Magazin /  Gondoskodás  / Nagy család, nagy otthon: vigyázzunk rájuk!

Nagy család, nagy otthon: vigyázzunk rájuk!  

2024.04.29. |   4 perc

A magyar háztartások jelentős többségének legnagyobb vagyona a saját ingatlan, főleg, ha a gyermek, gyermekek cseperedésével nagyobb, értékesebb lakásba vagy házba költözünk. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy hogyan juthatunk nagyobb ingatlanhoz, milyen élethelyzetekben jelentkezik a tágasabb ingatlan iránti vágy, milyen lehetőségeink vannak jelenlegi lakhelyünket nagyobbra cserélni, és miként tudhatjuk biztonságban otthonunkat és ezáltal családunkat is. Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Örök dilemma: saját vagy bérelt?

Mikor gyermekeink belépnek a kiskamasz korba, számba vesszük azokat a lehetőségeket, amikkel nagyobb életteret tudunk biztosítani számukra. Ebben az esetben nagyon sok alternatíva nem mutatkozik lehetőségként számunkra. Ez a megállapítás kezdetben riasztóként hathat, azonban célszerű pozitív tényezőként kezelni, hiszen kevesebb opcióból könnyebben választhatjuk ki a legideálisabb megoldást. 

Figyelembevéve és mérlegelve az anyagi lehetőségeinket, dönthetünk úgy, hogy saját ingatlan megszerzése helyett az eddigi lakásunknál, házunknál egy nagyobb albérlet megszerzésére fókuszálunk. Ebben az esetben - azon kívül, hogy életterünket sikeresen növeltük - nem nyomja a vállunkat egy hosszú távú elköteleződés, könnyebben tudunk - jellemzően hónapról hónapra - tervezni. Fontos viszont kihangsúlyozni, hogy bármennyire is vagyunk hűséges bérlők, pontos fizetők, az adott bérlemény soha nem lesz a tulajdonunk, így a kiszolgáltatottságunkat nem tudjuk megváltoztatni, valamint vagyonunkat sem tudjuk vele gyarapítani.

A másik út egy új és saját tulajdon megszerzése. A hazai családok körében már-már teljesen általános az a szemlélet, hogy gyermekeik boldogságát, a családi fészket saját ingatlanukban szeretnék kiteljesíteni. Érthető vágyunk ez, hiszen amiért megdolgozunk, amit kifizetünk, az a mienk lesz. Olyan értéket képvisel, ami jelen életünkre, annak stabilitására is óriási hatással van, valamint idővel gyermekeink jövőjéhez is alappal szolgálhat.

Maximálisan érthető, ha gyermekünk növekedésével új otthonra vágyunk

Tervezni ingyenes, utána pedig?

Sok esetben a család bővülése, valamint gyermekünk növekedése adja a motivációt arra, hogy meglévő otthonunkat egy nagyobbra cseréljük. A pici megszületése után még kényelmesen elférhetünk egy kisebb alapterületű lakásban, viszont ahogy szemünk fénye növekszik, szükségessé válhat a nagyobb tér. A cseperedő kiskamaszok teljesen érthető módon vágynak a saját birodalmat, kuckót jelentő szobára, nagyobb élettérre.

Amennyiben felelős szülőként kellő körültekintéssel és odafigyeléssel ki is választottuk leendő otthonunkat családunk számára, teendőink ezzel még nem érnek véget. Kellemes helyzetben vagyunk akkor, ha kellő mennyiségű erőforrás áll a rendelkezésünkre. Ilyenkor saját elképzeléseink szerint alakíthatjuk ki az tereket, szükség esetén - ha használt ingatlant választottunk - a felújítási munkálatokba is belefogunk, valamint új berendezéseket, bútorokat is beszerzünk.

Ha végesek a lehetőségeink, valamint az ingatlanszerzés során kiköltekeztünk, érthető módon ahhoz nyúlunk, amink van. Régi otthonunkból hozzuk a berendezéseket, bútorokat, és elfogadjuk azt a kompromisszumos megoldást, hogy eszközeink nem feltétlenül illenek teljesen az új környezetbe. Kicsit összehúzzuk a nadrágszíjat, félreteszünk, spórolunk és a felújítást, új bútorokat, berendezéseket később intézzük. 

