Magazin /  Gondoskodás  / Az életbiztosítás megkötése és hasznos tanácsok

Az életbiztosítás megkötése és hasznos tanácsok

2024.05.15. |   3 perc

Életünk irányítása, a mindennapjainkat befolyásoló döntéseink meghozatala gondos odafigyelést és alaposságot kíván. Nincs ez másként az életbiztosításunk esetén sem. Mivel ez is egy hosszú távú elköteleződés, természetes, hogy megvizsgáljuk a lehetőségeinket, a számunkra legjobb ajánlatokat. Írásunkban azokról a hasznos tanácsokról ejtünk szót, amiket érdemes a biztosítás megkötése előtt végiggondolni, valamint megismerkedünk az életbiztosítás megkötésének menetével is.

Az elhatározás

Az életbiztosítás nem tartozik a népszerű témák közé, ritkán beszélgetünk róla társaságban, sőt, valószínűleg nem is igazán szeretünk elgondolkodni rajta. Azonban, vannak az életünknek olyan fordulópontjai, amikor szemléletünk megváltozik, és felismerjük az életbiztositás előnyét és szükségességét.

Nem népszerű téma az életbiztosítás, de az előnye vitathatatlan

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a korral és az élettapasztalatainkkal jutunk közelebb bizonyos felismerésekhez. Jönnek azok az élethelyzetek, amikor természetszerűleg megérezzük ennek szükségességét, a felelősséget, és ekkortól nyitottabbá válunk egy életbiztosítás megkötésére.  
És talán innentől képesek vagyunk más szemmel nézni az életbiztosításra is.

Mit mérlegelj a megkötés előtt?

Mint minden elhatározásunk előtt, úgy egy életbiztosítás megkötése előtt is mérlegelni kell bizonyos szempontokat. Ez azért létfontosságú, mert így tudod a személyednek leginkább megfelelő konstrukciót megtalálni. A következő kérdéseket érdemes végiggondolnod:

1. Vannak olyan személyek körülötted, akiknek az életszínvonala csökkenhet, ha veled súlyos tragédia történik?

Egy életbiztosítással gyermeked és családod anyagi biztonságát garantálhatod akkor is, ha veled egy nem várt tragédia történne és elveszítene a családod. A biztosító által kifizetendő összeg akár fedezheti szeretteid életszínvonalának megtartását, így - bár hiányodat nem pótolhatja - nem feltétlenül lesz szükség arra, hogy a család a megtakarítását felélje, tovább folytathatják azt az életvitelt, amit korábban megteremtettetek. 

2. Mekkora összegre lenne a családnak szüksége akkor, ha hirtelen magukra hagynád őket? Azaz mekkora legyen a biztosítási összeg?

Mivel általában egy egyszeri, egyösszegű kifizetésről beszélünk haláleseti szolgáltatásként, valamint ezt az összeget te határozhatod meg, itt is gondosan szükséges eljárnod, és olyan összeget meghatároznod, ami valós segítséget jelent. Általánosságban célszerű olyan összeget meghatározni, ami legalább az ötévi jövedelmünknek felel meg, viszont a biztosítás személyre szabható, így lehetőséged van - a felépített életszínvonalunkhoz mérten - ettől kisebb, de nagyobb biztosítási összeget is meghatározni. 

3. Milyen gyakoriságú díjfizetést tudsz vállalni?

A fizetendő díjat szerződéskötéskor választottak szerint havi, negyedéves, féléves vagy éves időközönként fizetheted be. Bármelyik megoldást is választasz, arra nagy figyelmet érdemes fordítani, hogy a befizetéseid folyamatosak legyenek, mert csak így tudod fenntartani a biztosítási védelmedet.

4. Mekkora legyen a vállalt biztosítási díj?

A biztosítás díját az általad meghatározott biztosítási összeg határozza meg, figyelembe véve többek között az életkorod, az aktuális és korábbi egészségügyi állapotod, a foglalkozásod és egyéb tevékenységeidt, a biztosítás és a díjfizetés tartamát, gyakoriságát, nagyságát is. Ki legyen a kedvezményezett?

