Magazin /  Gondoskodás  / Négy tévhit az életbiztosításokról

Négy tévhit az életbiztosításokról

2024.03.12. |   3 perc

Életünk során számos olyan esemény történhet a környezetünkben, melyek megrengetik biztonságérzetünket – lehet ez például egy anyagilag nehezebb időszak vagy akár egy környezetünkben bekövetkezett tragédia. A különböző életbiztosítások kiszámítható, biztos pontot jelenthetnek egy instabilnak tűnő világban. Mégis gyakran tévhitek övezik ezt a fogalmat. Bizonytalanok vagyunk, hogy mikor, mire és miért lehet szükségünk életbiztosításra, illetve hogyan zajlik megkötése a gyakorlatban. Cikkünkben ezeket a kérdéseket vesszük sorra.

Amikor az alulbiztosított magyar lakosságról hallunk, általában vagyontárgyainkra, ingatlanunkra vagy autónkra gondolunk először, és nem egy adott személyre. A biztosításokkal azonban nemcsak fizikai tárgyainkat óvhatjuk, hanem saját magunkat és szeretteinket is. Hazánkban az életbiztosítások száma is messze elmarad az Európai Uniós átlagtól, pedig előrelátással és tudatos öngondoskodással rengeteget tehetünk magunkért és családunkért is. 

De mi haszna van egyáltalán az életbiztosításoknak? Tényleg fizet a biztosító, ha baj van? És megengedhetjük magunknak? Cikkünk segít eligazodni ezekben a kérdésekben.

Miért lehetnek fontosak az életbiztosítások?

Ugyan nem szívesen gondolunk erre, de váratlan balesetek, betegségek bármelyikünkkel előfordulhatnak. Megfelelő felkészülés nélkül pedig egy-egy ilyen eset komoly anyagi kihívást is jelenthet. Az életbiztosítások akkor nyújtanak anyagi segítséget, amikor tragédia, baleset vagy betegség miatt többletkiadásokkal kell számolnod neked vagy szeretteidnek.

Tehát életbiztosításra nemcsak tragédia esetén lehet szükség – egy kisebb műtét vagy egy középsúlyos baleset is elég lehet ahhoz, hogy hosszabb időre keresőképtelenné válj, ami nagy terhet róhat rád és családodra. 

Egy személyre szabott életbiztosítással gondoskodhatsz róla, hogy anyagi biztonságod ne a váratlan helyzeteken múljon.

A leggyakoribb tévhitek az életbiztosításokról

Az életbiztosítás egy átfogó elnevezés, így érthető, hogy gyakran félreértések övezik a fogalmat. Az alábbiakban az életbiztosításokkal kapcsolatos legáltalánosabb tévhiteket tisztázzuk.

1. „Az életbiztosítások csak haláleset után fizetnek.

Ez a leggyakoribb tévhit, amely a fogalom szószoros értelmezéséből fakad. Egy tragédia valójában csak egy a sok különféle helyzetből, amelyre biztosíthatod magadat vagy szeretteidet.

Egy biztosítási tanácsadó segítségével könnyen kialakíthatsz olyan életbiztosítási csomagot a megfelelő kiegészítő biztosítások választásával, amely nemcsak tragédia, hanem baleset, betegség vagy más váratlan, jövedelemkieséssel vagy nagyobb kiadással járóhelyzet esetén is segítséget nyújthat. A biztosítási összeget szabadon felhasználhatod: fordíthatod a kieső jövedelmed pótlására, a kórházi költségek fedezésére, a rehabilitáció finanszírozására vagy akár hiteltörlesztésre is.

2. „Fiatal vagyok és egészséges. Nincs szükségem életbiztosításra!”

Ki akarna biztosításokkal foglalkozni fiatalon és egészségesen? Minél fiatalabbak vagyunk, annál kevésbé érezzük fontosnak, hogy biztosítsuk magunkat. Az élet azonban kiszámíthatatlan: sajnos sosem lehet tudni, mikor következik be egy váratlan esemény.

Ráadásul minél fiatalabban kötjük meg a szerződést, annál kedvezőbb havidíjat kell fizetnünk. Ebben az életkorban még nagyobb eséllyel vagyunk egészségesek, így a biztosítók alacsonyabb költség mellett kínálják számunkra megoldásaikat.

3. „Nem éri meg. Ha nem történik semmi baj, úgyis elvész a pénzem.”

Az igaz, hogy az életbiztosítás esetében rendszeres díjat kell fizetned, de ez részben a biztonságérzetedet is növeli, hiszen a biztosító folyamatosan vállalja a kockázatot azért, hogy egy váratlan tragédia esetén a szerződésben foglaltak szerint nyújthasson szolgáltatást. Így neked és családodnak könnyebb lehet átvészelni az anyagilag és lelkileg is megterhelő helyzeteket.

Halál esetén a biztosítási összeg annak a kedvezményezettnek jár, akit a szerződésben megjelöltél, ennek hiányában az örököseidnek. Ha pedig konkrét, súlyos betegségre is biztosítottad magad, annak bekövetkeztekor anyagi segítségre számíthatsz, mellyel áthidalhatod a gyógyulás időszakát. Abban az esetben pedig, ha kifejezetten műtétekre vagy kórházi ápolásra szól a kiegészítő fedezeted, akkor ezekre szolgáltathat a biztosító. 

4. „Az életbiztosítások túl drágák!”

Benned is él az az elképzelés, hogy nem engedheted meg magadnak a biztosítást? Ezzel nem vagy egyedül. Ez a tévhit részben társadalmunk alapvető bizalmatlanságából, részben az életbiztosításokat övező homályos elképzelésekből fakad. 

