Váltsa valóra gyermeke álmait!

  • Megtakarítási lehetőséget keres gyermeke jövőjéért?
  • Szeretne fedezetet biztosítani gyermeke részére balesetek, betegségek esetére is?
  • Kezdjünk el beszélgetni online vagy személyesen!
Online beszélgetnék Személyesen beszélgetnék

Életkapu program

Az Életkapu program egy megtakarítási lehetőség, amely a nem várt helyzetekre fedezetet nyújtó biztosítási és gyermek asszisztencia szolgáltatások hatékony kombinációját is tartalmazza. Az NN által kínált palettából Ön állíthatja össze azt, hogy milyen biztosítási védelmet szeretne megtakarítása mellé.

Hogyan köthetem meg a biztosítást?

Biztosítási tanácsadónk segítségével egyszerűen és kényelmesen, az Önnek legmegfelelőbb helyen és időben ismerheti meg ajánlatunkat, és kötheti meg szerződését. Amennyiben már ügyfelünk, kérjük, forduljon NN biztosítási tanácsadójához. Ha még nem ügyfelünk, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot honlapunkon, a www.nn.hu címen.

Ki kötheti meg az alapbiztosítást?

Az alapbiztosítás esetében a szerződő csak magánszemély lehet. A szerződő fizeti a biztosítás díját. 
A szerződő határozza meg, hogy ki legyen az alapbiztosítás, és ki a kiegészítő biztosítások biztosítottja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akár saját magát is megjelölheti az alapbiztosítás biztosítottjaként, viszont a gyermek kiegészítő biztosítások esetében csak egy gyermeket adhat meg biztosítottként. 
Ugyanakkor nem kötelező, hogy a szerződő legyen az alapbiztosítás biztosítottja. Például a nagyszülő vagy keresztszülő is megkötheti a szerződést, és lehet a szülő az alapbiztosítás biztosítottja.

Kire köthetőek meg a kiegészítő biztosítások?

A gyermek kiegészítő biztosítások 1-15 év közötti gyermekre köthetők. A biztosítási védelem legfeljebb a gyermek 18. születésnapját megelőző utolsó biztosítási évfordulóig tart.

Ki jogosult a szolgáltatásra?

Az alapbiztosítás esetében a megtakarítással felhalmozott összeg kedvezményezettjét a szerződő és a biztosított határozza meg. Lejáratkor a kedvezményezett jogosult a megtakarításra, amennyiben nincs ilyen személy, akkor pedig az alapbiztosítás biztosítottja vagy biztosítottjai. A gyermekre kötött kiegészítő biztosítások kedvezményezettje a gyermek, így a biztosítási összeget a törvényes képviselő - azaz a törvényes képviseletet gyakorló szülő vagy gyám - rendelkezésének megfelelően teljesíti a biztosító.

Mi lesz a biztosítással, ha történik velem valami?

Amennyiben az alapbiztosítás biztosítottja a szerződés futamideje alatt meghal és az alapbiztosítást egy biztosítottra kötötték, az NN Biztosító kifizeti a megtakarítás aktuális értékét a haláleseti kedvezményezettnek.  Ha baleset következtében veszti életét, akkor a kifizetést a biztosító 1 millió forintos biztosítási összeggel egészíti ki. 

Amennyiben az alapbiztosítást két biztosítottra kötötték, az egyik biztosított baleseti halála esetén a biztosító a haláleseti kedvezményezettnek 1 millió forintot fizet ki és a szerződés él tovább. Amennyiben az egyik biztosított nem baleseti okból veszíti életét, a szerződés biztosítási összeg kifizetése nélkül él tovább. 
Ha ezen felül további váratlan helyzetekre is fel szeretne készülni, fontolja meg díjátvállalást nyújtó biztosítási szolgáltatásunkat.

Mit jelent a díjátvállalás szolgáltatás?