5. Ki legyen a kedvezményezett?

A kedvezményezett személyét, aki a biztosítási esemény bekövetkezése esetén jogosult a biztosítási összegre, te határozod meg. Mivel életbiztosítást jellemzően azért kötünk, hogy baj esetén anyagilag tudjunk családunkról gondoskodni, olyan személyt célszerű kedvezményezettnek megjelölni, akinek a boldogulását életünkben is elsődlegesnek tartjuk. Lehet párunk vagy gyermekünk is, ráadásul akár több személyt is megjelölhetünk.

Akik mindennél többet jelentenek számunkra

6. Milyen kiegészítő biztosítást köss?

Az életbiztosítás bővíthető kiegészítő elemekkel. Számos biztosítási védelmi opció közül választhatsz, így könnyen megtalálhatod azt, ami számodra a leginkább releváns. Köthetsz kiegészítő biztosítást súlyos betegségekre, kórházi ápolásra, rokkantságra, baleseti maradandó egészségkárosodásra.

Hogyan köthetsz kockázati életbiztosítást?

Ha kockázati életbiztosítást szeretnénk kötni, szándékunkat jelezhetjük online regisztrációval a biztosító honlapján. Ezt követően a biztosító munkatársa vagy biztosítási tanácsadója felkeres minket, hogy időpontot egyeztessünk egy online vagy személyes beszélgetésre partnerünkkel, aki mellettünk áll az első kapcsolatfelvételtől, a szerződés megkötésén át, végig a biztosított időtartam alatt, illetve szeretteinknek is segítséget nyújtanak a szolgáltatás igénylésekor.

A biztosítás után - tanácsok

Biztosításod megkötése után, amennyiben a biztosító a kockázatelbírálást követően a kockázatot vállalta, megkapod - akár online formában is -  kötvényedet, ami alapján a kedvezményezett a szolgáltatás iránti igényt be tudja nyújtani, ha veled megtörtént a baj. Ezért nagyon fontos, hogy a kötvényedet és a szerződési feltételeket a családod számára is hozzáférhető helyen tartsd.

Orvosi papírjainkat visszamenőlegesen, rendezetten tároljuk

Ha megtörtént a baj, a biztosítási eseményt írásban, a biztosítási esemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelentenie a kedvezményezettnek. Azért, hogy a kedvezményezett a szolgáltatás iránti igényét érvényesíteni tudja, be kell küldenie a biztosító által a szerződési feltételekben meghatározott dokumentumokat.

Miért az NN?

A jövőt sajnos egyikünk sem látja előre, viszont a lehetőség adott, hogy a nem várt helyzetekre legalább részben felkészülhessünk. Ha fontos számodra családod és gyermekeid anyagi biztonsága és jövője, élj az életbiztosítás lehetőségével. 

Az NN Biztosító életbiztosításai akár jelentős anyagi segítséget nyújthatnak neked vagy szeretteidnek azokban a kritikus élethelyzetekben, amelyekre lehetetlen előre felkészülni.

Biztosítsd magad!

Már kevesebb, mint 4 500 Ft havi díjjal felkészülhetsz olyan váratlan helyzetekre életbiztosításunkkal, mint például egy baleset miatt bekövetkező kórházi ápolás, váratlan műtét, rokkantság vagy haláleset.

 

Ez is érdekelhet!

Amit az életbiztosításokról tudni kell

Sokan úgy gondolják, hogy az életbiztosítás "gyümölcsét? már nem élvezhetik, ám létezik olyan megoldás, amely a családon kívül nekünk is segít.

Részletek

Ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk

Az emberek többsége az életbiztosítást kidobott pénznek gondolja, holott, ha magunkat biztosítjuk, szeretteinkről gondoskodunk.

Részletek

Nagy család, nagy otthon: vigyázzunk rájuk!

Szülőként a gyermek az első, légy te a támasz! Nem könnyű kihívás, de mutatunk pár megoldást.

Részletek