A jó hír az, hogy a valóságban már néhány ezer forintos havidíjjal is biztosíthatod magad. 

A díj mindig egyénre szabott, és számos tényezőtől függ. A biztosító tanácsadója egy a te személyes élethelyzetedre szabott konstrukciót fog kalkulálni neked az igényeid alapján. A díjszabást többek közt olyan tényezők is alakítják, mint a kiválasztott fedezetek, az életkor vagy az egészségi állapot.

Milyen helyzetekben veheted hasznát az életbiztosításoknak?

Ahogy fentebb írtuk, az életbiztosítások különféle esetekben nyújthatnak anyagi segítséget, attól függően, hogy mire szeretnéd biztosítani magadat vagy szeretteidet. De milyen konkrét esetekben segíthetnek ezek a védelmek? Az alábbiakban az életbiztosítási konstrukciók négy leggyakoribb célját mutatjuk be.

1. Életbiztosítás baleset esetére is

Talán meglepően hangzik, de a balesetek leggyakrabban nem az utcán, a reptéren vagy a metrón történnek, hanem saját otthonunkban. Egy rossz mozdulat is elég, hogy akár hetekre vagy hónapokra kiessünk a munkából, nem is beszélve a súlyos, akár rokkantsághoz vezető balesetekről.

Egy megfelelően választott életbiztosítási konstrukcióval gondoskodhatsz arról, hogy ha megtörtént a baj, ne egyedül kelljen fedezned a váratlan kiadásokat. 

2. Életbiztosítás betegség esetére is

Természetesen mind szeretünk arra gondolni, hogy minket nem érhetnek súlyos betegségek. Ebben az esetben is igaz azonban a mondás: „Reménykedj a legjobban, de számíts a legrosszabbra!”. 

Egy betegség diagnózisa alapjaiban rengetheti meg az addigi életvitelünket, a teljes gyógyulás pedig akár évekig is eltarthat. A nyilvánvaló fizikai kihívások mellett még új anyagi terhekkel is számolnunk kell, hiszen a táppénz az első évben egy átlagos fizetés mindössze 50-60%-át pótolja.

Egy megfelelően választott életbiztosítási csomag például olyan diagnózisok esetén is nyújthat anyagi segítséget, mint a daganatos megbetegedések, a szívinfarktus vagy az agyvérzés. 

A biztosítási összeget olyan kiadások fedezésére is fordíthatod, mint:

  • a magánorvosi ellátás,
  • a gyógykezelések vagy
  • a kórházban töltött napok miatt kiesett jövedelmed.

A súlyos betegség esetére is szóló életbiztosítás megkötéséhez mindig szükség lesz egy egészségügyi kérdőív kitöltésére. 

3. Életbiztosítás tragédia esetére

Egy elvesztett családtagot semmi sem pótolhat, egy életbiztosítás azonban pénzügyileg támogathatja a családot akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá. Biztosíthatod, hogy szeretteidnek egy váratlan tragédia esetén se kelljen anyagi gondokkal küszködniük. Szakemberek szerint érdemes akkora biztosítási összeget választani halál esetére, amely kb.3- 5 évnyi jövedelemnek megfelelő fedezetet biztosít a szeretteidnek.

4. Életbiztosítás időskori tragédia esetére

Egy életbiztosítás szolgálhat a végső költségek fedezésére is. Ezzel előre gondoskodhatsz a végtisztességről, és biztosíthatod, hogy a temetési költségek vagy az örökösödési illeték ne szeretteidre, családtagjaidra háruljanak.

Hogyan segíthet az NN?

Bármilyen biztosítási csomagról legyen szó, az NN Biztosítónál az igényfelméréstől kezdve egészen a kifizetésig megbízható partnerként segítjük biztosított ügyfeleinket.

Biztosítási tanácsadóink évente egyszer felkeresik az ügyfeleket, hogy közösen áttekintsék a biztosítási szerződést, és átbeszéljék az esetleges változásokat, terveket. Ezek az alkalmak arra is lehetőséget teremtenek, hogy az új igényekre szabva változtassuk meg a konstrukció részleteit.

Ezenkívül ügyfeleinknek díjmentesen biztosítjuk az Egészség asszisztencia szolgáltatást is. Az Egészség asszisztencia igénybevételével a nap bármely órájában gyakorló orvosoktól kaphatsz gyors és megnyugtató választ felmerülő egészségügyi kérdéseid esetén.

Anyagi segítség a bajban

Az NN Biztosító életbiztosításai akár jelentős anyagi segítséget nyújthatnak neked vagy szeretteidnek azokban a kritikus élethelyzetekben, amelyekre lehetetlen előre felkészülni.

Biztosítsd magad!

Már kevesebb, mint 4 000 Ft havi díjjal felkészülhetsz olyan váratlan helyzetekre életbiztosításunkkal, mint például egy baleset miatt bekövetkező kórházi ápolás, váratlan műtét, rokkantság vagy haláleset.

 

Ez is érdekelhet!

Kinek ajánljuk az életbiztosítást?

Életbiztosításra mindenkinek szüksége lehet. De mi alapján érdemes választani? Milyen élethelyzetekben jön jól ez a megoldás?

Részletek

Kockázati életbiztosítás: a kiszámítható jövőért

Mi is az a kockázati életbiztosítás? Milyen tévhitek élnek bennünk ezzel kapcsolatban, és milyen lépéseket kell tennünk, ha a biztosítás mellett döntünk?

Részletek

Megtakarítás az új spórolás?

Hogyan függ össze a minőségi élet és a megtakarítás? Nem épp az életminőségünkön rontunk azzal, ha félreteszünk, ahelyett, hogy költekeznénk?

Részletek