171 Gyermek a családban 1 rész Várandósság - content1

Magazin /  Egészségmegőrzés  / Gyermek a családban 1. rész: Várandósság

Gyermek a családban 1. rész: Várandósság

Információk az áldott állapotról a kezdetektől a szülésig

Háromrészes cikksorozatunkban a kezdetektől az iskolai évekig kísérjük el a szülőket a gyermekvállalás különleges útján. Elsőként a szülésig tartó időszak fontos tudnivalóit, álmatlan éjszakákat okozó félelmeit gyűjtöttük össze. Aggodalmaink a témával kapcsolatban már akkor elkezdődnek, mikor még csak tervben van a jövevény, de ha már úton is van, az csak fokozza ezt az állapotot. Kétségeink eloszlatásában mindig jól jön a segítség.

A gyermekvállalás időszaka már jóval az első pozitív terhességi teszt előtt indul, ezért már a családalapítás gondolatától igyekszünk áttekinteni a várandóssággal kapcsolatos hasznos tudnivalókat.


 

Hogyan segíthetjük elő a teherbeesést? 

Fontos bíznunk a természetben, ám mi magunk is tehetünk azért, hogy minél hamarabb megfoganjon a vágyott gyermek. 

Például: 

  • Ismerjük meg saját testünk jelzéseit és működését. Legyünk tisztában azzal, melyek a termékenyebb napok, a próbálkozást időzítsük erre az időszakra! 
  •  Iktassuk ki a stresszt az életünkből!
  • Már a tervezés pillanatától hagyjuk el a cigarettát, illetve az alkohol fogyasztását!
  • Éljünk egészségesen, sportoljunk rendszeresen, táplálkozzunk változatosan! 

Egészségmegőrzés - elosztó gyűjtő tartalom (egygombos CTA)

171 Gyermek a családban 1 rész Várandósság - content2

Kötelező vizsgálatok a terhesség alatt

A várandósság időszakában máskor nem tapasztalható érzések és hangulatok keríthetnek bennünket hatalmába. A kismama gondos egészségügyi kontroll alá kerül annak érdekében, hogy a születendő gyermek már a méhen belül minden szükséges támogatást megkapjon a fejlődéshez és egészségesen jöjjön a világra. A baba és a mama egészségi állapotának vizsgálatát szülész-nőgyógyász és szükség esetén egyéb szakorvosok, háziorvos és védőnő együttesen látja el. 

Az első trimeszter (1-12. hét)

A terhesség bizonyossá válása után a nőgyógyász és a védőnő fokozott figyelemmel kísérik a baba fejlődését. A védőnő feladata az egész terhesség alatt hasonló, azaz figyeli az édesanya súlygyarapodását, a pulzusszámot, az alsó végtagok állapotát, a vizesedés mértékét, a bőr, a szájüreg és a fogak állapotát. 

A második trimeszter (13 - 27. hét)

A 16. héttől folyamatosan nézik a magzati szívhangot, havonta egyszer vizsgálják a kismama növekvő pocakját, az édesanya általános egyészségi állapotát is. 

A háziorvos általános belgyógyászati vizsgálatot végez. Az első trimeszterben ejtik meg a magzat fejlődési rendellenességeit szűrő első ultrahangvizsgálatot is a teljes vérvizsgálattal együtt. Genetikai rendellenesség gyanúja esetén akár a méhlepény (12-13. hét) vagy a magzatvíz (16-17. hét) vizsgálatával is igyekeznek felderíteni az esetleges problémát, ám ez nem kötelező - a kockázatoktól tartva speciális vérvizsgálat is kérhető. 

Ebben a periódusban is folytatódik az alapos vizsgálatok sorozata, például havonta fel kell keresni a nőgyógyászt, de a 24-26. héten esedékes cukorbetegség-szűrést is ebben a periódusban végzik el. Már évek óta nem kötelező a nyitott gerinc és a Down-szindróma rendellenességeit kutató úgynevezett AFP-vizsgálat, helyette azonban a 18-22. héten esedékes a kötelező genetikai ultrahang vizsgálat.


 

A harmadik trimeszter (28 - 40. hét)

Ez az időszak a várandósság célegyenese, csupa izgalommal és fontos vizsgálattal. A harmadik nagyobb ultrahangvizsgálatot a 30-32. héten készítik, majd a 36. hetet követően hetente csinálnak CTG- és NST-vizsgálatot, amellyel a magzat szívműködését és a nyugalmi méhtevékenységet figyelik. A szülés előtt még egyszer, a 36-37. között vér- és vizeletvizsgálat vár a kismamára.

További, választható vizsgálatok

A nők az állami terhesgondozás során is rengeteg vizsgálaton esnek át. Mivel mindenkinek a gyermeke egészsége a legfontosabb, sokan egyéb, nem kötelező, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által nem támogatott szűrővizsgálatot is elvégeztetnek. 

Például a nem invazív prenatális tesztet (röviden NIPT), amely a méhlepény- és a magzatvízvizsgálat kockázatmentes verziója, mert az anyagi vérben keringő magzati DNS-eket elemzik a Down-szindróma előfordulását vizsgálva - a kiterjesztett verziója az ultrahang- és vérvizsgálat együtteséből álló a kombinált teszt. Szintén népszerű a babamozinak nevezett 4D-s, sőt immár 5D-s vizsgálat, mert immár nem egyszerűen remek minőségű fotópapírra nyomtatott képeket, hanem teljes és részletes ultrahangleletet is jelent.

