Magazin /  Egészségmegőrzés  / Egészségmegőrzés a többedik X után

Egészségmegőrzés a többedik X után


Stabil egzisztencia, több évtizedes szakmai múlt és elismerés, ráadásul már a gyerekek is kirepültek a családi fészekből. Ha mindezt a hátunk mögött tudjuk, akkor nyugodtan hátra is dőlhetünk, hiszen komoly dolgokat tettünk már le az asztalra. Vagy mégsem engedhetjük el magunkat? Valójában pont ebben az időszakban jön el az a korszak, amikor a mások kiszolgálása után végre mi is az előtérbe kerülhetünk. Sőt! Előtérbe is kell helyeznünk magunkat, hiszen csak egészségesen tudjuk kiélvezni családunk, gyermekünk, unokánk társaságát. Csak akkor élhetünk teljes életet, ha épségünk ennek nem szab korlátokat.

A megőrzés, mint nulladik pont

Mint oly sok dologgal az életünkben, egészségünkkel is hajlamosak vagyunk mostohán bánni, kicsit kevesebb figyelmet tulajdonítani neki. Természetesnek vesszük és sokszor csak akkor kapunk a fejünkhöz, ha érezzük, hogy valami nincs rendben, vagy ha szervezetünk jelét adja annak, hogy segítségre szorul.
Érdekes belegondolnunk abba is, hogy miért van az, hogy az egészségünkről olykor megfeledkezünk, ezzel szemben tudatosan figyelünk vagyontárgyaink állagmegőrzésére. Rendszeresen szervizeltetjük az autónkat, felújítjuk otthonunkat, időt és energiát fordítunk arra, hogy életünk komfortszintjét megtartsuk vagy emeljük. Ezzel szemben társadalmunk nagyobb hányada annyira elhanyagolja az egészségét, hogy a megelőzés fontosságára több, országos méretű kampánnyal kell felhívni a figyelmüket.  
Pedig odafigyeléssel, egészséges életvitellel és rendszeres szűrővizsgálatokkal nem csak egészségünk megőrzéséért, hanem a problémák feltárásáért, közvetve pedig a mielőbbi gyógyulásunkért is sokat tehetünk.

A rendszeres sportolás az életminőségünket és az egészségünket is emeli.
A rendszeres sportolás az életminőségünket és az egészségünket is emeli.

Ha kötelező, akkor rászánjuk magunkat

Vannak olyan szituációk, amikor egy vizsgálaton akkor is részt kell vennünk, ha ehhez előzőleg nem sok kedvünk volt. Tipikus esetei ennek a munkahelyváltáskor esedékes orvosi alkalmassági, vagy a munkánk elvégzéséhez elengedhetetlen időszakos vizsgálatok. Ezen kívül megemlíthetjük még a jogosítványunk meghosszabbításához szükséges alkalmassági kivizsgálást, illetve az adott életkor feletti kötelező szűrővizsgálatokat is.
Ezeket a vizsgálatokat nem azért írják elő számunkra, hogy ezekkel kellemetlenségeket okozzanak számunkra, hanem azért, hogy lássuk egészségi állapotunk aktuális helyzetét. Érthető is mindez, hiszen a munkáltatónak is az az érdeke, hogy olyan kollégát alkalmazzon, aki maradéktalanul el tudja látni a feladatát, ahogy a társadalmunk érdeke is az, hogy csak akkor ülhessünk volán mögé, ha a vezetés kritériumainak eleget tudunk tenni.

Ebből is látszik, hogy az élet szinte minden pontján kiemelt jelentősége van az egészségünknek.
Ha belátjuk, hogy mekkora kincs ennek a megléte, és elfogadjuk, hogy az orvosnál időről időre kötelezően meg kell jelennünk, akkor vajon mi tart vissza minket attól, hogy egyéb átfogóbb vagy speciálisabb vizsgálatokra is elmenjünk?

