65 A járványhelyzetnek van pozitív hatása is: félretesznek a magyarok - 1

Magazin /  Megtakarítás  / Meglepő, de a járványhelyzetnek van pozitív hatása is: félretesznek a magyarok

Meglepő, de a járványhelyzetnek van pozitív hatása is: félretesznek a magyarok


A koronavírus-járvány kezdete óta a hazai háztartások fele szerint romlott pénzügyi helyzetük, mégis minden második magyar kitart hosszú távú megtakarítási tervei mellett, ugyanis a járványhelyzet sokakat ráébresztett arra, hogy öngondoskodás nélkül sérülékenyek vagyunk.

A 2020-as koronavírus-járvány okozta globális válság a magyar háztartásokat is felkészületlenül érte, és köztük is főként azokat, akik maximum 1-2 havi vésztartalékkal rendelkeznek. Az NN Biztosító 2020 novemberi, 18-65 év közötti internetezők körében végzett kutatása szerint szerint mindez a megkérdezettek közel kétharmadára igaz. A járványhelyzet azonban sok olyan háztartás életébe is bizonytalanságot hozott, amelyek hónapról-hónapra félre tudnak tenni. A jó hír, hogy egyre többekben ébred fel az igény a hosszú távú anyagi biztonság iránti.

A nehézségek ellenére még fontosabbnak tartjuk a megtakarításainkat

Számos háztartás életében a munkahely elvesztése komoly anyagi nehézséget jelent - különösen válsághelyzet idején, amikor új munkát is sokkal nehezebb találni. Sok olyan esetről lehetett olvasni, ahol valaki egyik napról a másikra fizetés nélküli szabadságra kényszerült vagy elbocsátották. 

Kutatásunk rámutat arra, hogy mindezek ellenére az emberek ragaszkodnak megtakarításaikhoz, és továbbra is alacsony azok aránya, akik felfüggesztették hosszú távú megtakarításukat. 

A nehézségek ellenére a magyarok kitartanak megtakarításaik mellettA nehézségek ellenére a magyarok kitartanak megtakarításaik mellett

Meglepő, de sokan most még többet tudnak félretenni

Az utóbbi időben több szolgáltatást ? pl. színház, mozi, koncert, utazás, szállás, vendéglátás ? is csak korlátozottan tudtunk igénybe venni, míg másokkal szemben lecsökkent az igényünk. Ez egy jó alkalom lehet arra, hogy az így el nem költött összegekből valamilyen megtakarításba kezdjünk. 

Milyen kilátásaink vannak a járványhelyzet tekintetében?

A válaszadók közül többen úgy vélik, hogy a koronavírus nem csak egy rövid momentum az életünkben. Bár folyamatosan tudunk meg újabb és újabb információkat a COVID-19 betegségről, a vírust még mindig nem ismerjük annyira, hogy megjósolhassuk, mennyi ideig és milyen formában marad a mindennapi életünk része. Az eddigi tapasztalatok alapján többször is meg lehet vele fertőződni, ráadásul még évekbe telhet, amíg megtalálják a megfelelő, hosszabb távú immunitást biztosító oltóanyagot

Az esetleges további járványok bizonytalanságot hoznak életünkbeAz esetleges további járványok bizonytalanságot hoznak életünkbe

A rosszabb hír viszont az, hogy szakértők szerint a következő évtizedekben akár további világjárványok várhatnak ránk, ha az emberiség nem tesz meg mindent a megelőzésük érdekében. Amennyiben a 2020-21-es évek eseményei visszatérővé vagy rendszeressé válnának, az komolyan megterhelné a gazdaságot és bizonytalanságban tartaná az emberek megélhetését.

Egyre többen gondoskodnak jövőjükről

A járványhelyzet egyre többekben - elsősorban a 40 év felettiekben - tudatosítja, hogy a biztosításkötés segíthet felkészülni a járvány hosszabb távú hatásaira. A sok bizonytalanságban eltöltött hónap után sokan érzik szükségét annak, hogy az életüket, életkörülményeiket valamilyen módon biztonságban tudhassák. Egy biztosítással felkészülhetünk váratlan, nagyobb összegű kiadásokra, vésztartalékot képezhetünk nem tervezett helyzetekre. Nem látunk előre a jövőbe. De most sajnos a saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy egy járvány nem csak a filmekben pusztíthat, hanem napjainkban, közvetlen környezetünkben is.

Az elmúlt időszakban a válaszadók közel egynegyede kötött, vagy tervez kötni befektetési egységhez kötött-, életbiztosítási, vagy nyugdíjbiztosítási szerződést 

Miért érdemes hosszú távú megtakarításban gondolkodni?

Egy korábbi OECD-felmérés rávilágít arra, hogy a magyarok pénzügyi ismeretei átlagon aluliak. Az előrelátás és megfontoltság kevésbé jellemző ránk, pedig a pénzügyi tudatosság elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvező pénzügyi döntéseket hozzunk. Fiatalon hajlamosak vagyunk arra, hogy munkahelyünkön szerzett fizetésünket impulzív vásárlásokra fordítsuk, pedig minél korábban kezdünk el félretenni, annál inkább válogathatunk a kisebb összegű rendszeres megtakarítási formák közül céljaink megvalósítása érdekében.

