Magazin / Balesetmegelőzés / Hogyan óvjuk meg kamasz gyermekeinket a nyári szünetben?

Hogyan óvjuk meg kamasz gyermekeinket a nyári szünetben?


Míg kamasz gyermekeink eufórikus állapotban tervezik programjaikat, álmodoznak a rájuk váró kalandokról, utazásokról, addig nekünk, szülőknek fejtörést okozhat, hogy miképpen gondoskodjunk tizenéves gyermekeink biztonságáról az iskolán kívül.

Elengedjem-e, vagy sem? Vajon elég felnőtt már ahhoz, hogy tudjon egyedül is vigyázni magára? Sikerült-e őt felkészíteni minden eshetőségre, veszélyes helyzetre? És mi lesz akkor, ha mégis megtörténik a baj? Jogos kérdések ezek, hisz bármennyire is bízunk gyermekünkben, tudjuk, hogy a szünet hevében bizony megeshetnek balesetek. 

Be kell látnunk, hogy bármennyire is szeretnénk, nem járhatunk örökké gyerekeink nyomában, nem vigyázhatjuk minden lépésüket. Viszont egy-egy jól időzített, mélyebb beszélgetéssel nagyon sok olyan helyzetre felhívhatjuk a serdülők figyelmét, amikben maguktól talán meg sem látták volna a potenciális veszélyforrást.

Bárkivel megtörténhet

Mindenekelőtt tudatosítsuk a gyerekekben, hogy balesetek nem csak a hírekben léteznek: bárki - tehát ő és legközelebbi barátai is - ki lehet téve veszélyeknek. Bármelyiküket érhetik kisebb-nagyobb sérülések, közlekedési balesetek, esetleg életveszélyes helyzetbe is kerülhetnek. Továbbá tisztában kell lenniük azzal is, hogy milyen szituációkat igyekezzenek tudatosan elkerülni, illetve azok ellen hogyan tudnak védekezni. Végül, ha mégis megtörténik a baj, akkor hogyan és kitől kérhetik a leghatékonyabb segítséget.

A 112 segélyhívó számokat már kisiskoláskorban tanítsuk meg a gyereknek. Magyarázzuk el, mit kell mondania a telefonban a diszpécsernek, ha baleset történt:

  • Hol történt az eset?
  • Adja meg saját nevét, telefonszámát
  • Mi történt pontosan
  • Adjon át minden egyéb információt (pl. több sérült van, tűzoltókra is szükség van, stb.), amely fontos lehet.

Sportolás, aktív pihenés

Minden sportnak, aktív szabadidős tevékenységnek két alapvetése van: ismerni kell az adott tevékenységre vonatkozó balesetmegelőzési előírásokat, illetve azt is, hogy ezekre pontosan miért is van szükség. Ha gyermekünk például szívesen tölti idejét biciklizéssel, akkor ne csak azt kérdezzük meg tőle, hogy tisztában van-e a KRESZ szabályaival, hanem azt is, hogy rendszeresen ellenőrzi-e a kerékpárja állapotát, vagy hogy tudja-e, mikor kötelező a láthatósági mellény használata.

A biciklizés közben használt bukósisak életmentő lehet, használatáról érdemes meggyőzni a gyereket. Válasszunk olyat, ami neki tetszik, így nagyobb valószínűséggel fogja használni is.

 

Ha kamasz gyermekünk strandra megy a barátaival, magyarázzuk el neki, hogy miért nem biztonságos a napon felhevült testtel, vagy alkohol fogyasztása mellett bemenni a vízbe. Ilyenkor ne használjon vízi sporteszközöket (például SUP, kajak), valamint lehetőleg árnyékban is tartózkodjon. Gondoskodjunk a folyadékbevitelről, készítsünk neki be hideg vizet, amit el tud vinni. Kérjük meg, hogy használjon legalább 30-50 faktoros naptejet, készítsük ki neki. Leégés esetén pedig segítsünk neki abban, hogy mi a megfelelő módszer a kezelésére, a gyulladás csökkentésére. Vegyünk leégésre fejlesztett, gyulladáscsökkentő krémet, valamint aloe verat tartalmazó készítményt.

Táborok

Mielőtt elengedjük kamasz gyerekünket a régen várt táborba, tájékozódjunk mi magunk is az eseményről. Mindenképpen nézzünk utána és beszélgessünk el gyermekünkkel is arról, hogy kik lesznek a táboroztatók. Tudjuk meg, hogy lesz-e a táborban olyan szakember, aki szakszerű elsősegélyben tudja részesíteni a résztvevőket, és hogy a helyszín és a programok valóban megfelelnek-e az adott korcsoport igényeinek.

Legyünk folyamatosan elérhetők telefonon, és ügyeljünk arra, hogy a telefonunk az ismeretlen számú hívásokat is tudja fogadni. Bármikor hívhat minket valamelyik tanár, és jobb felkészülni rá. Emellett nem árt, ha gyermekünknek becsomagolunk egy alap elsősegély csomagot, sebtapasszal, gézzel, fertőtlenítőszerrel, és természetesen gyógyszerekkel. Fontos lenne az is, hogy tudja, hogy mikor érdemes segítséget kérnie. Tanítsuk meg nekik, hogy alap sérüléseket hogyan lássanak el, mint amilyen az orrvérzés, vagy a seb fertőtlenítése és  kezelése.