Ajánlott vizsgálatok negyven, ötven év felett

Ahogy haladunk előre a korban, változnak a javasolt vizsgálatok is. Teljesen másra kell fókuszálnunk húsz vagy harminc évesen, mint negyven vagy ötven esztendősen, hiszen szervezetünk állapota életkorunkkal együtt változik. Ezen kívül fontos kitérni arra is, hogy más területekre kell figyelniük a hölgyeknek és az uraknak is.

Általános vizsgálatok

Ahogy a nevéből is következik, ezek a vizsgálatok egyaránt ajánlottak a nőknek és férfiaknak is, mivel az általános egészségügyi állapotunk feltárására irányulnak. Célszerű rendszeresen élni ezekkel a lehetőségekkel, hiszen minél hamarabb derül fény a problémára, annál hamarabb tehetünk lépéseket a gyógyulásunk és felépülésünk felé.

 • Teljes vérképvizsgálat

A vérvizsgálat a legegyszerűbb módja annak, ha a szervezetünk állapotát kívánjuk vizsgáltatni. A vérvizsgálatunk eredményét összevetik a referenciaértékekkel és így adnak számunkra tájékoztatást egészségügyi állapotunkról, valamint szerveink megfelelő működéséről. Szerencsére a vérvizsgálat nem merül ki abban, hogy jó vagy rossz, hanem feltűnő eredmény esetén a feltárásban, a további lépésekben és a szükséges kezelés kialakításában is irányt mutat.

 • Tüdőszűrés

A tüdőrák - mint minden rákos megbetegedés - korai felismerése hatványozottan megemeli a gyógyulási és felépülési esélyeinket. Ennek többek között az az oka, hogy mire a tünetek jelentkeznek, nagy a valószínűsége, hogy az áttétképződés már elkezdődött, ami megnehezíti és meg is hosszabbítja a terápiát. A tüdőszűrés ezen kívül a tuberkulózis (TBC) kiszűrésére is alkalmas, amit a kötelező oltással ugyan sikerült visszaszorítani, de ebben az esetben is jobb, ha tisztán látunk.

 • Fogászati vizsgálatok

Fogaink épsége érthető módon kihatnak mindennapjainkra. Optimális esetben csak azt vesszük észre, hogy nem gátol minket semmi abban, hogy kedvenc ételeinket és italainkat fogyasszuk, vagy, hogy felhőtlen mosollyal szerepeljünk a fényképeken. Probléma esetén viszont kellemetlenségek, fájdalmak jelentkezhetnek. Így fogaink állapotát is ajánlott rendszeresen ellenőriztetni és a szükséges beavatkozásokat elvégeztetni.

 • Csontsűrűségmérés

A negyvenes, ötvenes kor körül csontjaink vesztenek sűrűségükből, ezáltal megnő a csonttörés kockázata. A csontritkulás mára népbetegséggé vált, annak ellenére, hogy szűrése teljesen fájdalommentes. Orvosunk számos tanáccsal és javaslattal láthat el minket ezeken a szűréseken annak érdekében, hogy ne alakuljon ki nálunk csontritkulás. A szakember tanácsait azért érdemes megfogadni, mert a csontritkulás diagnosztizálása után már csak terápiás kezeléssel tudják a problémát orvosolni. 

 • Szemészeti vizsgálatok

Látásunk nagy kincs, ami viszont az idő múlásával veszt az erejéből. A rendszeres vizsgálatok során a szakorvosok átfogó tájékoztatást adnak szemeink és látásunk aktuális állapotáról, valamint tanácsokkal is segítenek minket. Javaslatuk kitérhet a szemüveg vagy a kontaktlencse viselésére, de akár a szemcseppek alkalmazására, valamint szemerősítő módszerek vagy vitaminok használatára is.

 • Ultrahangos vizsgálatok

Az ultrahangos vizsgálatok nagy előnye, hogy fájdalommentesen és valós időben adnak képet a vizsgált terület állapotáról. Többféle ultrahangos vizsgálatról beszélhetünk, függően attól, hogy testünk mely pontját, szerveit kívánjuk vizsgálni.

Hölgyeknek ajánlott vizsgálatok

Hölgyeknél olyan speciális vizsgálatokat érdemes kiemelni és elvégeztetni, amik szorosan kapcsolódnak egy adott betegség globális vagy országos megjelenéséhez.