Érdemes már fiatalon elkezdeniÉrdemes már fiatalon elkezdeni

A 20-as és a 30-as éveinkben a legkifizetődőbb elkezdeni a takarékoskodást. Ha már ekkor elkezdünk utánajárni a lehetőségeknek, megtakarítási formáknak, sokkal tudatosabban tervezhetjük meg életünk későbbi szakaszát. Fiatalon azt gondoljuk, hogy ráérünk még félretenni, hiszen ebben az életszakaszban még rengeteg megvalósítandó cél áll előttünk. Szeretnénk lakást venni, családot alapítani, gyereket nevelni. Sokan tehát úgy gondolkodnak, hogy amint megvalósították mindezeket a célokat, jöhet a megtakarítás, hiszen később, ha ezekre már nem kell költenünk, már úgyis több pénz marad a zsebünkben. De ez biztosan így van? Vajon igaz, hogy idősebb korban sokkal kisebb kiadásokkal kell számolniuk, mint fiatalon?

A válasz: nem. Hiszen élelmiszerekre, tartós háztartási cikkekre, szolgáltatásokra, közüzemi díjakra, üzemanyagra megközelítőleg mindkét korcsoport ugyanannyit költ. Ebben az életszakaszban az egészségmegőrzés is még fontosabbá válik, aminek szintén jelentősé költségei lehetnek, nem beszélve a gyógyszerkiadások várható növekedéséről. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gyerekek és a leendő unokák támogatása életre szóló, időnként akár jelentősen zsebbe nyúló feladat is lehet.

Mindezt figyelembe véve a halogatás tehát nem kifizetődő. Minden életszakaszban lesznek olyan kiadások, amik megterhelik a családi kasszát. Vagyis minél korábban kezdünk félretenni akár kis összegeket, minél inkább beépül a megtakarítás szemlélete az életünkbe, annál könnyebb dolgunk lesz majd a jövőben. 

A megtakarításaink segítenek, hogy biztonságban érezhessük magunkat

Lehetőségeinkhez mérten mindenképp érdemes tehát félretennünk. Egy biztonsági tartalék képzése minden élethelyzetben nagyon fontos, hogy akkor se kerüljünk kiszolgáltatott helyzetbe, ha például hirtelen, váratlan kiadások merülnek fel.

De mégis mennyibe kerül havonta a nyugodtabb jövő?

A havi szinten félretehető összeg legfőképpen három tényezőtől függ:

  1. milyen életkorban kezdünk félre tenni,
  2. mekkora a havi bevételünk,
  3. mennyi idő alatt és mekkora összeget szeretnénk összegyűjteni.

Nézzük meg, hogy a fenti tényezők fényében mennyit érdemes havonta félretennünk egy távolabbi cél elérése érdekében!

  • Minél fiatalabb korban kezdünk el félretenni, annál alacsonyabb havi szintű megtakarítással is számolhatunk.
  • Minél nagyobb a havi bevételünk, annál magasabb összeget tudunk elkülöníteni valamilyen cél elérése érdekében

Akinek alacsonyabb a jövedelme azt gondolhatja, hogy nem tud félretenni, mert a bevétel épphogy fedezi a havi kiadásokat. Pedig higgyük el, hogy akár havi pár ezer forint is sokat számíthat. 

Tipp:

  • Jó módszer lehet, hogy a minden bevételünkből már a kézhez érkezést követően rögtön elkülönítünk egy részt. Így olyan, mintha nem is lenne. Viszont apránként, de tud gyarapodni. 
  • Másik módszer lehet, ha az apró pénzeket rendszeresen kivesszük a pénztárcából, és akár egy perselyben tartjuk. Pár hónap múlva meglepve fogjuk tapasztalni, hogy ezzel az egyszerű trükkel mennyit tudtunk félre tenni.

Akinek pedig magasabb a jövedelme, gondolahatja azt, hogy felesleges félretennie, hiszen így is van mihez nyúlnia.

Azt azonban mindenkinek érdemes szem előtt tartania, hogy ahogyan a járvány a mindennapjaink részévé vált, úgy jöhetnek további olyan változások is, ami megnehezíthetik az életünket. Ha nem szeretnénk kiszolgáltatott helyzetbe kerülni, és ezáltal bizonytalanságban érezni magunkat, tegyünk lépéseket ennek megelőzése érdekében. Ha nem ismerjük a biztonság felé vezető utat, ne habozzunk segítséget kérni.

Kérje biztosítási tanácsadónk segítségét, és beszélgessen vele akár online vagy személyesen!

Megtakarítás lead

65 A járványhelyzetnek van pozitív hatása is: félretesznek a magyarok - 2

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Cikkek megtakaritas témában - cím

Tartalom megjelenítő

Felnőtt gyermekek a Mamahotelben! Kényelem vagy valami más áll a háttérben?

Természetes, hogy egy szülő mindent megtesz a gyermekéért - ha kell harcol érte, ha kell megvédi, ha kell mindenben támogatja -, és sokszor átesik a ló túloldalára, mert nagyon vékony az a határvonal, ami elválasztja az önállóságot a Mamahoteltől. Hogyan neveljük őket mégis tudatosan?

Részletek

Mit tehetek azért, hogy gyermekem előrelátóan bánjon a pénzzel?

Minden szülő érdeke, hogy gyermeke felnőttként jól bánjon a pénzzel, tudatosan tervezze pénzügyeit. Miért fontos, hogy a gyermek már fiatalkorban tanuljon a pénz működéséről, és hogyan érdemes átadni a pénzügyi tudást?

Részletek

A fogyasztói társadalom csapdája - megtakarítás vs. költekezés!

Gyermekeink számára teljesen természetes, hogy egy gyorsan változó, digitalizált világban nőnek fel. Vajon tisztában vannak a pénzügyi tudatosság előnyeivel?

Részletek