemeljük. 

Mielőbb kezdjünk el gyűjteni!

Ne gondoljuk, hogy megtakarítani később könnyebb lesz! Arra várni sem kifizetődő, hogy ha beindul a karrierünk, és jövedelmünk növekszik, egyszerűbb lesz megtakarítani. A valóságban az évek múlásával a kiadások is nőnek, hiszen ilyenkor vállalkozunk autó- és lakásvásárlásra, házasságra, családalapításra. Hiszen a legtöbben a 30-as éveikben vágnak neki ezeknek a nagy dolgoknak. 

Ebben az életszakaszban valahogy minden megváltozik. Máshogy állunk az időhöz, mintha az elmúlt 10-12 év, amióta kikerültünk a gimnáziumból, egy szempillantás alatt zajlott volna le. Még csak most ballagtunk el, kezdtünk az első munkahelyünkön, vettük át a diplomát. Azonban, ha belegondolunk és visszaszámolunk, láthatjuk, hogy valóban sok idő telt el és mi észre sem vettük. 

Minél hamarabb kezdünk el megtakarítani, annál kisebb összeget kell havonta félretennünk annak érdekében, hogy a tervezett megtakarítást megvalósítsuk. Minél később ébredünk rá ennek a fontosságára, minél közelebb kerülünk a nyugdíjkorhatárhoz, annál nagyobb összeget kell félretennünk ugyanazon cél elérése érdekében. A megtakarítást nem lehet elég korán elkezdeni, főleg, ha nem rendelkezünk valamilyen támogatással, amelyet szüleinktől kaptunk. Mi már valószínűleg, ha megtehetjük, előre gondoskodunk majd a gyermekünk anyagi biztonságáról és életkezdéséről. 

Ezért fontos az öngondoskodás, hiszen így biztosan vár ránk az állami nyugdíjon felül is valamilyen pénzösszeg. Ezzel pedig élhetünk olyan nyugdíjas életet, amilyet szeretnénk. Az öngondoskodást kezdjük minél hamarabb, akár kis összeggel is, amit majd a jövedelmünkkel együtt növelünk. 

Emellett egyre hosszabb a nyugdíjasként eltöltött időszak is. Gondoljunk csak bele, régebben, még a 20. század elején is a várható élettartam mindössze 40 év körül alakult. Ma már több, mint a duplája: 2019-es adatok szerint ma Magyarországon a nők várható élettartama 79,33 év, férfiaké pedig 72,86 év

A probléma hátterében az áll, hogy egyrészt nem születik annyi gyermek, mint amennyi nyugdíjast kell majd eltartani néhány évtized múlva, valamint átlagosan hosszabb, 15-20 évet időt töltünk nyugdíjasként. Kérdés, hogy hogyan készülünk fel erre az időszakra, hogyan teremtjük meg saját anyagi biztonságunkat?

Érdemes az aktuális havi fizetésünk bizonyos százalékát automatikusan félretenni. Elkezdjük első fizetésünkből ? ami valószínűleg egy alacsonyabb összeg, de 10 év múlva a várhatóan magasabb lesz a jövedelmünk így ekkor már magasabb összeg lesz megtakarítható. 

Tervezzünk tudatosan!

Gondoljuk át pénzügyeinket, és akár egy szakember vagy tanácsadó segítségével állítsunk össze egy hosszú távú pénzügyi tervet, amihez tarthatjuk magunkat! Természetes, ha nem értünk mindenhez, például a megtakarításokhoz és a pénzügyekhez. Ilyenkor érdemes szakember segítségét és támogatását igénybe venni, hogy a lehető legtöbb információt megszerezhessük. 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nincs olyan kiadásunk, amiről le tudnánk mondani. De ez biztosan így van? Kis odafigyeléssel biztosan észrevesszük azokat a pontokat az életünkben, ahol tudnánk valamelyes spórolni. És ha már megtaláltuk ezeket az összegeket, azt fordíthatjuk rögtön akár egy nyugdíjbiztosításra. Tekintsünk erre a ?talált? pénzre úgy, mintha nem is létezne. És mindezért még hálásak is leszünk valamikor önmagunknak, ha majd hosszú évek múlva egy szemmel látható összeget vehetünk át a biztosítótól.

Tájékozódjunk a lehetőségekről

Ismerjük meg az NN nyugdíjcélú megtakarítási biztosítási termékét, döntsünk felelősen, ne sajnáljuk az időt az információk összegyűjtésére. 

A nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztását, ahogy más pénzügyi döntést sem lehet egy nap alatt meghozni. A pénzügyi döntéseinkhez mindig érdemes informálódni, akár ismerősöktől, barátoktól, és természetesen szakértőtől is. 

Lehet, hogy egyik barátunknak vagy a szüleinknek bevált a nyugdíj-előtakarékossági számla, de nekünk nem lesz megfelelő. Ez pont amiatt van, mert mindannyiunknak más és más elképzelései vannak az időskorról. Akkor tesszük magunkkal a legjobbat, ha időt szentelünk a tökéletes megoldás megtalálására. 

Adójóváírást is kaphatunk!

Mindenképpen keressünk olyan terméket, amely részesül az adójóváírásban, így megtakarításunk összegét az állami támogatás is növeli. A Motiva garantált nyugdíjbiztosítás esetén az SZJA törvényben meghatározott feltételek mellett az alapbiztosításra befizetett díj 20%-ával megegyező adójóváírást vehet igénybe - legfeljebb évi 130.000 Ft-ot-, valamint szolgáltatása mentes a kamatadó alól. 

Sok kicsi sokra megy

Számoljuk ki, mekkora összeget tudunk havonta nélkülözni, és azt minden hónapban tegyük is félre. A megtakarítást kis összegekkel is el lehet kezdeni, hiszen a hosszú évtizedek alatt a sok kicsi sokra megy. Legyünk kitartóak! Arra érdemes odafigyelni, hogy minél több ideig fizetünk kevesebb összeget, annál nagyobb lesz a megtakarításunk, mint az a fenti példából is láthattuk. 

A legegyszerűbb, hogy ha már a fizetésünk megérkezésének napján, egy bizonyos összeget rögtön félreteszünk. Ez azért fontos, mert akkor olyan, mintha az a pénz nem is létezne, így nem érezzük azt, hogy lemondunk róla. Mindig törekedjünk arra, hogy az adott pénz hiányát ne érezzük meg. Ha túl nagy lemondások, áldozatok árán tudunk félretenni minden hónapban nagyobb összeget, akkor nem fogjuk tudni sokáig fizetni. 

Ideje elkezdeni a nyugdíj megtakarításokat

Ahogy elérjük a 30. évünket, érezhetően megváltozik valami. Már nem vagyunk felelőtlen fiatalok, akik csak a mának élnek, hiszen családunk, esetleg lakásunk, autónk van, talán már a baba is úton. Ilyenkor érdemes elkezdeni a nyugdíj megtakarítást, hiszen, ahogy a családi életünkben és a munkahelyünkön, ezen a területen is előre kell tervezni. 

A legfontosabb, hogy tudjuk, mi az az összeg havonta, amit nem hiányolunk, és a mostani életszínvonalat is fenntarthatjuk. Emellett gondolkodjunk azon, hogy mikor szeretnénk nyugdíjba menni, és mennyire aktív időskort tervezünk. Ezekkel a válaszokkal megalapozhatjuk, hogy milyen nyugdíjbiztosítás konstrukciót válasszunk

Látnunk kell, hogy érdemes inkább fiatalabban elkezdeni fizetni kis összegekben a megtakarítást, mint hogy később, akár nagyobb összegekkel. A nyugdíjkorhatár és a várható élettartamunk is növekszik, így ennek fényében tervezzük meg pénzügyeinket tudatosan. Mindannyian megérdemeljük a nyugodt és kiegyensúlyozott nyugdíjas éveket.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Olvasson tovább!

 Magazin cikkeink nyugdíj témában 

Négy tévhit a nyugdíjas évekkel kapcsolatban

Ha azt mondják, itt az ideje nyugdíj-megtakarításba kezdeni, szinte biztosra vehető, hogy sokakban felmerülnek olyan ellenérvek, amelyek arról győzködnek: ezzel még nem kell foglalkozni.

Részletek

A nyugdíjterv nem csak pénzügyi tervet jelent

A biztonságos időskort sokan pénzügyi terv elkészítésével igyekeznek kiszámíthatóvá tenni. Ám a minőségi nyugdíjas évekhez nem csak anyagi biztonságra van szükség.

Részletek

30 évesen miért épp a nyugdíjammal foglalkozzak?

Harmincasként még távolinak tűnnek a nyugdíjas évek, pedig ez a legjobb kor, hogy elkezdjünk félretenni. Ilyenkor a megtakarítás díja még alacsony, és a félretett összeg évtizedekig gyarapodhat. Hogyan vágjunk bele egy hosszú távú megtakarításba?

Részletek