64 - Szülőnek lenni annyi, mint önzetlenül gondoskodni

Szülőnek lenni annyi, mint önzetlenül gondoskodni

A gyermekvállalás az egyik legcsodálatosabb élmény, amiben részünk lehet életünk során. A rengeteg pozitívum mellett azonban a gyermekvállalás felelősség is - hiszen mindannyian támogatni szeretnénk gyermekünket akkor, amikor továbbtanulásról van szó, amikor szakmát választ, elköltözik, vagy éppen belevág álmai megvalósításába.

Fókuszban a jövő

Kis gyerek, kis gond... - ha csupán az anyagi oldalt nézzük, aligha marad kétségünk a népi bölcsesség igazságtartalmát illetően. Akárhonnan is nézzük a dolgot: ahogyan a kicsik nőnek, úgy állítják a szülőket egyre nagyobb kihívások elé, amelyek között ott tornyosulnak az anyagi természetűek is.

Szerencsére a biztosítások nem csupán váratlan események - például balesetek - bekövetkeztekor jelenthetnek menedéket: akadnak köztük kifejezetten olyan konstrukciók, amelyek egy előre látható helyzetre való felkészülésben segítenek. Utóbbiakra éppúgy érdemes előre gondolni, mint a hirtelen és kiszámíthatatlanul lecsapó kellemetlenségekre. A gyerekek oktatásával kapcsolatos költségek például borítékolhatóak. Nem kell rögtön külföldi felsőoktatásra gondolni, hiszen már a hazai általános, középiskolás évek alatt is akadnak olyan költségek, amelyekre érdemes előre felkészülni.

Tandíj hazai magán-középiskolában 20-400 ezer forint / hó
Magán nyelvóra, matematika óra 3-7 ezer forint / 60 perc
Sportklubtagság, egyesületi díjak  8-15 ezer forint / hó
Táboroztatás költsége 12-180 ezer forint/hét

Forrás: Mfor.hu, eduline.hu, NN gyűjtés, 2017.

Ki korán kel...

Aki persze még inkább kiszámítható jövőt szeretne gyermekének, az idejében belekezd a távlati tervek megalapozásába is. Jó példa erre az az egyébként örömteli helyzet, amikor tehetséges és szorgalmas utódunk minőségi felsőoktatási intézményben szeretne tanulmányokat folytatni, akár külföldön. Ez nem filléres történet, még itthon sem. Az államilag finanszírozott helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, az önköltséges szakokért pedig komoly összegeket kérnek el félévente az egyetemek, főiskolák. Az alábbi táblázatban néhány tipikus felsőoktatási intézmény kizárólag oktatással összefüggő költségeit szedtük össze:

Oktatás formája (önköltséges) Fajlagos ár Teljes költség
magyarországi egyetem, bölcsészszak 180-300 ezer forint/félév 1,8-3 millió forint
magyarországi egyetem, orvosszak 1 350 000 forint/félév 13,5 millió forint
magyarországi egyetem, gazdasági szak 250-350 ezer forint/félév 2,5-3,5 millió forint
magyarországi egyetem, műszaki szak 300-400 ezer forint/félév 3-4 millió forint
európai egyetem, hároméves alapszintű képzés 4500 euró/év 27 000 euró (kb. 8 millió forint)
európai egyetem, kétéves mester szintű képzés, az alapképzés után 5100 euró/év 20 400 euró (kb. 6 millió forint)

Forrás: eduline.hu, felvi.hu, masterportal.eu, NN gyűjtés 2017.

Természetesen a teljes költség túlmutat az oktatás költségén, hiszen a diáknak laknia és élnie is kell. Miközben egy kollégiumi férőhelyért 10-15 ezer forintot kérnek el havonta, a fővárosi albérletek jelenlegi átlagára 140 ezer forint, de a vidéki egyetemi nagyvárosok is egyre közelebb járnak a 100 ezres plafonhoz.
Forrás: vg.hu, eduline.hu

Külföldön még komolyabb megélhetési költségekkel szembesülnek a szülők: hiába ingyenes az oktatás az uniós állampolgároknak például Dániában és Svédországban, ha a járulékos költségek (lakás, élelem, utazás stb.) havi 250 ezer forintnál kezdődnek.
Forrás: eduline.hu

Azonban a felsőoktatás költségeit követően számos más költséggel is számolhatunk, hogyha gyermekünk anyagi támogatásán gondolkodunk. Az első, saját otthon megteremtése a hazai ingatlanárak emelkedése mellett egyre távolabbinak tűnhet egy pályakezdőnek, így jól jöhet a családi segítség ekkor is.

Az NN Biztosító megoldása személyre szabott segítséget nyújthat ezen az úton. Az Életkapu program egy olyan megtakarítási lehetőség, amely nem várt helyzetekre fedezetet nyújtó biztosítási és gyermek asszisztencia szolgáltatások hatékony kombinációját is tartalmazza. Az NN által kínált palettából Ön állíthatja össze azt, hogy milyen biztosítási védelmet szeretne a jövőre fókuszáló megtakarítás mellé. A megtakarítás gyermeke álmainak megvalósításában is segítséget nyújthat.

Sokan azonban nem szeretnének olyan konstrukciót választani, ami célhoz kötött, igazolni kell a felhasználást, hiszen sosem lehet tudni, hogy a jövő hogyan alakul, mire szeretné a megtakarítást fordítani a gyermek - erre az esetre is ideális megoldás az alapbiztosítás, amely szabad felhasználású, lejárata pedig 10-25 év között rugalmasan alakítható a megkötéskor.  

Ha nem szeretné, hogy terveit anyagi akadályok hiúsítsák meg, kezdje meg a felkészülést még ma. Ebben megbízható partner az NN Biztosító, amely mindig Ön és szerettei mellett áll, akkor, amikor Önnek szüksége van rá.

Életkapu - lead

Like doboz


Ossza meg az ismerőseivel is
Kövessen minket a facebook-on is
NN

Megtakarítás - hasznos cikkek ajánló cím

További hasznos cikkek

Tartalom megjelenítő

Kilenc tipp apukáknak: ezt tegyük, ha gyerekünk született

Ha már a kis rizikójú bevásárló listát abszolváltuk, érdemes a hosszútávú felkészülést is elkezdeni.

Részletek

Meglepő, de a járványhelyzetnek van pozitív hatása is: félretesznek a magyarok

A 2020-as koronavírus-járvány okozta globális válság sok háztartás életébe is bizonytalanságot hozott. Kutatásunkból azonban jól látszik, hogy a nehézségek ellenére ragaszkodunk megtakarításainkhoz.

Részletek

Mit tehetek azért, hogy gyermekem előrelátóan bánjon a pénzzel?

Minden szülő érdeke, hogy gyermeke felnőttként jól bánjon a pénzzel, tudatosan tervezze pénzügyeit. Miért fontos, hogy a gyermek már fiatalkorban tanuljon a pénz működéséről, és hogyan érdemes átadni a pénzügyi tudást?

Részletek