 

Tűz és víz

Legyen szó táborokról vagy baráti társasággal töltött kirándulásokról, a víz melletti szabadidős programok követelik meg a legnagyobb odafigyelést és óvatosságot. Ha itt baj van, akkor nagy baj van, így fontos, hogy gyermekünk széleskörű ismerettel rendelkezzen a vizes balesetekkel kapcsolatban. Először is tudatosítsuk a kamaszban: a "Tudok úszni, nem lehet semmi gond" hozzáállás sajnos a legrosszabb, hisz a fulladásos balesetek legtöbbjéhez a képességek túlbecsüléséből eredő elővigyázatlanság vezet. Kisiskoláskorban az úszásoktatás egyre fontosabb szerephez jut, de mielőtt elmegyünk nyaralni, érdemes lehet néhány plusz órát venni. Ezután biztosan tisztában lesz az alapokkal.

A természetes vizek esetén mindig figyeljük a viharelőrejelzéseket, es vegyük is komolyan ezeket. Az úszástudás szintje a viharral szemben semmit sem ér. Ugyanez igaz az erős, viharos szélre is, hiszen a szél elsodorhat, vagy akár sziklához, stéghez csaphat bennünket, amik szintén komoly sérüléshez vezethetnek. 

Veszélyesség szempontjából hasonló a helyzet az égési sérülésekkel: életre szóló égési nyomokat szerezhetnek gyermekeink akár egy tábortűz vagy szalonnasütés alkalmával is. A tábortűz bár intim hangulatú és látványos, életveszélyes is lehet. Csak a tűzrakásra kijelölt helyen gyújtsunk tüzet, és nézzünk utána annak, hogy van-e jelenleg érvényben lévő tűzgyújtási tilalom. Ne használjunk lobbanékony anyagot a közelben, például alkoholt, vagy spray dezodort. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, és mindig legyen a közelben oltásra alkalmas anyag vagy eszköz, például víz. Az elektromos vezetékek gyulladása esetén pedig sose használjunk vizet, csakis valamilyen lepedőt vagy homokot, poroltót.

Fesztiválok, bulik

Természetesen egy kamasz számára a szünidő nem lehet igazi egy-egy jó buli vagy zenei fesztivál nélkül. Ugyanakkor, senki előtt nem titok, hogy pont ezeken az eseményeken vannak kitéve a legtöbb veszélyforrásnak: hangos zene, emelkedett hangulat, rengeteg bulizó fiatal.

A drog- és alkoholfogyasztás kockázata mellett érdemes azt is számításba vennünk, hogy az önfeledt szórakozás közben a fiatalok is felelőtlenebbül reagálhatnak bizonyos szituációkra, mint ahogy azt egy normális élethelyzetben tennék. Ezt elkerülendő, mindig beszélgessünk el velük az esetleges veszélyforrásokról, valamint azok megoldásáról: mit tesznek, ha egy társuk rosszul lesz, hova fordulnak, ha valamelyikük sérülést szenved?


 

Érdemes felhívni a figyelmüket, hogy érkezés után keresse meg a felállított elsősegély sátrat, mert így tudni fogja, hol kaphat segítséget. Emellett hívjuk fel figyelmét arra, hogyan viselkedjen, ha valamelyik társa vagy esetleg ő maga kissé elvetné a sulykot, és ilyenkor is legyünk készenlétben, és legyünk telefon közelben.

Hogyan tovább, ha mégis megtörténik a baj?

Szülőként bizony erre az esetre is fel kell készülnünk. Gondoljuk át, hogy gyermekünk esetleges kórházi ápolása vagy rehabilitációja milyen pénzügyi megterhelést jelenthet családunk számára, és az hogyan befolyásolhatja mindennapi életünket. 


A Baleseti felépülés biztosítás kialakításánál az NN Biztosító abból indult ki, hogy egy baleset után mire van a leginkább szükségük az embereknek, és mi aggasztja őket a legjobban. Ez a biztosítás olyan átfogó megoldást kínál, amely segítséget nyújthat abban, hogy ilyen esetekben Ön és szerettei minél hamarabb visszatérhessen a mindennapokhoz.


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Hogyan védjük meg iskolás gyermekünket a balesetektől?

Milyen tanácsokkal lássuk el iskolás gyermekünket, hogy elkerülje az otthoni baleseteket és biztonságban legyen az utcán?

Részletek

Így vigyázzunk magunkra, miután elköltöztek a gyerekek otthonról

Hogyan tegyük biztonságosabbá otthonunkat és hogyan készüljünk fel a háztartási balesetekre, ha a gyerekek már elköltöztek otthonról?

Részletek

Ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk

Az emberek többsége az életbiztosítást kidobott pénznek gondolja, holott, ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk.

Részletek