Lehetőségek a megvalósításra

Napjainkban nagyon ritka, hogy egy ingatlanvásárlást hitelfelvétel nélkül, kizárólag önerőből vagy családi segítséggel valósítsunk meg. Még inkább igaz ez az állítás, ha kicsit jobban megvizsgáljuk a hazai ingatlanpiacot, valamint a hitel- és finanszírozási termékeket kínáló bankszektort. A jelenlegi ingatlanpiaci környezetre általánosan jellemző az árak emelkedése. Sok tényező befolyásolja az áremelkedést, elég, ha csak az igénybe vehető családtámogatásokra, az építkezésekre vonatkozó ÁFA-kedvezményekre, azok kivezetésére, valamint a fogyasztóbarát lakáshitelekre gondolunk. 

Bár a lehetőségeink és a piac által kontrolált feltételek nem minden esetben egyezhetnek az elképzeléseinkkel, ha kellően rugalmasak vagyunk, akkor meg tudjuk hozni azokat a kompromisszumokat, amik célunk, vagyis egy nagyobb ingatlan megvásárlásához, valamint családunk és gyermekünk életkörülményeinek emeléséhez szükségesek.

Lehetőségeinket gondosan mérlegelve elérhető az új otthon megszerzése

Mérlegelés és hitelfelvétel

A média szinte minden szeglete valósággal önti ránk a jobbnál jobb hitelajánlatokat, a jólcsengő szlogenek pedig folyton arról próbálnak meggyőzni minket, hogy az adott pénzintézet kínálja számunkra a legjobb megoldást. Az ajánlatok kiértékelése komoly utánajárást, figyelmet és türelmet igényel, de kérhetjük szakember, vagyis pénzügyi tanácsadó segítségét is.

Bármelyik opciót is válasszuk, tudnunk kell, hogy mire vállalkozunk, mik azok a feltételek és kockázatok, amiket felelősségteljesen vállalni tudunk. Azt kell szem előtt tartanunk, hogy miként tudjuk leginkább biztosítani családunk, illetve új otthonunk védelmét.

Mekkora összegre van szükségünk?

Először is tudnunk kell, hogy mekkora összegre van szükségünk. Hasznos és célszerű egy listát készítenünk, amire azokat a tételeket írjuk fel, amiknek a kiegyenlítését a hitelből szeretnénk megoldani. Fontos a lista alapos összeállítása, hogy ne érjenek olyan kellemetlen meglepetések, amikkel nem számoltunk, de kiadást jelentenek a család számára. Tévesen azt gondolhatjuk, hogy a vételár az egyetlen kiadás, holott számos egyéb tétel is ide tartozik. A járulékos kiadások listáját bővítik többek között az ügyvédi, közjegyzői, folyósítási, értékbecslési és adminisztratív díjak, amik szerves részét képezik az otthonszerzésnek, de az esetleges felújítási költségeket, vagyonszerzési illetéket is ide sorolhatjuk.

A kellemetlenségek elkerüléséért fontos, hogy a kiadási listánkat részletesen vezessük

Mennyi a havi bevételünk?

Fontos, hogy tisztában legyünk a havi bevételünkkel is, hiszen mozgásterünket is ez határozza meg leginkább. A bevételeink pontos ismeretében könnyebben meg tudjuk határozni azt is, hogy egy adott hitelösszeg mellett az egyéb kiadásainkra mekkora forrást tudunk biztosítani. Triviálisan hangozhat, de egy hitel mellett sem áll meg az életünk, a rezsiszámlák továbbra is érkeznek majd, valamint gyermekünk gondatlanságát is biztosítanunk kell, nem beszélve az étkezési, ruházkodási kiadásokról, sportolási, illetve kulturális ráfordításokról, valamint egy esetleges vakációra is gyűjtenünk, spórolnunk kell.

Mekkora az optimális törlesztőrészlet?

Amint tisztában vagyunk a bevétel és kiadás oldallal, meg kell fontolnunk azt is, hogy a hitel törlesztésére mekkora összeget tudunk elkülöníteni. A hitelidőszak hosszú és folytonos fizetési kötelezettséget jelent a családnak. Ebből kifolyólag feladatunk kettős. Részben a fizetési kapacitásunk megőrzését szükséges szavatolnunk, valamint ehhez a helyzetünkhöz kell a törlesztőrészlet nagyságát is igazítani. Bölcsen az "Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér" elvhez célszerű tartanunk magunkat. Hiszen, rendelkezhetünk mi folyamatosan egy adott pénzmennyiséggel, amit a hitel visszafizetésére tudunk fordítani, ha ezt meghaladja a törlesztőrészlet, akkor az egész családi költségvetés instabillá válhat.