Az alapbiztosítás mellé az NN Biztosító díjátvállalást nyújtó kiegészítő biztosítása is elérhető. Ez azt jelenti, hogy ha az alapbiztosítás biztosítottja, aki egyben a kiegészítő biztosítás biztosítottja meghal, vagy legalább 40%-os mértékű egészségkárosodást szenved, akkor az NN Biztosító átvállalja az biztosítási szerződés rendszeres díjának megfizetését a lejárat időpontjáig, azaz a megtakarítási cél nem fog meghiúsulni, a szerződés a gyermekre kötött kiegészítő biztosításokkal együtt a tartam végéig él tovább.
Amennyiben Ön két biztosítottra köti az alapbiztosítást és választ díjátvállalást nyújtó kiegészítő biztosítást, ez mindkét biztosítottra egyaránt vonatkozik. Bármelyik biztosított halála vagy legalább 40%-os mértékű egészségkárosodás esetén a biztosító díjátvállalási szolgáltatást nyújt. 
Ez a kiegészítő biztosítás egészségügyi kockázat-elbíráláshoz kötött.

Milyen összeggel köthető meg az életbiztosítás?

  • Az alapbiztosítás már havi 12 425 forint rendszeres biztosítási díjjal is elindítható 15 éves vagy annál hosszabb biztosítási tartam esetén.
  • A rendszeres díj megfizetése mellett a Biztosító által meghirdetett időszakokban akciós jelleggel lehetőség van az alapbiztosítást eseti befizetésekkel is gyarapítani, melynek minimális összegét akciónként a Biztosító állapítja meg. Az eseti befizetések a számlaértéket növelik - az értékesítési költségek levonása után - Plusz befektetési egységek formájában.
  • A 2023. január 1-jétől kezdődő eseti díj akció során visszavonásig, de legalább 2023. január 10-éig a biztosítás eseti befizetésekkel gyarapítható, melynek minimuma 50 000 forint/befizetés.

Milyen költségeim, díjaim merülnek fel a biztosítási tartam során?

A befektetés számlaértékét a havonta felmerülő szerződéskezelési költség terheli, míg az eszközalaponként eltérő éves vagyonarányos költség az eszközalap árfolyamában arányosan kerül elszámolásra. A szerződéskezelési költség és a vagyonarányos költség mértéke megtalálható a Melléklet 5. és 4. pontjaiban. 
Amennyiben Ön a meglévő befektetésének az eszközalapok közötti felosztását módosítja (átváltás), akkor átváltási költséget számíthatunk fel. Évente az első négy átváltás ingyenes. 
A fentieken kívül Önnek további költségei is felmerülhetnek, amiről részletes információt az alapbiztosítás Különös Feltételeinek VI. fejezetében és a Mellékletében talál.

Milyen segítséget vehetek igénybe befektetéseim kiválasztásához?

Biztosítási tanácsadóink segítségével megismerheti az alapbiztosításban elérhető befektetési lehetőségek körét. 

Amennyiben nem szeretne napi szinten befektetési döntéseket hozni, csak alkalmanként szeretné értékelni befektetéseit, annak érdekében, hogy az folyamatosan megfeleljen céljainak és kockázatviselési hajlandóságának, úgy kiválaszthatja a befektetési osztályunk szakértői által összeállított és kezelt céldátum vagy aktívan kezelt eszközalapok közül az Ön terveinek leginkább megfelelőt. 

Megtakarításaim értékét alacsony kockázat vállalása mellett szeretném gyarapítani. Mit tegyek?

Az alapbiztosításban elérhetőek olyan alacsony kockázattal rendelkező eszközalapok (például: Magyar pénzpiaci eszközalap), amelyekkel Ön alacsonyabb kockázatú eszközöket választva teremthet lehetőséget megtakarításainak növelésére.

Nem szeretnék napi szinten foglalkozni befektetéseimmel, azonban kockázatot vállalnék. Mit tegyek?

Az Aktív Hozamfigyelő vegyes eszközalap - A sorozat mögöttes befektetési alapját tapasztalt portfoliómenedzserek aktívan kezelik. Ideális megoldás, ha Ön nem rendelkezik a megtakarításainak, befektetéseinek kezeléséhez szükséges pénzügyi ismeretekkel, és nem kíván napi döntéseket hozni a befektetésével kapcsolatban. 
A mögöttes befektetési alap célja, hogy minden piaci körülmény között vonzó hozamot érjen el. A stratégia olyan befektetési megközelítést alkalmaz, amelynek célja, hogy rugalmasan reagáljon a gyorsan változó piaci környezetre. 
Válassza Céldátum eszközalapjainkat, amelyeket befektetési osztályunk tapasztalt munkatársai állítottak össze. Ideális megoldás, ha Ön egy ismert jövőbeni időpontra, bizonyos célra takarítana meg. Ezen eszközalapok esetében a céldátum időpontjáig negyedévente változnak az induláskor kialakított befektetési arányok, fokozatosan csökkentve a kockázati szintet. 
Az alábbi ábra egy példa a Céldátum 2035 eszközalap befektetési összetétel változására az évek függvényében. A kockázatosabb részvényekről negyedévente folyamatosan átrendeződik a portfólió összetétele a kevésbé kockázatos kötvények és pénzpiaci eszközök irányába.

