137 - Az életbiztosítás megkötése és hasznos tanácsok

Magazin /  Gondoskodás  / Az életbiztosítás megkötése és hasznos tanácsok

Az életbiztosítás megkötése és hasznos tanácsok


Életünk irányítása, a mindennapjainkat befolyásoló döntéseink meghozatala gondos odafigyelést és alaposságot kíván. Nincs ez másként az életbiztosításunk esetén sem. Mivel ez is egy hosszú távú elköteleződés, természetes, hogy megvizsgáljuk a lehetőségeinket, a számunkra legjobb ajánlatokat. Írásunkban azokról a hasznos tanácsokról ejtünk szót, amiket érdemes a biztosítás megkötése előtt végig gondolni, valamint megismerkedünk az életbiztosítás megkötésének menetével is.

Az elhatározás

Az életbiztosítás nem tartozik a népszerű témák közé, ritkán beszélgetünk róla társaságban, sőt, valószínűleg nem is igazán szeretünk elgondolkodni rajta. Azonban, vannak az életünknek olyan fordulópontjai, amikor szemléletünk megváltozik, és felismerjük az életbiztositás előnyét és szükségességét.

Nem népszerű téma az életbiztosítás, de az előnye vitathatatlan
Nem népszerű téma az életbiztosítás, de az előnye vitathatatlan

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a korral és az élettapasztalatainkkal jutunk közelebb bizonyos felismerésekhez. Jönnek azok az élethelyzetek, amikor természetszerűleg megérezzük ennek szükségességét, a felelősséget, és ekkortól nyitottabbá válunk egy életbiztosítás megkötésére.  
És talán innentől képesek vagyunk más szemmel nézni az életbiztosításra is.

Mit kell mérlegelnünk a megkötés előtt?

Mint minden elhatározásunk előtt, úgy egy életbiztosítás megkötése előtt is mérlegelnünk kell bizonyos szempontokat. Ez azért létfontosságú, mert így tudjuk a személyünknek leginkább megfelelő konstrukciót meglelni. A következő kérdéseket érdemes végig gondolnia mindenkinek:

  • Vannak olyan személyek körülöttem, akiknek az életszínvonala csökkenhet, ha velem súlyos tragédia történik?

Egy életbiztosítással gyermekünk és családunk anyagi biztonságát tudjuk akkor is garantálni, ha velünk egy nem várt tragédia történik és elveszít a családom. A biztosító által kifizetendő összeg akár fedezheti a család életszínvonalának megtartását, így - bár hiányunkat nem pótolhatja. Így nem feltétlenül van arra szükség, hogy a család a megtakarítását felélje, tovább folytathatják azt az életvitelt, amit megteremtettünk a számára. 

  • Mekkora összegre lenne a családnak szüksége akkor, ha hirtelen magunkra hagynánk őket? Azaz mekkora legyen a biztosítási összeg?

Mivel általában egy egyszeri, egyösszegű kifizetésről beszélünk haláleseti szolgáltatásként, valamint ezt az összeget mi határozhatjuk meg, itt is gondosan szükséges eljárnunk, és olyan összeget meghatároznunk, ami valós segítséget jelent. Általánosságban célszerű olyan összeget meghatározni, ami legalább az ötévi jövedelmünknek felel meg, viszont a biztosítás személyre szabható, így lehetőségünk van - a felépített életszínvonalunkhoz mérten - ettől kisebb, de nagyobb biztosítási összeget is meghatározni. 

  • Milyen gyakoriságú díjfizetést tudok vállalni?

A mi malmunkra hajtja a vizet az a tény, hogy a fizetendő díjat szerződéskötéskor választottak szerint havi, negyedéves, féléves vagy éves időközönként fizethetjük be. Bármelyik megoldást is választjuk, arra nagy figyelmet kell fordítanunk, hogy a befizetéseink folyamatosak legyenek, mert csak így tudjuk fenntartani a biztosítási védelmünket.

  • Mekkora legyen a vállalt biztosítási díj?

A biztosítás díját az általunk meghatározott biztosítási összeg határozza meg, figyelembevéve többek között az életkorunkat, aktuális és korábbi egészségügyi állapotunkat, foglalkozásunkat és egyéb tevékenységeinket, a biztosítás és a díjfizetés tartamát, gyakoriságát, nagyságát is. Az Amulett életbiztosítás fizetendő minimum havi biztosítási díja 30 éves kor alatt 3 500 forintól, 30 éves korban és felette pedig 4 500 forinttól vehető igénybe.