Hölgyek esetében nagyon fontos a rendszeres és speciális szűrővizsgálatok
Hölgyek esetében nagyon fontos a rendszeres és speciális szűrővizsgálatok
 • Mellrák-szűrés

Sajnos a mellrák a hölgyek körében a vezető haláloknak számít. Ez a szűrés, akárcsak a többi, azért fontos, mert az időben felismert betegség eredményesebben gyógyítható. Természetesen a rendszeres önvizsgálattal is sokat tehetünk az egészségünkért, de az időszakos vizsgálatok hatásossága és eredménye jóval megbízhatóbb. Javasolt legalább évente szakorvoshoz ellátogatni és megismételni a vizsgálatot, ami történhet röntgenes és ultrahangos formában is.

 • Méhnyakrák-szűrés

A méhnyakrák a hölgyeket nagymértékben érintő daganatos megbetegedés. A viszonylag nagy rizikófaktor miatt elengedhetetlen ennek a területnek a rendszeres szűrése és a folyamatos orvosi konzultáció. Nem éri meg sem halogatni, sem legyinteni rá, hiszen, ha már a tünetek jelentkezése előtt felismerik a bajt, a gyógyulásra is nagyobb az esély.

 • Pajzsmirigy-vizsgálat

A pajzsmirigyproblémák számos szervi problémáért, fájdalomért és szervezetünk rendellenes működéséért is felelősek lehetnek. A felismerést bizonyos esetekben nehezíti az, hogy a csökkent vagy emelkedett hormontermelésemelést bonyolult, összetett tényezők határozzák meg. A pajzsmirigyműködési zavarok és problémák elkerülésének legjobb módja pedig a rendszeres pajzsmirigy-vizsgálat, amit legalább annyira komolyan kell vennünk, mint a fent említett egyéb szűréseket.

Férfiaknak ajánlott vizsgálatok

 Az uraknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy rendelkeznek olyan nemi sajátságokkal és egészségügyi területekkel, amik szakvizsgálatokat és szűréseket igényelnek.

 • Prosztata- és vastagbélrák szűrés

A daganatos megbetegedések egyik tulajdonsága, hogy nem egyik napról a másikra alakulnak ki, ezért a tünetek sem azonnal jelentkeznek, hanem csak miután nagyobb a baj. Mivel az időtényező kiemelkedően fontos a gyógyulás esélye szempontjából az urak esetében is. A prosztata- és vastagbél megbetegedések negatív hatásai csökkenthetőek rendszeres szűrővizsgálatokkal, amiket negyven év felett évente ajánlott elvégeztetni. 

 • Kardiológiai vizsgálat

A nem kezelt szívbetegségek hazánkban is számos férfi egészségét veszélyeztetik, pedig a felismerés és az alapos kivizsgálás sok esetben megelőzheti a bajt és csökkentheti a rizikófaktort is. Nem szabad "várni" a tünetekre és tűzoltásként az orvoshoz sietni. Ellenkezőleg, rendszeresen egyeztessünk szakorvossal, és kérjük a kardiológiai kivizsgálásunkat, hogy naprakészen lássuk egészségügyi állapotunkat.

 • Herevizsgálat

A hererák és a hererákszűrést azért hajlamosabbak elhanyagolni a férfiak többsége, mert nem számít a legelterjedtebb megbetegedési formának. Pont ez okozza a kockázatot és a veszélyforrást is. Fontos tudnunk, hogy az idejében felismert hererák gyógyíthatósága közel 100%. Ahogy a hölgyeknél, úgy az uraknál is nagy segítség az önvizsgálat, valamint a rendszeres szűrés is. Mivel kiemelten szenzitív szervről beszélünk, minden szokatlan érzés vagy fájdalomérzés esetén javasolt a mielőbbi szakkonzultáció.

