102 - A család és a munka harmóniája

Magazin /  Gondoskodás  / A család és a munka harmóniája

A család és a munka harmóniája


Párban minden könnyebb, igaz ez a családokra is. Két fizetésből gazdálkodjuk ki a rezsit, teszünk félre nyaralásra, lakásvásárlásra. A gyermek születése után ez az állapot annyiban változik, hogy a háztartás bevétele - leszámítva a gyermeknevelési támogatásokat - jellemzően egy fizetésre korlátozódik. Komoly odafigyelést igényel ez a helyzet a családoktól, valamint azt is megköveteli tőlünk, hogy felkészüljünk olyan helyzetekre is, amik veszélyeztetnék ezt a törékeny állapotot. Cikkünkben erre keressük a megoldást.

Két fizetés, közös kassza

Párként kéz a kézben dolgozunk közös életünkért, a jövőnkért, együtt teszünk azért, hogy álmainkat megvalósítsuk. Fizetésünket betesszük a "közös kalapba", és így fedezzük kiadásainkat. Ez a jólműködő felállás viszont gyermekünk születésével megváltozik, családunk bevétele egy fizetésre - valamint az egy fizetéssel fel nem érő támogatásokra - csökken. Ezzel egyidőben pedig az alábbi kérdések fogalmazódhatnak meg bennünk: egy fizetésből meg lehet élni, és egy fizetés elég lenne arra, hogy gyermeket neveljünk?

Ki maradjon otthon a picivel?

Hazánkban jellemzően az anya marad otthon a gyerekkel, míg az apa teremti elő az anyagiakat. A régmúltra vezethető vissza ez a felállás, amiben az édesanya a csemete mellett marad, az apa pedig a fizetését hazaadva biztosítja a megélhetést. Az idők viszont változnak, ahogy a családban betöltött szerepek is, így mára már korántsem szokatlan, ha az apuka marad otthon és az anyuka tér vissza a munkába.
 

Mára már teljesen elfogadott, hogy az apuka marad otthon a gyerkőccel
Mára már teljesen elfogadott, hogy az apuka marad otthon a gyerkőccel

Ha csak az anyagiakra szűkítjük le a kérdést, akkor viszont az fog dönteni arról, hogy ki tér vissza a munkába, hogy például kinek magasabb a havi jövedelme, vagy ki tudja könnyebben megoldani, hogy otthon maradjon, kinek jelent kisebb kiesést a munka világából a gyerkőccel töltött időszak.

A munkahely fontossága

Bármelyik fél térjen is vissza a munkába, az kijelenthető, hogy a család bevételének jelentős hányadát az ő fizetése fogja képezni. Persze a GYED és a GYES is nagy segítséget jelentenek a háztartásoknak, ahogy az is, ha az egyik szülő gyermek mellett, de részmunkaidőbe tér vissza az állásába.
Ebben az élethelyzetben felbecsülhetetlen értéket és biztonságérzetet nyújt egy stabil, hosszú távú munkahely. Azáltal, hogy tudunk számolni a rendszeresen és pontosan érkező fizetésünkkel, nagy segítséget nyújtunk családunknak és gyermekünknek is.

A családi életet és a költségvetést is támogatja egy biztos munkahely
A családi életet és a költségvetést is támogatja egy biztos munkahely

Tervezhetővé és jól felépíthetővé válik a családi költségvetés, pontosan tudjuk, hogy egy adott hónapban mekkora bevételre számíthatunk, ezzel párhuzamosan pedig a kasszánkhoz tudjuk igazítani a kiadásainkat. Látjuk, hogy mennyit tudunk akár rezsire, élelmiszerre fordítani, valamint be tudjuk illeszteni a kiadásaink közé a gyermekneveléssel járó költségeket is.

Látszik, hogy mekkora jelentőséggel bír, ha az egyik fél egy biztos munkahely birtokában van, ebből pedig az is következik, hogy a családi egzisztenciát mennyire veszélyeztetheti a munkahely esetleges elvesztése.

A munkahely elvesztése

A munkahely elvesztése kettős csapást jelent. Kihat a közérzetünkre, hangulatunkra, ráadásul anyagi nehézséget is okoz. A koronavírus-járvány munkahelyekre gyakorolt hatása fájdalmasan szemléltette a munkavállalók kiszolgáltatottságát, munkahelyek sokasága szűnt meg a pandémia alatt. Sok esetben viszont nincs "szükség" járványra sem, "békeidőkben" is előfordulhat, hogy a stabilnak hitt munkánk egyik napról a másikra véget ér. Egy munkahely elvesztését előidézheti akár egy munkáltatói döntés, céges szintű költségoptimalizáció, munkaerő kiszervezés, de még a belső feszültségek is.