  • Ki legyen a kedvezményezett?

A kedvezményezett személyét, aki a biztosítási esemény bekövetkezése esetén jogosult a biztosítási összegre, mi határozzuk meg. Mivel életbiztosítást jellemzően azért kötünk, hogy baj esetén anyagilag tudjunk családunkról gondoskodni, olyan személyt célszerű kedvezményezettnek megjelölni, akinek a boldogulását életünkben is elsődlegesnek tartunk. Lehet párunk vagy gyermekünk is, ráadásul akár több személyt is megjelölhetünk.

Akik mindennél többet jelentenek számunkra
Akik mindennél többet jelentenek számunkra
  • Milyen kiegészítő biztosítást kössek?

Az életbiztosítás bővíthető kiegészítő elemekkel. Számos biztosítási védelmi opció közül választhatunk, így könnyen megtalálhatjuk azt, ami számunkra a leginkább releváns. Köthetünk kiegészítő biztosítást súlyos betegségekre, kórházi ápolásra, rokkantságra, baleseti maradandó egészségkárosodásra.

A szerződéskötés menete

A digitalizáció az életbiztosítások területén is megjelent, így az NN-nél az életbiztosításunkat olyan formában köthetjük meg, ami kényelmi szempontjainknak leginkább megfelel. A biztosítási tanácsadóval - akivel átbeszéljük a részleteket, valamint a kérdéseinket - a nekünk megfelelő időben konzultálhatunk akár személyes találkozó vagy online tanácsadás keretében is, és megköthetjük a szerződésünket. A pontos tennivalókról, a biztosítási ajánlat aláírásának menetéről és egyéb információkról a tanácsadó ad felvilágosítást. A szerződéskötés során igényfelméréssel tudjuk személyre szabni a biztosításunkat és kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő életbiztosítási konstrukciót.

A biztosítás után - tanácsok

Biztosításunk megkötése után, amennyiben a biztosító a kockázatelbírálást követően a kockázatot vállalta, megkapjuk - akár online formában is - a kötvényünket, ami alapján a kedvezményezett a szolgáltatás iránti igényt be tudja nyújtani, ha velünk megtörtént a baj. Ezért nagyon fontos, hogy kötvényünket és a szerződési feltételeket a család számára is hozzáférhető helyen tartsuk.

Orvosi papírjainkat visszamenőlegesen, rendezetten tároljuk
Orvosi papírjainkat visszamenőlegesen, rendezetten tároljuk

Ha megtörtént a baj, a biztosítási eseményt írásban, a biztosítási esemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelentenie a kedvezményezettnek. Azért, hogy a kedvezményezett a szolgáltatás iránti igényét érvényesíteni tudja, be kell küldenie a biztosító által a szerződési feltételekben meghatározott dokumentumokat.

Miért az NN?

Az NN Amulett életbiztosításával biztosíthatjuk szeretteink eddig megszokott életszínvonalát. Biztosítónk 1991 óta van Magyarországon, a magyar ügyfelek több, mint 30 éve bizalmat szavaznak az NN-nek.
A jövőt sajnos egyikőnk sem látja előre, viszont a lehetőség adott, hogy a nem várt helyzetekre legalább részben felkészülhessünk. Ha fontos számunkra családunk és gyermekünk anyagi biztonsága és jövője, éljünk az életbiztosítás lehetőségével. Éljünk a mában, de gondoljunk a holnapra.

Amulett 2 gombos banner

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Gondoskodás - elosztó gyűjtő tartalom

Tartalom megjelenítő

Amit az életbiztosításokról tudni kell

Sokan úgy gondolják, hogy az életbiztosítás "gyümölcsét? már nem élvezhetik, ám létezik olyan megoldás, amely a családon kívül nekünk is segít.

Részletek

Ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk

Az emberek többsége az életbiztosítást kidobott pénznek gondolja, holott, ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk.

Részletek

Nagy család, nagy otthon: vigyázzunk rájuk!

Szülőként a gyermek az első, légy te a támasz! Nem könnyű kihívás, de mutatunk pár megoldást.

Részletek