Magazin /  Egészségmegőrzés  / Élet a gyerekek kirepülése után - szűrővizsgálatokkal az egészségért

Élet a gyerekek kirepülése után - szűrővizsgálatokkal az egészségért


Kirepültek a gyerekek, üresen tátong a családi fészek, fáj a szív.  Ám ez ugyanakkor lehetőség is egy új, tartalmas életszakasz kezdetére! Cikkünkben végigvesszük, hogyan hathat ránk a gyermekek leválása, konkrét tippeket adunk arra, milyen új elfoglaltságokkal töltsük ki a felszabaduló időt, és persze arról is szó lesz, miért fontos immár önmagunkra is gondolni, így a halogatott utazási tervek mellett a halogatott szűrővizsgálatokra is sort keríteni.

Elrepültek az évek

Amikor egymást követő éjszakákon át nem tudunk normálisan aludni, mert a gyerkőc éhes, jön a foga, vagy csak egyszerűen sír, akkor el sem tudjuk képzelni, hogy ez megtörténhet: szinte egy szempillantás alatt máris tovaszállnak az évek. A dédelgetett kicsiből önálló nagy gyermek lesz, akinek persze továbbra is szüksége van a szüleire, ám másként, mint ahogyan azt megszoktuk.
Már nem kell elvinni a különórákra, hiszen maga jut el a jövőjét segítő foglalkozásokra, és azt sem igényli, hogy elkészítsük neki a reggelit, mert talán otthon sem tölti az éjszakát. 

Aztán egyszer csak kirepül a családi fészekből: például távolabbi városban jár egyetemre, ahonnan előbb hetente utazik haza, még a szennyest is a táskában hozva, ám később mosni és vasalni sem kell rá, mert ritkulnak a látogatások. Különösen igaz ez, ha a gondos gyűjtögetésnek köszönhetően sikerült külföldi egyetemi tanulmányokhoz segíteni őt, hiszen ilyenkor a találkozások digitális formában zajlanak, és nem marad más, mint nagyon-nagyon várni a hazatérést. 

Bár kezdetben szívfacsaró megélni ezt a szituációt, érthető folyamat zajlik. Mi magunk is megtapasztaltuk, milyen kilépni a gyermek- és fiatalkor védőburkából, és próbálgatni a szárnyainkat - természetes, hogy csemetéink is így tesznek. 

Új életszakasz kezdődik

Ahogyan a nagybetűs felnőttlétbe belekóstoló gyermekeink is új életet kezdenek, mi is megkísérelhetünk új fejezetet nyitni. 

Kihívás? Abszolút. Gondoljuk csak végig, előbb mi magunk lettünk felnőttek, szembesültünk a kihívásokkal, majd a családdá válással és a gyermekvállalással új, megoldandó feladatokkal és mindennapi csodákkal teli életszakasz kezdődött, s ezt követően már a gyermekeink válnak önállóvá.

Ám ha már így zajlik az élet, fordítsuk önmagunkra az "üresebb" esztendőket, amikor már kevésbé kell gondoskodni a gyermekeinkről, viszont még nem jönnek vasárnapi ebédre a tüneményes unokák.

Ráadásul tartsuk szem előtt: amikor önmagunkért teszünk, gyermekeinkért is cselekszünk, hiszen nekik is öröm látni, ha a szülők aktívan, egészségben, tartalmasan élik az életüket. A mentális és szellemi frissesség megőrzése ad lehetőséget arra, hogy a ma időben már egyre inkább eltolódó gyermekvállalási kedv miatt a korábbi generációknál korosabban is fitt nagyszülők lehessünk.Ahogyan minden téren: érdemes előre gondolkodni

Sokan még nem tapasztalták meg, hogy leválnak róluk a gyerekek. Ha közéjük tartozunk, és van még néhány évünk addig, hogy elhagyják a szülői házat, akkor már most apró lépésekkel elkezdhetjük kialakítani a kirepülésük utáni életünket. Amennyiben tudatosan tervezünk, fokozatosan sikerülhet hozzászoktatni magunkat ahhoz a gondolathoz, hogy a gyerekek elkezdik a saját útjukat járni.

Ráadásul, ha a karakterünkhöz, személyiségünkhöz passzolóan sikerült előkészíteni és felépíteni az újfajta életünket, elkerülhetünk egy mélyebb életközi válságot, és egyfajta másodvirágzásként lubickolhatunk az új életszakaszban.