Milyen hosszú legyen a futamidő?

Az egyik legmeghatározóbb részlet egy hitel esetében a futamidő, mivel hosszú évekre elköteleződést jelent a pénzintézet felé. A hazai piacon nem ritka a tíz vagy húsz, sőt, akár a harminc éves futamidő sem, így érthető, ha kiemelt jelentőséget tulajdonítanak ennek a családok.
Vannak az életben olyan időszakok és helyzetek, ahol a tervezés és tudatosság a siker záloga. Így van ez akkor is, amikor akár a hosszabb lejáratú hitel esetén hosszabb periódusokban gondolkodunk. Célunkat így is el tudjuk érni, kellő körültekintéssel és védelemmel ráadásul az előre nem látható eseményekre is fel tudunk készülni.
Ebből az következik, hogy felelős hozzáállással a hosszabb futamidő nem aggodalom, hanem egy eszköz céljaink elérésére.

Beszéljünk róla

Akár rendelkezünk hitelkötelezettséggel, akár nem, hogy családunkat az új otthonunkban biztonságban tudhassuk, tisztában kell lennünk azokkal a potenciális veszélyforrásokkal - még ha beszélni nem is könnyű róluk -, amik akár önhibánkon kívül is kihathatnak az életünkre. Be kell látnunk, hogy egy teher- és hitelmentes családi kassza is megsínyli azt, ha fizetőképességünkben negatív változás áll be. Ha felüti a fejét a probléma, nem az számít, hogy van-e hitelünk vagy nincs, csak az, hogy az adott szituációra miként készültünk fel, és milyen óvintézkedéseket tettünk előzőleg.

Készüljünk fel a nem várt lehetőségekre is, mivel családunk védelme elsődleges feladat 

Munkahely

Munkahelyünk elvesztése, vállalkozásunk megszűnése a bevételi forrásaink drasztikus csökkenését eredményezi, ez pedig családunk és gyermekünk mindennapi életét is befolyásolja. Egy ilyen szituáció mielőbbi megoldása komoly kihívás az egész család számára, mivel az ingatlancserére, gyermekünk életszínvonalának emelésére fordított pénzt és energiát nem kívánjuk veszélybe sodorni.

Egészségi állapot

Egészségi állapotunk is egy olyan tényező, amit figyelemmel kell kísérnünk, hiszen teljesítőképességünk elengedhetetlen ahhoz, hogy mindennapi kötelezettségeinket, vállalásainkat teljesíteni tudjuk. Egy nem várt baleset vagy sérülés hosszú időre meggátolhat abban, hogy munkába járhassunk. A lábadozási időszak alatt fizetésünk csak egy csökkentett részét kapjuk meg, a megcsappant bevételek ellenére viszont a kiadási oldalunk összetétele és mértéke nem változik. Vagyis, lehet a mi fizetésünk kevesebb, az élelmiszerárak, a gyermekünk növekedésével járó kiadások (pl.: ruha, tábor, magánóra) ehhez nem fognak alkalmazkodni.

Feketében

Egy nem várt tragédia mérhetetlen csapás a család és a szeretteink számára. Nem könnyű ennek az élethelyzetnek az anyagi oldalát objektíven szemlélni, de a veszteség sajnos a pénzügyeinken is meglátszik. A kieső bevételek, az elmaradt befizetések és lejárt esedékességek pedig egy olyan negatív spirálba terelhetik a családot, ahol az egzisztenciális veszély csak nagyon nehezen hárítható el.

Tudunk és kell is készülnünk

Komoly kockázatot vállalunk akkor, ha nem gondolunk a fentebb részletezett lehetőségekre. Kevésbé ismert tény, hogy nem csak pozitív vagyon örökölhető, de hitel és tartozás is. Azért, hogy házastársunkat, gyermekünket egy váratlan élethelyzet esetén ne terheljük, hogy életszínvonalukat megőrizzük, boldogulásuk esélyét pedig ne csorbítsuk, valamint, hogy otthonuk a birtokukban maradhasson, mi magunk is sokat tehetünk. A tudatosság és tervezés fontossága és jelentősége hatványozottan érvényes akkor, amikor családunk, gyermekünk jövőjét tartjuk szem előtt.