Kétségtelen, hogy munkahelyünk elvesztése akkor okozza a legkisebb kellemetlenséget, ha párunk keresetével továbbra is tudunk számolni. Ebben az esetben is érzékeny veszteség, viszont a családi kasszába így is érkezik bevétel. A komolyabb kihívás az, amikor a mi fizetésünk jelenti a családi bevételek jelentős részét. Ilyenkor arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megtaláljuk új munkahelyünket. Az álláskeresés viszont nem egyszerű folyamat, türelemre, felkészültségre és szerencsére is szükségünk van.

Átlagos munkakeresési idő

A KSH kimutatása szerint az álláskeresés átlagos időtartama 8,3 hónap, ráadásul a munkanélküliek 31,9%-a legalább egy éve állást keres. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek országos átlagok, így a végzettség, a munkatapasztalat, a bérigény, a lakóhely is befolyásolhatja a munkakeresési időt.
 

A személyes kompetenciáink sokat gyorsíthatnak a munkakeresésben
A személyes kompetenciáink sokat gyorsíthatnak a munkakeresésben

Ettől függetlenül a számok sajnos beszédesek, így látnunk kell azt, hogy az elhelyezkedésünkhöz komoly erőfeszítéseket kell tennünk. Elengedhetetlen egy jó szakmai önéletrajz, amivel felkelthetjük leendő munkáltatónk figyelmét. Rövid keresés után találhatunk letölthető mintákat és sablonokat is, amiket már csak személyre kell szabnunk. Ha kezünkben van az önéletrajzunk, a népszerűbb álláskereső portálok, oldalak és felületek felé vegyük az irányt, így szakmai anyagunkat több helyre is el tudjuk juttatni. Ha túljutottunk ezeken a lépéseken és állásinterjúra hívtak minket, a jó benyomás eléréséért nem árt megfogadni pár tanácsot. Ne feledjük, a sikeres interjú a kulcs az új munkánkhoz.

A pandémia és a home office előretörésével arra is fel kell készülnünk, hogy interjúnk online formában valósul meg. Mivel a beszélgetés menete nem változik, az új atmoszférában és az eddig szokatlan helyzetben is tudunk jól teljesíteni, ha figyelünk pár apróságra. A munkakeresés fázisában az álláskeresési járadékunkat is intéznünk kell. Ha a követelményeknek megfelelünk, akkor maximum 90 napig jogosultak vagyunk rá, ráadásul TB ellátásunk is garantált ebben az időszakban.

Biztosítsuk családunk helyzetét

A váratlan élethelyzetek olyan rizikófaktorok, amiket nem hagyhatunk, hogy családunkat veszélyeztessék. Míg a munkahelyünk elvesztése és az álláskeresés egy átmeneti időszak, számolnunk kell azzal is, ha egy negatív történés miatt a jövedelemkiesés végleges. Ha nem rendelkezünk a megfelelő biztosítással, előfordulhat, hogy egy váratlan tragédia a családunk számára felépített életszínvonalat romba dönti. Gondoljunk családunk és gyermekünk anyagi biztonságára, törekedjünk arra, hogy nehéz periódusokban is megmaradjon az egzisztenciájuk.

Azzal, hogy egy megfelelő életbiztosítást, vagy megtakarítási célú biztosítást választunk, sokat tehetünk a családunkért, és azért, hogy életszínvonalukat megőrizzük, illetve növeljük. Tovább szélesíti lehetőségeinket a jövedelempótló kiegészítő biztosítás is, ami szintén azt a célt szolgálja, hogy családunknak és gyermekünknek akkor se kelljen lemondaniuk semmiről, ha átmenetileg nem rendelkezünk munkával és rendszeres jövedelemmel.

Amulett 2 gombos banner

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Gondoskodás - elosztó gyűjtő tartalom

Tartalom megjelenítő

Kisgyerekkel saját otthonba? Igen, lehetséges!

Gyermekünk születése vagy cseperedése kellő motiváció az otthonteremtésre. Ez azonban komoly vállalás, ami felelősséggel jár. Ha felkészülünk, sikerülni fog!

Részletek

Nagy család, nagy otthon: vigyázzunk rájuk!

Szülőként a gyermek az első, légy te a támasz! Nem könnyű kihívás, de mutatunk pár megoldást.

Részletek

Szülői gondoskodás: nemes és élethosszig tartó kihívás

A gyerekek kirepültek a szülői házból? Akkor fordítsunk magunkra is figyelmet, valamint tervezzük meg azt, miként könnyítjük meg gyermekünk helyzetét, ha egy nem várt eseménnyel kell megbirkóznia.

Részletek