Felkészülni az üres fészek jelenségére

Ha serdül a gyermekünk, lehet, hogy éppen a hajunkat tépjük, és nem az jut eszünkbe, hogy mennyivel több a szabadidőnk, mint amikor még csak bölcsőben ringattuk, ám egy nyugodtabb pillanatban biztosan észrevesszük: egy picivel több idő jut magunkra. Otthon, pláne egy kertes családi házban persze mindig akad teendő, ám érdemes legalább heti pár órát a kikapcsolódásnak szentelni.  

1. Térjünk vissza a szokásainkhoz

A kisgyermekes szülők gondolatainak nagy részét az köti le, hogyan tehetik még jobbá a gyerkőc életét, milyen foglalkozásra írassák be, melyik felkészítővel lesz nagyobb esélye bekerülnie egy erősebb középiskolába, vagy egyszerűen vele játszva töltik az időt. 

Ahogy ritkulnak a teendők, gondoljunk magunkra is: mi az a hobbi, amelyre az elmúlt években nem jutott idő? Elmaradtak a futások vagy a séták a kedves baráttal-barátnővel? Kevesebbet pecáztunk? Korábban hangszeren játszottunk, ám félretettük? Elő az elfeledett elfoglaltságokkal!

2. Fedezzük fel ismét a párunkat

Gyermekkel megváltozik az élet, olykor elenyésző idő jut arra, hogy a házastársak kettesben csináljanak valamilyen programot, hiszen egy kisbabával például még egy közös otthoni ebéd is már-már kivitelezhetetlen lehet. 

A gyerekek is mosolyogva figyelik majd, ha a szülők valamivel több időt töltenek kettesben. Például ahogyan cseperednek az utódok, előbb havi, majd heti rendszerességgel lehet "randikat" szervezni. Legyen ez egy meghitt séta, gyertyafényes vacsora a teraszon vagy közös kávézás, adjuk meg a módját. 

A közös "külsős" programok is tuti befutók lehetnek, például együtt elmenni színházba, moziba. 

A digitális világ fejlődésének hála ma már külföldi, akár másik kontinensen lévő város múzeumait járhatjuk be virtuálisan, koncert- vagy színházközvetítéseket nézhetünk meg a műfaj leghíresebb központjaiból. Az online kalandokkal előkészíthetjük a tényleges utazásainkat, amelyeket a gyermekek önállóvá válása után teszünk.

3. Aktívabb társasági élet

Noha a tartós barátságok egy életre szólnak, tudjuk, amikor egy-két-három gyerkőc, no meg a komplett család életét próbáljuk terelgetni, nem mellékesen előteremteni a megélhetés költségeit, akkor megritkulhatnak a baráti, társasági események. Akár a házastársunkkal közösen elkezdhetünk aktívabb közösségi életet élni, akár egyénileg több időt szánhatunk kedves ismerőseinkre. Ha ők is éppen a gyerek "elengedése" előtt állnak, még a tapasztalatokat is megoszthatjuk egymással.4. Járjunk nyitott szemmel

Már-már nosztalgikus élményeket ad belekezdeni egy rég elfelejtett elfoglaltságba, ám ha nyitott szemmel járunk, új hobbikra is lelhetünk.

Előfordulhat, hogy nem kell túl sokat gondolkodni rajta, hiszen a gyermekeink kézműves szakköréből is meríthetünk ihletet. A rajz és a festés egyáltalán nem kizárólag gyereknek való hobbi, könyvek és kifestők sora készül felnőtteknek. A "színes" elfoglaltság stresszoldó hatású, ráadásul, amíg a gyerekeknek hasznos a fejlődésben, középkorúként segít formában tartani akár a hibátlan szem-kéz koordinációt vagy a koncentrációképességet. 

És ha már kirepültek a gyerekek?

A felkészülés segít nem megrendülni akkor, amikor a gyerekek tényleg elkezdik önállóan élni az életüket. Persze üresebbé válik a családi fészek, viszont ahogyan eddig részleteztük, alapvetően rajtunk múlik, hogy valóban élet nélküli lesz-e. 

Egy példa: a több szabadidőnek köszönhetően megvalósíthatjuk régóta tervezgetett vagy halogatott utazási terveinket. A környező országokba autóval is felkerekedhetünk, ugyancsak népszerűek a szervezett, buszos körutak, vagy ha a tudatos takarékoskodásnak hála az anyagi helyzetünk lehetővé teszi, nagyobb utazásokra is vállalkozhatunk. 