Jövedelempótló biztosítás

A céljainkhoz és lehetőségeinkhez illeszkedő és gondosan kiválasztott jövedelempótló biztosítás azokban az esetekben jelent megoldást, amikor hosszabb időre esünk ki a munkavégzésből. Előrelátásunknak köszönhetően ezekben az átmeneti időszakokban is biztosítani tudjuk családunk életszínvonalát, minél kevésbé zökkenjen ki a család a korábbi kerékvágásból, hiszen a konstrukció több hónapon keresztül biztosít számunkra jövedelemkiegészítést. Így továbbra is tudjuk fedezni a kiadásainkat, fenntartani a háztartást.

Életbiztosítás

Köthetünk életbiztosítást is, ami abban az esetben nyújthat jelentős anyagi segítséget, ha történne velünk egy váratlan tragédia. Sokan egy életbiztosításra úgy tekintenek, mintha kidobott pénz lenne, ami minden hónapban észrevétlenül folyik ki a zsebünkből.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a kockázati életbiztosítások egy olyan komplex védőhálót jelentenek, aminek egyszerre két előnye is van.

Egyfelől ezzel a biztosítással bár hiányunkat nem pótolja, azt tudjuk elérni, hogy a biztosítási összeg segíthet szeretteink anyagi stabilitásának megőrzésében. Nem kerül veszélybe az ingatlan, a családi fészek, vagyis a családunk lakhatásában nem történik változás, valamint gyermekünknek továbbra is elérhető marad az az élethelyzet, amit kialakítottunk számára. Ugyanabban az iskolában folytathatja a tanulmányait, továbbra is járhat a szakkörökre, a sportolási lehetősége sem vész el, valamint a számára szeretett hobbiról sem kell lemondania azért, mert a forráshiány ezt követelné. 

Másodszor pedig az életbiztosításra úgy is tekinthetünk, mint egy örökség, amit gyermekünkre, szeretteinkre hagyunk. Havonta fizetünk érte, de szeretteink akár milliókat is kaphatnak, ha a biztosítás futamideje alatt egy előre nem várt tragédia történik velünk.

Hogyan segíthet az NN?

Az életbiztosítás megkötésének egyik legfontosabb lépése a megfelelő partner kiválasztása. Az NN Biztosító az igényfelméréstől kezdve egészen a kifizetésig megbízható partnerként segíti a biztosított ügyfeleket. 

Partnerünk évente egyszer felkeresi az ügyfeleket, hogy közösen áttekintsék a biztosítási szerződést, és átbeszéljék az esetleges változásokat, terveket. Ezek az alkalmak arra is lehetőséget teremtenek, hogy az új igényekre szabva változtassuk meg a konstrukció részleteit.

Anyagi segítség a bajban

Ne bízd a saját és a családod jövőjét a véletlenre, biztosítsd be magad, magadon keresztül pedig családod és gyermekeid, hogy a váratlan helyzeteket is meg tudjátok oldani. Legyél te a támaszuk azokban a helyzetekben is, amik előre nem láthatók, hogy szeretteid jövője ne legyen pénz kérdése!

Életbiztosítás havi 4 500 Ft-ért!

Már kevesebb, mint 4 500 Ft havi díjjal felkészülhetsz olyan váratlan helyzetekre életbiztosításunkkal, mint például egy baleset miatt bekövetkező kórházi ápolás, váratlan műtét, rokkantság vagy haláleset.

 

Ez is érdekelhet!

Kockázati életbiztosítás: a kiszámítható jövőért

Mi is az a kockázati életbiztosítás? Milyen tévhitek élnek bennünk ezzel kapcsolatban, és milyen lépéseket kell tennünk, ha a biztosítás mellett döntünk?

Részletek

Kinek ajánljuk az életbiztosítást?

Életbiztosításra mindenkinek szüksége lehet. De mi alapján érdemes választani? Milyen élethelyzetekben jön jól ez a megoldás?

Részletek

Négy tévhit az életbiztosításokról

Elgondolkodtál már az életbiztosításokon, de nem tudod merre indulj? Egyáltalán milyen helyzetekben jönne jól ez a védelem?

Részletek

A jelen oldalon található információ a tájékoztatás célját szolgálja, mely nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, a biztosítási termékek részletes ismertetésének, és nem helyettesíti a szerződési feltételekben leírtakat. Kérjük, az életbiztosítási szerződés megkötése előtt a termékekhez kapcsolódó dokumentumokat alaposan olvasd át, és csak ezek ismeretében, és megértése esetén kösd meg az életbiztosítási szerződést. Ezekről az NN Biztosító ügyfélszolgálatán kívül a Dokumentumtárban is tájékozódhatsz.