Sok vizsgálat ingyenesen is elérhető

A társadalombiztosításunknak köszönhetően számos vizsgálatot ingyenesen is igénybe vehetünk, vagy részesülhetünk kedvezményben. Ha bizonytalanok vagyunk a vizsgálat támogatásában, minden esetben forduljunk háziorvosunkhoz, akitől aktuális és naprakész tájékoztatást kapunk, valamint tanácsokkal is szolgál a javasolt vizsgálatok meghatározásában és a várható várólisták hosszát illetően is. Vizsgálatokra, szűrésekre senki sem jár szívesen, mégis eltörpülnek az ezekkel járó kellemetlenségek akkor, ha az egészségünk és a szeretteinkkel tölthető időről és annak minőségérő van szó. 

Előzzük meg a bajt és ne csak akkor forduljunk orvoshoz, ha már jelentkeztet a tünetek
Előzzük meg a bajt és ne csak akkor forduljunk orvoshoz, ha már jelentkeztet a tünetek

Érdekünk és felelősségünk is egyben, hogy figyeljünk magunkra, mivel baj esetén nem csak mi kerülünk nehéz helyzetbe, hanem párunk, gyermekünk és szeretteink is.

A szűrővizsgálatok mellett egy másik út: az Életút

Életút programunk segít felkészülni a nem várt helyzetekre, legyen szó akár egy váratlan betegségről vagy hirtelen műtétről. Az Életút program egy kockázati életbiztosítási paletta, amely pénzbeli, és bizonyos esetekben orvosi asszisztencia-szolgáltatásokat nyújthat. Ön összeállíthatja az aktuális élethelyzetének megfelelő védelmi csomagot, és ezt a későbbiekben igény szerint rugalmasan átalakíthatja. 
Azoknak ajánljuk, akik tudatosan és tervezetten szeretnének a legjobb esélyekkel indulni egy komoly betegség elleni küzdelemben, valamint azoknak is, akinek fontos, hogy betegség gyanúja esetén diagnosztikai vizsgálatát rövid időn belül megszervezzék.
Egy váratlan betegség vagy baleset felborítja az életünket: a nyilvánvaló fizikai kihívásokon túl lelki és anyagi terhet is jelent, a gyógyulás költségei pedig magasak.

Ajándék egészség asszisztencia Ügyfeleinknek

Az NN Biztosítónál elkötelezettek vagyunk abban, hogy támaszt nyújtsunk az egészségmegőrzésében. Ezért 2024. december 31-ig az élet- és nyugdíjbiztosítással rendelkező egyéni ügyfeleinket Egészség asszisztencia szolgálatással ajándékozzuk meg.  Hisszük, hogy az egészség az egyik legnagyobb érték, ezért szeretnénk segítséget nyújtani annak megőrzésében, így az NN szerződő ügyfelei és szeretteik mostantól térítésmentesen kérhetnek segítséget egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban asszisztencia szolgáltatásunkon keresztül. Éljen a lehetőséggel, legyen ügyfelünk, hogy Önt is megajándékozhassuk az asszisztencia szolgáltatással.

Kezdjünk el beszélgetni!

Add meg elérhetőséged, és biztosítási tanácsadónk telefonon felveszi Veled a kapcsolatot időpontegyeztetés céljából, mely során kiválaszthatod, hogy online tanácsadás vagy inkább egy személyes találkozó keretében szeretnél tájékoztatást kapni!

Mobiltelefonszám
+36

-

 • +36

  -

 • +36

  20

 • +36

  30

 • +36

  31

 • +36

  50

 • +36

  70


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Drága, mégis a többség inkább ezt választja - magánegészségügy

Bár anyagilag a többség megterhelőnek érzi, mégis sokan a magánegészségügyet választják az állami helyett. Mi áll ennek a hátterében? Hogyan tudjuk finanszírozni a kiadásokat?

Részletek

Gondolatok a magán egészségügyi szolgáltatásokról. Mikor, miért és hogyan?

A magánegészségügy egyre elterjedtebb Magyarországon, de fontos tudnunk, hogy pontosan mivel is jár, mi alapján válasszunk!

Részletek

Modern orvos-beteg kapcsolattartás

Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, amikor egészségügyi kérdéseinkkel nem feltétlenül kell elmennünk az orvosi rendelőbe, mégis kérhetünk érdemi segítséget?

Részletek