Érdemes ugyanakkor nem egyszerűen új tartalommal megtölteni az életünket, hanem figyelni testünk jelzéseire, hogy a most startoló periódust erőnk teljében élhessük meg. Ha például nemcsak az utazásokat, hanem a szűrővizsgálatokat is halogattuk, akkor jobb minél hamarabb sort keríteni rájuk. Gyermekünknek se engednénk, hogy kihagyja azokat, ráadásul már nem lehet "kifogás", hogy edzésre kell vinni a csemetét.

1. A háziorvos segíthet

Ha szeretnénk, hogy a jövőben a háziorvosnak ne legyen sok dolga velünk, akkor szánjunk időt egy konzultációra. A szakember általánosságban felméri az állapotunkat, egy kisebb vagy nagyobb laborvizsgálat fontos visszajelzésekkel szolgálhat. A további szűrővizsgálatoknak pontosan az a lényegük, hogy megelőzzük a bajt, ezért akkor is érdemes "csekkolni" az állapotunkat, ha úgy is érezzük, hogy az idő vasfoga nem fog rajtunk.

2. Hasznos szűrővizsgálatok

Általánosságban elmondható, hogy 5-10 évente, így 50 körül is érdemes vég- és vastagbélrákszűrést végezni, különösen akkor, ha a családban valakinél már előfordult a betegség. A csontsűrűségmérés is hasznos, hogy pontos képet kapjunk az állapotunkról. Tüdőszűrésre már 40 felett évente érdemes járni, ez igaz a későbbi időszakra is. Szintén "uniszex" ellenőrzésnek számít a szemészeti, a fogászati és szájüregi, továbbá a melanomaszűrés, illetve a hallásvizsgálat. A férfiakat a prosztatarákszűrés érinti, míg nőknél a mammográfiai vizsgálatokra, és a méhnyakrákszűrésre fontos hangsúlyt helyezni.


 

Természetesen a háziorvos, azaz a szakember szava a mérvadó. 

A megelőzés fontossága

Amennyiben egy átfogó szűrővizsgálat-sorozattal meggyőződünk az állapotunkról, akkor a gyermekek kirepülése után nyugodt körülmények között vehet új irányt az életünk. Miként a dal is mondja, "nemcsak a húszéveseké a világ": az üresnek ható családi fészket és életet új kalandokkal és kihívásokkal tölthetjük meg, miközben kellemeset szusszanhatunk a gyermekek felnevelése után. 

Ám még egyszer: a megelőzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, az egészséges életmód és a tudatos életvitel is sokat számít. A kiegyensúlyozott életvitel mellett pedig nagy szerepet kaphat, hogy egy esetleges betegség esetén mire támaszkodhatunk. Az NN élet-és egészségbiztosításai megoldást jelenthetnek akár egy váratlan betegség vagy hirtelen műtét esetén is. Mégis jobb, ha inkább csak megnyugtat minket az a tudat, hogy van mire számítani, törekedjünk arra, hogy a prevenciónak köszönhetően ne is kelljen élni az egészségbiztosítás nyújtotta segítséggel.

Ajándék egészség asszisztencia Ügyfeleinknek

Az NN Biztosítónál elkötelezettek vagyunk abban, hogy támaszt nyújtsunk az egészségmegőrzésében. Ezért 2024. december 31-ig az élet- és nyugdíjbiztosítással rendelkező egyéni ügyfeleinket Egészség asszisztencia szolgáltatással ajándékozzuk meg.  Hisszük, hogy az egészség az egyik legnagyobb érték, ezért szeretnénk segítséget nyújtani annak megőrzésében, így az NN szerződő ügyfelei és szeretteik mostantól térítésmentesen kérhetnek segítséget egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban asszisztencia szolgáltatásunkon keresztül. Éljen a lehetőséggel, legyen ügyfelünk, hogy Önt is megajándékozhassuk az asszisztencia szolgáltatással.
 


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Mit tegyünk az egészséges életmódért?

Az egészséges életmóddal kapcsolatban jellemzően a táplálkozásra a sportra vagy éppen a lelki egyensúlyra asszociálunk. Megmutatjuk, mi köze van egymáshoz a testi és lelki egészségnek, valamint az anyagi biztonságnak.

Részletek

Egészségmegőrzés a többedik X után

A haladunk előre a korban, egészségünkre is jobban és célzottabban kell figyelnünk. Egészségünk nem csak nekünk érték, hanem gyermekünknek, unokánknak is!

Részletek

Orvosi tanácsok az otthonunkban?

Igen, lehetséges! A 7/24 Orvosi Call Center éjjel-nappal hívható, így, ha sürgős tanácsra vagy segítségre van szükségünk, azonnal megkaphatjuk.

Részletek