113 - Drága, mégis a többség inkább ezt választja - magánegészségügy

Magazin /  Egészségmegőrzés  / Drága, mégis a többség inkább ezt választja - magánegészségügy

Drága, mégis a többség inkább ezt választja - magánegészségügy


Bár anyagilag a többség megterhelőnek érzi, mégis sokan a magánegészségügyet választják -derült ki biztosítónk legfrissebb kutatásából. Ennek hátterében - az NN Biztosító által megkérdezettek szerint - a magánegészségügybe vetett bizalom, a rövidebb várakozási idő és a jobb kórházi körülmények, valamint a pandémia áll. Mit fedez a TB? Mikor fogalmazódik meg valakiben, hogy inkább magánorvoshoz fordulna? Mit érdemes mérlegelni és milyen egyéb finanszírozási lehetőségeink vannak?

Egy 20 és 65 év közötti hazai internethasználók körében végzett reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 58%-a vett már igénybe magánegészségügyi szolgáltatást. A magánegészségügyet igénybe vevők 59%-nak ez jelentős anyagi terhet jelentett, mégis sokan saját zsebből finanszírozzák: átlagosan 113 ezer forintot költöttek magánellátásra az elmúlt egy évben a megkérdezettek.


 

Magán vs. állami egészségügy - átrendeződések

Évek óta megfigyelhető tendencia, hogy nő a magánellátásra fordított összeg Magyarországon.Azok közül, akik szoktak magánellátásban részesülni, a legjellemzőbb a fogászati, és a nőgyógyászati ellátás igénybevétele - derül ki az NN Biztosító kutatásából.

Okok a magánegészségügy növekedése mögött

Ennek a növekedésnek a hátterében több ok is áll. Közgazdasági és egészségügyi szakértők is egyetértenek abban, hogy Magyarország gazdasági súlyához képest nagyon keveset költ az egészségügyre. OECD statisztikai összehasonlításban Magyarország az alsó harmadban van jelenleg ebben a tekintetben, ami azt jelenti, hogy a GDP-nek mintegy 4,5 százalékát költjük egészségügyre.  Összehasonlításképp az Unios országokkal azt látjuk, hogy a környékbeli országok közül nálunk lényegesen jobban teljesít Ausztria és Szlovákia, de még Románia, Lengyelország és Bulgária is jobban teljesít.

Hosszabb várólisták, aktuális ágyszámok

A magánegészségügyi ellátást igénybe vevők arányának növekedése mögött említhető a hosszabb várakozási idő és az ellátás minősége. Műtétre idehaza 34,6 ezer ember várakozik - derül ki a NEAK honlapjáról.  Van olyan műtét, amire két és fél évet is várni kell. 
A várakozási idő sajnos a járvány hatására sem csökkent, hiszen a járvány csúcsán csak sürgősségi műtéteket lehetett végezni, a kisebb, halasztható beavatkozásokat elhalasztották a kórházak tehermentesítése érdekében, így egyes nem sürgős kórházi beavatkozásra akár egy évet is várhat a páciens. Ha a vizsgálatokat nézzük, akkor is sok esetben várólistával találkozunk: az ország bizonyos részeiben hónapokat kell várni bizonyos beavatkozások elvégzésére.  A fizetős egyészségügy keretében ezek a kapuk gyorsabban megnyílnak. 
Az OECD 2020-as statisztikáiból az derül ki, hogy idehaza 1000 lakosra 6,8 darab ágy jut. Tehát százezer főre körülbelül 680 darab ágy érhető el jelenleg a kórházakban. Ez nem tűnik soknak, de meglepő módon Magyarország ezzel a számmal egész jól áll az Európai Unió országaihoz képest: csak Ausztriában és Németországban jobb a helyzet, mint nálunk, ágyak tekintetében.


 

Akkor állami vagy magán legyen: mit érdemes mérlegelni?