164 - magazin cikken belüli ajánló - promo

Betegség esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy minél előbb forduljunk orvoshoz, mert sok esetben az idő kulcsfontosságú tényező lehet a felépüléssel kapcsolatban.

171 Gyermek a családban 1 rész Várandósság - content3

Félelmek a terhesség alatt

Az aggodalom nemcsak extra vizsgálatok elvégeztetésében nyilvánul meg, hanem rengeteg tépelődésben. Oszlassunk el néhány fejfájást okozó gondolatot!

Baja lesz a kisbabának 

Az ördög sosem alszik, sok kismama és párja emészti magát azzal, hogy baja lesz a kisbabának. Csakhogy éppen a felsorolt változatos és sokféle vizsgálatban bízhatunk, hiszen ennyi szűrés során szinte biztosan kiderülne, ha lenne mitől tartanunk. A kórházban pedig szakképzett segítség áll a rendelkezésünkre.

A vetélés veszélye 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2020-ban összesen 92.338 élveszületés történt, erre 15.300 magzati halálozás jutott, amelynek túlnyomó többsége a korai és középidős időszakban (14.895) következett be. 

Azaz elmondható, a vetélés valós veszély, ám ahogyan növekszik a baba, annál kisebb az esélye. Egy magzat sajnálatos elvesztésének hátterében a legtöbb esetben genetikai rendellenességek állhatnak. A vetélés jellemzően azt megelőzően következik be, hogy egyáltalán megtudtuk, hogy gyermeket várunk. Például, ha már az ultrahangon megállapították az embrió szívműködését, akkor már jóval kisebb, kb. 10-15% az esélye a baba elvesztésének.

Muszáj elvégeztetni az önköltséges genetikai vizsgálatot? 

A már említett és nem kötelező kombinált vizsgálat része a genetikai ultrahang, amely a fejlődési rendellenességeket szűri, például a Down-, az Edwards- és a Patau-szindrómát. Minden kismama szíve joga eldönteni, hogy szeretne-e még egy tesztet, ami még pontosabb képet ad a baba állapotáról. A kezelőorvos többnyire javasolja is a 35 év feletti nőknek, a krónikus betegeknek, továbbá azoknak, akik korábban egyszer vagy többször spontán elvetéltek. 

Kételyek az egészséges étkezéssel kapcsolatban

A trendek változásával és az egészséges életmód előtérbe kerülésével rengeteg információ áll rendelkezésünkre a megfelelő táplálkozásról. Ugyanakkor sokszor egymásnak ellentmondó tudnivalók érkeznek, és csak kapkodjuk a fejünket, hogy kinek higgyünk. 


 

Teljesen világos, hogy fejezzük be a dohányzást és az alkoholfogyasztást a terhesség alatt, de mi a helyzet a kevésbé egyértelmű étkezéssel? Egyszer azt olvassuk, hogy:

  • zsírmentesen főzzünk, majd azt, hogy magyaros ételek fogyasztására építsük a diétát;
  • a tej egészséges, mások szerint nem;
  • a húsmentes étkezés az ideális, vagy hogy nem megoldható a fehérjebevitel állati eredetű táplálék nélkül;
  • a gyümölcs kizárólag egészséges lehet, vagy rengeteg cukor van bennük, és a gyümölcslevekről még szót sem ejtettünk;
  • minden egészségesebb, ami barna, legyen az rizs vagy kenyér, vagy csupán megtéveszt a szín.

Soroljuk még? A már-már követhetetlen információhalmazban a legegyszerűbb szakorvos, dietetikus vagy nőgyógyász segítségével eligazodni. És ezeket a kételyeket, kérdéseket nagyobb összefüggésben figyelve meg is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, hogy ki az, aki választ adhat a kérdésinkre, aki eloszlatja a kételyeinket? Minden esetben indokolt rögtön orvoshoz mennünk félelmeinkkel kapcsolatban?

Ne habozzunk feltenni kérdéseinket

Még a második vagy a harmadik terhesség alatt is vetődhetnek fel olyan kérdések, amelyeknél úgy érezzük, hogy csak egy orvos adhat nekünk megnyugtató választ, de különösen igaz ez az első várandósság idején.

A hét bármely órájában, a nap bármely szakában talán nem tudjuk és nem is akarjuk felkeresni a nőgyógyászt vagy a háziorvost, netán kényesnek érezzük a kérdéseinket személyesen feltenni, vagy kételyeinket megosztani valakivel, mégis könnyebb lenne a lelkünk, ha választ kaphatnánk a kérdéseinkre. 

A születendő gyermekünk érdekében a legfontosabb a nyugalom és a biztonság ? kételyek nélkül. Ehhez pedig ne habozzunk segítséget igénybe venni. Az NN Biztosító szerződő ügyfelei és szeretteik mostantól térítésmentesen kérhetnek segítséget egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban asszisztencia szolgáltatásunkon keresztül. Ismerje meg a részleteket.

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Egészségmegőrzés - elosztó gyűjtő tartalom

Tartalom megjelenítő

Tippek hétvégére a családnak

Téli tippek hétvégére az egész családnak. Irány a szabadlevegő!

Részletek

Sport a szülés után - akár a picivel együtt

A szülőnek és a gyermeknek egyaránt hasznos lehet, ha sportolni kezd az édesanya, hiszen a mozgás segít kiszakadni a mókuskerékből, kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé teszi a mamát és a babát is.

Részletek

Ilyen, amikor egy anya aggódik a szülés miatt

A terhesség alatt nemhogy csökkenne, csak szaporodik a kérdések száma, és minden kérdés valami aggodalomhoz köthető.

Részletek