Úgy szeretnék megtakarítani, hogy 2033-ra jussak pénzemhez. Melyik Céldátum eszközalapot válasszam?

Befektetési osztályunk szakértői azt javasolják, hogy a Céldátum 2030 és a Céldátum 2035 eszközalapok közül válasszon. 
Ha Ön kisebb kockázatot szeretne vállalni a 2033 előtti években, akkor válassza a Céldátum 2030 eszközalapot, ami 2030-ban eléri a megcélzott legkevésbé kockázatos eszközallokációt, és ezután az Ön pénzét ebben a portfólióban tartja. 
Ha Ön hajlandó magasabb hozam reményében nagyobb kockázatot vállalni, akkor választhatja a Céldátum 2035 eszközalapot. Ekkor 2033-ban a céldátum időpontjához képest korábban, egy kockázatosabb eszközallokáció mellett éri el a befektetési célját.

Otthonosan mozgok a befektetések világában és szeretnék saját döntéseim alapján hozamot elérni. Milyen lehetőségeim vannak?

Az életbiztosításon keresztül számos befektetési célpiac elérhető, az IT szektor részvényeitől kezdve a globális részvényekig. Ezekkel az eszközalapokkal lehetősége adódik eltérő piacok hozamaiból részesülni. 
Befektetési portfólióját könnyen, akár online felületen keresztül is menedzselheti. 

A szerződés fennállása alatt váratlanul szükségem lenne valamilyen pénzösszegre. Megoldható ez a biztosítás keretein belül?

Lehetősége van a szerződéskötést követően alkalmanként legalább 100 000 forint összeghez hozzájutni. Ez az eseti díjakból bármikor, míg a rendszeres díjakból képzett befektetési egységek terhére a harmadik évforduló után történhet. Ezt nevezzük a szerződés részleges visszavásárlásának. 

Milyen feltételekkel mondható fel az életbiztosítás?

Amennyiben Ön a szerződéskötés után meggondolná magát, akkor a biztosítási kötvény átvételét követő 30 napon belül rendkívüli felmondással élhet, amely esetben a biztosító a szabályzataiban meghatározottak szerint számol el a befizetett díjjal. 
A szerződés 30 napon túl is bármikor felmondható. A biztosító ez esetben a vonatkozó szerződési feltételek szerint számolt összeget (visszavásárlási értéket) fizeti ki a szerződőnek. Visszavásárláskor Ön realizálja a befektetési hozamot vagy veszteséget.
A részleges visszavásárlás költségét a Melléklet 9. pontjában találja. Ez nem eredményezi a biztosítás megszűnését mindaddig, amíg a szerződés rendszeres díjából képzett befektetés értéke eléri az 50 000 forintot. Részleges visszavásárláskor Ön realizálja a befektetési hozamot vagy veszteséget.

Milyen adózási előnyöket biztosít az Életkapu program?

  • Az Életkapu program rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás szolgáltatása a biztosított elhalálozása esetén mentes az öröklési illeték alól, és nem része a hagyatéknak.
  • Az Ön megtakarítása ezen biztosítás esetén a biztosítási esemény miatti megszűnéskor adómentes. Amennyiben szerződését a tartam vége előtt megszünteti, akkor kamatadó és 2023. július 1. napján vagy azt követően kötött szerződések esetén (amelyeknél a kockázatviselés 2023. július 1-jén vagy később kezdődik) szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége lehet.
  • A rendszeres és eseti díjakon képződött hozam mentes a kamatadó és szociális hozzájárulási adó alól, ha a szerződéskötéstől, illetve eseti díjak esetében a befizetéstől számítva a pénzkivonásig (pl. visszavásárlás, részleges visszavásárlás stb.) legalább 10 év eltelt. Ha a szerződéskötéstől, illetve eseti díjak esetében a befizetéstől számítva a pénzkivonásig legalább 6 év eltelt, akkor a rendszeres és eseti díjakon képződött hozam fele után kell a kamatadót és szociális hozzájárulási adót megfizetni.