  1. Bizalom: kórház és kórház között is van különbség. Gondoljuk végig, hogy milyen hírneve van annak a kórháznak, ahova lakhelyünk szerint tartozunk. Nézzük meg a helyi híreket: tudtak-e az utóbbi években fejleszteni, eszközöket beszerezni? Esetleg érdeklődjünk körbe a környezetünkben, kinek mi a véleménye. 
  2. Időérzékenység/várakozás: azaz mennyire ér rá az adott vizsgálat, beavatkozás? Sajnos vannak olyan esetek, amikor nem várhatunk és a gyorsasága miatt a magánegészségügy lesz a jó döntés.
  3. Ár: persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy milyen költséggel kell számolnunk magánellátás igénybevétele esetén. Keressük fel több szolgáltató honlapját is és értékeljük, hogy ár-érték viszonylatban melyik opcióval járhatunk a legjobban!

A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy készüljünk fel és gondoskodjunk saját magunkról, illetve szeretteinkről.  
Jó lehetőség például az egészségbiztosítás, amellyel felkészülhetünk a váratlan helyzetekre, esetleges komolyabb betegségekre. Egy egészségbiztosítás pénzbeli, és bizonyos esetekben orvosi asszisztencia-szolgáltatásokat nyújthat a nem várt helyzetekre, legyen szó akár egy váratlan betegségről, balesetről vagy hirtelen műtétről.

Az NN Műtétek és kisebb sebészeti beavatkozások térítésére szóló kiegészítő biztosítás például segíthet felkészülni egy esetleges műtéttel járó kiadások utólagos enyhítésére, amely védelem akár családtagokra is kiterjeszthető. A biztosítási szolgáltatás összege szabadon felhasználható, legyen szó a műtéti kiadások utólagos mérsékléséről, vagy akár a jövedelemkiesés enyhítéséről. A fedezet ráadásul az egész világra kiterjed, bárhol történjen is a műtét. Az NN Biztosítónál kockázati életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás és megtakarítási vagy befektetési egységekhez kötött életbiztosítás mellé is választható a műtétek és kisebb sebészeti beavatkozások térítési védelem.

Díjmentes ajándék asszisztencia Ügyfeleinknek

Az NN Biztosítónál elkötelezettek vagyunk abban, hogy támaszt nyújtsunk az egészségmegőrzésében. Ezért 2023. december 31-ig az élet- és nyugdíjbiztosítással rendelkező egyéni ügyfeleinket Egészség asszisztencia szolgáltatással ajándékozzuk meg.  Hisszük, hogy az egészség az egyik legnagyobb érték, ezért szeretnénk segítséget nyújtani annak megőrzésében, így az NN szerződő ügyfelei és szeretteik mostantól térítésmentesen kérhetnek segítséget egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban asszisztencia szolgáltatásunkon keresztül. Éljen a lehetőséggel, legyen ügyfelünk, hogy Önt is megajándékozhassuk az asszisztencia szolgáltatással.
 

Műtéti 2 gombos banner

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Egészségmegőrzés - elosztó gyűjtő tartalom

Tartalom megjelenítő

Modern orvos-beteg kapcsolattartás

Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, amikor egészségügyi kérdéseinkkel nem feltétlenül kell elmennünk az orvosi rendelőbe, mégis kérhetünk érdemi segítséget?

Részletek

Fűben-fában orvosság - A gyógynövények ereje

A gyógynövények évmilliók óta szolgálják és védik egészségünket. De hogyan és mikor kezdtük el használni, és hogyan váltotta fel az orvostudomány napjainkban?

Részletek

Mit tegyünk az egészséges életmódért?

Az egészséges életmóddal kapcsolatban jellemzően a táplálkozásra a sportra vagy éppen a lelki egyensúlyra asszociálunk. Megmutatjuk, mi köze van egymáshoz a testi és lelki egészségnek, valamint az anyagi biztonságnak.

Részletek